|
Iž-43
|
| alex |
Objavljen 13.03.2012. 23:48
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Ko9lega neka je sa srecom da te dugo sluzi
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 14.03.2012. 15:31
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Neka je sa srecom kupovina,da te dugo i uspesno sluzi!
Ocekujemo slike!
Evo ti recepat za postavljanje:
http://www.lorist...173.0.html |
| |
|
|
| sakal |
Objavljen 15.03.2012. 07:41
|

Mlađi član

Upisa: 33
Pristupio: 12.02.2012. 11:04
|
hvala puno kolege! |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 15.03.2012. 11:28
|

Veteran

|
Uz sve mane ali i prednosti,prava lovacka puska.2 obaraca,jednostavnost,pouzdanost,jos polozara,ma super!
Kazi nam koji je kalibar,duzina cevi,cokovi,koja je zvanicna masa puske u prospektu? |
| |
|
|
| sakal |
Objavljen 15.03.2012. 22:51
|

Mlađi član

|
kalibar 12/70, cev 74mm, polu i pun cok, tezina 3,2kg. puska je 88 godiste i bukvalno je nova!!! dobio sam je originalnoj kutiji sa knjizicom i racunom iz rusije. evo i slike
|
| |
|
|
| sakal |
Objavljen 15.03.2012. 23:03
|

Mlađi član

|
 |
| |
|
|
| sakal |
Objavljen 15.03.2012. 23:07
|

Mlađi član

|
 |
| |
|
|
| sakal |
Objavljen 15.03.2012. 23:10
|

Mlađi član

|
 |
| |
|
|
| Brka bez brkova |
Objavljen 15.04.2012. 14:40
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
bravo kolega,dobra puska,tako ocuvana se retko nalazi.koliko si je platio? |
| |
|
|
| Brka bez brkova |
Objavljen 15.04.2012. 14:48
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
Razmisljam da nabavim rezervnecevi za iz43,ali od 60cm ili krace i to cilindar,eventualno 1/4coka,koristio bi ih iskljucivo za lov d.svinja pogonom a pucao bih jedinacnim zrnima.Gde bih mogao da nabavim takve cevi,i da li bi to bilo pametno i korisno? |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 16.04.2012. 01:16
|

Lovčina

Upisa: 7756
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kolega ideja ti je odlična, ali na žalost ne verujem da ćeš negde naći posebno cev (pogotovo sa tom dužinom i konfiguracijom čokova). Inače puška je odlično sačuvana, čestitam na kupovini i nek te dugo i dobro služi.
|
| |
|
|
| sakal |
Objavljen 31.05.2012. 22:26
|

Mlađi član

|
puska je bukvalno kao nova! platio sam je 170 eura. mislim da nije ispalila vise od jedne kutije patrona. |
| |
|
|
| ficha007 |
Objavljen 26.09.2012. 12:51
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
Čeprkajući po netu oko "tandžara" naiđoh na tekst iz Kalibra koji ovde prenosim a tiče se ove puške:
Tekst nosi naziv: "Ruskinje se prolepšale"
"...Piše: Vlada MITROVIĆ
Naši lovci se s pravom smatraju za dobre poznavaoce ruskih lovačkih pušaka IŽ - Baikal. To i ne čudi, jer je ovo pouzdano i dugovečno oružje uvek odgovaralo kupovnoj moći domaćih lovaca, a učinak u lovu i radni vek je na nivou mnogo skupljih lovačkih pušaka sa Zapada. "Iževski mekaničevski zavod" je ogromna fabrika oružja, čiji razvojni biroi svake godine izbacuju na tržište nove modele. Generalni distributer IŽ - Baikal oružja za ove prostore, "Snajper" iz Beograda, u poslednjem kontingentu iz Rusije dobio je i tri veoma interesantne puške: dve kratke sačmarice i jednu malokalibarsku. Odmah smo zamolili direktora Snajpera Dragana Savića, da nam omogući da detaljno pregledamo i upoznamo ove puške...
ZA LOV I SAMOODBRANU
Sačmarica položara IŽ MP-43 KH, kalibra 12/70, sa spoljašnjim udaračima ima veoma kratku cev od 510 mm. Veoma neobično, tako kratke cevi su opremljene izmenljivim čokovima. Komplet čini limeni ključ za montažu i tri čoka: 1/1, 1/2 i 1/4. Ovo su univerzalni čokovi za sve ruske IŽ Baikal puške i mogu da se dokupe i ostali po želji. Horizontalne, iznutra tvrdo hromirane cevi su spojene monoblokom na čijem donjem delu se nalaze dva široka Purdey ključa, dimenzija 9x4 mm. U žlebove dubine 4 mm na oba ključa ulazi donja, pomična dvozuba ploča, kojom se komanduje gornjom polugom, koju u literaturi nazivaju i Vestli-Ričards poluga. Cevi sa donje, spaja puni donji prut, a sa gornje - prizmatična nišanska šina širine 8 mm. Na prednjem kraju ove nareckane šine je aluminijumska mušica prečnika 3 mm. Između cevi je smešten široki obostrani izvlakač, koji pri prelamanju cevi simultano povuče iz ležišta obe čaure. Rusi primenjuju klasično bušenje duše cevi od 18,4 mm i strogo po C.I.P. Upisuju vrednosti radnih pritisaka od 65 MPa (približno 650 bara). Na baskuli dimenzija 120x57x40 mm na bočnim stranama nalaze se pločice koje sa spoljašnje strane nose udarače (čekiće), a sa unutrašnje se nalazi kinematski deo udarnog mehanizma. Ovi čekići nazivaju se još i kokoti, orozi... Imaju novi dizajn, koji se razlikuje od dosadašnjeg oblika. Znatno su niži, utopljeni u visinu baskule, a uvis izviruju samo "repići" na koje postavljamo palac prilikom zapinjanja.
Rusi su rekonstruisali i viševekovno rešenje smeštaja sklopa udarnih igala sa zadnje strane. Umesto komplikovanog urezivanja navoja sa zadnje strane, instalirali su ovaj sklop sa čeone strane baskule. Okrugla pločica sa ekscentrično izbušenim otvorom za udarnu iglu, nosi iglu i njenu povratnu oprugu i osigurana je pomoću dva mala vijka. Tačka udara čekića je sada znatno niža od klasičnog rešenja. Spoljašnji udarači ove puške ne mogu se kretati iz nultog položaja prema kraju udarnih igala, sve dok obarač nije povučen do kraja. Pored te mere sigurnosti (uobičajene za sve orozare), Rusi su ovde ugradili i automatsku kočnicu, smeštenu na vratu kundaka. Pre pucanja je neophodno pogurati dugme kočnice u prednji položaj. Desnu cev opaljuje prednji obarač, a levu zadnji. Prelamanjem cevi ne dolazi do automatskog zapinjanja spoljašnjih čekića, već ih je neophodno zapeti rukom. Prilikom ručnog relaksiranja - otpuštanja udarača, treba biti oprezan i najsigurnije je ovo raditi pri prelomljenim cevima.
Ova kratka puška ima masu od 3,1 kg, trzaj pri opaljenju metka 12/70 je osetan, ali podesiv. Nemački orahov kundak ima bakelitni potkov sa natpisom Baikal. Puška se rasklapa na klasičan način, povlačenjem poluge na potkundaku. MP-43 KH, sa cevi od 510 mm je prvenstveno oružje namenjeno samoodbrani, pratnji novca i C.A.S. sportu (kaubojskom akcionom pucanju). Izmenljivi čokovi ga, ipak, čine upotrebljivim i u lovnim situacijama, naročito na kraćim rastojanjima. Tu je i mogućnost šumskog lova divljih svinja jedinačnim projektilima. Mnogi ljubitelji položara sa orozima, rado će prihvatiti ovu pušku.
PROVERENA I POVOLJNA
Sačmarica položara MP-43 kalibra 12/70, sa cevima dugim takođe 510 mm je Baikalov odgovor na prethodnu pušku, ali namenjen lovcima koji vole hamerles modele, sa skrivenim udaračima. Sve je kompletno isto, kao i na modelu IŽ 43 sa dugim cevima, koji se neprekidno proizvodi već 55 godina. I ovde je primenjena klasična Purdey brava sa dva donja zabravljujuća ključa. Cevi spojene monoblokom imaju tvrdo hromiranu unutrašnjost i izmenljive čokove. Isporučuje se set od tri čoka: 1/1, 1/2 i 1/4. Kovana baskula sadrži unutrašnje poluge za zapinjanje udarnog mehanizma, na koje se deluje prelamanjem cevi. Puška ima dva obarača i automatsku kočnicu. Udarni mehanizam može da se relaksira pritiskom na obarače i blagim zatvaranjem cevi. Udarne igle ne izviruju izvan čela baskule pri relaksiranom stanju, tako da puška može da se nosi napunjena, a nenategnutog udarnog mehanizma (lugari, lovočuvari, službe obezbeđenja...). Kao i verzija sa spoljašnjim orozima i ova kratka položara, pored poslova samoodbrane i obezbeđenja, može da se koristi i u pojedinim lovnim situacijama. Pouzdano, provereno i izuzetno jeftino glatkocevno oružje...."
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
| |
|
|
| kmkole |
Objavljen 29.10.2012. 09:11
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 19.05.2011. 20:20
|
posedujem ovu pusku tacnije iz43 magnum ejektori promenljivi cokovi i jedna obaraca. lovi se mada se i nisam nesto proslavio. ne kazem da se zalim msm koliko para toliko muzike, ali opet, moja je vise poluproizvod, a kupovina je bila na brzinu tako da nisam mogao da idem okolo i jurim, vec bio "osudjen" na Lovac AGP. moja se otvarala pri pucanju bilo cega preko 30 grama, odnesem u snajper reko ovlasceni serviseri uvoznici itd a majstor mi kaze treba da se raspuca i da to sto se otvara posle pucnja je normalno jer nije razradjena. da posle ispucanih 200 patrona sve ce biti ok razradice se, pomislih i sebi u nadi da mi oci prezive dotle. a fora je bila da kljucevi nisu bili lepo obradjeni i nije moglo da se zabravi dovoljno duboko, vec hvatalo samo malo. na kraju jedva ih ubedih da mi obrade lepo kljuceve tj izbrusili su ih malo. jbg ni to nije resenje al jbg. za sada je ok. brunir je slab, popustio kod potkundaka gde se puska najvise drzi, mada sam je cistio stalno, ali taj brunir je manje vise problem kod svih ruskih danas. desi se retko da duplira, i to kasnije ili pre ce svima da se desi koji poseduju pusku sa jednom obaracom, jer to zavisi najvise od selektora i napinjaca koje vremenom slabe. ali i to se lako resava zameni se jedno od ova dva ili oba i opet sljaka. cevi iako su tvrdo hromirane pokazale su na jednom mestu, ali msm da je problem bio jos pre hromiranja, i to moze jedino da se vidi kada se pogleda kroz cev od strane musice.
neko je pitao za iskljucivanje ejektora okretanjem srafova kao na 27ici, i to na 43ci ne moze, ako imas ejektore ne mozes da ih iskljucis.
takodje sina nije skroz prava, malo je ulegla, i postoje delovi na spoju sine i cevi gde pod svetlom mozes da vidis da lemljenje nije skroz uhvatilo lepo vec ima malih praznina.
inace kundak joj je veoma kratak i rukohvat je dosta lose odradjen, dosta blag i dug. ja sam na mojoj produzio kundak ubacivanjem gumene podloske 22mm. ugl ko voli i spreman je da prihvati njene mane neka je kupi, ja nisam preterano zadovoljan, ali kao sto rekoh bio sam ogranicen pri kupovini i zadesio mi se poluproizvod, mada sam vidjao kod kolega lovaca dosta lepih, utegnutih i dobrih primeraka 43ke kao sto je moja. ali lovi se i sluzi i to mi je dovoljno. ugl ko god da je kupuje nek deeeeeebelo pogleda pusku, pogleda isod cokova, sinu itd pre kupovine. mada su im sada porasle cene za moj racun neopravdano jer ne verujem da su nesto poboljsali kvalitet pa mozda moze da se nadje neka turska. garancija mi istice u decembru a do tada ce i glavna sezona da bude gotova pa mozda posle toga odem da reklamiram neki od ovih nedostataka, videcu. |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 30.05.2013. 20:43
|

Veteran

|
Da li neko poseduje IŽ-43 sa dva obarača i promenljivim čokovima i kako se pokazala u praksi?
Razmišljam da zamenim svoju MP-153 za IŽ-43, nekako mi je dvocevka bolji izbor, položara stvar ukusa, a pošto imam samo jednu pušku, podrazumeva se kalibar 12 i promenljivi čokovi. |
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 31.05.2013. 01:29
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ima je moj komsija iz nis i pokazala mu se odlicno. ja sam razmisljao o njoj u opciji nove puske ali sam naleteo na "deda tozu" pa sam njega kupio.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
| |
|
|
| kmkole |
Objavljen 14.06.2013. 06:56
|

Mlađi član

|
vidim da je tema zamrla, ja sam u medjuvremenu zamenio pusku i dobio novu, sve pohvale za snajper. ali sam zato iz svojih problema izvukao pouke koje mi je potrvdio kasnije i jedan puskar. kad kupujete izh 43 proverite da li se vidi koliki je otisak na kljucevima. naime puskar koji radi izmedju ostalog i sredjivanje lufta kod sacmara mi prica da je imao par slucajeva da su mu donosene gotovo nove 43ke koje su bile rasklimane, imale luft u glavi kako god da to zovete. problem je bio u tome sto samo prednji kljuc lepo bravi, dok drugi ili jedva ili uopste ne bravi. i tu sam prepoznao sebe i svoj problem sa vec zamenjenom 43kom koja se otvarala pri pucnju cak i posle dve posete servisu snajper i brusenju kljuceva. poluga za otvaranje je vec otisla na 6-6:15 i takvu pusku su opet hteli da mi vrate kao ispravnu ali vise je bilo dosta, trazio sam novu. tuga ziva je u tome sto kada sam je menjao u snajperu cuo pricu zaposlenih da ce ta puska otici u prodaju kao polovna. |
| |
|
|
| bjanko |
Objavljen 14.06.2013. 07:21
|

Mlađi član

Upisa: 25
Pristupio: 10.02.2013. 11:19
|
Ja ne mogu da verujem da se puska otvarala totalno razocarenje u ovu ruskinju koja izgleda simpaticno,a sve vise razmisljam o kupovini turske puske , jos nisam dobio odobrenje ali cinimi se da nije bilo ovakvih problema sa turkinjama
|
| |
|
|
| bjanko |
Objavljen 14.06.2013. 07:30
|

Mlađi član

Upisa: 25
Pristupio: 10.02.2013. 11:19
|
Onda ova puska definitivno nije prosla nikakvu kontrolu bezbednosti
|
| |
|
|
| kmkole |
Objavljen 14.06.2013. 07:42
|

Mlađi član

|
puska je extra samo sto je problem sto kod nas uvoze sve i svasta i mulja se samo tako, i naravno koliko srece imas tj na kakav primerak naletis. isto znam dosta ljudi koji su zadovoljni 43kama |
| |
|