Sneg zabeleo Kukavicu i stao pre par minuta. A kroz sat vremena pocinje lovni vikend...
Sutra me ceka planina Kukavica, onakva kakva se samo pozeleti moze. Belina snega, inje na borovima, ostar vazduh koji ulazi kroz celo a izlazi na petama. Napokon sam dobio vreme da sutra odem blize vrhu Kukavice (1400mnv) do svoje vikendice, da tamo sa drugarima goniclijama uz lovacke price i kuvano vino provedem noc, pa onda iznova u nedelju u lov. Temperatura je trenutno 9 stepeni ispod nule, ujuru ce biti jos niza. Sve je spremno, a dok ovo pisem Leo laje kao da zna da ga sutra cekaju staze planinske, zecevi i divlje svinje ako Bog da.
Tako da dobar pogled svima koji love za vikend, a ako ne bude ulova bice lepih slicica zimske idile planine Kukavice.
Jedan deo tovara koji sutra moram na ledjima da iznesem u planinu. A pljoska ce uskoro kod majstor Peza da je zakiti jednim lepim motivom.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
29 | 27
Najveći deo lovišta nalazi se na nadmorskoj visini od 600 -1.200 m, tako da ima karakteristike planinskog lovišta. Na ovim terenima moguće je loviti srnu, divlju svinju i zeca. Smeštaj lovaca omogućen je u planinarskom domu u samom lovištu.
Uz mogućnost lova, gostima se pruža mogućnost organizovanja izleta do Vlasinskog jezera, gde gosti mogu da se bave ribolovom i sportovima na vodi.
Kukavica
Lovište "Kukavica" se nalazi na jugu Srbije, na planini Kukavica, koja se prostire izmedju Leskovca i Vranja, obuhvatajući i opštinu Vladičin Han. Lovište se nalazi iznad mesta Vučje, koji je sa Leskovcem (udaljen 20 km) povezan savremenim kolovozom. Lovište "Kukavica" se nalazi na najšumovitijem delu Jablaničkog i Pčinjskog okruga.
Površina lovišta iznosi 16.443 hektara. Najveći deo lovišta nalazi se na nadmorskoj visini od 600 -1.200 m, tako da ima karakteristike planinskog lovišta. Na ovim terenima moguće je loviti srnu, divlju svinju i zeca. Smeštaj lovaca omogućen je u planinarskom domu u samom lovištu i u Leskovcu (hotel "Beograd"). Turisti mogu da posete atraktivni kanjon reke Vučjanke koji se nalazi u podnožju planine Kukavica. Na čijoj levoj obali Vučjanke leže ostaci Skoboljić grada, istorijskog spomenika iz 15. veka.
Kačer-Zeleničje
Lovište "Kačer-Zeleničje" se nalazi na obroncima planine Čemernik koju karakteriše veoma izražen reljef, sa brojnim potocima, uvalama i grebenima.
Lovište je planinskog tipa i prostire se na nadmorskoj visini od 650 - 1.500 m. Ukupna površina lovišta iznosi 3.421 hektara, a u njemu je moguće loviti srnu, divlju svinju i zeca. Deo lovišta koji se nalazi na planini Oštrozub, na mestu zvanom "Kačer-Zeleničje", po kojem je lovište i dobilo ime, proglašen je za šumu - park od posebnog značaja. Strukturu ovog prirodnog rezervata površine 42 hektara sačinjava retka šumska vrsta, tzv. zeleničje ili lovor-višnja (Prunus lourocerasus), jedinstvena u ovom delu naše zemlje. U blizini auto-puta E 75, nalaze se Predejane (udaljeni su 11 km od lovišta) u kojima se organizuje smeštaj lovaca (moteli "Predejane" i "Džep").
Valmište
Ograđeno lovište "Valmište" nalazi se na obodu Vlasinske visoravni, u podnožju planine Čemernik, na teritoriji opštine Crna Trava. Od Vlasinskog jezera, jednog od najlepših izletišta u Srbiji, ovo lovište udaljeno je 12 km.
Na površini od oko 400 hektara gaje se evropski jelen i divlja svinja. Uz mogućnost lova, gostima se pruža mogućnost organizovanja izleta do Vlasinskog jezera, gde gosti mogu da se bave ribolovom i sportovima na vodi. Smeštaj lovaca omogućen je u lovačkoj kući koja se nalazi u samom lovištu i objektima na Vlasinskom jezeru (hoteli "Vlasina" i "Jezero", turističko naselje "Nevturs").
Hunter Forever
ssekir, ne ovo su pantalone, obicne, ali bez dugackih gaca nema lova u planini.
Vuki, sve je ovo lepo, ali nema u tim lovistima pravog lova. Odvezu te vozilom, pokazu ti u sta da pucas, odstrelis i toliko. Nema tu lepote pravog planinskog lova.
Prava planina Kukavica je oko ovih lovista. Surova realnost nasih suma, a i surova priroda, netaknuta, bez ikakvih tragova ljudske ruke, nepristupacni tereni i po gde koji putic, staza ili potok. Visoka i stara bukova suma, ispresecana kompleksima borova i gustisima. Sa takvim terenom deo Kukavice na kojoj mi lovimo bi bio jedan od najbogatijih sa divljaci, ali tu se umesala motorna testera, traktor i pohlepa za novcem... Sve vise se krce sume, divljac nema mira. Mi se sa hranom trudimo ali nam ne uspeva da DS zadrzimo na tim prostorima. Medjutim, sve to nas ne sprecava da i dalje uzivamo u lepotama ovih predela, jer i kada nema ulova, u rancu donesemo prelepe uspomene, uzbudjenja i materijal za price koje ce se pricati generacijama. Ko u planini sa gonicima, po snegu, nije lovio, propustio je ogroman deo lova, propustio je izistinsku ljubav prema prirodi, postovanje, onda kada se u svoj toj lepoti osecamo kao samo jedan mali delic, nemocan da ista promeni, kome ostaje samo da se povinuje pravilima prirode i planine. Njeno velicanstvo - Planina Kukavica.
U daljini se kroz maglu nazire i Ostrozub.
Jutarnja magla se polako penje uz reku, dok se u daljini cuje steket gonica.
Zakasnio sam sa slikanjem kolibe, vec je omracilo a ujutru sam u zurbi i zaboravio. Ostala mi samo ova slicica iz kolibe, gde smo uz pricu o gonicima i ranijim lovovima, kuvano vino i slaninu, okasnili do duboko u noc.
Dan se polako budi.
Ispred mene zuri Nesa da presece tragove, iza njega Leo a u trku Nesin Tod.
Na kraju je ipak bilo ulova, Vekijev (drugar sa slike) ker Barni podize lisicu i goni pravo u mene, usput mu se pridruzuju i ostali psi medjutim drugarova mlada kerusa ostaje pored mene i od uzbudjenja jer je cula pse, stoji na putu i sa puta laje, lisica skrece naglo i izlazi pedesetak metara od mene, mogao sam da pucam ali nisam hteo jer je iza bio drugar koji je i odstrelio. Pravi planinski Lisac, veliki sa lepim krznom i punog stomaka.
Divljih svinja nije bilo, tek poneki stari trag.
Iako sam jedva dosao kuci posle prepesacenih lep broj kilometara za dva dana po planinskim vrletima, kuci sam se vratio praznog ranca a punog srca. Ovakvu prirodu treba doziveti. Volim sve lovove, i u polju i u ravnici, ali lov u planini je nesto posebno, nesto mnogo uzvisenije, pravi lov. Taj lov ne bi bio pravi da nije bilo pesme gonica koje smo se naslusali. Ovo produzava zivot.
Pozdrav Vuki, Pez, Nidzo, zaista niste lepse od planinskog lova ..Proveravali smo stanje na terenu (kune i lisice su preplavile teren, cak i jedan vuk ..ako uspem da stignem pokazacu snimak traga , pravi kapitalac pratio trag osrednje ds. Sve smo obisli,uprkos tragovima nismo tokom dana nista videli.E drama nastaje kada smo krenuli kuci ..Na pola puta iz borove skoci -vuk trcao je nekih 150 m ispred auta,dok su svi poceli bukvalno da vriste, cak i jedna lovkinja ..Onda lepo skocio u levo te srecno utekao . U starim knjigama stoji ``Gde se vuk zadrzi ,ne ide dok ne potamani sve zeceve i drugu divljac``.Ni jednom nisam video ``mrsavog`` vuka na ovom terenu, sem na Mavrovskom jezeru u Makedoniji ( imao povredjeno oko , sama kost i koza ) Ovde su orijasi .Zasmetalo nam je sto su neki od lovaca poceli svuda da postavljaju sklepane dascane ``kutije`` 2x2 kraj samog puta.Na tudjem imanju , bez pitanja vlasnika..Uprave LU koja gazduje tim lovistem,krajnje neprimerno -naruzuje se jako lep krajolik ...Lovacka ceka je jedno, ovo nije ni za sta...Pa da je bar strucno odradjeno Moze da se preturi te se neko ozbiljnije povredi . Videli smo i jedan detalj -niko ne vodi rasne pse, vec nesto sto ne lici ni na kera ni na ``avlijanera ``... Kolege su se smejale .. Zakonom je predvidjeno da se sme voditi samo rasan lovacki pas,cipovan, sa rodovnikom -na uvid..Bar tako nalazu zakonotvorci ... Stvarnost je drugacija .. Ipak lep dozivljaj .
uz dužno poštovanje, posao koji je pre 20 godina radio naš pulin meda nije mogao ni jedan rasan ker u okolini. vredeo je za tri kera, i svi su ga oplakali kad je uginuo. kera ne čine papiri, već krv. zato bi trebalo da se za kerove zadrži ispit u radu, ali da se uslov porekla ukine. naravno, to odgajivači nikad neće dozvoliti zbog para i imaćete tu situaciju koju imate.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Da pomenem da sam video i tog pulina nedavno usred lovista nelovnog dana, bez vlasnika, a niko ne drzi ovce pouzdano znam bar 10 km u krugu.Ovo sto smo juce videli ne je stvarno van standarda svega postojeceg..
Licno sam ljubitelj rase (Slovackih Kopova, ne uzgajivac !!!Drzim dva , redje 3 psa , muzjaka i zenku, treci je rezerva ako kerokradice ukradu nekog ili nastrada od vuka ili ds ) Tu bih dodao jos i NOD, Bretona, alpskog braka... Volim cistu rasu,za svoj ukus i po mojoj volji .Svako moze voditi sta zeli .Da napomenem da je jedno lovacki pas bez rodovnika, ali u standardu , a ovo sto sam ja video nesto sasvim drugo .Dresura je cudo,i medveda nauce da igra na stolici Pa ipak nije za lov .. Stenad , pa nekad i odrasle dresirane jedinke cesto umem i pokloniti(uslov je pravilna nega i redovno izvodjenje ...Starija jedinka preko 3 g se prakticno nikad ne moze prilagoditi novom vlasniku kao stene koje sami odnegujemo .Ja volim planinu, prirodu, lov, kinologiju .. Cenim propise, kodeks... Navijam za domace rase iako kako Ssekir75 rece -zbog propusta odgajivaca -nisam hteo vise drzati domace.. Cast izuzecima, koji o svemu vode racuna. Fotosi su fantasticni , bio sam na taj teren Bilo bi lepo da bude jos ovakvih fotografija i napisa iz lova.Neki lovci ne vole pse (posebno ne u autu, prave prikolice koje se nekad otkace sa sve kerova Gepek i veca kutija za ljubimce (pvc) su zakon Autom do asfalta a dalje -pesaka , da se covek stvarno umori i zna da je bio u lovu .Sa dzipom kojim se zalazi duboko u loviste je druga prica ..
Dobar pogled
što reče nidža, će odemo mnogo van teme, ali dodirnuo si jednu vrlo bitnu stranu lova - pešačenje. iako imam 120 kila i relativno sam spor u kretanju, mogu jako puno da prepešačim. ostalo iz vremena dok sam se lunjao planinama jugoistočne srbije. i osnovna ideja kad sam krenuo u lov bilo je pešačenje. volim oružje, volim da pucam i u živo i u mrtvo, volim da slušam i gledam ptice, ali ne mogu da se nateram da idem peške bez nekog valjanog razloga zato sam i krenuo u lov. nije meni do mesa (ionako nemam zamrzivač), ali jeste do odstrela. zato i imam nameru da se uskoro, po završetku lova na fazane, posvetim "čišćenju terena" ( "ima da gi nema" ;) )
sa druge strane, imate fensi lovce, kojima je najvažnije kako izgledaju i kakvo oružje nose. taj u žbunje da udje nema ni teoretske a kamoli praktične šanse (ne bi ni ja da mi odelo košta više nego moj toza). da pregazi 7-8 km u pravcu po blatu, "pa da li sam ja lud". na žalost, takvi lovci su najčešće "uzor", jer imaju dosta para pa mogu u komercijalu i na vredne trofeje. po mom shvatanju, to nije lov već čisto ubijanje. ako si se ti lično potrudio da napraviš čeku, dovučeš hranu, so, vodu, posmatraš tragove i sve što uz to ide, onda je to ok, žanješ plodove svoga rada, ali ako samo dodješ na gotovo... zato mnogo više poštujem našeg lovca seljaka, koji se po debelom minusu probija kroz sneg i vetropičinu u lovu na svinju i kurjaka, nego onu "gospodu" koja dodje džipom na čeku ili ne daj bože iz samog džipa umesto čeke obara divljač.
ne mora svako da voli pse, ne mora čak ni da ih ima, niti su za svaki lov potrebni. ali poljskog lova bez kera jednostavno NEMA. sad, kako ih voziš stvar volje i navike. ja psa nemam jer mi uslovi ne dozvoljavaju da ih imam (podstanar u zgradi), iako sam imao ponudu da dobijem nkd-a odlične loze. iako je čista rasa uglavnom prednost, ne mora znači da "dodž" nije dobar. možda ima "nešto" lovačko u sebi. ali ako zbog tog "možda" čuvaš kera, ipak nabavi pravog lovačkog gde je to "možda" u mnogo većem procentu pa ti je verovatnije da se uloženo i isplati.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
ssekir75 kaže:
uz dužno poštovanje, posao koji je pre 20 godina radio naš pulin meda nije mogao ni jedan rasan ker u okolini. vredeo je za tri kera, i svi su ga oplakali kad je uginuo. kera ne čine papiri, već krv. zato bi trebalo da se za kerove zadrži ispit u radu, ali da se uslov porekla ukine. naravno, to odgajivači nikad neće dozvoliti zbog para i imaćete tu situaciju koju imate.
Razmisljam ... Cistokrvni lovacki pas , sa dokazanim porekolom (krvne linije koje su godinama unazad ostvarivale odlicne rezultate u lovu ) redovno vodjene u lov.Pravilno dresirane na odredjenu divljac-i da su kao stenad na vreme vakcinisana, (zdrava)Zbog nebrige ,bolesno stene sa kasnijim posledicama ne moze postici neki uspeh. Skoro garantovano daju mogucnost kod dobrog dresera i vodica da ce biti odlicni lovacki kerovi
.posebno za planinski teren .Zavisi i od terena. I -da ima divljaci (Najvazniji uslov ) Ranijih godina (nesto posle masovnog trovanja predatora )zeca je bilo po prici starina ``kao pleve``te je stvarno bilo moguce da se cak i ``Meda`` nauci lovu . Danas su lovista bukvalno prazna (izuzev predatora kojih ima na pretek) nije isti slucaj.Jos ako je vodic i dreser -lenj bilo kakav da je pas nece biti za planinski lov ..
Lov je skup sport , kada covek sve sabere cemu bi stedeo na nabavci lovackog psa ( u standardu )makar i na poklon od nekog kolege.Za mnoge je lov kao praznik, spremaju se cele nedelje, e onda da se stide od drugih, to svakako niko ne voli .Kompletnost je prava stvar. Mislim da smo iz ovakvih razloga i zapostavili nacionalni ponos (Srpski gonic, STG)
dikavac, ja sam zeca kod mene u selu i okolini vido triput od '84-5. do 2000. jednostavno nije ih bilo, a tek sad ne verujem da ih ima jer više nema ko da ide u lov. ali su zato lijane tepane ko dete uhvaćeno u kradji, a bogami se ni sa svinjama nije obrukao. stric je pričao da je čak dva vuka namamio na čistinu gde su dobili svoju porciju olova (to nisam lično video).
ssekir75 kaže:
što reče nidža, će odemo mnogo van teme, ali dodirnuo si jednu vrlo bitnu stranu lova - pešačenje. iako imam 120 kila i relativno sam spor u kretanju, mogu jako puno da prepešačim. ostalo iz vremena dok sam se lunjao planinama jugoistočne srbije. i osnovna ideja kad sam krenuo u lov bilo je pešačenje. volim oružje, volim da pucam i u živo i u mrtvo, volim da slušam i gledam ptice, ali ne mogu da se nateram da idem peške bez nekog valjanog razloga zato sam i krenuo u lov. nije meni do mesa (ionako nemam zamrzivač), ali jeste do odstrela. zato i imam nameru da se uskoro, po završetku lova na fazane, posvetim "čišćenju terena" ( "ima da gi nema" ;) )
sa druge strane, imate fensi lovce, kojima je najvažnije kako izgledaju i kakvo oružje nose. taj u žbunje da udje nema ni teoretske a kamoli praktične šanse (ne bi ni ja da mi odelo košta više nego moj toza). da pregazi 7-8 km u pravcu po blatu, "pa da li sam ja lud". na žalost, takvi lovci su najčešće "uzor", jer imaju dosta para pa mogu u komercijalu i na vredne trofeje. po mom shvatanju, to nije lov već čisto ubijanje. ako si se ti lično potrudio da napraviš čeku, dovučeš hranu, so, vodu, posmatraš tragove i sve što uz to ide, onda je to ok, žanješ plodove svoga rada, ali ako samo dodješ na gotovo... zato mnogo više poštujem našeg lovca seljaka, koji se po debelom minusu probija kroz sneg i vetropičinu u lovu na svinju i kurjaka, nego onu "gospodu" koja dodje
džipom na čeku ili ne daj bože iz samog džipa umesto čeke obara divljač.
ne mora svako da voli pse, ne mora čak ni da ih ima, niti su za svaki lov potrebni. ali poljskog lova bez kera jednostavno NEMA. sad, kako ih voziš stvar volje i navike. ja psa nemam jer mi uslovi ne dozvoljavaju da ih imam (podstanar u zgradi), iako sam imao ponudu da dobijem nkd-a odlične loze. iako je čista rasa uglavnom prednost, ne mora znači da "dodž" nije dobar. možda ima "nešto" lovačko u sebi. ali ako zbog tog "možda" čuvaš kera, ipak nabavi pravog lovačkog gde je to "možda" u mnogo većem procentu pa ti je verovatnije da se uloženo i isplati.
Necemo odstupiti od teme , jer je vrlo bitno da mladji vide razlicite stavove. Nisam ljubitelj ``fansi`` lova niti bilo cega prestiznog (sve domace , osim pasa Za mene licno je planinski lov strast .Ne volim lov sa ceke, svako ko drzi pse gonice mora biti vodic u lovu (gde se zavlaci kroz razne gustise i teren od koga bi vecina odustala) Sa drugarima volimo odneti prihranu ( kada je bilo onog ogromnog snega , 60 km voznje ..) Predlazem da izadjemo u lov na predatore (samo da se sredi dokumentacija u LU koje gazduje na tom terenu) Pravi planinsi i starinski Svaki pravilno dresiran ker je za mene ``pravi ``.Nema tu nikakve racunice -isplativost : 0, koliko puta treba izaci na teren , onda pas recimo strada od ds, ili kerokradice..Onda opet iz pocetka... Samo volja i cista ljubav i strast prema lovackim psima. Mnogi na ovom forumu su cak prestali da nose lovacku , samo vode pse i to od pre neku sezonu ( vidi se da je zima ostavila dubok trag na populaciji divljaci... )Lov je lep, ali zavisi iz kog ugla se posmatra ( u ovom vremenu da sedi covek kuci te pored 6 dana lepo ostane i 7 , to bi bilo previse
[quote]ssekir75 kaže:
dikavac, ja sam zeca kod mene u selu i okolini vido triput od '84-5. do 2000. jednostavno nije ih bilo, a tek sad ne verujem da ih ima jer više nema ko da ide u lov. ali su zato lijane tepane ko dete uhvaćeno u kradji, a bogami se ni sa svinjama nije obrukao. stric je pričao da je čak dva vuka namamio na čistinu gde su dobili svoju porciju olova (to nisam lično video).[/quote
Ssekir75 ,za planinskog zeca sam mislio na period do 80 g. (bar po prici starih lovaca) Pet lovaca na ogromnoj povrsini , manjak predatora. Kada ovo pisem ,mislim na 850-1.300 m.n.v. Jedan zec i pravac kuci, ili kod drugara na pice Drugacije vreme bilo .
Planinskog zeca je teze videti ( po snegu garantujem da ima tragova, iako manje, ali ih ipak ima) Ali sada daleko vise lisica i kuna. Ne verujem da neko moze ciljno u ovom vremenu skupiti 5 druga za lov na kune i lisice .Cast izuzecima.Do 2004 sam znao drugare koji su se mogli pohvaliti sa 20 ulovljenih lisica, sto jamarenjem LT, sto cekanjem ispred jazbine ili na ostavljenoj kozi svinje.. 81 sam prvi put video dva vuka na par koraka u 04 ujutru ( odlazak na autobuskoj kroz borove ) kada ih pritera glad zaborave na opreznost .Danas ih uopste nije tesko uloviti. Te sam iz nekog razloga poceo drugacije da ih dozivljavam , divljac kao i svaka druga.Daleko od prica o Crvenkapici Planinski lov je -druzenje i to uvek trebamo imati na umu . Dobar pogled zelim .
Lovacki pas za lov u planini... Ima tu mnogo price... Pticari se odmah iskljucuju iz upotrebe, brak jazavicari takodje (visok sneg), ostaju nam samo nasi autohtoni gonici sa Balkana, ili neke strane rase (Kopov, Ruski Pegavi..) Gonici sa Balkana su stvoreni da podnose ovakve uslove za lov, i tu nema mnogo price. Nebitno koja je rasa Srpski, Srpski Trobojni, Posavac, Istarac, Alpinac, Zuti, Barak... Sve ove rase su kao stvorene za nase terene i za lov u uslovima nasih planina. Cak stavise i namena im je lov u Balkanskim planinama.
E sad da bi se doslo do vrhunskog psa, treba mnogo truda ili mnogo para. Svako imucniji ce da ode i kupi kera za par hiljada evra i resio je sebi problem. Po meni nije to to...
Nesto najlepse sto moze u lovu da se dozivi jeste da lovac posle godina i godina treniranja i odgoja steneta iz svoje linije, od svojih pasa, slusa kako taj isti stenac, sada vec odrastao pas, goni divljac planinom. To je nesto za sta svako od nas ovdasnjih lovaca zivi, i cemu tezi. Svako iz nase grupe poseduje bar jednog a neki i vise pasa, uglavnom Srpske gonice. Ja lov bez psa ne priznajem, zato i ne volim lov na krupnu divljac gde je zabranjena upotreba pasa. Mada je to moje subjektivno misljenje jer i takvi lovovi imaju svoje cari (rika jelena, prikradanje srndacu).
Problem prave mesari... Oni su opremljeni najnovijim puskama, najnovijom opremom, tu su dzipovi tu su svakojake gozbe, montazne ceke. Ali svi ti gizdavi, se jos pre zore postavljaju na prelaze i cekaju da NASI PSI nesto poteraju da bi na nesto pucali ili bar videli neku divljac. Koja je poenta takvog lova?
Imamo mi i kolege koji nisu u mogucnosti da drze pse, ili koji imaju lose pse, ali imaju postovanje prema nama goniclijama, i neretko se postuje stari goniclijski obicaj da ako odstrelis pred tudjim kerovima, divljac predajes vlasniku pasa, a vlasnik pasa daje metak lovcu.
Nesto najteze u kinoloskim vodama jeste stvoriti sopstvenu liniju pasa gonica, a da to bude kvalitetna krv. Kada se to postigne, lov u planini sa takvim psima je pravo uzivanje i nesto najlepse sto lovcu moze da se desi.
možeš ti da ne priznaješ lov bez pasa, ali voleo bih da vidim šta bi sa psom goničem dok loviš guske ili dok čekaš liju ispred rupe (onaj bezobrazni nastavak ove rečenice će preskočimo, to ostaje za u lov )
dok sam ja išao u lov sa stričevima i njihovom ekipom, lovina se ili delila ili ostavljala u društvo, tako da mi to pravilo sa psima i municijom nije poznato svi kerovi su tretirani kao "naši", kao i sve ostalo što se nosilo (voda, hrana, rakija, džebana, konopci...). no ako je to vaša tradicija, poštujem
kod mesara nisu problem puške ("cevka+taraba" ;) ) već elektronika. onomad sam čuo da je jedan lovac pričao kako je skoro video da iz rumunije dolazi "nešto kao leteći pauk" (stariji čovek, nikad nije vido ortokopter, umalo ga srčka nije trefila). leteo duž same granice, a u tim vrzinama znaju da se nadju svinje. samo se pitam šta je tražio tu. ic nišani i kamere su takodje postale "dobar dan". a ti nidžo čuvaj kera godinama i uči ga da bude dobar lovac, pa jurcaj sa njim po planini. zdravo je to. i nadaj se samo da ćeš da nadješ svinje. oćeš - kod njih u zamrzivaču...
I za guske je potreban pas, dobar aporter. A lije, pa i tu jedan NLT.
Nisi me razumeo, cela nasa grupa deli ono sto nosimo pa i pse i ulov. Ali ako se desi da neko iz druge grupe odstreli zeca na primer, red je i kod nas stari obicaj da strelac preda divljac a preuzme metak. Tradicija jeste..
A ovo sto si poslednje napisao.
To i jeste problem sa kojim se stalno susrecemo.. Pa lakse bi podneo od takvih lovokradju nego da pred nosem preuzimaju sansu za odstrel kolega koji zele da pucaju. Jer mi koji vodimo kerove i najmanju sansu za odstrelom imamo. Ali na primer dovedem gosta i ne mogu da ga postavim na prelaz zbog takvih. A mi smo vec navikli da metka ne opalimo u lovu u planini.
To da cuvam pse i mucim se je cista ljubav prema psima gonicima i to kada jednom udje u krv, ostaje zauvek. Istrpecemo sve dok ne nestane neki od pasa, e tu ce da nayebu kao zuti.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?