Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: LK M98 VS M70

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
LK M98 VS M70
Joe the hunter

ssekir75 kaže:
podunavac, nemoguće da je radjen po m24 jer je njegova dokumentacija nestala u ratu. i m48 je radjena jovo nanovo posle IIsr. pre će biti ovo što kolega 270 kaže. doradi što treba i udri.

generalno, ja bih najradije snajpersku m69 (od koje nasta lk m70), ali to i kolekcionari teško nabavljaju. zato će najverovatnije da ide klasična m48 (zbog para), eventualno m98. a ono što još volim kod tog modela je leptir kočnica koju svi kudite. što je sigurno, bezbedno je...

Svi ste u pravu ali i u "krivu" jel mesate dva SISTEMA i to M98 i VZOR 24 alias M48.Osnovna razlika nije samo razlika u duzini zatvaraca (4,6mm) nego i u nacinu bravljenja metka u cevi.Naime kod SISTEMA M98 bravljenje metka se vrsi nepotpunim ulazenjem u leziste metka tj, dance sa kanalom za izvlkac ostaje van cevi.Tu distancu regulisu ona dva mala zuba na celu zatvaraca i izvlakac ,plus ceoni zazor.Elem kod SISTEMA VZOR 24 metak u celosti ulazi u leziste metka a cev je sa desne strane upustena(frezovana) da bi izvakac mogao da zahvati cauru, plus ceoni zazor.
Zatavin M70 nije nista drugo nego modifikovan SISTEM M98 i ta samo u toliko sto je na desnoj strani sanduka izbegnut isecak za palac(daumenloh) koji potiskuje municiju u magacin i nista drugo.Znaci moze se reci da su M70 i M98 dva potpuno ista SISTEMA i sa SISTEMOM VZOR 24 i 48 nemaju nikakve veze jer nista nije kompatibilno.

sheytan
 A VZ 24 i domatji M24 - el su isti(slichni)? Hvala!
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

darkolovac
 Ova razlika izmedju kovanih i rezanih cevi mi bas nije najjasnija, kako se kuje cev unutra, msm kako joj se kuju žlebovi?

Joe the hunter

darkolovac kaže:
Ova razlika izmedju kovanih i rezanih cevi mi bas nije najjasnija, kako se kuje cev unutra, msm kako joj se kuju zlCenzurisanoovi?

Lako se kuju cekicem oko kalibrisanog trna.

darkolovac
 Hvala kolega Odobreno

ssekir75

sheytan kaže:

исти су малтене, разликују се у неким небитним детаљима (нишани и везови). иначе домаћи м24 је настао на основу белгијског модела ФН м24.

џое д хантер, колико се ја сећам, то "вирење" чауре из лежишта било је на "шпанском" маузеру м1893. већ на м98 је метак цео убачен јер је током војне употребе долазило до кидања дна чауре, што је, јелте, врло незгодно усред ратне акције. долазило је и до прскања сандука. чак је и краљевина србија инсистирала на преправкама својих маузерки М99 код којих је дно чауре вирило. то је средио ВТЗ. већ штајерове пушке м07 фабрички су биле урађене да цео метак улази у лежиште. остаје само венац јер извлакач мора да га ухвати. а оне зубиће "преко пута" извлакача има и м48.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Joe the hunter

ssekir75 kaže:

sheytan kaže:

исти су малтене, разликују се у неким небитним детаљима (нишани и везови). иначе домаћи м24 је настао на основу белгијског модела ФН м24.

џое д хантер, колико се ја сећам, то "вирење" чауре из лежишта било је на "шпанском" маузеру м1893. већ на м98 је метак цео убачен јер је током војне употребе долазило до кидања дна чауре, што је, јелте, врло незгодно усред ратне акције. долазило је и до прскања сандука. чак је и краљевина србија инсистирала на преправкама својих маузерки М99 код којих је дно чауре вирило. то је средио ВТЗ. већ штајерове пушке м07 фабрички су биле урађене да цео метак улази у лежиште. остаје само венац јер извлакач мора да га ухвати. а оне зубиће "преко пута" извлакача има и м48.

Kolega kod SISTEMA M98 metak mora da viri iz lezista inace to nije SISTEM 98.Mi ovde pricamo o SISTEMU a neo varijantama i radjevinama.A sto se tice "zubica" uporedite celo zatvaraca recimo zastavinog karabina M70 koji je sistem 98 i recimo M48 pa cete i sami uvideti razliku..

Neca92
 Pošto nema posebna tema za M98, postaviću pitanje ovde...
Da li M98 ima fabričke rupe za montazu? Pitam jer sam pre neki dan skidao montazu i rupe mi deluju baš, baš velike (šire) u odnosu na caletov m70 (nema optiku, još uvek stoje oni srafčići). Baš primetna razlika. Plašim se da je na mom karabinu nešto nakndano radjeno, odnosno u ovom slučaju bušeno, pa se plašim od potencijalnih problema prilikom montiranja nove montaže koja mi je u planu.
Na njemu je bila Zrakova Shvenk montaza, ako vam nešto znači taj podatak.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Neca92
 Sad sam već prilično siguran da jeste... Vrlo tuan
Neca92 priložio:
260220153178.jpg

Neca92
 A evo srafova od montaže. Ja bi rek'o da je ovo neka budzevina... Jaooo
Neca92 priložio:
260220153177.jpg

ssekir75
 па и на м70 и на м98 те рупе бушене су у истој фабрици ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Rupe bi trebalo da budu iste. Kako po razdaljini tako i po promeru. Ako ih neko nije naknadno razbušio na veću meru. To ćeš lako proveritit tako da probaš da zameniš šarafe sa tvoje i ćaletove puške.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ... uglavnomE, zbog oštećenja navoja, prethodnim mećanjem i skidanjem montaže opt.nišana, dolazi do moranja razbušivanja šire roope tj urezivanja navoja ... a ope' pojedini ga razbušivadu i zbog mišljenja da će biti čvršći spoj ako bidne podeblji šAraf Stari
E sadE, ne mora to da bude nikak'a "budževina" Confused i ne znači da će išta lošije da služi svojoj nameni und svrSi! proširi se rupa i na naležućim delovima montaže da šAraf mož' proć' i to ti je to.
Bitno je da su rupe "u liniji" i da međusobno ne odstupaju jedna od druge jer tu bi se stvorio veći problem i morala bi se praviti/bušiti posebna montaža koja bi se "gađala" s roope.
I Jope', mnoštvo naših majstora razbušivadu na M4 ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Neca92
 Hvala svima na informacijama!

E, tačno ću više da skrenem od ovog oružja, a posebno zbog ovog mog karabina! Besan
Želja mi je da imam jedan karabin koji je u normalnom stanju, da ima neku solidnu optikicu 1.5-6x42 sa solidnom montažom, sa kundakom po meri i samo da pevam ''nakriviću kapu, rodila mi njiva''! Grin
A dobio sam njega, ima bukov kundak koji je poš'o u stranu pa sam morao da ga smirglam jer je nenormalno dodirivao cev, sa prednjom mušicom koja bukvalno mrda sa sve štitnikom pa su zajedno malo skinuli brunir, sa rupama za montažu koje su šire od standarda, takodje skinut brunir u tom delu, težina repetiranja...mnogo velika! Grin A zaboravih i leptir kočnicu koja mora da se sređuje i koja nema svrhu kad je u kompletu sa fixnim Tascom od 6x (a lovim u teškoj planinčini) i Zrakovom montažom koju mogu da bacim. Optika i montaža nisu problem, jer sam svakako planirao da kupim nove, ali ovo ostalo...
Kad krenem da razmisljam odakle da počnem da ga sređujem, dođe mi da počnem da plačem! Kad sve preračunam, pa ja samo za puškare ne mogu da zaradim Grin nisam pametan da l' je bolje kupiti ''nov'' M70 kojih su puni oglasi, ili srediti njega... A kad se setim papirologije i procedure u ovoj našoj zemlji... Histerian Uglavnom, ni od jednog ni od drugog nema ništa, mnogo je to para za mene, pa vidim da cu da lovim ovim što imam još nekoliko sezona minimum.
Izvin'te što vas smaram svojim problemima, raspisah se...

sheytan
 hehehe Nishta to nije strashno, dobri moj Neco! Sherapi ako trebaju vetji - nishta strashno, razbooshitjesh baze malo, i dingospo! Nishan tje ti sredi svako qj ishta zna da petlja sa gvojzem. Leptir kochnica nek stoji, za sada, a jednog dana mosh je zamenish(nije hitna, hotju da kazem).
Drvo UVEK radi, i ako si danas oshmirglao fino, ne znachi da za koju godinu nesh morati jopet... Smile

"Repetiranje"? Verovatno treba neshto ispolirati, ako imash kojeg pobru da se razoome u oruzje, to nishta nije strashno...

JEDINO SHTO JE BITNO JE DA L JE IOLE PRECIZAN! Ovo shto si nabrojao je stvarno "onaj dim"! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Neca92

sheytan kaže:
hehehe Nishta to nije strashno, dobri moj Neco! Sherapi ako trebaju vetji - nishta strashno, razbooshitjesh baze malo, i dingospo! Nishan tje ti sredi svako qj ishta zna da petlja sa gvojzem. Leptir kochnica nek stoji, za sada, a jednog dana mosh je zamenish(nije hitna, hotju da kazem).
Drvo UVEK radi, i ako si danas oshmirglao fino, ne znachi da za koju godinu nesh morati jopet... Smile

"Repetiranje"? Verovatno treba neshto ispolirati, ako imash kojeg pobru da se razoome u oruzje, to nishta nije strashno...

JEDINO SHTO JE BITNO JE DA L JE IOLE PRECIZAN! Ovo shto si nabrojao je stvarno "onaj dim"! Odobreno

Nerviraju me ta budzenja i to! Volim da sve to bude kako treba, da uopšte ne razmišljam o tome da nešto treba da razbušujem, smirglam, peglam, yebavam,a sve me to sa ovim karabinom čeka-čekalo.
Kundak sam sređivao sam uz pomoć vas sa foruma (nije bilo nekog posebnog posla i ''matematike'', ali kad čovek nema nikakvog iskustva, i neki lagani poslovi znaju da prave veliki problem bez saveta nekog iskusnijeg), prednji nišan sam sredio takođe sam uz savete majstor-Jevtića, a sve ovo ostalo moram uz pomoć puškara pošto ni u bližoj ni u daljoj okolini nemam nekog ko bi mi bilo šta pomogao. A kad puškara ne mogu da idem za svaki problem ponaosob... Žnači spremi Neco keša, kupi optiku, motažu, leptir (zamena), eventualno brunir, kundak, to poliranje, sipaj gorivo u kola cepaj u Kg, da on sve to lepo upakuje i dingospo... Grin E, sad što mi za sve to treba xxx eura, to ko me pita, 'oceš luksuz bajo! Jaooo Grin
Lepo ja kažem da ću da skrenem više... Grin

PEZ

Neca92 kaže:

sheytan kaže:

Nerviraju me ta budzenja i to! Volim da sve to bude kako treba, da uopšte ne razmišljam o tome da nešto treba da razbušujem, smirglam, peglam, yebavam,a sve me to sa ovim karabinom čeka-čekalo.
Kundak sam sređivao sam uz pomoć vas sa foruma (nije bilo nekog posebnog posla i ''matematike'', ali kad čovek nema nikakvog iskustva, i neki lagani poslovi znaju da prave veliki problem bez saveta nekog iskusnijeg), prednji nišan sam sredio takođe sam uz savete majstor-Jevtića, a sve ovo ostalo moram uz pomoć puškara pošto ni u bližoj ni u daljoj okolini nemam nekog ko bi mi bilo šta pomogao. A kad puškara ne mogu da idem za svaki problem ponaosob... Žnači spremi Neco keša, kupi optiku, motažu, leptir (zamena), eventualno brunir, kundak, to poliranje, sipaj gorivo u kola cepaj u Kg, da on sve to lepo upakuje i dingospo... Grin E, sad što mi za sve to treba xxx eura, to ko me pita, 'oceš luksuz bajo! Jaooo Grin
Lepo ja kažem da ću da skrenem više... Grin

Neco Neco momče mlado!
Da si kupiJo SaVuJera ne bi se sad cimao i gubio živce.
Gledaj na to sa malo vedrije strane, prvo što si otklanjajući "kvarove" ili bolje rečeno nedostatke, stekao neka nova saznanja, drugo i kod tih skupljih karabina može biti mana i nedostataka pa onda bude još veća zayebancija.
Lično znam da je jedan SaVuJer u Srbiji kupljen NOV sa oštećeTom cvkom, na kraju posle gubljenja živaca slanja mejlova i distributeru i fabriKi, pretnji tužbom, vlasnik (inače moj drug) uspeo je da dobije novu cev o nji'ovom trošku, tako da te sitne nedostatke rešavaj u hodu i uživaj ako je qrabin precizan.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Neca92
 Znam, svestan sam svega toga, ali...
Nisam testirao preciznost karabina. Posle bezuspešnog pokušaja upucavanja, skinuo sam optiku i montažu, i pucao sam par puta iz stojećeg stava u papir A3 formata. Pogađao sam ga, ali sam i par puta pogodio iznad njega.
(Kada sam skidao prednji nišan, vratio sam ga i ''upucao'' po sistemu gledanje kroz cev, nadam se da je to iole dobro i precizno za pucanje do tih 50 metara)
A i kad budem sve to lepo upakovao (optika i ostalo), neću da pucam na dalje od 100m (teren), pa se mislim da ću za tu daljinu, u svakom slučaju, da ima zadovoljavajuću preciznost.

AleksandarB78
 Evo kako to izgleda kod mene na na M98- celicna tunelska montaza sa optikom 8x56 i leptir kocnica sa kojom se bez problema barata. Za blize mehanicki nisan, za dalje optika.
Inace Zastavin karabin bez iti jedne oznake na cevi sem kalibra 8x57JS

s19.postimg.org/gwfpgepq7/20150530_192740.jpg

Brka bez brkova
 Previse visoka montaza,mislim da su tunelske montaze odavno prevazidjene

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,019,134 posete www.srbijalov.com