Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zašto RWS?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zašto RWS?
stojkuki
 Koliko ja znam zakon kaze 7 mm ... Ili gresim ?

kempi
 [quote]stojkuki kaže:
Koliko ja znam zakon kaze 7 mm ... Ili gresim ?[/quote

Gresis ali ne puno 277 je 7,03mm
A zakon kaze: kalibrom municije ne manjim od 7mm!

javor
 A sad što se tiče svega gore navedenog ja mogu reći da ću poslušati ovog kolegu koji mi je preporučio Evolutiona,jer ipak je to marka a i stvar prestiža.Također moram napomenuti da sam ja jednog vepra odstrijelio iz M48 sa "šiljkanom" i vepar se nije maka sa mjesta.Sve je to stvar sreće,ali ako mogu bar malo poboljšati sve to,tada ću uložiti u RWSa..
Lisica

Podunavac

kempi kaže:
[quote]stojkuki kaže:
Koliko ja znam zakon kaze 7 mm ... Ili gresim ?[/quote

Gresis ali ne puno 277 je 7,03mm
A zakon kaze: kalibrom municije ne manjim od 7mm!

Kalibar 270 Win. preveden na evropske mere je 6,858 mm što znači 6,9 mm, i veoma je diskutabilno dali je dozvoljen za odstrel DS-a u Srbiji. Ali u svakom slučaju nikako nije preporučljiv kao namenski kalibar za lov DS. Za te potrebe su kalibri od 8 mm pa nadalje i težine zrna preko 12 grama. Lovcima koji love isključivo DS ili imaju posebnu pušku samo za lov DS, je najbolji izbor 8x68S za čekanje i 9,3x62 za pogon. Kalibri raspona od 7 mm do 8 mm mogu da se koriste za lov DS, ali kao univerzalni za lovce koji jednim karabinom love i srneću divljač i predatore.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Sto se zakona tice upravo to sam i mislio. Po nasem zakonu on .270 ne ide za DS.
A kao kalibar fenomenalan je za srnecinu i predatore. Ne kazem da nije dobar za ds, jer je vise nego dobar, ali ... Nije dozvoljen.
A sto se tice izbora specijalizovanog kalibra za DS ... E to je vec malo za diskusiju.
Moj izbor nikako ne bi bio 8x68. Za ceku uvek 7rem mag, a za pogon 9.3 x 74. Neko ce reci nije sija nego vrat .... Ali nije bas tako. Ali i 30-06 sa dobrim zrnom je u pogonu mama mara ...

sheytan
 Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g

Vako pishe u aktuelnom Zakonu o divljachi i lovstvu, tako da mislim da je ona suluda nemogutjnost legalnog lova na DS-ovce Grin sa ovim kaliberom oshla u zaborav... Tri prsta
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac

stojkuki kaže:
Sto se zakona tice upravo to sam i mislio. Po nasem zakonu on .270 ne ide za DS.
A kao kalibar fenomenalan je za srnecinu i predatore. Ne kazem da nije dobar za ds, jer je vise nego dobar, ali ... Nije dozvoljen.
A sto se tice izbora specijalizovanog kalibra za DS ... E to je vec malo za diskusiju.
Moj izbor nikako ne bi bio 8x68. Za ceku uvek 7rem mag, a za pogon 9.3 x 74. Neko ce reci nije sija nego vrat .... Ali nije bas tako. Ali i 30-06 sa dobrim zrnom je u pogonu mama mara ...

Slažem se da je 9,3x74R odličan izbor za pogonski lov DS, ali ga namerno nisam naveo zbog velike cene pušaka prelamača (expres) iz kojih se koristi, pa je široj lovačkoj populaciji nedostupan. Inače teška i spora zrna kao kod ovoga kalibra su se pokazala kao najstabilnija (zadržavajući pravac) prilikom prolaska kroz razne prepreke u šumskom lovu. Lično nikada ne bi odabrao kalibar 7 mm Rem.Mag. za lov DS, iako ima veliku kinetičku energiju. Smatram da je 8x68S daleko bolji izbor zbog većeg prečnika i težina zrna. Kalibar 9,3x64 je odličan izbor, ali je prilično redak i skup tako da ga nisam spominjao u prethodnom upisu. A nisam ni protiv kalibra 30-06 Spr. itekako je upotrebljiv za lov DS iako smatram da kao namenski za ovu divljač nije najbolji izbor.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 E pa sad ...
Slozicu se sa tobom oko svega. Ali ako vec hocmo da se bavimo teoretisanjem ... Da. 9,3 x 74 je tu najbolji. Dvokuglare jesu skupe. Treba bar 3000 za dvokuglaru.
Sto se tice 7 rem mag on je zaista super, samo se mora pazljivo odabrati zrno. Tu siera game king zaista vlada. Klibar je jak, ima dobru putanju a ima dovoljno energije da je sa dobrim zrnom odlicno prenese na vecim daljinama. I to mu je namena.
A 30-06 kao allarounder ... Uvek. I ne bih se trosio na njemu jer izbor srednjaka je zaista po mom skromnom misljenju stvar ukusa. 30-06 je pomalo nepravedno kritikovan, iako tolike godine opstaje, a on sa pravom mundzom zaista ima vrh rezultate.
E sad da ne bih branio svoje kalibre odnosno one koje imam, ... 8x68 je mocan, zaista, ali mu je metak skup a i trese kao zemljotres. Rado bih ga imao na nekom sauer-u sto se moze i desiti ako mi padne roletna, mozda si i u pravu ali nekako mi je sedmica pokazala odlicne rezultate na ceki u ravnici i planini gde se trazi polozena i ravna putanja da daljinama od 300 pa i do 400 m, preko toga ... Ne bik pucao. Moze, ... Ali neka ....hvala. Eeee kad bi covek mogao da ima sve sto zeli, sve sto mu treba ....

Podunavac
 Ni na kraj pameti mi nije bilo da kudim 30-06 Spr. I ja ga imam (a imao sam ga i pre) i moj je omiljeni kalibar. Nažalost sada imam samo jedan karabin (osim 22 LR). Ali da budem iskren, dok sam imao 6 karabina u 4 različita kalibra, većinom sam DS lovio sa 8x57 IS, PPU SPRN 12,7 grama za šumski lov (pogonom i čekanjem na kraćim i srednjim distancama). I retko kad sam morao da pucam drugi metak. I najkrupniji primerci DS su padali kao gromom pogođeni. Kalibar 7 mm Rem. Mag. ne smatram lošim, ali mi nije izbor za lov DS. Brza i relativno laka zrna malog promera moraju dobro da se plasiraju u vitalnu zonu i da se vodi računa i o samom izboru konstrukcije zrna za ovako tvrdu divljač. Ovaj kalibar je odličan izbor za lov divokoze i muflona na velikim distancama.
Što se tiče Expres položara ima jedna zanimljiva kombinacija umerene cene. Baikal MP-221 Artemida, u kalibru 45-70 Government. Odličan izbor za lov pogonom na kraćim dsitancama. Problem je što se u ovome kalibru kod nas ne uvozi a i municija nije baš dostupna.
I PA sačmarica sa kraćom (66 cm) i olučenom cevi i kvalitetnim mehaničkim nišanima je dobar izbor za šumski lov DS, tako da ne mora da bude samo pitanje izbora karabina i karabinske municije.
Tri prsta 2Kolce

neca90
 Mene zanima koja je razlika izmedju konstrukcija TMR( zrno sa zaobljenim vrhom),i Kegelspic...Na sajtu RWS izgledaju apsolutno identicno,u smislu da se raspadaju u potpunosti i imaju isti oblik kad se izvade iz divljaci.Bar sam ja takav utisak stekao...Pa me zanima u cemu se ove konstrukcije razlikuju,jer meni deluju na prvi pogled kao veoma slicne?Confused

Posto je bilo reci o kalibru 8x68 S (ja predlozih da se otvori i ova tema,ali admini ocigledno nisu videli,ili...),zvao sam veliki broj prodavnica u Srbiji i raspitivao se o ovom kalibru,i NIJEDNA prodavnica ga nema u svojoj ponudi!

Podunavac

neca90 kaže:
Mene zanima koja je razlika izmedju konstrukcija TMR( zrno sa zaobljenim vrhom),i Kegelspic...Na sajtu RWS izgledaju apsolutno identicno,u smislu da se raspadaju u potpunosti i imaju isti oblik kad se izvade iz divljaci.Bar sam ja takav utisak stekao...Pa me zanima u cemu se ove konstrukcije razlikuju,jer meni deluju na prvi pogled kao veoma slicne?Confused

Posto je bilo reci o kalibru 8x68 S (ja predlozih da se otvori i ova tema,ali admini ocigledno nisu videli,ili...),zvao sam veliki broj prodavnica u Srbiji i raspitivao se o ovom kalibru,i NIJEDNA prodavnica ga nema u svojoj ponudi!

Neco dve su bitne razlike. Prva, sama konstrukcija projektila. KS je namenjen hicima na veću daljinu i ima balistički povoljniji oblik, dok je TMR predviđen za kraće distance. Druga razlika je u tome što KS ima bakarnu košuljicu koja nije iste debljine od vrha prama dnu, zbog kontrole deformacije. TMR ima tanku čeličnu košuljicu koja je samo bakrenisana.
Što se tiče municije 8x68S i kod mene je prilično retka i može da se nađe samo prizvođača RWS, koji je veoma skup. Ove godine sam našao jedan veoma očuvan karabin u kalibru 8x68S sa švenk montažim i S&B optikom, za veoma povoljnu cenu. Lomio sam se 10-ak dana dali da ga kupim i na kraju sam odustao samo zbog cene municije.
Tri prsta 2Kolce

ohotnik

neca90 kaže:

Puske u tom kalibru se narucuju kod prodavaca i imaju ga u ponudi svi ozbiljni proizvodjaci oruzja u ponudi.A municije za kalibar 8x68 ima na strelistu u Kovilovu proizvodjaca RWS po veoma pristupacnoj ceni za tu vrstu municije i kvalitet.

neca90
 Hvala na odgovoru OdobrenoZnaci,pri nekad nekoj kupovini ipak KSSmile

Zvao sam pre oko mesec dana prodavnice da pitam,da vidim kakva je zastupljenost ovog kalibra..."Magnum" Jagodina,"Snajper" Beograd,"itd,i svi su mi rekli da nemaju taj kalibar.

A pretpostavljam da bi Kegelspic od 14,5 grama u kalibru 8x68 S bio odlican "svinjski i "jelenski"kalibar;)

Npr.http://rws-munition.de/en/hunting/products/rws-centerfire-rifle-cartridges.html#!0/43/18

stojkuki
 Sa 8x68 pogodis jelena u papak i on ne zna sta ga je snaslo. Mocan kalibar. Najaci evropski magnum. A KS je jedno od boljih zrna i sjajan je za svu divljac.

Cadara
 Ja sam imao 40 metaka Kegelspic u kalibru 7X57R težine 10,5gr ne mogu se setiti tačno, znači precizan metak, ali jako mekan, nisam imao ni jedan prostrel na svinjama, a daljine su bile male i ne tako krupni komadi, brutalan unutra, znači premekan.
Koriste ga često turisti na srndaća jer i lošiji pogotci su jako brutalni i retko ima izgubljene divljači.
Za svinje bi pre odabrao Teilmantelrundkopf (TMR) sa težim zrnom nego li KS.
Ali ako ga već imate poslužiće svrsi.

neca90
 Hoces reci da KS mnogo ostecuje meso d.s. vise nego TMR?A jel makar u vecini slucajeva,u tvom iskustvu,ostavlja crnu divljac na mestu nastrela?

Cadara
 Mekše zrno po meni 100% je KS, uvek je lakše od TMR, na primer za kalibar 7mm najteže zrno Kegelšpica je 10,5gr a TMR je na primer 11,2gr, i TMR je meko ali čak i tupo zrno je po meni bolje od KS. Ja imam takva iskustva, u 7X57R mi ga netreba ni za džabe.

canis aureus
 EVO eevooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus
 ... kad gU već spominjaste na temE reko' aj' malo da pomognem što ilustrovano što onako bRez veze ...

u .30-06 vrlo precizno, kao što sam i oTčekivao! Brow.Bar funkiciJoniše sa istim kao švajcarac Yes
a za pogonski lov DS, može da posluži svrsi...
Dim

canis aureus
 ... malKo ga je teže porediti sa PPUovim SP konstrukcijama jer k'o š'o se može vidUti ov' je olovo vezaTo za košuljicu za razliku od PPU SP a to doprinosi očuvanju početne mase i samog deformisanja zrna kojO je bitno za bolju penetraciju i prenos energy kao i za očuvanje celovitosti zrna ... i tako to!

-ovo moje EVO na sliKi je uspešno oborElo veprića(cca.120kg) u pogonJskEm lovu i to "u vUtri" Elmer
otpucano na 30tak meteri, veprić, gore spomenuti, iz punog trka samo prokliza na proseKi i dvatriput trznu sa zadnji papci.
Pogodak u kraj rebara, visoko, po kičmi a zrno pronađeTo s drugU str. u plećkU, u zglobu lopatične kosti ...
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Cal. 20/76 iskustva i mišljenja! LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 169 15.10.2019. 19:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,532 posete www.srbijalov.com