Kolega Chaki svaka ti je na mestu!Sve sto si napisao u prethodna nekoliko posta o izlozbama,sudjenju,POJEDINIM sudijama i trenutnom stanju kod nas u kinologiji je 100% tacno!Slazem se i sa Kosmajcem da mnogi grese iz neznanja ali ipak je sve nekako u jakoj sprezi odredjenih klanova,pa to je jasno i onima koji se psima i izlozbama bave od pre nekoliko godina.Izlozbe sam poceo da posecujem krajem 80-ih i slobodno mogu reci kako je vreme prolazilo sve je gore i gore u nasoj kinologiji pogotovo sa tim exteriernim izlozbama tipa CAC i CACIB.Izlozbe sam vise posecivao a manje puta izlagao ali sam se najteze osecao kad mi je psa ocenjivao sudija koji ne samo sto je dosta znao manje od mene nego nije znao ni elementarne stvari(donja,gornja granica visine,vazne proporcije)za tu rasu.Svima nama lovcima je potpuno jasno da KSS interesuje samo KVANTITET(da ima sto vise izlozbi i kotizacija)a ne KVALITET koji treba da izgradimo mi lovci,uzgajivaci lovackih pasmina.Kad pominjem kvantitet mislim i na mnogobrojne CACIBe koje danas moze da se odrze u svakoj "palanci",da se podele gomila pehara,ma ljudi setimo se do pre 15-ak godina bilo je 3 caciba i dovidjenja a sada pa ovo je jedna kinoloska anarhija moglo bi se reci,ma brukamo se sa nasim izlozbama i sudjenjem pred celim svetom!
ma ajte molim vas,
naše sudije ocenjuju na eminentnim izložbama, evropskim, svetskim...
pa nemojte baš tako o mojim kolegama, nisu svi isti i nije u redu da ih na taj način prozivate,
kažite izložbu x namestio taj sudija... a ne u globalu,....
organizacija nije uspela tamo i tamo, a ne u globalu.....
živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
Ma ajte molim vas,
To sto sude na eminentnim izlozbama ne znaci ama bas nista. Tamo moraju da budu fini i da se ponasaju kako treba jer kao gosti moraju da budu fini. Ovde na domacem terenu su oni gazde oni se pitaju i tu zbora nema. Ponasaju se bas suprotno od onoga kako se ponasaju kad izadju napolje.
Sta hocete da Vam se kaze?
Hocete ime sudije ili izlozbe?
Hocete sad ili recimo od kada je pocelo?
Hocete i ime kera i ime sudije i ime odgajivaca sa kojim je sve to radjeno?
Gdjo Sanja ja nisam neko ko je spreman da prica tek tako. Mogu da recimo iznesem dokaze o mojim psima kako su prosli kod sitog sudije ili Vas to ne zanima posto trazite dokaze.
Uostalom sudije se ponasaju bas tako kao sto se Vi ponasate u ovom poslednjem i prethodnih par postova. Ako kazete da Vi niste takvi zasto branite neke za koje se zna da su svakakvi.
Nemojte svoj obraza da dajete drugima bez preke potrebe.
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
Sanja,ja nisam rekao da su svi isti i da svi namestaju izlozbe,daleko od toga.Znam ja da neke sudije odavno sude vani i mislim da su vecina njih sudije za nelovne rase.To sto vi kazete da se da primer i dokazu te malverzacije i namestanja na izlozbama svi znamo da je nemoguce dokazati i dokumentovati ali je najbolji dokaz kada na jednoj izlozbi treba sudija da dodeli recimo BOB i naocigled prisutnih i iskusnih uzgajivaca te rase titulu dobija losiji pas!E sad kada je sudija mladji i neiskusniji verovatno je doslo do nenamerne greske ali ako je neki matori,iskusniji,zna se zasto je to ispalo tako.Razumem ja vas da ste vi sudija i admin ovog portala pa se na neki nacin "pronalazite"u mnogobrojnim kritikama na temu izlozbi i kinologije u Srbiji ali svi ama bas svi smo svesni da nam je kinologija istovetna kao i politika u drzavi!Sanja,kazite mi vase misljenje o utakmici marta 2002.u Merosini na DS u gateru.Ja sam bio takmicar a vi jedan od sudija.Na toj meni smesnoj utakmici je pored mnogobrojnih prijavljenih rasnih pasa VI grupe takmicili i psi koji po bojama,velicini i anatomiji sigurno ne pripadaju ni jednoj pasmini.Kako se vi osecate kao jedan od sudija kad je ocigledno napravljen OGROMAN propust.
To sto pojedine sudije sedme FCI grupe sude i u inostranstvu meni ne govori da su to i vrhunske sudije.Posto, uglavnom te nase sudije i nisu veliki odgajivaci,niti se licno takmice,niti se pak njihovi psi takmice kod drugih vodica, pre bih rekao, da ih tamo odvodi blizina vrhu KSS ili pak nekakvo prijateljstvo sa nekim istim takvim sudijom, tamo.Kasnije za uzvrat taj isti dolazi ovamo i stalno ono cuveno, ja tebi- ti meni.No nikada ovo ni ne bih bilo vazno , da nisam vise puta prisustvovao sudjenju losih sudija iz inostranstva, koji su uglavnom ovde pokazivali nadmenost, pracenu velikim prepotentnoscu, a sami nisu nista, osim sto su administrativci,pomalo trgovci i sudije na lepom vikendu.Kada bi ovde dolazile eminentne sudije ,veliki Evropski odgajivaci, vodje uzgoja i priznati kinolozi, onda bi to bila prava stvar, ovako sta reci, osim sivila i prosecnosti, drugog nicega.Zasto su nase sudije takve.Po meni uglavnom losa selekcija i biranje za sudjenje iz bliskih redova.
Da bi imali u buducnosti dobre sudije, ja bih u pravilnik o pripravnicima za sudije ,uveo pravilo,da pripravnik za sudiju u eksterijeru, ne moze biti covek koji u svom odgoju nije recimo u eksterijeru postigao sa dva svoja psa bar tri CAC kod dvojice sudija ili za rad sa dva psa dva CACT, kod takodje dvojice sudija, i naravno gde bi se on licno takmicio.To bi za novog sudiju bilo veliko iskustvo koje bi i njemu u buducem radu jako puno pomoglo, a cini mi se ,da je takav uslov ,nekada davno i postojao.
I nase sudije sude fudbalske utakmice po Evropi ali ne zato sti su dobri vec sto neko od nasih mora da ide da sudi. O toj sudijskoj dobroti ne bi bas pisao ako ne moram.
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
Ma zasto ne pisati o sudijama, pa nisu oni zasticena vrsta ,a na izlozbi su uostalom javna licnost, pa za njihov rad je dozvoljena kritika.Uostalom oni uglavnom i bez po muke najlepse provode dan na izlozbama, ne kosta ih nista , a ponesto i zarade uz lep vikend.Desava se da jedni te isti idu sa izlozbe na izlozbu , ponekad promene grupu ili pak rasu, koju ce da sude, jer im je sve jedno , ali njima je i onako vazno da budu tu, gde zele, uz dobro uhlebljenje.Sada u poslednje vreme se pojavilo i kod nasih, nazovi eminentnih sudija, pravilo, da ako nema prijavljenih bar dvadesetak pasa, nece da dodju na izlozbu [malo ih stid] i sebe proglasavaju za bolesne, tako praveci sebi odstupnicu i trazeci opravdanje zasto se zbog njega, i njegovog poznatog presudjivanja, na tu izlozbu, prijavilo desetak ili pet, a ponekad samo jedan pas.Izvestili se izlagaci , upoznali stvari i zato na izlozbama sve manje i manje izlagaca, jer sto bih ja trosio pare da mi ne poznavaoci rase ocenjuju psa i tako njemu cinio zadovoljstvo, a samom sebi pravio los ugodjaj.Dokle ce ovo sudijsko poznato - Ja tebi ti meni- da traje, videcemo , ali nadamo se, ne dugo.
Kolege tema je Rodovnik.Imate temu Izložbe i utakmice pasa za ovakve upise!
posto treba da kupim stene taj covek mi kaze da kada kupim stene trea da posaljem nesto kinoloskom drustvu i dobicu rodovnik oba roditelja steneta imaju rodovnik i ja ne znam dali je to moguce??
Pavle ne pecaj se na gluposti. Onaj ko ti prodaje kuče obavezan je da ako je tako ugovoreno da ti da sa kučetom i rodovnik. Kako oni iz KD da znaju čije je kuče kakvo mu je poreklo , tako bi po toj priči svako ko zatraži rodovnik dobio isti
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Nisam znao gde da ovo "smestim", pa mi se ucinilo da je ovo pravo mesto. Uglavnom bruka i sramota iz mog kraja. Neka je na cast i onom sto prodaje i jos i vise onom sto kupuje ! http://www.kupuje...=140504945
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6