Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pečurke

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pečurke
Lovac iz Vrbova
 Dare,Cvele,Vučko,hvala vam.Vučko nisam znao kako se zove ovaj dvojnik kod smrčka,hvala i na tom obaveštenju,ja smrčak uvek jedem pržen...Gladan

"ako nekoga zanima nesto vise mogu da napisem."-ponudio si seGrin,pa ako ti nije problem nešto da napišeš i o ostalim pečurkama sa slike ukoliko se mogu naći u toj knjizi.SreanHvala!
PozdravSmeko

Vucko Jagodinac
  Lovac iz Vrbova, vrlo je nezahvalno na ovaj nacin, pomocu slika prepoznavati pecurke. Odakle ti slike da li si sam slikao?. Za suncanicu sam bio siguran jer je lako prepoznatljiva a i sam je cesto berem.
Na primer pecurka sa druge slike lici na crvenkastu krasnicu koja je inace jestiva ali ima jos mnogo detalja koji treba da se provere, boja i izgled listica, tvrdoca i miris tela, oblik drske itd. Zato je ja ne bih dirao.
Pecurka na trecoj slici lici na PANTEROVKU jednu od otrovnijih pecuraka koja izaziva pored stomacnih smetnji i nervnopsihicke poremecaje:vrtoglavicu, euforiju, razdrazljivost,halucinacije, nesvesticu... Ispoljava se posle nekoliko minuta do 4 sata.
Uopste tema sa pecurkama je vrlo delikatna i uvek treba brati sa nekim ko to dobro zna. Ja na primer berem samo nekoliko vrsta koje dobro poznajem.
Pozdrav

Lovac iz Vrbova
 Pečurke sam ja slikao...Smile

Dare_Makedonija
 Svaka cast za slike.Cvele bio bih ti jako zahvalan ako napises nesto vise o tom gulasem sa pecurkama. Hvala unapred

urosVA

nenad_franc kaže:
a evo i jajcare,koja je kao sto sam rekao slicna!

Najbolja pecurka koju sam jeo,vrh je!!!
Harmonika Kolce

boro

Lovac iz Vrbova kaže:
Zna li neko kako se zove ovo čudotU.a

Ukoliko ta gljiva ima u promeru klobuka vise od desetak santimetara onda bi to mogla biti jedna od macrolepiota ili kako ih najcesce u narodu zovu suncanica (srnjaca, srndaca, srndac, samo su neki od mnogih narodskih imena u zavisnosti od kraja u kom su imena nastala (Srbija,Hrvatska,BiH,CG)).
Medjutim ako je gljiva mala, u promeru nekoliko santimetara, mogla bi biti jedna od veoma otrovnih lepiota cije se konzumiranje moze zavrsiti smrtnim ishodom.
Naizgled lepiote, ciji je najveci broj otrovan i macrolepiote, koje su uglavnom sve jestive su veoma slicne i razlikuju se samo po velicini cele gljive.
Sa ove fotografije se ne moze sa sigurnoscu proceniti o kojoj se gljivi radi s obzirom da ne mozemo oceniti velicinu. Obicno se pored gljive u momentu fotografisanja moze staviti neki predmet (upaljac, kutija cigareta i sl.) po kome bi posmatrac mogao oceniti velicinu gljive.
Inace suncanica ili Macrolepiota procera kao najcesci predstavnik je izuzetno robustna gljiva, lako uocljiva u prirodi i pravi je ukras suma i sumskuh proplanaka. Ja joj se uvek koliko god da nije retka obradujem. Osim toga je i specijalitet od koga se moze pripremiti ukusan obrok na vise nacina. Pogodna je i za susenje, pa se unjoj moze uzivati i u zimskim i proletnjim mesecima.
Da kratko rezimiram:
Ne moze se proceniti o kojoj gljivi se radi samo na osnovu fotografija
Nemojte brati i konzumirati gljive za koje niste sto posto sigurni o kojoj vrsti je rec
Najbolje je u gljivarenje poci sa nekim ko gljive pouzdano i dobro poznaje (naravno da se mnogo moze nauciti i iz knjiga i sa interneta)
Nemojte unistavati i sutirati nepoznate vrste, pa i otrovne, sve one imaju svoju dragocenu ulogu u prirodi.
Uberite samo onoliko koliko vam je potrebno za jedan obrok i uvek se trudite da sa stanista ne poberete sve gljive da bi nesto ostalo i za dogodine...
I ima toga jos svasta ali drugi put.

arnotije
 Sve pecurke su jestive, ali neke samo jednom u zivotu;), zato nema zezanja sa tim, ja licno berem vrganj i susim pa jedem kasnije, lisicaru jedem odmah, malo ih prokuvam pa proprzim i na kraju kajmak, smrcka ima malo, tesko se nalazi, kazu da je dobar afrodizijak, mada mi jos ne treba Smeko, i nekad nekad kad naidjem na jajare. Ostale pecurke izbegavam jer nemam nekog preteranog znanja pa ne bih da rizikujem.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

boro

Cvele kaže:

Lovac iz Vrbova kaže:
Zna li neko kako se zove ovo čudotU.a

Lovce iz Vrbova, to je takozvana Prstenjaca, Suncanica, ili Srndac, kako je gde zovu. Nisam siguran da je ona jer ima veoma slicnog dvojnika-otrovnica teska. Razlika izmedju otrovne i jestive pecurke jeste u prstenovima zbog kojih je neki tako i zovu, oni moraju da budu pomicni, nikako ne srasli s' drskom. Kod jestivih su to 2 pomicna prstena jedan do drugog..... ! Od prilike toliko o tome... Smile

I pojedine smrtno otrovne gljive kao i one jestive izuzetnog kvalitete imaju prsten, ili suknjicu. On moze zaista biti pomican kao kod suncanice ili srastao kao kod amanita. Prsten ima vise rodova gljiva medju kojim ima gljiva vrhunskog kvaliteta, (razne vrste sampinjona, suncanica, jajcara-blagva-kneginja-amanita cesarea, i sl) kao i smrtno otrovnih gljiva ( zelena pupavka i neke druge amanite, lepiote,..)
Tako samo po prstenu niukoliko ne smemo procenjivati jestivost gljiva. Postoje i druge predrasude koje mogu biti fatalne pri odredjivanju jestivosti na primer ako gljiva poplavi na preseku vazi misljenje da nije jestiva, sto je naravno netacno, i da sad ne spominjem druge zablude.
Uglavnom, sto je rekao Vucko Jagodinac ili neko drugi pre, kod determinacije gljiva treba uzeti u obzir citav niz faktora, pocev od izgleda, velicine, boje, izgleda listica i strucka, boje preseka, otiska spora, stanista na kome je ubrana, da li je rasla iz zemlje ili sa panja i slicno. Uglavnom se sve postize iskustvom uz dosta ucenja iz knjiga i sa internet sajtova. Treba savladavati vrstu po vrstu i postepeno prosirivati znanje. A taj zasebni deo zivog sveta, Fungi (ni biljke ni zivotinje) je zaista caroban i onima koji su se upustili u njegovo proucavanje pruza mnoga zadovoljstva.

boro
 Pošto su već pomenuti da napišemo nešto više i o smrčcima.
Pripada rodu morchella, ima ih nekoliko vrsta i sve su veliki specijalitet a u svetu su vrlo popularni, a posebno u SAD, gde vlada čitava pomama u potrazi za smrčkom.
Pored smrčaka sakupljaju se i gljive iz roda verpa, takozvane smrčkovice.
Svi smrčci i smrčkovice u sebi sadrže termolabilne otrove, pa ih pre pripreme treba malo prokuvati i vodu baciti.
Zatim se mogu pripremati na najrazlicitije načine.
Sušenjem se otrovi takodje razgradjuju, i u sušenim smrčcima možemo uživati tokom cele godine.
Smrčak se za razliku od većine gljiva koje sakupljamo pojavljuje isključivo u proleće, počev od polovine marta pa sve do maja, u zavisnosti od kretanja vegetacije i nadmorske visine.
Pojavljuje se na najrazličitijim mestima a najčešće na paljevinama, livadama, obalama reka, potoka i kanala, obodima šuma i sl.

A sad malo o takozvanim dvojnicima.
To su gljive iz roda gyromitra ili po narodski hrčci.
Najpoznatiji predstavnici su velika moždanica,rogata moždanica i rani i jesenji hrčak.
Nabrojane gljive u sebi sadrže otrov giromitrin koji unešen u organizam u večoj količini može imati fatalan ishod.
Osnovna razlike izmedju smrčaka i otrovnih hrčaka je u šubari koju nose na dršci, naime šubara kod smrčka je nalik na pčelinje saće, sitno šupljikava i izbrazdana, dok je kod hrčaka više nalik na mozak (otud i naziv moždanica) krupnije izuvijana.

Na slikama koje je prikazao Lovac iz Vrbova, mada nisu baš najjasnije, pouzdano se nalazi smrčak.
Ovo vreme koje vlada napolju za nas koji smo nestrpljivi da krenemo u smrčkolov nije baš najbolji znak.
Zima se otegla a najave su da će još tokom marta potrajati.
Ja sam prve smrčke pronašao 18. marta, mislim pre dve ili tri godine.
A sada jedva čekam juriš u prirodu.

boro

arsa kaže:
Cuo sam da je zovu "knjega", ''kajmakara", "blagva" i "jajara" a eto sada i "jajcara". Interesantno jer recimo vrganj je samo vrganj. A da je veoma cenjena jaste i ja je obozavam.

U Hrvatskoj i delovima Bosne vrganj zovu i varganj što je slično, ali najlepši naziv za vrganj čuo sam na Fruškoj Gori u Grabovu a i šire gde ga nazivaju medvedara. Medvedara mi zvuči baš odgovarajuće ime za takvu gljivu i uvek se osmehnem kad se setim tog naziva. Narod ipak svemu na svetu smisli najpoetičnija i najviše odgovarajuća imena.

DakiNS
 Boro prijatno si me iznenadio takvim poznavanjem teme

boro

aca81 kaže:
Kad pogledam knjigu onda pocnem da sumnjam i u ove vrste koje sam jeo jer uopste nije isto na slici i u prirodi (kao psi),sinoc sam jeo lisicaru ali iz zamrzivaca i nije vise isto,nije moguce da nije niko probao "mirisljavku"koja pocinje sredinom aprila,videcu u zamrzivacu ako je ostala neka kesa da ih slikam,treba probati jer sam jeo desetak vrsta ali ove su bez konkurencije ali ukusi su razliciti nemora da znaci da je stvarno najbolja....POZ.

Aco druže, voleo bih da znam koja je to gljiva koja kreće sredinom aprila a zove se tako lepo "mirišljavka". Razmišljam ali mi ništa ne pada na pamet, odnosno svašta mi pada pa ne mogu da dokučim. Oko tog termina bi mogla biti lepista nuda ili modrikača, takodje možda Šljivovača ili Djurdjevača ili možda neki od Šampinjona, na primer anis šampinjon. Molio bih te da malo opišeš tu gljivu pa da joj utvrdimo i latinski naziv.
Inače je najbolje pored narodnih naziva koji su veoma lepi, koristiti i latinske jer se mnoge naše gljive u raznim krajevima, lokalno različito zovu. A imamo i slučaj da se pod istim imenom u različitim a geofrafski veoma bliskim krajevima koristi isti naziv za različitu gljivu. Kako se kaže od sela do sela.

boro

DakiNS kaže:

Hvala DakiNS ja osim lova volim sve što ima veze sa prirodom. Pomalo idem i u ribolov, malo plovim Dunavom a odlasci u gljivarenje i branje samoniklog jestivog i lekovitog bilja za mene su praznici.

DakiNS

boro kaže:

DakiNS kaže:

Hvala DakiNS ja osim lova volim sve što ima veze sa prirodom. Pomalo idem i u ribolov, malo plovim Dunavom a odlasci u gljivarenje i branje samoniklog jestivog i lekovitog bilja za mene su praznici.
Pošto nismo daleko voleo bih da ti se pridružim u jednoj takvoj ekspediciji

boro

Cvele kaže:
Tako je nenade, nisam siguran, ali mislim da cak i nije dobro da se zamrzavaju... Zex, gulas od pecuraka-VRH! Grin

Gljive je najbolje konzumirati sveže, tako su i najukusnije i najlekovitije. Medjutim mnoge vrste su pogodne i za sušenje, pa se tako mogu konzumirati tokom cele godine. Mogu se i naravno marinirati ali za mene marinirana gljiva nije neki specijalitet.
Što se tiče zamrzavanja, gljive se mogu i zamrzavati i sa njima treba postupiti kao i sa povrćem, naime kratko ih blanširati pa u zamrzivač. To je po meni bolja metoda za čuvanje od mariniranja.
Ono što ne valja raditi sa gljivama je da ih ne treba podgrevati kada jednom spremimo jelo.

boro

DakiNS kaže:

boro kaže:

DakiNS kaže:

Pošto nismo daleko voleo bih da ti se pridružim u jednoj takvoj ekspediciji

O.K. Daki kad god poželiš, još malo pa će sezona.

boro
 A još bi bolje bilo da nas Cvele pozove da poberemo one njegove vrganje.

Cvele
 Hahaha... boro, obrani odavno ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

DakiNS
 A baš bi vam ja dobro došao sa moja 4 oka (druga dva mi dao Lala)

boro

Cvele kaže:
Hahaha... boro, obrani odavno ;)

Ma, evo nama nove sezone samo ti zovi, povescemo i Lalu, on se deklarisao kao veliki strucnjak za gljive.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,685,617 posete www.srbijalov.com