GONICI
|
lovdzij@ |
Objavljen 28.09.2010. 19:29
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Bobane sve sam te kerove odhranio od malena i naucio.Taj balkanac je od moje stare keruse i od mog trobojca sto su mi ukrali.A ne znam ko to moze da bude,ima dosta lovaca sto drze balkance.Slike su ti najace . |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 28.09.2010. 19:36
|

Stari član

|
Gorane znam taj deo odlicno.Sagonjevo,Batote,Lepa Gora,Zunje,Golicka reka a sa druge strane Selova,Pacaradje,Zuc,Seoce.Lovio sam tamo mnogo puta.Imale su nekad svinje,koliko hoces.Sagonjevci su poznati po dobrim kerovima za svinje. |
|
|
|
goranb |
Objavljen 29.09.2010. 01:35
|

Pripravnik

Upisa: 6
Pristupio: 23.09.2010. 22:44
|
U tom delu idem po lovu,jeste imale su dosta svinje prosle god slabije sad su se ponovo pojavile ali ne tolko kolko ih je bilo, sto se tice kerova zadovolji smo.Ima dobrih kerova za svinje. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 29.09.2010. 17:18
|

Stari član

|
Bobane da se ne zove tvoj komsija Iva Vesic,cuva balkance?Ima neki kerovi od njega,kod mog drugara. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 29.09.2010. 18:04
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Rekao bih ukratko par reci na neke opaske.Niko ovde ne negira gonice,cak bi to bila neka vrsta jeresa ....Mislim da smo se svi vecinom slozili da su posebno nase rase,jos uvek veoma vitalne,sa izvanrednim nosom,nacinom pretrazivanja,gonjenjem....Problem nastaje kada se posmatraju kroz nacin rada vlasnika sa njima,koji posmatracu sa strane daje losu sliku o ovim rasama.Ovaj privid smo uocili,ali i dalje imamo misljenje da je neko za a neko protiv gonica,sto nije dobra postavka,cak ni kao pitanje.Znaci ako neko kaze gonici rasteruju divljac,to jeste u vecini slucajeva cinjenica,ali najvise kao dokaz nemara prema ovim rasama.Oni prate svoj instikt i dokazuju selekciju,genetiku...,ostalo je na lovcima,da kanalisu u zeljenom pravcu.Zato je najveca odgovornost za ove rase,bas na onima koji ih vole i love sa njima.O svemu ostalom se mozemo slagati,neslagati,iznositi argumente....pa i argumentovani negativni stavovi se pobijaju kontra argumentima,emocije su gram na tasu.
Dobar pogodak
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 29.09.2010. 19:57
|

Stari član

|
Sta jos dadati na ovaj komentar?Sve je ovde odlicno receno! |
|
|
|
Boban |
Objavljen 30.09.2010. 15:47
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Da zove se Ivica,neznam kakvi su kod tog u Blacu ali ovaj Ivica ima ekstra radno poreklo.
Mislim da je sad u Avgustu dao tom rodjaku jednu kuju. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 02.10.2010. 19:44
|

Stari član

|
Danas sam uzeo stene od te keruse sto je tvoj komsija dao pobratimu u Blace.Lepa je kerusa,a dobri su za zeca,pa sam uzeo da izmesam malo krv. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 03.10.2010. 10:28
|

Lovčina

|
Krv im je ekstra znam iz iskustva posto smo spajali njegove kuje sa moim muzjacima.
Evo jednog od moih pasa. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 03.10.2010. 17:20
|

Stari član

|
Bas se nadam da ce biti dobri na terenu,jedino me to zanima.Ako da bog da odraste i stigne da se vodi na obuku. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 03.10.2010. 20:23
|

Lovčina

|
Ma bice,samo ga dobro hrani i ima da bude sampion. |
|
|
|
neca90 |
Objavljen 03.10.2010. 22:53
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ovo je prvi put da se oglasavam na ovom portalu i gledacu da gavorim jezikom argumenata,a ne emocija!Pod jedan: neka se lovci bave lovom a ne politikom!!!Jedna nasa koleginica rece :"Mi iz Vojvodine,a vi iz Srbije",dok Voja iz Golupca kaze nesto sto bi se moglo shvatiti kao:"Mi Sumadinci i vi Vojvodjani"...Ljudi moji,pa sta vam to treba???Nasa je drzava jedna jedinstvena i zove se REPUBLIKA SRBIJA!!!Jeste da ja imam svega 20 godina i da verovatno znam manje od svih vas,mojih kolega lovaca,ali na ovom portalu se govori o lovu,a ne o politici!Lovci treba da su jedinstveni i slozni,a ne da se prepucavaju glupim pricama ko je odakle!!!Moje glavno interesovanje kad je lov u pitanju je balistika,a ne kinologija,ipak,smatram da mora da postoji jasna granica sta se kako gde lovi!Jednostavno,ne mozemo loviti zeca gonicima po vojvodjanskim ravnicama jer cemo tako lovistu naciniti nemerljivu stetu,s druge strane,pak,niko nema prava da lovcima iz brdskih krajeva brani upotrebu gonica jer lov onda,takoreci nema smisla,cak i ako se u tim lovistima gaji srna,muflon,divlja koza i jelen!Smatram da je lose da visinski limit iznosi 500m!Zasto? Pa zato sto loviste moze da ima nadmorsku visinu manju od 500m,a da bude brdovito.Recimo,loviste u mom kraju iznosi oko 350-400m i ne moze se reci da je ravnicarsko,ali ni brdovito.Nesto izmedju.Pa neka sad neko postupi kako treba...?Porucujem:Kolege lovci,budimo slozni!!!!!!!!!! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 04.10.2010. 07:05
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nije loše, za jednog dvadesetogodišnjaka Kako li će tek da piše, kad bude imao 40?
Samo nastavi, Neca90! B)
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 04.10.2010. 13:00
|

Veteran

|
Hvala na komplimentu Lalo...Hvala na podrsci, |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 04.10.2010. 22:21
|

Stari član

|
Bravo Neco90,odlican komentar |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 04.10.2010. 22:21
|

Stari član

|
neca90 kaže:
Ovo je prvi put da se oglasavam na ovom portalu i gledacu da gavorim jezikom argumenata,a ne emocija!Pod jedan: neka se lovci bave lovom a ne politikom!!!Jedna nasa koleginica rece :"Mi iz Vojvodine,a vi iz Srbije",dok Voja iz Golupca kaze nesto sto bi se moglo shvatiti kao:"Mi Sumadinci i vi Vojvodjani"...Ljudi moji,pa sta vam to treba???Nasa je drzava jedna jedinstvena i zove se REPUBLIKA SRBIJA!!!Jeste da ja imam svega 20 godina i da verovatno znam manje od svih vas,mojih kolega lovaca,ali na ovom portalu se govori o lovu,a ne o politici!Lovci treba da su jedinstveni i slozni,a ne da se prepucavaju glupim pricama ko je odakle!!!Moje glavno interesovanje kad je lov u pitanju je balistika,a ne kinologija,ipak,smatram da mora da postoji jasna granica sta se kako gde lovi!Jednostavno,ne mozemo loviti zeca gonicima po vojvodjanskim ravnicama jer cemo tako lovistu naciniti nemerljivu stetu,s druge strane,pak,niko nema prava da lovcima iz brdskih krajeva brani upotrebu gonica jer lov onda,takoreci nema smisla,cak i ako se u tim lovistima gaji srna,muflon,divlja koza i jelen!Smatram da je lose da visinski limit iznosi 500m!Zasto? Pa zato sto loviste moze da ima nadmorsku visinu manju od 500m,a da bude brdovito.Recimo,loviste u mom kraju iznosi oko 350-400m i ne moze se reci da je ravnicarsko,ali ni brdovito.Nesto izmedju.Pa neka sad neko postupi kako treba...?Porucujem:Kolege lovci,budimo slozni!!!!!!!!!! |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 04.10.2010. 22:23
|

Stari član

|
   |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 05.10.2010. 08:29
|

Stari član

Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
 B) |
|
|
|
Lala |
Objavljen 05.10.2010. 09:12
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
[quote]neca90 kaže:
Smatram da je lose da visinski limit iznosi 500m!Zasto? Pa zato sto loviste moze da ima nadmorsku visinu manju od 500m,a da bude brdovito.Recimo,loviste u mom kraju iznosi oko 350-400m i ne moze se reci da je ravnicarsko,ali ni brdovito.Nesto izmedju.Pa neka sad neko postupi kako treba...?quote]
Po novim propisima, moguće je loviti goničima u svakom lovištu, ukoliko se korisnik lovišta složi sa tim načinom lova. Znači, svakom LU je ostavljeno da samo proceni da li će dozvoliti takav lov, ili ne. Smatram da je ovo jedno od retkih pametnih rešenja u propisima. Dakle, ako neko LU u ravnici (npr. Vojvodina), dozvoli lov goničima, molim lepo! Ako budu imali štete u lovištu, to će biti njihov problem, i štetu će morati sami da saniraju. Početni fond divljači se zna, odstrel se zna (ili bi trebalo da se zna), ako fali divljači, razlika ide na teret korisnika lovišta. Čisto knjigovodstvo: početno stanje, minus odstrel+ eventualni unos+prosečni prirodni priraštaj=stanje na sledećem brojanju - a sledeće brojanje će se vršiti pod nadzorom ovih iz ministarstva! Ako ima viška, onda LU dobro posluje, i može da planira veći odstrel, ako ima manjka, izvolite platite državi to što fali divljači! Pa ako ti ne daj Bože zafali neka divljač u medalji, ode imovina na doboš! Država će se naplatiti iz bankarskih garancija, hipoteka na imovinu LU, pa čak i iz hipoteka na ličnu imovinu rukovodstava LU!!!
A niko neće moći da ti zabrani Neco, da u svom lovištu loviš goničima, ako je konfiguracija terena takva, da je bez njih lov praktično uzaludan.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 05.10.2010. 12:29
|

Veteran

|
Hvala vam na podrsci uvazene kolege!Znate kako,teren u kojem ja lovim je predeo jugoistocne Srbije,dakle prostor okoline Krusevca.Daleko od toga da su to vrleti i gudure,vec su to blago zatalasana i pitoma brda juzne Sumadije.Pa stoga mislim da nema neke izrazene potrebe za gonicima.Nase loviste obiluje srnecom divljaci kao retko koje u okolini,a to ne bi bilo tako da se gonici mogu slobodno koristiti!Mozda gresim,ali tako mislim.Zamislite sledecu situaciju:sneg do kolena,decembar,lovi se divlja svinja.Mislite da gonic ako naidje na srneci trag-nece juriti srnu satima i kilometrima?Mislite li da je nece stici,buduci da joj duge noge upadaju u dubok sneg,a pride je bremenita,sto joj dodatno otezava beg?I na kraju,kad je stigne,mislite li da ce je postedeti?Nece sigurno!A da ne govorimo o tome kakvih idiota sve ima koji su u stanju da pucaju u bremenitu srnu pod izgovorom "bolje da meso jedem ja nego sakali i vukovi"Tako da smatram da je najbolja kombinacija NLT i NKD.... |
|
|