Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Napredna kinologija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Napredna kinologija
kosmajski div
 Naravno kolega DakiNS da me niste sa vasim postom uvredili i mislim da to ovde nikome nije namera.Nas dvojica smo istih godina, ali zbog tih mladjih i mladih, treba sto sta reci, upravo ovde jer je takva tema ,a svako zeli da napreduje.Mi smo ovde uglavnom pisali o Sv. Hubertu i ucinilo mi se da bi mnogi pomislili da je to neki vrh kinologije.Ne nije i vec sam rekao da je to samo jedna disciplina.Gospodin Doroslovacki je u svom postu pomenuo neke nase veterane iz bivse drzave koji su bili pobednici tog lovackog takmicenja.To su ljudi koji su stvarno proslavili nasu zemlju u disciplini Sv. Hubert, ali ja cu dodati da su ti nasi veterani, narocito g.Radoje Bugarski bili takodje veliki odgajivaci, veliki dreseri i istaknuti takmicari na utakmicama tipa B pa i tipa C.Da u pravu ste kolega za oglase da ljudi cesto kod prodaje pasa navode titule od predaka, a to moze da privuce nekog potencijalnog kupca ,a opet nemora da znaci da iza toga stoji neka prevara.I najbolji psi mogu da izbace i ovakvo i onakvo stene sto recimo ne prilici njihovom renomeu , ali losi psi nikada ne daju u priplodu nista bolje od njih samih.Ovo da su retki kinolozi u Vojvodini koji mogu da izadju na proletnju utakmicu mislim da niste u pravu, i verujte ima ih , imaju dobre pse i postizu zapazene rezultate, da ih ja sada ne nabrajam.
http://www.facebook.com/kosmajskidivsopot.ivkovic

huntinggirl1
 ja još nisam doživelada kao sudija, ocenjujem jednog te istog psa na St.Hubertu i na nekoj od prolećnih ili jesenjih ispita.

Takmičarski pas ne može da lovi, to je i dokazano, mada mnogi žele da to prikriju.

kosmajski div
 Hteo sam jos da se osvrnem na ovu misao da na lovackim utakmicama se lakse uocavaju urodjene osobine kod pticara nego na prolecnim.Necu da kazem ni da se slazem niti da se ne slazem sa tom vasom tvrdnjom,zakljucice te sami , kolega DakiNS.Medjutim samo da vam docaram da jedan selekcijom izdvojen pas za utakmicu tipa B ili prolecnu, kako je jos nazivaju ,mora da bude potpuno obucen za lov , sa najboljim osobinama lovackog psa [ukljucujuci i njegov eksterijer], istancanim nagonom za markiranjem, kuliranjem, sekundiranjem , sa stilom kretanja i trazenja u tipu svoje rase ,bez ikakvog straha od bilo cega.Pas sa ovakvim osobinama je verujem san svakog lovca i jos ako mu uradite pravilan apel, verujte moze se koristiti u svakom lovu.Najbolji su lovacki psi iz visoke selekcije koji imaju sve ove nabrojane osobine ,osim brzine ,koja je ipak vazna kod sportskog takmicenja.Kada bi uporedjivali zivot jednog momka i psa to bi izgledalo ovako..Momak sa zavrsenim fakultetom, pas sa titulom u radu.Momak sa doktoratom ,pas sa sampionatom , to jest sa vise titula u radu.Da li je to lako dosegnuti zakljucite sami.

kosmajski div

huntinggirl1 kaže:
ja još nisam doživelada kao sudija, ocenjujem jednog te istog psa na St.Hubertu i na nekoj od prolećnih ili jesenjih ispita.

Takmičarski pas ne može da lovi, to je i dokazano, mada mnogi žele da to prikriju.
Ma ni nema koleginice potrebe da takav pas vise lovi , ali on da bi dosao u situaciju da postane dobar takmicarski pas morao je da prodje lov, sto znaci ,da je lovio i to sigurno kvalitetno i dobro i tu se sigurno dokazao i lov kao disciplinu prevazisao .Nema niko ama bas nikakav razlog da prikriva bilo sta pa i to da se sa takvim psom trenutno zbog rezima u kom se nalazi nemoze loviti .Druga stvar zasto vam se nije dogodilo da sudite istom psu na vise vrsta takmicenja je upravo ta nadogradnja psa za specificnost te i te vrste takmicenja.Psi, mislim na one najbolje takmicare, su pod posebnim i strogim rezimom svega , pocev od ishrane, do smestaja i treninga.To vise ni nisu obicni lovacki psi vec takmicarski sportski i sa njima vise nema improvizacije.

DakiNS
 Poštovane kolege volem i ja da u rodovnicima mojih pasa ima titula a kao što je kolega div rekao retko od dva loša jedan dobar ali od dva dobra često loš e za to treba selekcija. U svakom slučaju ( kada su pitali ludaka zašto vuče kanap on je odgovorio ajde ti guraj) psa koji ide može se skratiti i zaustaviti ali ja još nisam video da je neko pogurao psa. U pravu ste kolega da trebaju takmičenja da bi se izvršila što približnija selekcija, ali kada uzmete u obzir prosečnog lovca mislim da će rađe kupiti štene od kolege čijeg je psa gledao u lovištu i bio zadovoljan njegovim radom nego estradnu zvezdu za koju ima samo papir a u današnje vreme čak ne može biti ni siguran da je verodostojan.Kada sam bio mlađi stremio sam savršenstvu i onda sam shvatio da ekstremna savršenstva mnogo koštaju, a sve osobine ,obuka i znanje psa često u lovu u koji ide prosečan lovac recimo u Bačkoj su delimično iskorištene. Što se tiče takmičara iz Vojvodine , u stvari sam mislio na bliže okruženje na Bačku smatram da su procentualno malobrojni.Jedino mi je malo problem oko fakulteta jer momak sa završenim fakultetom uzaludnog smera ili doktor sa doktoratom o boji kože kod crne populacije čovečanstva na tabanima. Šalim se malo nisam ja dragi kolega protiv toga da se održavaju sve moguće utakmice ako će to doneti pozitivan rezultat za nas lovce a i kinologe.Ali evo oko nas su uglavnom sve lovci pa da napravimo anketu da li bi radije kupili kuče od roditelja sa titulama sa proletnjih utakmica ili sa titulama osvajača kupa S.Hubert pa neka nam to bude pokazatelj. U stvari možda sam ja iziritiran prepotentnošću velikog dela foruma EP na BK i njihovim svađama da sam stvorio averziju čak i na pomen utakmica tipa B.

od komtema
 Gospodja Sanja je verovatno zaboravila da je mom psu Bilu sudila prosle godine na kupu na prepelicu u Srbobranu a pre 2 ili 3 godine prolecnu utakmicu u Mokrinu.Smile

huntinggirl1
 ja imam evidenciju svih pasa koje sam ocenjivala,
seti se rezultata,

DakiNS

huntinggirl1 kaže:
seti se rezultata,
E HE

kosmajski div
 Ne nemojte to tako da gledate u vezi rodovnika .Sami rekoste da papir podnosi sve.Nije poenta bas uvek i kod svakog sta pise u pedigreu.Meni to recimo ni na pocetku bavljenja kinologijom nije bilo toliko vazno , mada me je privlacilo da vidim , ali sam kasnije shvatio da sve to sto pise najcesce se odnosi na dalje pretke koji su vrlo malo bitni .E, sad kada su u pitanju roditelji psa ,te titule vrede ako su proverljive, to znaci, te pse je neko gledao u lovu, na takmicenju, izlozbi i preporucio za to i to, tada papir nije vazan jer su dela na strani njegovih roditelja.Kinolozi moraju da znaju da roditelji nose nesto preko 50 procenata gena, a svi ostali preci onu drugu polovinu.Dobro, teziti ili ne teziti savrsenstvu , stvar je licne odluke i potrebe, a naravno i mogucnosti.Tesko je sve uklopiti pogotovo u danasnje vreme , ali to je nasa realnost i sada se trenutno ne moze drugacije.Znam ja da mnoge kolege nisu protiv odrzavanja bilo kojih kinoloskih manifestacija, ali znam i one koji su spremni da velike napore bilo kog kinologa minimiziraju, mada cesto ne razumem razloge svega toga.Ovo oko ankete bi bio dobar pokazatelj, ali bi to moralo da se uradi na vise razlicitih foruma ovakve namene ,a verujem da bi rezultat bio drugaciji nego sto vi mislite.U stvari najbolji je pokazatelj potraznja za stenadima od nekih pasa koji su proslog proleca bili zvezde na vecini takmicenja.Verujte kod tih kolega se ceka na red za stene, a kod pobednika tih lovackih utakmica verujem , mada to ne tvrdim, da ima stenaca i u ovom trenutku za kupovinu ili nabavku.Ovo za svadje na pojedinim forumima uzmite sa rezervom, jer ti momci se uglavnom dobro poznaju, a svaka reklama je izgleda u ovim kriznim godinama dobrodosla pa makar imala i negativnu konotaciju.

od komtema

huntinggirl1 kaže:
seti se rezultata,
Koliko se secam na utakmici u Mokrinu niko nije imao plasman u nasoj bateriji sansu je imao jedan sa kratkodlakim nemcem pas mu je trcao fantasticno ali je nazalost prilikom desne petlje izbio jarebicu,moj pas je isao poslednji i dosta dobro je trcao do 8.minuta kada sam ga vezao zato sto je pao u tempu,zato sto je dan ranije trcao utakmicu u Bajmoku pa nije stigao da se odmori,bila je nedelja a trcao je i u subotu dan ranije u Bajmoku.Na kupu u Srbobranu sam lose pucao, prvu prepelicu sam promasio a drugu odstrelio a posle nisam imao sanse,sto se tice rezultata nemogu da se setim ali imam video zapis proglasenja pobednika gde ste vi komentarisali rad tj.nerad takmicara i njihovih pomocnika.Secam se da smo posle kupa u Srbobranu ja i Miroslav Vucenovic napravili trening pustili smo pse da trce u barazu.Ja sam pustao Bila a Miroslav Pirata pustali smo ih 2 puta oba baraza sam snimio tako da postoje video zapisi.SmileDobar pogled.

huntinggirl1
 ja sam rekla lepo da imam rezultate,

a taj vaš trening nije u zvaničnom delu utakmice,
ništa zlonamerno,

od komtema
 Izvinite nisam vas razumeo,dali ste mislili da pod ucescem psa na kupu i na utakmici ima plasman ili samo da ucestvuje ?Smile

huntinggirl1
 da učestvuje sa plasmanom, veoma retko,

od komtema
 Sad sam vas razumeo, prvi put se niste tako izrazili,sto se toga tice to se desava ali nazalost veoma retko,moj pas Bil je imao plasman na utakmici i kupu samo kod Nenada Glumaca.Sudio nam je na prvenstvu Vojvodine i utakmicu u Srbobranu tipa C pre 2 godine ,ucestvovalo je 14 pasa bilo je 3 plasmana.Smile

kolega sa MV, Zlatko Jojkić i Miki iz Siriga, a stoji Lalaš ( ovde tulipan)

kosmajski div
 Nadovezao bih se na ovo da su retki psi koji imaju plasman i na lovackim i na sportskim utakmicama.Tacno je da je to moguce sto eto i potvrdjuje kolega Komtema, ali i koleginica je u pravu kad tvrdi da su to retki slucajevi.Ja sam vec svoje misljenje o tome izneo, a ponovicu, moze jedan pas da ucestvuje na raznim utakmicama , da bude univerzalac, ali za tim nema potrebe, jer misljenja sam da nikada ni na jednoj ne moze pruziti svoj maksimum i tako ostvariti zapazen rezultat.Verujem da je pas Bil rase M.V.odlican takmicar jer je ostvario rezultat kod sudije N.Glumca koji ne samo da poznaje takmicarsku kinologiju vec je i odlican dreser i odgajivac pasa,a takav sigurno moze jako dobro da proceni trenutnu vrednost jednog dobrog psa.Postoji naravno i medju drugim rasama univerzalaca , a narocito je to postalo zadnjih godina izrazeno kod Ostrodlakih Nemackih pticara i verujem da ce se oni vrlo brzo naci, i ako univerzalni , rame uz rame sa najboljim takmicarskim psima nase zemlje pa i onih iz inostranstva.Kod te rase je vidan napredak u tom pogledu.

kosmajski div
 Kolega Komtema da li mozes da navedes imena kolega sa slike.Vidim da je tu pored g. Nenada Glumca iz Vladimirovca i g. DJura Muncan iz Vrsca, ali bih voleo da znam ko su i ostali na slici i iz kog su mesta.

od komtema

kosmajski div kaže:
Kolega Komtema da li mozes da navedes imena kolega sa slike.Vidim da je tu pored g. Nenada Glumca iz Vladimirovca i g. DJura Muncan iz Vrsca, ali bih voleo da znam ko su i ostali na slici i iz kog su mesta.
Izmedju dvojce sudija je Lala iz Srbobrana,odgajivac poentera ima odlicne poentere u isto vreme i lovne i takmicarske,po meni najbolji organizator u vojvodini raznih kinoloskih manifestacija.U dolnjem redu prvi sa leva sam ja,ja sam iz Temerina,pored mene je Jojkic Dragi iz Turije odgajivac nemackih kratkodlakih pticara koji takodje ima u isto vreme ima lovne i takmicarske pse,izmedju ostalog ima nekoliko pasa sampiona sveta,skoro je otvorio najmoderniji privatni lovacki dom u drzavi po svetskih standardima sa hladnjacom ,saunama,bazenom,boksevima za,pse,specijalnim sobama u kojima turisti mogu po svojoj zelji da spavaju zajedno sa psima,mislim da ima oko 15 soba i nekoliko salona,kuhinjom u kojoj moze da se priprema hrana po zelji turista cak i ona od divljaci koju su turisti tog dana odstrelili....Za svaku pohvalu.Objekat se nalazi u centru Turije.Pored njega je Miki Veskov iz Nadalja nekad ja ziveo u Sirigu,on je odgajivac nemackih ostrodlakih pticara,profesionalno se bavi sa psima,pored svojih pasa bavi se i usluznom dresurom,takodje ima u isto vreme i lovne i takmicarske pse.Smile

huntinggirl1
 šta bi Jojkić dao da je taj objekat njegov!!!!!!!!!!!!!

tulipan
 Od komtema- hvala na lepim recima,drago mi je da si zadovoljan organizacijomB),bice jos bolje! huntinggirl- svaka cast za textove u navedenoj temiBravo 2

od komtema
 Kako sam ja upoznat sa situacijom oko objekta,on ga je otvorio otvaranje sam gledao na televiziji na otvaranju je bilo puno estradnih zvezda i ministar Pajtic,nezvanicno sam saznao da je u izgradnji hotela pored Dragog ucestvivala jos trojica njegovih poslovnih partnera,ova informacija nemora da bude tacna.Smile

informacija nije tačna, a ova tema nije mesto za takvu priču.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,713,654 posete www.srbijalov.com