Ogradjena lovišta
|
petar |
Objavljen 07.11.2010. 22:34
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Bice toga, ima covek para, zakupi 500ha neke povrsine, ogradi, naseli sta hoce i lovi do mile volje, sve njegovo...
Meni je taj drug pricao da ce pored tih kunica da naseli i curke za lov, videli ste verovatno sto amerikanci love, i kaze da curke i kunici mogu zajedno, 20-tak hektara, puno "divljaci" i eto ti lova, ako se to moze nazvati lovom.
On redovno odstreljuje odredjen broj kunica, tako da kod njega u lovistu nema prenaseljenosti, regulise im broj, naravno uz strucne savete veterinara i biologa...B)
Just like old times!
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 07.11.2010. 23:01
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
ta curka zvuci primamljivo |
|
|
|
petar |
Objavljen 07.11.2010. 23:03
|

Lovčina

|
http://www.youtub...mp;spell=1
Evo pa vidi, jeftino, a za neku zanimaciju nije lose...B)
Just like old times!
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 07.11.2010. 23:22
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
sa cime love te curke? |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 08.11.2010. 00:13
|

Veteran

Upisa: 521
Pristupio: 13.10.2010. 22:15
|
Auf lalo i canis (moja dva omiljena postovca) vi bre ko jin i jang , pa jedan u jang jedan u jin .. Salim se :-)
vidi se da ste obojica vrsni lovci a kacite se oko stvari koja su tu pa tu ... i divlja lovista i ogradjena lovista ... Stvarno :-)
lala mi je blizi po godinama i apsolutno ga razumem , kad stisnu godine , pa slomljena noga , pa dva stena itd itd (bolje biti pijan nego star ) i ja ne mogu dve nedelje da se lomim po krsu jbg stvarno ne mogu , a nekad sam po tri cetri dana sparto sumom samo sa dvogledom i klopo konzervu pred satorom eh da to su bili dani gde sam stao ah da mislim imamo pravo i mi stari lovci pravo na opustanje i da utepamo nesto,cisto da nas ne zajebackaju ovi mladi,utrenirani,odlicno naoruzani ,drcni (pozitivno) i ogorceni (ovo negativno) lovci :-) ko je reko canis ??
Big pozdrav za obojicu :-) |
|
|
|
petar |
Objavljen 21.11.2010. 23:22
|

Lovčina

|
Ogradjeno loviste Brezka, ako se ne varam, 30-tak kilometara daleko od Praga, u njemu se intenzivno uzgaja jelen lopatar, povrsine je oko 200 ha. Da li je neko lovio tamo ili mozda zna neke pojedinosti o ovom lovistu?
Just like old times!
|
|
|
|
petar |
Objavljen 21.11.2010. 23:23
|

Lovčina

|
Lepo izgleda
Just like old times!
|
|
|
|
petar |
Objavljen 21.11.2010. 23:24
|

Lovčina

|
Just like old times!
|
|
|
|
petar |
Objavljen 21.11.2010. 23:25
|

Lovčina

|
Just like old times!
|
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 27.02.2011. 21:29
|

Veteran

Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
Ja cu vam preneti moje iskustvo sa ogradjenim lovistem a vi zakljucak sami izvucite. Gornje podunavlje sam obilazio sa drugarom koji ide redovno na pecanje, Backi Monostor izuzetno bogato svinjskom divljaci i jelenskom, jedva da sam video par jelena a cuo sam tucu jelena i pomislio da im mogu prici posto su zakupljeni borbom. Nakon nekoliko izlazaka video sam i svinje ali samo na blic, rekao bi da su divlje po ponasanju... U Karadjordjevu sam lovio sa drugarom lopatare, cetiri izlaska su bila potrebna da zavrsimo lov ,divljac veoma oprezna i divlja jedva smo prisli na 150metara da bi bili sigurni da nam distanca odgovara. Ja sam izlazio tri puta i zavrsio lov, divljac i divlja i porezna reaguje na svaki sumljivi zvuk. Ali uvek ima ali imam vhs snimak naseg najveceg svinjskog lovista Kamariste, upravnik lovista prica o broju i kvalitetu ds a lovni radnici lopatama bacaju kukuruz u zrnu za prihranu ds, one hrabrije ds su grizle lopatu u nestrpljenju da ne ostanu gladne. Dugo sebi nisam mogao da dodjem to je trebala biti reklama ali u ocima pravih lovaca ispade nesto sasvim drugo... |
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 08.12.2011. 22:14
|

Veteran

Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
novo iskustvo u novom lovistu... loveci ds u renomiranom lovistu vu morovic dokazali su nam domacini da su ds prilicno divlje...nakon 4 dana i 8 izlazaka nismo bili u prilici da pucamo... svinjske divljaci ima poprilicno ali samo predju proseku i nema prilike za hitac...na hranu nisu izlazile a bukaranje je bilo u jeku... bili kako bilo nismo mogli u bogatom lovistu odstreliti ds a neko bi pomislio da samo udjes u loviste i bum...malo sutra |
|
|
|
duskov |
Objavljen 08.12.2011. 23:15
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
petar kaže:
Da pitam samo nesto, za ovakvu vrstu lovista.
Da li se u ogradjenim lovistima male povrsine divljac prihranjuje tokom cele godine, a ne samo zimi kao u otvorenim?
Pitam zato sto sam slusao price da jedan ruski bogatas u Crnoj Gori ima jedno malo privatno loviste, ogradjeno oko 300ha, ali u njemu ima oko 300 muflona i oko 300 jelena lopatara i cuo sam da kao zbog male povrsine, koja je ogradjena, divljac ne migrira u potrazi za hranom i zbog velike brojnosti mora da prihranjuje divljac preko cele godine, pa me mnogo zanima?
Ako neko zna odgovor, hvala... 
U Crnoj Gori ni jedan Rus nema lovište. Ograđeno lovište u Bistrici kod Bijelog Polja ima Petar Novović. Lovište je površine 600 hektara, ako je uopšte loviše pošto Zakon nije jasan sa koliko površine (ograđene ili neograđene i sa kojom vrstom divljači) može biti lovište.
Lovište je započeto(njegovo gradnja i formiranje) prije dvadesetak godina i u njega je uloženo preko 250.000 evra. Naseljeni su solidni primjerci jelena lopatara, srneće divljači i muflona što nikako nije srećna ni dobitna kombinacija.
Ubačeno je i destak primjeraka zeca...
Danas je to lovište na umoru jer se divljač toliko namnožila da ima preko 300 grla samo jelena lopatara.
Prošle jeseni sam obišao taj teren i ustanovio da je život divljači u tom prostoru nemoguć bez intervencije gazde. On preko čitave godine tu ubacije lucerku, sijeno, otavu, repu i razne žitarice. Zbog jastreba i kuna u lovištu nema više zeca ali preostale tri vrste divljači su u strahovitom broju.
Sa slabom i nikakvom reklamom Novović nije uspio da privuče bogatu klijentelu. Napravio je i jedan luksuzan lovački dom u lovištu.
Sada samo finansira da prehrani divljač. Na proleće kada se košute, srne i muflonke okote biće još većih problema. Za sada samo za vlasnika lovišta...
Ovi iz LSCG okreću glavu od moguće katastrofe... |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 09.12.2011. 08:36
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Pa da odemo da mu pomognemo ?  |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 09.12.2011. 08:48
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
vuk71 kaže:
novo iskustvo u novom lovistu... loveci ds u renomiranom lovistu vu morovic dokazali su nam domacini da su ds prilicno divlje...nakon 4 dana i 8 izlazaka nismo bili u prilici da pucamo... svinjske divljaci ima poprilicno ali samo predju proseku i nema prilike za hitac...na hranu nisu izlazile a bukaranje je bilo u jeku... bili kako bilo nismo mogli u bogatom lovistu odstreliti ds a neko bi pomislio da samo udjes u loviste i bum...malo sutra
Pa ne ide to bas tako. Niko od nas nije Joža pa da mu vezuju da bi odstrelio.
Konkretno posto sam i ja skoro bio u Morovicu i Visnjicevu znam o cemu se prica. DS je DS. Oprezna, plasljiva, tiha i opasna.
Ne moze se tek tako prici u priliku za pucanje. Nije to otvoreno. Suma je to. I to gusta! A na zemlji lišće, grančice i sve to proizvodi buku a DS čuju ubi bože.
Moje iskustvo je da sam odstrel imao iz prve, prvog dana, zahvaljujuci fenomenalno spretnom lovniku koji izuzetno poznaje teren, ponasanje i navike divljaci i koji se sumom krece kao duh. Moje je bilo da ga sledim koliko god mogu, odnosno da ga cak i usporavam jer nisam u mogucnosti da se krecem brzo kao on. I prisli smo im da nas nisu primetile i imao sam odstrel sa jedno 70 m, mozda i vise ali ne verujem jer je u sumi to prosto nemoguce zbog rastinja i stabala.
A te price da u tim lovistima samo udjes vezes traku oko ociju i pucas i odstreljujes ... . Ma da ! |
|
|
|
duskov |
Objavljen 10.12.2011. 13:48
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Ovo o čemu sam pisao i nije loviše. Prije bih rekao dsa je ZOO vrt ili nešto tako jer u ogradi ima toliko divljači da je ima na svakom kvadratu-bukvalno!
Vlasnik nije vodio računa ni o vrstama divljači jer kombinovati lopatare sa muflonima i srnom je gubitna kombinacija.
Crna Gora bi mogla imati koristi od onoga što je Novović započeo bez ozbiljnog plana i projekta. Ima nepresušan rezervoar divljači koju može naseljavati u svim CG lovištima. Naravno da bi muflon išao u toplije krajeve. U Rijeci Crnojevića ima jedan ograđen prostor u kome se "gaje" lopatari. To je žalost i tuga. Taj prostor u žici je pored samog Skadarskog jezera, obiluje sa vodom ali hrane nema tako da je ovo ograđeno mučilište za svaku osudu...
Zbog ovih stvari bi neko morao na sud. |
|
|