Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Radio stanice...

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Radio stanice...
Joe the hunter
 Na PMR (446 Mhz)stanicama nije moguce povecavati ni snagu ni devijaciju(modulaciju)jer je ceo izlazni stepen sa modulatorom i PLL-om smesten u jedan cip i nema trimera kojim bi se nesto dalo napraviti.Inace to da PMR uredjaji imaju 0,5W je cista laz proizvodjaca i tvdim (a merili mi desetine modela) nijedan nema vise od 100mW i to pri spoljnjem konstatnom napajanju dok sa pripadajucim baterijama samo kewood je imao 70 mW svi ostali ni 60mW.Inace koriscenje PMR stanica nije regulisano zakonom o radio-difuziji pa je tako njihovo koriscenje dozvoljeno ako ne ometa rad drugih ucesnika u radio saobracaju .
Medjutim bilo je slucajeva da policija oduzima i takve uredjaje.Nevolja je sto upravo u opsegu od 440do 450 Mhz ima mnogo sluzbenih frekvencija pa moze pod odredjenim okolnostima doci do ometanja sa jedne ili druge strane
Sto se tice starog dobrog CB(27 Mhz) tu je zakon predvideo dve mogucnosti.Prva je da ste radio amater sa polozenim ispitom za rad na KT(kratkotalasnim do 30Mhz) uredjajima i tada se moze raditi na bocnim opsezima SSB I USB, i druga je mogucnost da ste samo clan radio kluba sekcije za CB ali tada ne mozete posedovati uredjaj sa SSB i USB opsegom.
Svi ostali radio uredjaji koje mogu posedovati gradjani citaj privatna lica (KT, UHF,VHF) spadaju iskljucivo u radioamaterske uredjaje za koje je potrebno polaganje odredjenih ispita i dobijanje radioamaterske licence koju izdaje Agencija za telekomunikacije Srbije.Naravno da ti uredjaji i rad na njima je dozvoljen iskljucivo u radoamaterskom opsegu (100khz-30Mhz,50Mhz,144/433 Mhz,1200Mhz).
Inace iz iskustva najbolje su se za lov pokazali uredjaji u takozvanom 4-metarskom opsegu.na frekvencijama oko 76Mhz.Dobar pogled i 73(ko zna razumece)
P.S.Svaka upotrba radio uredjaja i frekvencija(osinPMR) bez licence predstavlja prekrsaj za koji su zaprecene kazne i oduzimanje uredjaja.

Joe the hunter
 I jos nesto.Neznam kakav je problem da svaki lovac koji zeli da koristi radio vezu u lovistu a i van njega ne polozi radioamaterski(osnovni) ispit u najblizem radio klubu , dobije licencu, kupi amaterski radio uredjaj(polovni 50-100 evra kom. novi od 100-200)A po zakonu moze imati do 8 i mirna Backa(i sire).Em imate kvalitetnu (jednoobraznu za ceo svet)vezu em vam niko nemoze nista cak ni u pogranicnom sektoru jer je upotreba radiamaterskih uredjaja dozvoljena u celom svetu pa cak i ako vas cuje neko preko granice to moze da bude samo kolega radioamater sto nije lose.Osim u direktnoj (simpleks) vezi moze se koristiti repetitori(dupleks) koji visestruko povecavaju domet rucne radio stanice cak do 100 km i vise.Na primer, Zika je u Beogradu na Banovom brdu i stisne svoj rucni uredjaj na frekvenciji R5(repetitor na Cvenom cotu,Fruska gora) i pozove Peru koji je u np.Somboru njih dvojica ce se cuti bez problema.Uf bas sam bio opsiran i neznam zasto vam sve ovo pricam ali ne moze da skodi a cim neskodi....Dobar pogled i 73.

zujkazujkaz
 Prodajem Toki-voki,5 km na otvorenom sa 8 AAA baterija punjivih,BELL South t 388, cena 25e,extra odnos kvaliteta i cene
Selective channels.
LCD back light display.
Page tone alert.
Low battery alert.
Power by 4 X AAA batteries (each one)
Support headphones .
Auto channel scan.
Great for outdoor activities,
hypermarket shopping, highway .
Indoor coverage 2 km.
5 km line-of-sight.
Built in flashlight
8 Channel PMR system autoscan funcyion
Kolega za oglase postoji tema prodajem !
Pravilo foruma je da se predstavimo u temi za predstavljanje!"predstavite se"
Srbijalov Admin Tim

golubbb
 Pozdrav, zanima me koliki je domet Uniden GMR325-2 voki tokija na otvorenom prostoru, i u urbanoj sredini ili u šumi?

Drugo pitanje, da li se može komunicirati sa voki tokijem različitih marki, npr. sa Uniden i sa Cobra voki toki ili sa Motorola voki toki

Molim odgovor

Pravilo je da se novi članovi prvo upišu na temi 'Predstavite se'
Srbijalov Admin Tim

asivica
 Kolega Golubb sto se tice Unidena GMR325-2 to ukucaj na google imas sva objasnjenja i njihov sajt , a za drugo pitanje normalno da mogu da se cuju samo ako rade na istoj frekvenciji npr.stanice do 8 kanala rade na 446mhz a one od 22kanala rade na 462 e jedino se one ne mogu cuti a izmedju moze biti bilo koji proizvodjac bitna im je frekvencija ne marka.Nadam se da si razumeo.B)
Jedva cekam da nedelja dodje...!!!Besan

golubbb
 Znači sve one stanice koje imaju 22 kanala se mogu čuti, nema veze koja je marka?

Drugo mi je sve jasno, hvala na odgovoru

Drugo upozorenje na pravilo foruma upisite se na temi "predstavite se"
Srbijalov Admin Tim!

mihailo
 Svi koji su zainteresovani za polaganje radio-amaterskog ispita i legalnog posedovanja stanice neka pogledaju sajt savez radioamatera srbije.

bogoljub
 Gde to pise da se nemože posedovati više od 8 radiostanica.Mislio si na jednoj dozvoli može da se upiše do 8 radiostanica.I zašto PMRovi mislite da su nedovoljno snažni da se koriste u lovu.Najdalju vezu na simpleksu sam ostvario sa Motorolom GP340 UHF 5W oko 20 Km sa pendrek antenom.Na VHFu skoro duplo manje.Sada ima jeftinih kineskih radiostanica koje poseduju i skrembler pa nećete smetati raznim službama a i one vama,ipak najbolje je prvo malo slušati pa onda odabrati neki kanal koji se ne koristi pa ce se smanjiti mogućnost ometanja.A postoje i mobilni telefoni za neke ozbiljnije razgovore.
A na UHF radiostanicama mogu se uprogramirati PMR kanali tako da se dobije za oko 60 Evra PMR radiostanica snage oko 3Wata dometa do 10Km MALO LI JE?
73 YU2MYGiveli

mihailo
 Šta znači skraćenica PMR?

Joe the hunter
 PMR=Personal mobil radio(uprosceno po Srpski) ili ti LICNI PRENOSNI RADIO.Dobar pogled

mihailo
 Ok,Šta zakon podrazumeva pod PMR?

profesionalac
 18:13
Tema radiostanice
Pozdrav svima.
sto se tice radiostanica ako nekome treba imam viska.stanice su 5w,znaci nisu one igracke pmr od pola wata.
Gladan

asivica
 Kolege ako je neko imao iskustva sa rucnim radio stanicama marke MOTOROLA MX 1000 i MX 3000 neka mi nesto vise kaze o njima jer jedan moj prijatelj mi daje te dve stanice da mu dam GP 380 da li se to isplati i koje su bolje a normalno meni trebaju samo za lov ali mi treba jos jedna za mog prijatelja tako da mi ova kombinacija odgovara samo neznam da se ne zeznem,neznam zasto mi sam nudi tu kombinaciju a obadve stanice su ispravne.Hmmm

vlada lovac
 Ivice, MX1000 je dosta stari model Motorole, nisam siguran dali pre ili posle MT1000 i oba mod.su dosta glomazna i teška, izlazne snage 5w a MX je mislim 6w na VHF, i samo 10 kanala u memoriji, drugo za te modele baterije više nema a mislim da se ne mogu ni prepakovati, ipak si ti čuvaj GP380 moja preporuka

asivica
 vlado jesu glomaznije a baterije ima da se kupe na jednu ovu mx3000 je nova baterija stavljena pre 2do3meseca kupljena u beogradu i kosta oko2500din firma M ELEKTRONIK 011/3755685 i 011/3754230 makar je ta nalepnica na bateriji i on mi je tako rekao.

yt1prm

bogoljub kaže:
Sada ima jeftinih kineskih radiostanica koje poseduju i skrembler pa nećete smetati raznim službama a i one vama,ipak najbolje je prvo malo slušati pa onda odabrati neki kanal koji se ne koristi pa ce se smanjiti mogućnost ometanja..

Bogoljube pozdrav , ako stanica ima skrembler nije tacno da nemozete ometati neke druge sluzbe ,pa ni one vas.
skrembler je za privatnu zastitu govora -da vas neko nemoze razumeti kad vas slusa
ali ako se vi nalazatie na nekoj od slubenih frekvencija i emitujete sa ukljucenim skremblerom to samo znaci da cete ih ometati ali vas oni nece razumeti to sto pricate ,ali ako i ta sluzbe poseduje odredjene modele stanica ,skenera i dodatne opreme samo ce vas razaznati i oduzeti vam i stanice i osstalu opremu i uz to cete dobiti i krivicnu prijavu

u Principu predlazem lovcima da koriste PMR radiostanice odnosno vrekvencije pmr opsega od 446mhz do 446,1mhz u tom opsegu su smesteni 8 kanala i tu je dozvoljena maksimalna snaga 500mW ili pola wata samo , i bez izmena stanice sa dodatnim ,antenama,prosirivanjem opsega menjanje snage ,frekvencije i ostalo

E sad da bi posedovali legalno rucnu radiostanicu van toga opsega na vhf ili uhf trebate ili postati radioamater i poloziti odredjenu klasu predhodno se informisti -obuciti za rad na radiostanici-toki voki kako ga mnogi zovu, pa kad se polozi odredjena klasa to samo znaci da ste obuceni za rad na radiostanici ,ali i ne da je posedujete i nosite legalno i da radite van radioamaterskog opsega , ili pak da ste samo radioamater za rad lova i radiostanice -a takvih ima nogo

pa da bi legalno posedovao i nosio radiostanicu trebate zatim istu stanicu koju kupite registrovati kod ratela republicka agencija za telekumunikacije

e sad ste potpuno da kazem legalni

ali po meni sad mnogi lovci beze od PMR kanalnih rucnih stanica koje se prodaju u paru i jedine su legalne za koje ne treba dozvola i papiri samo one sa 8kanala ostale sa 14 i li 22 ili sa 69 kanala nisu dozvoljene u nasoj zemlji to su radiostanize za drugi standard druge frekvencije i druge drzave i zakoni

ali mnogi "lovci" ( krivolovci) traze radiostanicu neku drugu da ih nebi prisluskivali druge kolege ,ali pak da bi oni mogli da cuju njih ,pa oni koji pak su radioamateri-lovci oni rade na radioamaterskim frekvencijama ,ne koristeci radioamaterske zanke i ne rade onako kako naleze qodeks ponasanja ,pa ometaju prave radioamatere cast izuzecima!

moj predlog je da se lovci udruze na nivou svog saveza da od ratela dobiju par radnih frekvencija i tako postanu legalni i da sve dozvole i papire za nabavku ,posedovanje i rad na radiostanicama koje su ozbiljnije -profesionalnije sve zavrsava preko svog udruzenja ili lovackog saveza ,tako nesto slicno su uradili paraglejderisti

neki od korisnih linkova de se mozete nesto informisti su sledeci savez radioamatera Srbije www.yu1srs.org.rs i ratel www.ratel.rs
http://www.elektricar.eu/yt1prm

dragand
 Ljudi citam vase komentare i mislim da ste vise zakomplikovali ovu temo nego sto je tako.Otisli ste predaleko sa pricama o radio stanicama pa da pokusam pomoci jer vjerujem da je dosta ljudi ostalo zbunjeno.Radio stanice koriste taxisti, kamiondzije itd.Ono sto lovci koriste zove se walkie talkie i kosta od 50 eura pa nadalje.Ono sto ostaje zabuna kod ljudi jeste sta ako ja i kolega imamo walkie talkie razlicite marke?Naravno da mozemo komunicirati samo je potrebno naci frekvenciju i pricajte do mile volje Smile U vezi policije i mesanja frekvencija to nema veze sa nama, oni imaju svoju zasticenu frekvenciju u koju se mi ne mozemo mesati, a za koristenje walkie talkie ne treba ama bas nikakva dozvola, odobrenje, provera...Ja imam dva komada koje sam kupio u Sniperu u Bg i moj savet je NE KUPUJTE TAMO NI ZA ZIVU GLAVU!!!Meni su se nakon 2 meseca pocele kvariti i gubiti signal.Ako planirate vec kupovati neka vam to neko nabavi iz neke druge drzave, ove nase kopije gluposti ne kupujte...Nadam se da sam pomogao Smile

aca81
 Drugari intersuje me procedura kako bi dobio dozvolu jer posedujem zonton 999g UHF pa bih se legalizovao i slobodno koristio stanicu......poz.
DOBAR POGLED

javor
 Ljudi moji ja to ništa nebi koristio..!Pa kako su naši stari išli u lov,nije bilo ni telefona ni radija,samo bi se ponekad čulo OOOPP-OOOPP i to je to Shock
Lisica

Predator

javor kaže:
Ljudi moji ja to ništa nebi koristio..!Pa kako su naši stari išli u lov,nije bilo ni telefona ni radija,samo bi se ponekad čulo OOOPP-OOOPP i to je to Shock

Moj Javore, kad se loše gazduje sa lovištem, nisi često u prilici da pucaš na divljač, pa današnja čuda tehnike znaju biti od koristi da povećaju tu vjerovatnoću. A vidiš i danas nas kako učimo stvari vezane za lov preko interneta. Žalosno, ali je tako. Najlovačkije je kad se sve odradi bez pomagala, ali danas sve manje marimo za to. Otkako postoji lov kao vid sporta i rekreacije, sva divljač je ostala na istom stupnju razvoja, samo smo mi lovci "napredovali". Sad

Sasvim prirodno

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,685,645 posete www.srbijalov.com