Prvomajski praznici i vikend posle praznika nisu, barem što se vremena tiče, doneli ništa dobro za divljač!
Naime, prva dva dana praznika su donela jake pljuskove u celoj državi, da bi vikend bio začinjen neprestanom jakom kišom koja je u Vojvodini počela da pada u subotu popodne, nastavila celu noć, i sada u nedelju još uvek pada nesmanjenim intenztitetom. Malopre su objavili podatak da je npr. u Somboru i okolini za manje od 24h palo preko 44 litre kiše po kvadratnom metru, plus sve ono što je palo prethodna dva dana kroz pljuskove!
Sreća je što nije bilo još i nekog jačeg grada.
Verujem da je slično u celoj Bačkoj i Sremu, dok je u Banatu kiša počela nekoliko sati kasnije. Voda je u atarima po Vojvodini, jer je zemlja već natopljena od prethodnih pljuskova, pa jednostavno nije u stanju da upije ogromnu količinu novih kiša. Na sve to dolazi naglo zahladjenje (pad temeperature za više od 10 stepeni u roku 24h). Možda je nešto povoljnija situaciju u brdskim predelima, gde se voda ocedi, ali pitanje je koliko je to uopšte bolje. Ravničarskim terenima je ovolika kiša jednostavno kao kataklizma.
Šta ovo znači za divljač koja je u periodu reprodukcije? Jasno je da će mnoga legla fazančića i zečića stradati, što od vode, što od zahladjenja. Zec je ionako prilično proredjen, a fazan 'divljak' takodje, i šta sad?!? Ne može se pomoći divljači. Taman se lovci obradovali da je zima bila blaga, proleće baš onako idealno za reprodukciju divljači, kad ono CVRC, udari kiša kao iz kabla.
Obaška što je po ovakvom vremenu praktično nemoguće ići u lov na srndaća, što će mnoge korisnike lovišta ostaviti bez preko potrebnog prihoda od komercijalnog lova.
Priroda se i ovaj put surovo poigrala sa ionako smanjenim fondom divljači.
Ne da nam se, nikako.
Posto zbog prirode posla,cak i u dvoristu imam kisomer,vidim da je od juce popodne do sad palo 42l po m2.Sa prethodno(u prosla 4 dana)izmerenih 23l palo je 65l i to je sad vec problem za divljac iako je moj teren peskovit i dobro se cedi.Narocito se to odnosi na legla fazana u donjem terenu gde se fazan gnezdi u trsticima i livadama koje su zbog suve zime izgledale idealno ovog proleca,sve do sada.Na gornjim terenima ni proslogodisnji potop u maju(127l m2)nije napravio stetu,pa smo celu sezonu imali fazana u odlicnom broju.Ohrabruje podatak da se sutra ocekuje prestanak padavina i razvedravanje uz porast temperature,pa ce koke konacno moci da ustaju da jedu.U ovim situacijama pun pogodak je bila nedavna prihrana u blizini svih remiza na mom delu terena,a nakon ciscenja silosa i podnog skladista u firmi,pa divljac nece morati dugo vremena da provodi van gnezda jer pored dosadne kise i pad temperature od 15-17 stepeni dodatno otezava.Sa druge strane kisa je bila i te kako potrebna usevima,narocito ozimim zitaricama za koje je bojim se malo i zakasnila,ali sta je tu je.
Posto na vremenske prilike ne mozemo uticati,ovih i narednih dana treba pristupiti redukciji broja pernatih i dlakavih predatora,sto je pored mira u lovistu najvaznija mera ako mislimo uzivati na jesen.Sakal, lisica,svraka,siva vrana,a u zadnje vreme i prenamnozeni jazavac (od 01.07. dozvoljen odstrel),umeju u ovo vreme da naprave pravi masakr medju podmlatkom i jajima plemenite divljaci,pa je svaka akcija na smanjenju brojnosti datih vrsta vise nego dobrodosla.Dobar pogled!
Kod mene gužva na travnjaku i pokošenoj detelini, vrapci, čvorci , kosovi , svrake imaju švedski sto. Voda koja je natopila zemlju , naterala je gliste i ostale bube koje žive u zemlji napolje, ptice se goste, visokoproteinskom hranom. Hajde barem neka korist i od kiše jer verujem da će i fazani iskoristi priliku za besplatan kvalitetan obrok.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
DakiNS kaže:
Kod mene gužva na travnjaku i pokošenoj detelini, vrapci, čvorci , kosovi , svrake imaju švedski sto. Voda koja je natopila zemlju , naterala je gliste i ostale bube koje žive u zemlji napolje, ptice se goste, visokoproteinskom hranom. Hajde barem neka korist i od kiše jer verujem da će i fazani iskoristi priliku za besplatan kvalitetan obrok.
U svakom zlu ima i nesto dobro,sigurno ce i fazan iskoristiti proteinsku bombu da se lakse zagreje.Evo kod mene prestanak padavina,jos uvek je oblacno ali duva jak vetar pa bi moglo uskoro da izvedri.
U decembru 2010-e godine imali smo poplavu u lovištu. Sava nam je bila potopila bar 70% lovišta, a to su nam inače najbolji tereni. Vjerovali ili ne, mislim da je vodeni pojas na pojedinim mjestima bio širok preko 15 kilometara, a dubina mislim da nigdje nije bila niža od metra. Već nekoliko dana Sava ponovo sve više raste, što zbog njenih pritoka, što zbog obilnih padavina. Ponovo osvaja dio po dio terena. Najgore po divljač je to što voda popunjava kanale i niže terene, raste nivo podzemnih voda, pa se voda "zavlači iza leđa" i odsijeca plavni dio od sigurnijeg dijela sa druge strane nasipa. Pored štete koje će napraviti na poljoprivrednim kulturama, mislim da će poplava nanijeti ozbiljan udarac populaciji zeca za koju smatram da se počela popravljati. Mladog zeca smo nalazili već u januaru, u februaru na utakmici goniča na prostoru ne većem od 4km2 viđeno je 6 zečeva, za vrijeme Vaskršnjih praznika na malo većem prostoru od pomenutog, vidio sam zeca 4 puta ... Nadam se najboljem iako prognoze nisu baš najsjajnije.
Ako je posle prve kise bilo za pojaseve,sad bez camaca nema spasa.Kod nas situacija dosta dobra,palo svega 20-tak l kise ali duva strahovit vetar.Do sada se vide stete na vinogradima i vocnjacima,ali ce sigurno biti steta na podmlatku divljaci narocito pernate,mada ni malim zecicima ni tek pristigloj lanadi nece biti veselo.Po prognozi padavine sa vetrom jos 20-tak sati pa ce profitirati kao i uvek samo predatori.
Kod nas je za 24 sata palo 76 litara kiše po kvadratu.Pošto kišu najavljuju još 36 sati teško da će se i ove jeseni loviti zec.Fazani će takođe da stradaju i jarebice i prepelice.Za patke nisam siguran video sam u utorak patku koja nosi mlade na leđima ali svakako nije dobro ni po jednu vrstu koja ima mladunce u ovom hladnom i kišnom periodu.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
Ako je posle aprilskih kiša još i bilo dileme u pogledu šteta na podmlatku i odrasloj divljači, posle ovog zla koje još traje, definitivno je jasno da je stradanje divljači takvo da praktično neće biti ovogodišnjeg legla i mladunčadi, što znači da je glavna lovna sezona završena mnogo pre nego što je i počela.
Posledice ove katastrofe osećaćemo još dugo, dugo, i biće potrebno mnogo rada, strpljenja, novca, ali i sreće, da nadoknadimo gubitke u fondovima divljači.
Možda ćemo malo loviti migratornu divljač, krupne zveri sigurno, ali na zeca i fazana ne možemo računati, osim onih LU koji fazana unose iz veštačke reprodukcije, ali je pitanje kakvo će biti predstojeće leto i jesen, kada su meteorolozi ovo proleće najavili kao jedno od najsušnijih!
Neka barem ljudi spasu živote i imovinu, to je sada najvažnije, a od naše lovačke svesti (na koju lično odavno već ne računam!) i brojnih drugih faktora zavisi kako ćemo ( i da li ćemo uopšte?) loviti na jesen i narednih sezona!?
Očajan sam...
Strasna je situacija u Republici Srpskoj.Bijeljina,Zvornik,Bratunac,Sekovici,Doboj sve pliva,situacija je kao i 2010.g ako ne i gore.
Steta za divljac ali sve se nadam da ce majka priroda posle ove katastrofe da uradi nesto i za tu jadnu divljac a naravno uz nasu pomoc ma kolika ona bila. Lovista koja imaju remize i sumovite predele divljac ce koliko toliko dobro proci ali vecina vojvodjanskih lovista to nema. I sad se opet postavlja pitanje zasto nema posumljavanja i ocuvanja to jos malo postojecih remiza. Posle ovolike kise sve polj.kulture ce verovatno dobiti neku bolest pa ce se masovno krenuti sa spricanjem i tretiranjem hem.sredstvima.da ne kazem otrovima. Ali nazad se nemoze a napred treba humano i pametno.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
Mislim da će na žalost za neke delove Banata ovo tek biti početak. Saznao sam danas u razgovoru sa našim drugarom da je neki privatnik uklonio 300 m nasipa koji je pre neku godinu podignut radi zaštite od plavnog talasa oko Jaše Tomića i Krajišnika. I to uz saglasnost nekoga iz Vojvodinavoda. Šta će biti ako opet krene plavni talas sa Karpata. Privatniku je smetao nasip jer je sa druge strane ostalo 4 ha njive pa mu smetalo da obrađuje. Lovci Krajišnika su na nasipu posadili u radnoj akciji drveće čije bi korenje štitilo nasip a ujedno bila i remiza i vetrozaštitni pojas. Baš me interesuje da li u slučaju ponovljene poplave u Banatu taj privatnik ima dovoljno novca da obešteti postradale. A sa druge strane smatram da je onaj ko mu je dao dozvolu za uklanjanje nasipa treba zajedno sa nijim i da krivično odgovara.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
golf071 kaže:
Strasna je situacija u Republici Srpskoj.Bijeljina,Zvornik,Bratunac,Sekovici,Doboj sve pliva,situacija je kao i 2010.g ako ne i gore.
I kod nas preko je strasna slika...
Non-stop sam na vezi sa mojima dole u Macvi/Podrinju,
U mom selu, ceo atar je potopljen, u selu je ostalo suvo samo oko kuca gde je naseljeno(5% od celog sela), atar je ceo pod vodom, ljudi su ocajni, propala prolecna setva cela, usevi sto su prezimili (psenica, jecam, raz...) odnela voda, detelina otisla, i sad ....tuga, jad i .....ajd Jovo na novo ko moze i ima cime kad se voda povuce...
Tuga medju narodom, nema struje, ne znaju sta se desava...jos neko vreme rade fixni telefoni, zovu gde ima struje da se raspitaju do kad ce padati, i da li ce neko doci da pomogne.
Taj deo gde je atar, tu nam je sva plemenita divljac (zec,fazan, srna), a da li je nesto ostalo...ko zna, u selu laju kerovi, jer rice stoka, jer familija iz okolnih sela dovozi svu stoku da sacuva kod nas gde je suvo, opsta katastrofa. Nemaju ih gde, pa drze u prikolicama, samo da voda ne odnese, ga...kad zive ljudi od toga, pa cuvaju, to je sve tamo.
Novo Selo je na pola puta Loznica-Sabac, vec od susednog mesta do Loznice se ne moze, potopio sve Jadar, dovoze stoku kod nas, prema Sapcu je jos i dobro, donekle....ali od Bogatica krece opet njesra sve do Sapca, a i tamo je katastrofalno ne znam kako se oni drze...
Neka barem ljudi spasu živote i imovinu, to je sada najvažnije, a od naše lovačke svesti (na koju lično odavno već ne računam!) i brojnih drugih faktora zavisi kako ćemo ( i da li ćemo uopšte?) loviti na jesen i narednih sezona!?
Očajan sam...
Ne ocajavaj druze,tako sam i ja mislio nakon proslogodisnjeg potopa u maju pa ispade najbolja sezona otkad drugujem sa psima i puskom.Fondovi divljaci odolevaju svim izazovima izuzimajuci ovu dvonoznu posast na ciju svest ti (i ne samo ti) apelujes.Svojim cinjenjem(prekomernim izlovom),a posebno svojim necinjenjem(nerad,neaktivnost u redukciji predatora,izostanak zimske i narocito ranoproletnje prehrane divljaci) jedan smo od glavnih cinilaca smanjenja broja gajenih vrsta divljaci(naravno jestive).Imamo tu neku iscasenu naviku da kukamo na nesto sto ne mozemo promeniti(vremenski uslovi,hemizacija poljoprivrede,teska mehanizacija,devastacija stanista) a nikako da se pogledamo i da priznamo sebi da iako sve u zagradi navedeno i te kako utice na brojno stanje divljaci ne mogu se oteti utisku da smo mi i dalje glavni krivac,a evo i zasto;
Moj atar je sa tri strane okruzen Madjarskom,koju su kao i nas tukle i kise i suse,hemiju u agraru koriste mnogo pre nas i u visestruko vecim kolicinama(i mi po prvu hemiju isli u Madjarsku),a sto se mehanizacije tice,najveci traktor preduzeca u kom radim moze skoro da stane u auspuh grdosije koju oni ganjaju.Unistavanje stanista na istom nivou kao i kod nas,ali fondovi divljaci su jedino po cemu se bitno razlikujemo.U odnosu na nas njihov atar je yebeni zooloski vrt pa nije nikakva retkost zimi videti krdo od 100-150 kom srnece divljaci na bezbednoj udaljenosti od granice.I prosle i ove godine su lovili zeca mrezama,mi" zatvorili" posle prvog izlaska,sa fazanom smo tu negde a d.svinja i jelena imaju ko pleve.Da se razumemo,deli nas patrolna staza siroka dva puta po dva i po metra,znaci ukupno 5 metara brisanog prostora,a razlika tolika.Pitam se zasto
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Jutros smo sa dva drugara spasili preko 10 jarebica, dva ODRASLA fazana i mladog zečića iz vode pored Južne Morave. Pustili smo ih osim jednog fazana koji je povređen, pa će posle oporavka biti pušten. Nažalost jedan zečić i dve jarebice smo našli utopljene. Iako nije u epicentru dešavanja, porasla je dosta i poplavila okolna polja. Najviše su na udaru mladi zečevi, jarebice, a očigledno da su i fazani ugroženi i to odrasli, ne znam kako su dospeli u vodu.
Sutra ujutru smo opet na terenu, pošto se duboke bare i pojedine bujice koje i sada traju, ne povlače.
Stanje je ovamo koliko toliko stabilno, ne znam kako je gore, Sava će izgleda da napravi haos. Od divljači tu neće ostati ni D. Ljudski životi su najvažniji, ali ko može, lepo bi bilo da se osvrne i na divljač koja je bez spasa.
Niko od lovaca ovamo ne izlazi iz tople fotelje, niko se nije setio da pomogne...
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.