|
Poluautomati ili dvocevke?
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 23.08.2012. 23:09
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
nidzamotocross kaže:
Pa jos sam bio pod utiskom. I morao sam, bilo mi je lakse  Tako je Daki, upravo tako. Zato je glupo govoriti o etici puske vec treba govoriti o etici lovca. I bas zato je izbor izmedju PA i dvocevke, stvar licnog ukusa i mogucnosti. 
Pa da tako da ti mi dođosmo kao vreća za trening da se izduvaš malo ,obrati sledeći put malo više pažnje pre nego što napišeš nešto nepromišljeno ovde na forumu.
|
| |
|
|
| sasa035 |
Objavljen 23.08.2012. 23:13
|

Stari član

Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
nidzamotocross kaže:
Znam. Desetak minuta pre nego da udjem na forum, mi je neki "kolega", na fejsu, sasipao uvrede oko neeticnosti, samo zato sto za prvu pusku planiram da kupim Franchi Affinity, i to iz cista mira. Jos me je upis kolege Podunavca, kome je svaka na mestu, inspirisao da napisem to, znajuci jos par kolega, clanova ovog foruma, koje ne bih da imenujem, koji love bokericama, a u lovu kao da nose mitraljez, pucaju i na visoko i na daleko.  Posto otac lovi ceo svoj zivot bokericom, a deda polozarom, hteo sam da kupovinom PA osvezim kolekciju pusaka. Reducir ce biti sastavni deo svih mojih lovova, a njihov kapacitet magacina me nece spreciti da uzivam u njihovoj lepoti, koja mi je prirasla za oko i srce kao i njihov mehanizam.
Bas prosle nedelje su od izobilja golubova, moje kolege odstrelile par njih, samo zato sto takvi nisu dozvoljavali golubovima da se spuste nize. A inace love bokericama. Ispucali su po 2 kutije metaka, dok je kolega sa PA uz ispaljena 4 metka, imao goluba i tri grlice.
Onda ti takav dodje i kaze da ne postujes etiku, samo zato sto lovis sa PA. To je ono sto me iritira.  Druze Nidzo kupio si ekstra pusku.Drzao sam je i pucao iz nje ovde u Austriji.I sam posedujem Franchi ali Fast Pro i nepada mi napamet da se pravdam nekome zasto sam je kupio.I sledecu pusku koju cu da kupim kupicu da je imam ovde u Austriji bice P.A.O etici moralu i takvim stvarima suludo je da se komentarise.Jer ima toliko lovaca kojima netreba dati ni upaljac u ruke a kamoli pusku.I koji neznaju sta je lovacki forum a kamoli da diskutuju sta kada i kako ce da love.Mislim da su ovde na forumu neki prosvetitelji toliko edukativnog karaktera ili barem tako misle jer imaju vise godina od nas da nevidim razlog zasto nekrenu po Srbiji i nedrze tribine o etici i lovstvu.Ucinili bi veliku korist ukoliko ne bi negde zaradili po koju vaspitnu!!!
sasa035
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 23.08.2012. 23:14
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Sniper Hunter kaže:
nidzamotocross kaže:
Pa jos sam bio pod utiskom. I morao sam, bilo mi je lakse  Tako je Daki, upravo tako. Zato je glupo govoriti o etici puske vec treba govoriti o etici lovca. I bas zato je izbor izmedju PA i dvocevke, stvar licnog ukusa i mogucnosti. 
Pa da tako da ti mi dođosmo kao vreća za trening da se izduvaš malo  ,obrati sledeći put malo više pažnje pre nego što napišeš nešto nepromišljeno ovde na forumu. 
Pomenuh doticne clanove ovog foruma. Zbog njih. Nikakva vreca za trening. Pozdrav.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 23.08.2012. 23:20
|

Moderator

|
Za te dotične imaš i PP ( privatne poruke) da ne dođe do zabune da neko pomisli na bez reducira
|
| |
|
|
| sasa035 |
Objavljen 23.08.2012. 23:28
|

Stari član

|
Sniper Hunter kaže:
Za te dotične imaš i PP ( privatne poruke) da ne dođe do zabune da neko pomisli na  bez reducira  Ma pucao sam i pucacu iz ove nove puske jos nisam ni metak ispalio.Nebrini kolega za mene postoje pravila da bi ih postovao.Zapad na to obavezuje zar ne?Ako postujem pravila ovde jos vise cu ih postovati kuci!!!A nemam kome sta u PP da saljem ja sam transparentan i nevolim nista ispod otiraca...Nije se odnosilo ninakoga pojedinacno.Vec je trebalo samo da odvuce paznju!!!
sasa035
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 23.08.2012. 23:33
|

Moderator

|
O pp se odnosilo na nidžu saša nisam komentarisao tvoj upis.
A o prosvećivanju ovde na forumu pošto si transparentan na koga to misliš ako se može znati?
|
| |
|
|
| sasa035 |
Objavljen 23.08.2012. 23:35
|

Stari član

|
Sniper Hunter kaže:
O pp se odnosilo na nidžu saša nisam komentarisao tvoj upis. Izvini druze nisam mislio nista lose zar ne?Nego jesi li ti za jedan dogovor da mi u martu iduce godine odvojim malo vremena za jedno ludo pecanje?
sasa035
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 23.08.2012. 23:37
|

Lovčina

|
Druze Sasa, delimo isto misljenje o PA. A PP se odnosio na mene. Otisli smo Zato se vratimo na temu, ali bez pominjanja eticnosti PA.
|
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 23.08.2012. 23:40
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Nidzo ne moze se na osnovu puske odredjivati koji je lovac koliko etican,ispalo bi da su oni sa jednocevkama sa najvecom etikom,pozdravljam,jesu,ali kad vidis coveka koji sa tom istom jednocevkom puca na zeca PP-om,nulom,dvojkom, trci za njim ko, da ce ga stici, onda shvatis da etika nije puska koju lovac ima nego nesto mnogo vise od toga.Slazem se da se kod nas na jugu mogu videti svakojaki "biseri" od kojih se pravi lovac, s pravom, distancira ali sam ubedjen da takvih "napaljenih" koji bi i mitraljez u lov da ponesu ima svuda,sreca je bar ih nema ovde na forumu (ili se kriju)
Ko ce kakvu(koju) pusku da kupi je licni izbor svakog od nas a kolko smo eticni to se vidi u prvom zajednickom lovu. |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 23.08.2012. 23:46
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
[quote]sasa035 kaže:
"Mislim da su ovde na forumu neki prosvetitelji toliko edukativnog karaktera ili barem tako misle jer imaju vise godina od nas da nevidim razlog zasto nekrenu po Srbiji i nedrze tribine o etici i lovstvu.Ucinili bi veliku korist ukoliko ne bi negde zaradili po koju vaspitnu!!!
Hajde kolega Saša razjasni nam nešto ! Od kada si lovac? Koliko si dugo u inostranstvu? I koliko si za sve to vreme proveo u stvarnom lovu?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 23.08.2012. 23:49
|

Lovčina

|
Kolega pez
Ti bar znas kakvo je kod nas u lovu na DS. Cini mi se da nedeljom ne idemo u lov nego na borbeni front. A nijedan od njih ne nosi PA. Zato sam i tako reagovao.
"A u ruke Mandusica Vuka, bice svaka puska ubojita" - nije bitno kakvom puskom lovis, nego sta i kako radis s njom.
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 23.08.2012. 23:52
|

Admin

|
Kolega Saša postavio sam ti tri pitanja, ima li odgovora?
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 24.08.2012. 01:10
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
eh ta lovacka etika to je ko postenje kod prostitutke kod mnogih nasih lovaca,ako neki lovac vidi da drugi kolega lovac puca na sve sto mrda umesto da ga upozori da to ne radi isti taj lovac koristi to kao izgovor sebi za iste stvari, tako je i sa poluautomatima treba ih imati u kolekciji i imaju svoju namenu u lovu ali u lovu na sitnu divljac nema veceg uzivanja nego lov sa polozarom ili bokericom cak i jednometkom jos vece uzivanje. E sad dvocevka ili poluautomat hmm uvek dvocevka koje lovio sa istom zna sta govorim ko nije neka prelista temu i sve ce mu se kasti. |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 24.08.2012. 07:52
|

Admin

|
Po meni 70 % stvar ukusa 10% prestiž i 20% moda.Kao i kod automobila,Maksimalna brzina može biti jednaka i kod porodičnog karavana i kod sportskog automobila ali svejedno kada u gradu smeš da voziš samo 50 na sat
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 24.08.2012. 08:33
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
DakiNS kaže:
Po meni 70 % stvar ukusa 10% prestiž i 20% moda.Kao i kod automobila,Maksimalna brzina može biti jednaka i kod porodičnog karavana i kod sportskog automobila ali svejedno kada u gradu smeš da voziš samo 50 na sat ja bih pre rekao 50% moda,30%prestiz,20% stvar ukusa.. |
| |
|
|
| Tomash |
Objavljen 24.08.2012. 10:00
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Da ne ulazim u etiku i mnogo pametujem, ja sam se opredelio za PA iz praktično-finansijskih razloga.
Bilo je dosta reči ovde o tome koliko košta prva godina lova, i jako je to puno.
Svi se u glavnom ovde slažu da je najbolje imati bar dve puške i bar tri karabina da se pokriju sve vrste lova i da bi to bilo idealno, ali za mnoge je to teško izvodljivo, a svakako ne odmah.
U prvoj godini lova planiram da lovim pernato, zeca, štetočine i svinje.
Naravno planiram i da se dobro upucam sa puškom.
Lepo skinem reducir, pravac strelište , 5 komada u pušku, glineni u letu, i lepo prangijam dok ga ne pogodim. Dva metka ako promašim nema veze, imam još tri da ga skinem. I tako dok se ne upucam sa puškom i municijom lepo ko čovek. Obuka za oružje je smešna, i iako sam položio, ja nemam pojma da pucam.
E a onda lepo kada krenem u lov, reducir i sve ok.
Dalje,
za divlje svinje, PA je praktičniji od dvocevke, pogotovo ako je dvocevka sa fiksnim čokovima, lepo stavim cilindar na PA, i pucam brenere bez brige, i prvi i drugi metak. A svinja nije sitna divljač, pa još ni reducir ne mora.
Znači, pokrio sam sve sem srndaća sa ovakvom puškom.
E kada pregrmim malo tu prvu godinu lova, i nađe se para, nabavim jednu lepu položaricu u Cal16 ili 20 za pernato, lepo je sredim, a PA mi ostaje za svinje, patke(da pucam magnume) i štetočine.
Ne kažem ja da se ne može na svinje, štetočine i patke pucati i dvocevkom, ali bolje je sa PA, jer planiram da pucam magnume i jača punjenja na ovim lovovima, to može i IŽ27, ali ne bih da takvu tešku pušku kasnije nosim na pernato, već lepo jednu laganu položaricu u Cal16 ili Cal20 i milina.
I imam i PA koji mi se sviđa, i Položaru koja mi se isto sviđa 
To je neko moje razmišljanje. |
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 24.08.2012. 13:09
|

Lovčina

|
Miroslaw kaže:
DakiNS kaže:
Po meni 70 % stvar ukusa 10% prestiž i 20% moda.Kao i kod automobila,Maksimalna brzina može biti jednaka i kod porodičnog karavana i kod sportskog automobila ali svejedno kada u gradu smeš da voziš samo 50 na sat ja bih pre rekao 50% moda,30%prestiz,20% stvar ukusa..
Blize sam Dakijevom razmisljanju,PA i prestiz nekako mi ne idu zajedno,sem ako nije u pitanju Cosmi |
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 24.08.2012. 13:35
|

Lovčina

|
[quote]Tomash kaže:
Da ne ulazim u etiku i mnogo pametujem, ja sam se opredelio za PA iz praktično-finansijskih razloga.
Bilo je dosta reči ovde o tome koliko košta prva godina lova, i jako je to puno.
Svi se u glavnom ovde slažu da je najbolje imati bar dve puške i bar tri karabina da se pokriju sve vrste lova i da bi to bilo idealno, ali za mnoge je to teško izvodljivo, a svakako ne odmah.
U prvoj godini lova planiram da lovim pernato, zeca, štetočine i svinje.
Naravno planiram i da se dobro upucam sa puškom.
Lepo skinem reducir, pravac strelište , 5 komada u pušku, glineni u letu, i lepo prangijam dok ga ne pogodim. Dva metka ako promašim nema veze, imam još tri da ga skinem. I tako dok se ne upucam sa puškom i municijom lepo ko čovek. Obuka za oružje je smešna, i iako sam položio, ja nemam pojma da pucam.
E a onda lepo kada krenem u lov, reducir i sve ok.
Dalje,
za divlje svinje, PA je praktičniji od dvocevke, pogotovo ako je dvocevka sa fiksnim čokovima, lepo stavim cilindar na PA, i pucam brenere bez brige, i prvi i drugi metak. A svinja nije sitna divljač, pa još ni reducir ne mora.
Znači, pokrio sam sve sem srndaća sa ovakvom puškom.
E kada pregrmim malo tu prvu godinu lova, i nađe se para, nabavim jednu lepu položaricu u Cal16 ili 20 za pernato, lepo je sredim, a PA mi ostaje za svinje, patke(da pucam magnume) i štetočine.
Ne kažem ja da se ne može na svinje, štetočine i patke pucati i dvocevkom, ali bolje je sa PA, jer planiram da pucam magnume i jača punjenja na ovim lovovima, to može i IŽ27, ali ne bih da takvu tešku pušku kasnije nosim na pernato, već lepo jednu laganu položaricu u Cal16 ili Cal20 i milina.
I imam i PA koji mi se sviđa, i Položaru koja mi se isto sviđa 
Kolega ako ne pogodis sa prvim eventualno drugim metkom, sanse da ga "skines"sa trecim su stvarno minimalne o 4-5 metku nema ni govora iz razloga sto ce biti predaleko,slicno je i u lovu,treci metak je vec na ili preko granice efikasnog dometa sacme,pa su sanse za ranjavanjem divljaci vece nego za odstrel.
Za ostalo u upisu  |
| |
|
|
| car2 |
Objavljen 24.08.2012. 13:36
|

Član

Upisa: 76
Pristupio: 09.06.2012. 15:03
|
E kolege moje jeste poluautomat malo bolji,ali tezi je od ostalih pusaka,plus metak koji u cevi nema prepunjavanja na ceki, ja posedujem IZ 153 iskreno radi ki sat ,izneo sam neke od mana i prednosti ali svako ima neko svoje misljenje.
Inace za pocetnika bas i nije ima da se ispuca dok ne pogodi divljac,vuce te razmisljanje da imas vise metaka ali prvi i drugi pogadja,ostalo samo pucanje u prazno, poz od cara |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 24.08.2012. 13:36
|

Admin

|
Verovatno će ako bude budućnosti lovstva kod mlađih prevladati PA, ipak je to napredak. Ako se setite prvih prenosivih (da ne kažem mobilnih telefona) koji su ličili na ciglu i imali ograničen domet ovisno o konfiguraciji od matičnog aparata, danas u mobilnom tel. imate računare često jače od kućnih koje koristimo, i opet su mlađi bili nosioci na neki način toga napretka.Danas ipak ima i tradicionalista i zaljubljenika u klasično naoružanje.Ipak će ih još dugo i biti ( pogledajte najnoviji trend povratka tradicionalnoj proizvodnji zdrave hrane). Neka lovi ko sa čim hoće. Imao sam PA nije mi se svideo naspram moje malenkosti malo mi prevelika puščetina ili samo tako izgleda ,ali verujte ne mogu da dočekam da Pamela dođe u moje ruke pa da onako po starinski prošetam lovištem.
|
| |
|