|
Cal16, vs12 ,vs20
|
| hamerles |
Objavljen 22.03.2011. 22:15
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Sniper Hunter kaže:

I od berette nesto u cal 16 doppietta Prelepa puskica B) pucao sam iz jedne ovakve italijanke samo sto je bila u kalibru 12 |
| |
|
|
| aca |
Objavljen 26.03.2011. 21:19
|

Veteran

Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
nekako se plasim cal20.neznam zasto ali nije za svakog.po mom misljenju on je za dobre strelce a ne za one kojima je samo meso pred ocima.mislim da zbog malog snopa sacme dolazi do veceg ranjavanja divljaci.opet ponavljam to je moje misljenje |
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 26.03.2011. 21:23
|

Lovčina

|
Kada bi kupovao pusku bila bi u kalibru 20/76 jer 12/70 i 16/70 vec imam. cuo sam sve pohvale za kalibar 20 niko se nije pozalio B) |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 26.03.2011. 21:44
|

Lovčina

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
aca kaže:
nekako se plasim cal20.neznam zasto ali nije za svakog.po mom misljenju on je za dobre strelce a ne za one kojima je samo meso pred ocima.mislim da zbog malog snopa sacme dolazi do veceg ranjavanja divljaci.opet ponavljam to je moje misljenje
Dobar pogodak i nema ranjavanja nisam koristio ali sam gledao kako kolega lovi sa iz18 u cal 20 skoro bez promasaja mirno nisani pusta malo dalje i divljac pada bez problema (bar kod njega) a i nas kolega lovac74 lovi sa iz27 u cal20/76 lovili smo prepelice zajedno i on lovi bez greske i golubove glinene isto tako dobro puca ,samo ja mislim bez zurbe i smireno nisanjenje uostalom jel ima neko taj kalibar jos od forumasa pa neka nam isprica malo razlike izmedju cal 20 i ostalih kao 16 ili 12
|
| |
|
|
| aca |
Objavljen 26.03.2011. 21:47
|

Veteran

Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
pa ja kazem za one koji znaju da nisane i da idu dovoljno u pretek,neki cak i to ne rade |
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 26.03.2011. 23:32
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Nisam probao kalibar 20,za ove ostale znam da dobro gadjam barem za sad je bilo,nije me oko izdalo nikad... Sa kalibrom 16 nekako drugacije ponasanje imam jer znam da treba bolje nanisaniti,a sa kalibrom 12 je to vec neka rutina,nije da se hvalim kolege al stvarno nisam los... E sad sa kalibrom 20 bi voleo da probam mada mislim da tu nema velike razlike i da se izmislja topla voda ako pucas dobro pucaces sa svim kalibrima 12 16 20...
Srbija do Tokija!

|
| |
|
|
| LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 05:44
|

Lovčina

Upisa: 1235
Pristupio: 23.12.2010. 22:12
|
Pa ako pucaš zaista dobro, onda može i sa manjim kalibrom od 20 G. Stvar većih kalibara je da se i lovcima slabijih performansi omogući veća efikasnost i uspeh pogodka, to je valjda i osnovni razlog različitosti kalibara.
Cucić će biti sasvim dovoljno.
|
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 27.03.2011. 08:05
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Lovim sa kalibrom 20 i 28 vec desetak godina i smatram da za nas nacin lova i divljac koju najcesce lovimo nema potrebe za jacim kalibrom cak smatram da je kalibar 12 prejak za prepelicu i fazana za zeca ne mada je kalibar 20 i vise nego dovoljan za njega Sa kalibrom 20 nosite pusku koja je laksa za 500gr i vitkija elegantnija a po vatrenoj moci dovoljna za sve Sto se tice efekta na cilju svako ko dobro nanisani i sa 12 i 20 ce imati efektivni pogodak Vecina nasih lovaca uzima pusku u ruke na otvaranju lova i posle se cude sto imaju promasaja i ranjavanja sa gubljenjem divljaci Strelista trap ima sada makar po celoj srbiji i lovci bi makar mladji koji nisu sigurni u sebe trebalo cesce da posecuju Tu ce steci rutinu i znanje o pucanju tako da pocetkom lova nece imati promasaja i ranjavanja divljaci Cesce idite na streliste i onda ce bilo koji kalibar da vam bude dobar I trazicete manji jer vam nece vise biti interesantan kalibar 12 jer cete mnogo lako odstreljivati divljac trazicete kalibar 20 koji je po meni savrsen za svu nasu divljac. |
| |
|
|
| LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 08:10
|

Lovčina

|
Kako ići na strelište, kad treba svoj ponos dati na uvid drugarima.
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 27.03.2011. 08:20
|

Lovčina

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
ohotnik kaže:
Vecina nasih lovaca uzima pusku u ruke na otvaranju lova i posle se cude sto imaju promasaja i ranjavanja sa gubljenjem divljaci Strelista trap ima sada makar po celoj srbiji i lovci bi makar mladji koji nisu sigurni u sebe trebalo cesce da posecuju Tu ce steci rutinu i znanje o pucanju tako da pocetkom lova nece imati promasaja i ranjavanja divljaci Cesce idite na streliste
Kolega, sve podržavam što si napisao. Uz jedno 'ALI'...
Ranije sam negde pisao, da u ovoj situaciji sa krizom itd., ima dosta lovaca koji jedva skupe pare za članarinu, a da patrone za lov kupuju na komad. Kako taj čovek da sebi priušti da ispuca kutiju metaka na glinene, kad nema, jbg. To je ružna realnost.
U mom LU imamo strelište za glinene, sa 3 mašine u bunkeru, i streljačku sekciju, ali se slabo puca, baš zbog krize... Znamo da je pucanjena glinene prava vežba, ali i da začas spržiš dosta municije, koja košta, pa ljudi štede, i ne pucaju. Zadnji put je korišćeno, koliko ja znam, pre jedno 9 meseci, kad sam ja doneo karton municije (10 kutija), i sponzorisao gadjanje, uprava je dala golubove,pa smo kolege i ja malo trenirali. Možda i ove godine, ako bude malo bolja situacija, da napravimo nešto slično, možda neko takmičenje za 1.maj, unutar LU, videću sa mojima iz uprave.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 08:47
|

Lovčina

|
Par metaka na glinene golube ne znači ništa, što se tiče većine lovaca koji su prvi put pucali golubove, oni su tek duplo ništa, i pored toga što su mašine naštelovane na najslabiji to jest najsporiji izbačaj pogodci su prava retkost. Da bi se stekao neki osećaj treba bar nekoliko kutija metaka i to da se puca po manje metaka, ni u kom slučaju veliki broj odjednom, jer onda preovlada bes, ljutnja i razočarenje, a najviše strah od podsmevanja, koji je upravo i najveći razlog što se mnogi odlučuju da nepucaju glinene golubove, sigurni u svoje pretke i nasleđeni genetski materijal uz superiornost svog oružja i ubeđenja da je svako od svakog bolji lovac.
Slažem se da je situacija teška i da se nema novca na razbacivanje, ali za divljač može da se nađe, može i da propadne ranjena, jer je niko ne plaća, e kada bi bilo drugačije pitam se da li bi možda bilo i više treniranja.
Poznajem društva gde se vuku drvca za redosled pucanja kada se selektivno odstreljuje srneća divljač za potrebe društva, promašaj je promašaj, nema popravnog, pa makar imo sanduk metaka, e tek je onda teška sramota, uz traženje stotinu izgovora, i rezultiralo je time da svi ipak pronađu pare a i potreban višak municije za vežbu, možda bi tako trebalo i za sitnu divljač isto uvesti, pa prijatelju kad promašiš il raniš a ne nađeš, idi kući prazne torbe.
Malo ili skoro nikako se u udruženjima ne priča o procentu ili broju promašene ili u mnogim slučajevima ranjene divljači, samo i laiku može biti jasno kada se pogledaju redenici lovaca i izbroji odstreljena divljač, da ta brojka nije ni malo naivno mala.
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 27.03.2011. 09:42
|

Lovčina

|
U pravu ste kolege B) Samo sto je problem svako mesto streliste pa je malo teze vezbati nije problem za municiju za to se uvek odvoje pareB) |
| |
|
|
| LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 09:53
|

Lovčina

|
Nemora se to svesti ni na vežbu a još manje na takmičenje, ja lično najviše uživam kad je to druženje poput lova, uz neko pićence, klopicu, potpuno neobavezno i neopterećujuće, čak ni međusobnim klađenjem u ništa i kad se ispred stavi kutija džabane iz koje svi vadimo i pucamo golubove niko nikome ne zamerajući bilo šta.
|
| |
|
|
| neca90 |
Objavljen 27.03.2011. 11:05
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Najbitnije je imati ostro oko i mirnu ruku,a to se na strelistu obezbedjuje,i koristiti odgovarajucu sacmu!Kod mene,uglavnom starije kolege koriste cetvorku i sesticu,a neki cak i dvojku.I kad gadja zeca na 40m dvojkom sacma se mnogo rasiri,a plus ima i redak posip zbog krupnoce-i zec moze da ode ranjen ili nepogodjen!Znam jednog kolegu koji lovi vec 40 godina iskljucivo Zastavinom polozarom 16-icom,i za njega kazu svi sa kojima je lovio da NIKAD nije promasio,sta god da je gadjao!Znaci,strelac samo treba da se uhoda i navikne na pusku-i posle sve ide kao po loju S druge strane,ja ne znam nikog ko ima kalibar 20,izgleda da u mom kraju bas i nije popularan uglavnom su to 12-ice i jos po neka 16-ica. |
| |
|
|
| LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 11:17
|

Lovčina

|
Pa pravi uživaoci lova retko promašuju, njihov pristup samom lovu je drugačiji, prvo poznaju sebe i svoje mogućnosti, zatim poznaju svoje oružje i njegove mogućnosti i na kraju poznaju divljač i da li je za trenutak za pucanje ili vađenje puške iz ramena, i jednake su uspešnosti bez obzira na kalibar, kojim pucaju.
Što se tiče takmičenja, bez obzira koliko neko bio dobar strelac, zašto bi pucao 20 ili 16 kad mu je na raspolaganju 12 sa u svakom slučaju više zrna sačme i većim posipom, te time pogodak više garantovan pa samim tim i uspeh koji će ostvariti na takmičenju. A na takmičenju se prvenstveno učestvuje da bi se pobedilo.
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 27.03.2011. 13:21
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Nemojte mi zameriti, ali mislim da ste otishli van teme + sama pricha o TRAP strelishtu kao nachinu vezbe LOVNOG gadjanja ne stoji.
Pre 10-ak godina sam batalio trap, nakon nekoliko godina amaterskog bavljenja. Odgovorno tvrdim da gadjanje golubova u ovoj disciplini nema praktichno nikakve veze sa lovnim gadjanjem. Samo jednu stvar da pomenem - pushka se drzi u ramenu u trenutq pozivanja golubova...
Druga pricha bi bio SKEET, ali ne znam zashto je praktichno mrtav kod nas...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| kelt |
Objavljen 27.03.2011. 15:48
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
pucanje na strelistima je itekako dobro za trening pred lovb cisto da se covek malo prilagodi pusci sa kojom ce u lov i da se navikne na pucanj. naravno da nije ista stvar glinas ili fazan, i zbog metka i brzine leta , ali lepo je pucati a i sigurno ne skodi,a cim neskodi ...
|
| |
|
|
| Sasa frrr |
Objavljen 27.03.2011. 16:07
|

Član

Upisa: 175
Pristupio: 28.02.2011. 20:04
|
Teza je glinenog pogoditi nego fazana, inace nisam ga lovio puno puta ali poslije sljuke zao ti ga gadjat  |
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 27.03.2011. 16:40
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Nakon sto se covek upuca na trap strelistu a za to nije potrebno bas mnogo municije ako ima nekog pored sebe koji poznaje trap pucanje i koji je voljan da objasni tehniku i nacin pucanja A podrazumeva se da ucenik mora da slusa i puca kako mu se kaze a ne da misli da je on najpametniji U lovu recimo na fazana tesko mi je vam to objasniji koliko je fazan pri poletanju izgleda velik i spor da vam prosto dizanje puske u rame i nisanjenje do pucnja izgleda kao usporen film Jer na strelistu sticete brzinu rutinu i sigurnost u sebe Nedolazi do ishitrene reakcije pri poletanju kao brebrzo pucanje bukvalno dok se petao nije posteno ni digao od zemlje ili zakasnele reakcije. |
| |
|
|
| LU Aleksandrovo |
Objavljen 27.03.2011. 16:57
|

Lovčina

|
E sad već kad smo ipak došli do nečeg bilo bi lepo i kad bi u praksi proverili učinkovitost recimo 12 i 20 na glinenog goluba sa nekom podjednakom municijom, to ću da organizujem već u maju mesecu i čisto uporedimo dobijene rezultate, mada treba da ima i negde trap municije za 16 pa će to biti pravilnije, jer verovatno i u kalibru 16 sačmeno punjenje bi trebalo biti 24 grama.
|
| |
|