Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
solaja
 Ja sam imao upisa na pocetku ove teme, 1 cev 16 cal Italijanka.
Zapravo proizvodjac MAVI.
Sad pred sezonu sam odneo kod Paroškog i prelepo je uradio pusku, Nov brunirung, opruga za iglu i popravio je kocnicu.
Oko gadja, kundak pogadja B)

solaja
 Evo jos jedna slika.
solaja priložio:
31072012325.jpg

Oko gadja, kundak pogadja B)

nenad_franc
 po meni nema bolje nego kombinovana puska sa rezervnim parom cevi,i pokrivas sve vrste lovova!

Podunavac
 Stvar ukusa. Ja sam ipak za dve puške, posebno sačmarica a posebno karabin. A ako se može ni 5 pušaka nije mnogo, naravno ko voli.
Tri prsta 2Kolce

neno1971
 po meni za pocetnika nista lepse od jednocevke, moze za pocetak da kupi IZ- MP-18EM-M,sport magnum, u kalibru 12/76.Imam jednu takvu u svom arsenalu imogu reci da sam zadovoljan.
nebojsa savkovic

Podunavac

neno1971 kaže:
po meni za pocetnika nista lepse od jednocevke, moze za pocetak da kupi IZ- MP-18EM-M,sport magnum, u kalibru 12/76.Imam jednu takvu u svom arsenalu imogu reci da sam zadovoljan.

Smatram da jednocevka nije za početnika. Dok ne nauči pucati (izbor municije, granulacija sačme, preticanje...) bolji je izbor dvocevka, da ima jedan metak za popravak. Jednocevka je za iskusnije lovce i sigurne strelce.
Sa izborom kalibra se slažem, ali portovane cevi za lov nemaju potrebe. A nema ni pređice za remnik, koji su u lovu poželjni (MP-18 sport).
Tri prsta 2Kolce

neno1971
 Postovani kolega podunavac o tome se i radi,da pocetnik nauci da bude strpljiv prilikom nisanjenja i pucanja,n apusci koju ja posedujem ima i kompenztor trzaja,nisansku sini ,promenljive cokove,ejektore za caure i belu glavu a i predjice za remnik se mogu naruciti.Ako budem uspeo da ubacim fotografiju pogledat ces.
neno1971 priložio:
31072012171.jpg

nebojsa savkovic

Podunavac
 Kolega, početnik prvo mora da nauči pucati a strpljenje dolazi sa godinama. Portovanje cevi i služi kao kompenzator odskočnog ugla (trzaja). A za pređice nije problem zadnja, pošto se lako uvrne u kundak. Ali je problem prednja, pošto mora da se hatletuje na cev. A to je najbolje da uradi puškar, pošto ne valja da se cev preterano i bespotrebno zagreva. Inače je puška dobra i nisam imao nameru da je potcenjujem. Izvinjavam se ako je moj upis tako protumačen.Bye
Tri prsta 2Kolce

neno1971

Podunavac kaže:
Kolega, početnik prvo mora da nauči pucati a strpljenje dolazi sa godinama. Portovanje cevi i služi kao kompenzator odskočnog ugla (trzaja). A za pređice nije problem zadnja, pošto se lako uvrne u kundak. Ali je problem prednja, pošto mora da se hatletuje na cev. A to je najbolje da uradi puškar, pošto ne valja da se cev preterano i bespotrebno zagreva. Inače je puška dobra i nisam imao nameru da je potcenjujem. Izvinjavam se ako je moj upis tako protumačen.Bye

slazem se kolega da je postavljanje prednje predjice malo komplikovano, ali je pronsdjeno izvanredno resenje tako da nemora da se hatletuje.Kod mene je prednja predjica uradjena u vidu 2 polumeseca koja se spajaju zvezdastim zavrtnjem tako da je vrlo lako za montazu.Proizvodjac ove vrste predjica neznam odakle je, ali raspitacu se,dok na predjici pise Uncle Mikes.Probacu da je uslikam i postavim da pogledas i nadam se iskrenom misljenju.I naravno da ne mislim da si imao nameru da podcenjujes samo razmenjujemo misljenje
neno1971 priložio:
01082012174.jpg

nebojsa savkovic

Podunavac
 Ovo jeste dobro rešenje za pređicu, pošto svaki lovac može sam da je montira bez nošenje puške kod puškara. Ako je pređica Uncle Mike onda je proizvodnja USA. Inače Uncle Mike je američka firma koja pravi opremu za policiju i lovce a kvalitet njihovih proizvoda je prilično visok. Imao sam njihov kaiš, opasač i futrole za pištolj, lisice i rezervni okvir. Bio sam veoma zadovoljan dizajnom, funkcionalnošću i kvalitetom.
Tri prsta 2Kolce

neno1971

Podunavac kaže:
Ovo jeste dobro rešenje za pređicu, pošto svaki lovac može sam da je montira bez nošenje puške kod puškara. Ako je pređica Uncle Mike onda je proizvodnja USA. Inače Uncle Mike je američka firma koja pravi opremu za policiju i lovce a kvalitet njihovih proizvoda je prilično visok. Imao sam njihov kaiš, opasač i futrole za pištolj, lisice i rezervni okvir. Bio sam veoma zadovoljan dizajnom, funkcionalnošću i kvalitetom.

hvala kolega podunavac, moja oprema za lisice, pistolj (ukljucujuci i takticku),palicu.i peper sprej,i rezervne okvire(2 kom) je iz programa 5,11 i S&W,i mogu ti reci da sam zadovoljan,u svakom slucaju zahvalan sam na iskrenom misljenju i savetima.Kalanjikov
nebojsa savkovic

bojant
 Zdravo
Juce sam konacno popdigao iz prodavnice Browning b 525 hunter 12/76 mm, posle duzeg vremena cekanja na licencu. No javio se mali problem ako se to uopste moze nazvati problemom.Umjesto cijevi od 71 cm greskom dobijem cijev od 76 cm. Imam mogucnost da je zamjenim za manju od 71 cm pa me interesuje ima li neke vece razlike izmedju ove dvije cijevi od 71 i 76 cm. pusku bih kao sto sam ranije naveo koristio za lov na sitnu divljac : zec lisica fazan prepelica golub grivnjas patke guske isl. Jedno od pitanja je ima li razlike u brzini sacme kada uporedimo ove dvije cijevi. neki kazu da imA ,neki da nema, a mene kao pocetnika sve ovo buni.neki tvrde da se brzina sacme drasticno smanjuje kod duzih cijevi zbog trenja cepa koji gura sacmu i zbog toga sto barut potpuno sagori u prvih 15 - 20 cm pa duga cijev samo usporava sacmu. drugi tvrde obrnuto da se brzina sacme povecava sa duzom cijevi jer se na taj nacin bolje iskoristi barutni pritisak.u prodavnici gdje sam kupio pusku dobio sam odgovor da je brzina sacme nesto veca kod cijevi od 76 cm. meni licno lakse je nisaniti sa ovom duzom cijevi od 76 cm,brze uhvatim cilj i puska mi ide nekako ravnomjernije prema cilju.jos me interesuje da li mogu naici na neke probleme sa puskom duzine cjevi 76 cm kada budem lovio sitnu divljac.
Ako odlucim zamjeniti pusku to moram ucinjeti prekosjutra.pa bi mi svaki savjet obro dosao. POMOZITEEEE

Podunavac
 Kod cevi dužine 76 cm je brzina sačme zanemarivo veća (manje od 2%) u odnosu na 71 cm. Evo za primer: ista municija iz cevi od 60 cm postiže brzinu 367 m/s, iz 70 cm cevi 375 m/s a iz 80 cm cevi 383 m/s. Nišanska linija je duža pa je malo lakše nišanjenje (76 cm). Za lov je pogodnija cev od 71 cm i stvarno nema potrebe za dužom.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 ^ Tebra Podoonavazz, mislio sam da je kod 76cm brzina sachme neshto malko MANJA? El si siguran u ovi podazzi?

Fala i izvini ako sam loopio! iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

klaja
 Neces pogresiti ako uzmas duzu cev,vecu ulogu igraju cokovi i municija koju pucas nego razlika od 5cm u duzini cevi.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Podunavac

sheytan kaže:
^ Tebra Podoonavazz, mislio sam da je kod 76cm brzina sachme neshto malko MANJA? El si siguran u ovi podazzi?

Fala i izvini ako sam loopio! iveli 3

Jesam druže. Malo je veća brzina iz duže cevi,premda je ta razlika deleko manja nego kod olučenih cevi. Sačma postiže skoro pun potencijal već iz cevi od 50 cm.
Tri prsta 2Kolce

neno1971
 Sto se tice duzine cevi i ubrzanja sacme slazem se sa kolegom podunavcom da duza cev neznatno ubrzava sacmu,mada je i kolega klaja upravu kada kaze da na sve to imaju uticaja i cokovi i vrsta municije, ali ako tebi, kolega bojant, ova duzina cevi olaksava nisanjenje i nemas nikakvih problema u rukovanju, nevidim razlog da ista menjas nego samo nastavi je koristis i dobar pogledpucanje
nebojsa savkovic

bojant
 Hvala svima na pomoci. Odlucio sam da zadrzim pusku sa cjevi od76 cm . Ubrzo cu postaviti nekolike slike.

Sniper Hunter

bojant kaže:
Hvala svima na pomoci. Odlucio sam da zadrzim pusku sa cjevi od76 cm . Ubrzo cu postaviti nekolike slike.

Dobra i pametna odluka!Odobrenoiveli

bojant
 Zdravo !
Juce sam probao browning prvi put na strelistu.Ispalio sam nekih 30 metaka raznih proizvodjaca u metu. Od tih 30 metaka 4 ispaljena patrona bila su garava na mjestu gje je udarna igla udarila u kapislu,odnosno rupa koju je napravila udarna igla bila je malo garava .cini mi se da je donja igla malo prejaka pa ponekad probije kapislu. interesuje me sta raditi po ovom pitanju, da li odmah da je odnesem u servis ,da na neki nacin ublaze udar igle da ne bude tako jaka.. Ili da jos malo pucam pa ako se to bude desavalo i dalje da je odnesem u servis ????

Primjetio sam da snop sacme precnika 70 cm ide malo visocije nekih 10 do 15 cm od centra mete. A kada vizirnu liniju totalno poravnam , onda se snop sacme pravilno rasporedi oko centra mete. Da li je uredu da snop sacme ide malo visocije od centra mete ??? Da napomenem da sam pucao sa 20 do 25 metara , kvalitetnu municiju 2,5 do 3,5 mm Winchester, rottweil , nobelsport i Svedski Gyttorp. ???????
POZDRAV

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,693,912 posete www.srbijalov.com