Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: B&P

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
B&P
gorance

lovac001 kaže:

zeljkox kaže:

zeljkox kaže:
Jel koristi neko B&P Big game zerati ?
Ja sam nabavio kutiju (za lisice), 3/0, 36gr (4.3mm). Fasciniralo me je da na cauri pise 12/67 a metak je duzi od onih na kojima pise 12/70.. Hmmm

Ae bre sta me kulirate? Grin
Ja rece da necu vise da pisem,al ajd da upisem koju iako ve sigurno opet neko reci da upis ne valja.Ja nisam cuo da postoji 12/67 mozda gresim.ima 12/65.po meni ako je metak duzi od 12/70 a ti nisi permutovao brojke sto kaze gorance onda su oni permutovali brojke ,pa ako imas pusku 12/70 ne znam sta da ti kazem,najbolje da razresis sa prodavcem dilemu

Postoji i 67 dužina čaure. ima je i B&P, ROTVEL, S&B....
Verovatno ompromis da bi imali šta da pucaju oni koji imaju starije puške sa ležištem metka od 65 mm.
DOBAR POGLED

lovac001
 jer postoji puska 12/67?

gorance
  nisam još čuo za nju ali sve je moguće....
DOBAR POGLED

Cvele
 Duzinu caure od 67mm imaju skoro svi proizvodjaci lovackih patrona, ta duzina je predvidjena verovatno za 70mm, ali sto je manja caura, to ne znam...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

lovac001
 znam da postoje 12/65 puske ali koje metkove kolege koriste ne znam.cak nisam cuo da postoji metak 12/67 jednostavno me nije zanimalo.ja cenim da su u fabrici zajebali brojeve ili mozda zamenili pakovanje sa ovim 12/76..ja to ne bi pucao da imam takvu situaciju kao kolega

gorance
 http://www.sellie...roduct=109
http://www.sellie...roduct=112
http://www.sellie...roduct=114
http://www.rws-mu...tiger.html
DOBAR POGLED

gorance
 http://www.sellie...roduct=109
http://www.sellie...roduct=112
http://www.sellie...roduct=114
http://www.rws-mu...tiger.html

DOBAR POGLED

lovac001
 ovo nikad ne moze da bude duze od 12/70

gorance
 lako se proveri. izmeri dužinu patrona,ili uporedi sanekim drugim 12/70, i to je to.
mada ni ja je ne bi koristio jer ne mam na šta da pucam sa ovom granulacijom.
12/67 ili 12/67,5 sme da se koristi iz puški sa ležištem 65mm
Konkretno ova municija što je kolega pitao ima standardnu brzinu sačme i standardnu težinu sačmenog punjenja tako da sigurno ne spada u magnum municiju.
DOBAR POGLED

canis aureus
 Drugari pa nema ničega čudnog Confused

i41.tinypic.com/ullyb.jpg
i42.tinypic.com/28s64qq.jpg

-na prvoj slici se vide oznake 12/67 i 12/70 a razlika u dužini je vidna Yes
-na drugoj slici se vidi kako su zapertlane čaure

... a poznato je da se obeležava dužina čaure a ne metka(patrona) pa tako ako uporedite dve ispucane čaure ili dve nekorišćene pre punjenja, videćete da je ipak čaura ovog kraćeg metka(patrona) na sl 12/70 duža od ovog dužeg na sl 12/67

Iz pušaka sa ležištem 12/70 mogu bez bojazni da se koriste sve patrone koje su sa dužinom do 12/70 i tom dužinom dok sve preko 70 nikako!!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Kolega Canis me je pretekao (po ko zna koji put) sa odgovorom o užini čaure, pa neću da ponavljam. Međutim nešta drugo hoću da kažem. Puške u kalibru 12/65 ne mogu da koriste municiju 12/67, pošto je municija 12/67 rađena za puške 12/70. Puške u kalibru 12/65 se više ne proizvode (bar ne serijski) i ne podnose visoke pritiske moderne municije. Međutim ni sve puške u kalibru 12/70 ne mogu da koriste savremenu municiju povišenih pritisaka u kalibru 12/70, tako da o ovome treba dobro voditi računa.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Što se tiče brze i spore municije i te kako ima razlike. Standardna brzina savremene municije je oko 380 m/s, ali se još uvek proizvodi i municija koja ima početne brzine 325-360 m/s. Brza municija se kreće od 400-420 m/s, ali pojedina sačmena punjenja (za lovnu namenu) dostižu brzine i do 455 m/s. Kad se uzme u obzir razlika u brzini od 100 m/s (i više), onda je velika razlika i u dužini preticanja u raznim lovnim situacijama.
Tri prsta 2Kolce

Scorpion Hunter

Podunavac kaže:
Što se tiče brze i spore municije i te kako ima razlike. Standardna brzina savremene municije je oko 380 m/s, ali se još uvek proizvodi i municija koja ima početne brzine 325-360 m/s. Brza municija se kreće od 400-420 m/s, ali pojedina sačmena punjenja (za lovnu namenu) dostižu brzine i do 455 m/s. Kad se uzme u obzir razlika u brzini od 100 m/s (i više), onda je velika razlika i u dužini preticanja u raznim lovnim situacijama.

Canis tebra slazem se sa tobomB) samo me nisi razumeo...

Podunavac da ne citiram Cveleta i ostalu drugu decu citiram tebe posto znam da si iskusan lovac i razumes poentu price.
Ne podjebavam nikog kao sto pisu neka deca.
Kazi ti meni kolika je razlika standardne municije 380m/s od municije 400m/s koja se podrazumeva pod brzom ako se puca do 50m??? i kolika je razlika u preticanju do te daljine?... Drugo bez preticanja je nemoguce pucati u pokretnu metu to je po svim zakonima fizike neizvodljivo pucano iz karabina a kamoli sacmenom mucijom . Preticanje od 20 ili 30 cm nema nikakvu bitnu razliku ako se puca na 50m jer tu razliku nadoknadjuje sacmeni snop koji je na toj daljini skoro 1m sirine i to iz punog coka...
Naravno da postoji sporija i brza municija sa svakom municijom se uspesno lovi bez obzira na te fabricke brojke po pitanju brzine.

gorance

Podunavac kaže:
Kolega Canis me je pretekao (po ko zna koji put) sa odgovorom o užini čaure, pa neću da ponavljam. Međutim nešta drugo hoću da kažem. Puške u kalibru 12/65 ne mogu da koriste municiju 12/67, pošto je municija 12/67 rađena za puške 12/70. Puške u kalibru 12/65 se više ne proizvode (bar ne serijski) i ne podnose visoke pritiske moderne municije. Međutim ni sve puške u kalibru 12/70 ne mogu da koriste savremenu municiju povišenih pritisaka u kalibru 12/70, tako da o ovome treba dobro voditi računa.

kolega bez uvrede
logično je pitanje: Zašto bi neko pravio municiju 12/67 za puške 12/70 kad municije 12/70 ima svuda?
od dosta oružara i dosta stručnjaka sam čuo da se u puškama 12/65 bez ikakve opasnosti može koristiti municija 12/67
puške 12/65 su se proizvodile sve do drugog svetskog rata. i sad imamo vrhunske engleske i nemačke lovačke puške u izuzetno dobrom stanju, koje se i dan danas koriste. često se pronalaze u oglasima drilinzi u tom kalibru.
DOBAR POGLED

gorance
  Naravno, ne računam tu puške tormentovane na crni barut 
DOBAR POGLED

gorance
  Što se tiče municije sa povećanim pritiscima, česta se zabuna pravi sa patronama na kojima piše MAX 1050 bar. to je samo ograđivanje proizvođača jer kad uđemo na primer B&P MB Winter na čauri piše to a u stvari ta municija ne postiže pritiske ni 600 bar. po fabričkim podatcima.svaka puška 12/70 koja je tormentovana na nitrocelulozni barut može da koristi svaku municiju kalibra 12/70.
ma mojoj iž 18. 12/76 je žig 900 bar. prema tim oznakama na čauri ja ne bih smeo da pucam ni običan 12/70 patron gde piše 1050 bari.
Rusija nije članica CIPa i na svoje puške stavlja žig maksimalnog RADNOG pritiska dok zapadnoevropske zemlje upisuju pritisak na kome je rađena TORMENTACIJA.
DOBAR POGLED

Podunavac

Skorpion kaže:
Podunavac da ne citiram Cveleta i ostalu drugu decu citiram tebe posto znam da si iskusan lovac i razumes poentu price.
Ne podjebavam nikog kao sto pisu neka deca.
Kazi ti meni kolika je razlika standardne municije 380m/s od municije 400m/s koja se podrazumeva pod brzom ako se puca do 50m??? i kolika je razlika u preticanju do te daljine?... Drugo bez preticanja je nemoguce pucati u pokretnu metu to je po svim zakonima fizike neizvodljivo pucano iz karabina a kamoli sacmenom mucijom . Preticanje od 20 ili 30 cm nema nikakvu bitnu razliku ako se puca na 50m jer tu razliku nadoknadjuje sacmeni snop koji je na toj daljini skoro 1m sirine i to iz punog coka...
Naravno da postoji sporija i brza municija sa svakom municijom se uspesno lovi bez obzira na te fabricke brojke po pitanju brzine.

Naravno da nije velika razlika između 380 i 400 m/s i da mora da se vrši preticanje (kakvo takvo) za sve pokretne mete. Meni nije ni bila namera da kritikujem tvoj upis, nego da malo pojasnim razlike u početnim brzinama za naše kolege koji su manje upućeni u ovu problematiku. A što se tiče širine čoka, on je još širi nego što si naveo. Širina sačmenog snopa na 36,5 m je 102 cm ispaljen iz cevi sa punim čokom. Što se tiče uspešnog odstrela, bitno je da se lovac navikne na municiju koju koristi. Premda je naravno lakše loviti sa bržom municijom, ali ona ima i neželjne efekte (jači pucanj i trzaj i više pritiske u cevi).
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

gorance kaže:
kolega bez uvrede
logično je pitanje: Zašto bi neko pravio municiju 12/67 za puške 12/70 kad municije 12/70 ima svuda?
od dosta oružara i dosta stručnjaka sam čuo da se u puškama 12/65 bez ikakve opasnosti može koristiti municija 12/67
puške 12/65 su se proizvodile sve do drugog svetskog rata. i sad imamo vrhunske engleske i nemačke lovačke puške u izuzetno dobrom stanju, koje se i dan danas koriste. često se pronalaze u oglasima drilinzi u tom kalibru.

Kolega nema uvrede. Ovde smo da diskutujemo, razmenjujemo mišljenja, znanja i iskustva. Što se tiče dužina patrona 12/67 ponovo pročitaj upis kolege Canisa, ali ovaj put malo pažljivije. Svi (ili velika većina) svetski proizvođači sačmene municije u svetu, u svom asortimanu imaju municiju 12/67. Što se tiče pušaka u kalibru 12/65 i sam si rekao da su se proizvodile do kraja II Svetskog rata, a C.I.P. je promenio kriterijume maks. pritiska 1989. godine. Municija 12/67 postiže iste ili slične pritiske kao i municija 12/70, tako da pojedine laboracije ni u kom slučaju nisu pogodne za korištenje u puškama 12/65.
Tri prsta 2Kolce

gorance
 http://www.baschi...mp;lang=en
mb winter na čauri piše MAX 1050 bar
DOBAR POGLED

Podunavac

gorance kaže:
Što se tiče municije sa povećanim pritiscima, česta se zabuna pravi sa patronama na kojima piše MAX 1050 bar. to je samo ograđivanje proizvođača jer kad uđemo na primer B&P MB Winter na čauri piše to a u stvari ta municija ne postiže pritiske ni 600 bar. po fabričkim podatcima.svaka puška 12/70 koja je tormentovana na nitrocelulozni barut može da koristi svaku municiju kalibra 12/70.
ma mojoj iž 18. 12/76 je žig 900 bar. prema tim oznakama na čauri ja ne bih smeo da pucam ni običan 12/70 patron gde piše 1050 bari.
Rusija nije članica CIPa i na svoje puške stavlja žig maksimalnog RADNOG pritiska dok zapadnoevropske zemlje upisuju pritisak na kome je rađena TORMENTACIJA.

Kolega nemoj da se ljutiš ali ne bi trebao da iznosiš neke pretpostavke za koje nisi siguran, pošto možeš da dovedeš u zabludu i druge manje iskusne članove portala.
Prvo, municija povećanog pritiska može da postigne u kalibru 12/70 i do 830 bara (pa čak i više). Većina ne postiže tako velike pritiske ali se ipak treba voditi računa o ovome.
Drugo, ne može svaka puška u kalibru 12/70 da koristi svu municiju u kalibru 12/70. Nije to tako jednostavno. Svaka puška ima oznake tormentacije na cevima koje se moraju poštovati. Nisu isto tormentovane puške izrađene do 1989. godine i one posle.
Treće, ruske puške u kalibru 12/76 mogu da koriste svu municiju ne samo 12/70, nego i 12/76 Magnum bez ikakvih problema. Bivši SSSR nije bio član C.I.P. ali Rusija jeste (akreditovani zavodi od strane C.I.P. -a: Iževsk, Klimovsk i Krasnozavodsk) i trebalo bi da označavaju tormentaciju kao i ostale članice. Ali iz nekog razloga to ne rade, što ne znači da ne ispunjavaju standarde C.I.P. -a.

O ovome imaš posebnu temu na kojoj sam dosta stvari detaljnije objasnio, pa pogledaj da ne pišem sve ponovo.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,625,398 posete www.srbijalov.com