Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
PEZ
 Kolega Bojane,da li su sve probijene kapisle bile na municiji istog proizvodjaca,moze biti i da je kapisla fabricki malo "plice" postavljena na nekim patronima i onda dolazi do probijanja,da je u pitanju prejaka ili duza igla probijala bi cesce Zbunjen Probaj jos koji put na strelistu pa ako se to probijanje ponavlja ,pravac servis,nema druge.
Sto se tice snopa tu moze bitnu ulogu da ima i visina kundaka,tako ako si malo krupnije gradje(visociji) sa duzim vratom,onda ti je kundak visok(ravan) i prebacivanja su neizbezna,ili je problem u "nisanjenju" sto se lako ispravlja vezbanjem.

Podunavac
 Kolega Pez je već dao odgovor ali hteo bi nešta da dodam.
Udarna igla ne može da bude prejaka, može samo da bude predugačka. Međutim svako oružje pre izlaska iz fabrike prolazi završnu kontrolu, a sobzirom na renome fabrike Browning ne verujem da im se potkrala takva greška (pogotovo što se udarne igle rade serijski i standardizovano). Da je igla predugačka, bušlia bi kapislu na svim patronama bez obzira na prizvođača, što znači da je ipak problem u određenioj municiji.
Što se tiče sačmenog snopa nije mi baš jasno šta se tačno desilo, ali ako si kao što reče posle poravnao nišansku liniju i dobio centar mete, onda je problem ipak do nišanjenja a ne do puške. Kod utvrđivanja procenta posipa sačmene municije, puca se na daljinu od 35 m u standardizovanu kružnu metu promera 76,2 cm, sačmom promer 2,5 mm.
Tri prsta 2Kolce

bojant
 Danas sam ponovo isao na streliste i ispalio nekih 15 komada olovne sacme u metu, a posle toga sam ispalio 25 komada celicne sacme na glinene golubove TRAP 2. Danas je bilo sve uredu sa udarnom iglom, nijedna kapisla nije probijena.

Sto se tice snopa, i tu je bilo sve uredu. Dam jednom svedjaninu da opali metak sa nekih 25 metara, i kazem mu nisani u centar mete, snop je bio potpuno jednako rasporedjen na gore i na dolje oko centra mete . opalim ja posle toga nekih 15 metaka i sta se desava, svaki put kada poravnjam nisansku liniju dobijem snop jednako rasporedjen oko centra mete. ako VRLO VRLO malo vidim nisansku liniju onda mi snop ode na gore nekih 10 cm. Nego naidje tu neki sved instruktor pucanja i ja ga odmah pitam , zbog cega mi snop ide malo na gore i pokazem mu mete . on mi odgovori da je to idealan snop i da on ima istu takvu pusku sa kojom lovi godinu dana ,ali da njegova puska nema tako dobar snop kao moja.
Pokusavam da shvatim zbog cega je to idealan snop i dolazim do zakljucka da vjerovatno takav snop koji ima tedenciju da ide malo na gore,bolje zahvati zivotinju koja BJEZI od lovca, pa tako da nije potrebno neko vece preticanje . Ili npr pucam u svinju, vuka lisicu ma nebitno sta, uglavnom zivotinju koja stoji u mjestui , naravno nisanim u plecku, i sta se tu desava . pun snop odnosno njegov najgusci dio pogadja u plecku i kicmu , a donji dio snopa koji je malcice siromasniji zavrsava po nogama.

kimi

pez kaže:

Sto se tice snopa tu moze bitnu ulogu da ima i visina kundaka,tako ako si malo krupnije gradje(visociji) sa duzim vratom,onda ti je kundak visok(ravan) i prebacivanja su neizbezna,ili je problem u "nisanjenju" sto se lako ispravlja vezbanjem.

I šta sad mi nindže da radimo?Kalanjikov( citat iz nekog domaćeg filma)....
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

bojant
 To bi bilo neko moje laicko rzmisljanje, mada cu se jos malo raspitati ovde oko toga, da li takav snop ima nekih prednosti u lovu. Danas se puska jako dobro pokazala na TRAP 2 , od 25 promasio sam samo 7-8 glinenih golubova, sto vjerovatno nimalo nije los rezultat za pocetnika. Da napomenem da mi puska idealno lijeze u rame, kundak mi nije nimalo previsok.
Pusku cu jos jednom detaljno testirati na 35 m kao sto rece kolega podunavac.

PEZ

kimi kaže:

pez kaže:

I šta sad mi nindže da radimo?Kalanjikov( citat iz nekog domaćeg filma)....

Vezbajte...Da ne bude ko u onom vicu kad je pijani policajac isprebijao popa pa rekao "Sta je nindzo,nisi u formi?"

bojant
 Jeli postoji neki tekst na forumu o utvrdjivanju tacnog posipa sacme,,tj ovo sto pomenu kolega podunavac na 35 metara u krug precnika od 76,2 cm, sacmom od 2.5 mm. Cini mi se da sam to nedje ranije nalazio ali se ne mogu sjeti dje.

Podunavac
 PROCENAT POSIPA je mera za gustinu sačmenog snopa i sa povećanjem procenta posipa povećava se i efikasni domet. Procenat posipa izražava se procentom ukupnog broja kuglica sačme iz sačmenog punjenja, koje pogode standardizovanu kružnu metu (prečnika 76,2 cm) na srednjem rastojanju (35 m).
Procenat posipa povećava se srazmerno sužavanju čoka:
1/1 čok - 70%
3/4 čok - 65%
1/2 čok - 60%
1/4 čok - 55%
cilindar - 45%

Osim od suženja čoka, procenat posipa zavisi i od vrste čepa i usaglašenosti sačme.

A ovako izgleda meta. Može imati sliku ili brojeve u poljima radi lakšeg brojanja pogodaka u određenu zonu.

i50.tinypic.com/dzunh2.jpg

i46.tinypic.com/a4376d.jpg
Tri prsta 2Kolce

bojant
 Hvala kolega Podunavac !
Testiracu malo pusku i cokove sa 4 vrste malo kvalitetnije municije, pa cu vidjeti sta joj najbolje lezi.Volio bih koristiti samo jednu vrstu municije, naravno malo brzu.

Sto se tice moje sacmarice izgleda da je problem u meni. Juce stavim hebene naocare koje nikada ne nosim a trebao bih jer imam neku cudnu dioptriju na jedno oko plus a na drugo minus i primjetim da ja vidim malo nisanske linije kako u stvari i treba da bude ,dok mi se nisanska linija bez naocara cini potpuno ravna.

Jel zna neko da li postoji nisanska musica koja je visocija za 1 do 1,5 mm od standardnih fabrickih musica na bokericama. Rado bih stavio takvu musicu i ofarbo u bijelo ,jer imam problema sa vidom u sumrak odnosno kada je svjetlost malo slabija.

Podunavac
 Mušice u boji (obično crvena ali može da bude i zelena ili bela) izrađene od raznih vrsta plastike, su obično višlje (i krupnije) od fabričkih mušica za lovačke sačmarice. Mogu da se nađu u svakoj prodavnici oružja. Moraš samo da znaš koliko milimetara je navoj u šini na tvojoj puški.
i46.tinypic.com/11ih1c6.jpg
Tri prsta 2Kolce

Cvele
 Ja preporucujem Truglo. Ja sam kupio za moju MP153 iste je visine kao standardna fabricka musica, fluorescentno crvena, u sumrak i svitanje imate osecaj kao da svetli, a i preko dana se mnogo dobro vidi. Bye
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

lela172
 Nadjoh ja meni lovacku pusku..posle diskusije na 24 strani i pretrazivanja po oglasima, mislim da nisam pogresila... polozara, 12/70 Merkel i Suhl
Više vredi zrno iskustva nego brdo teorije!

DakiNS

lela172 kaže:
Nadjoh ja meni lovacku pusku..posle diskusije na 24 strani i pretrazivanja po oglasima, mislim da nisam pogresila... polozara, 12/70 Merkel i Suhl

Koleginice niste ni malo pogrešili. Lovim sa takvom puškom preko 30 godina. Posle kupovine ili još bolje pre kupovine odnesite pušku kod dobrog puškara na pregled ,za svaki slučaj. Suhlovke su osetljive na jaču municiju. Potrebno je i reeedovno čišćenje pošto nisu hromirane cevi.

I da dodam, u vreme kada sam kupovao nije bilo u kalibru 16 inače bih sigurno kupio nju, a posle kada sam hteo da zamenim nisam našao jednako očuvanu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

PEZ

lela172 kaže:

Koleginice cestitke,neka Vas dobro i dugo sluzi OdobrenoBravo 2

PEZ

lela172 kaže:

Koleginice cestitke,neka Vas dobro i dugo sluzi OdobrenoBravo 2

canis aureus

lela172 kaže:

Odličan izbor!!! Odobreno
Još da je u 16/70 bila bi prava violina Veselo ... ovako je prigodnija muškoj ruci zbog snažnijeg kalibra ali ... Bravo 2
-dugo i sa uspehom služila! iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

bojant
 Cestitam koleginici na kupovini puske !

Odem prije 2 dana da jos malo testiram pusku i da probam novu musicu koju sam postavio na pusku. Od nekih 30 metaka na 7- 8 bila je opet probijena kapisla,.Nema neke razlike busi kapislu na svoj municiji osim na winchesterovoj. Ubrzo cu postaviti nekolike slike da vidite kako sam rijesio problem sa snopom koji je imao tendenciju da ide malo na gore. u stvari to sam rijesio sa musicom koja je visocija za nekih 2 mm od fabricke musice.Mnogo sam zadovojan kako nosi breneke rottveil 31 gr iz cilindra. mada o tome cu reci nesto vise kada postavim slike sa novom musicom.

Pusku sam odmah predao u prodavnicu. rekli su mi da ce u servisu staviti novu orignal udarnu iglu .DOBRO JE STO SI DOSAO ODMAH JER SE SISTEM UNUTAR GLAVE MOGAO OSTETITI OD GASOVA KOJI PRODIRU UNUTRA ,rece prodavac.
Interesuje me da li se sistem unutar glave mogao ostetiti od ovih probijenih kapisla??? Pojedine kapisle bile su prilicno garave. Pozdrav

bojant
 Zaboravih reci da mi je jako cudno to sto prosli put nije bila nijedna probijena kapisla. Prvi put kada sam je testirao cini mi se da je bilo nekih 4- 5 probijenih kapisla. Odem drugi put sve OK nijedna probijena kapisla. Odem treci put da je probam i tada dobijem najveci broj probijenih kapisla i to jos vise garavijih nego prvi put.

vlada lovac
 Definitivno udarna igla, da je do municije desavalo bi se i na gornjoj igli, kod nekih pusaka koje imaju isti problem posle opaljenja kod prelamanja se jasno vidi kako igla zagrebe po kapisli i napravi jedan rez od centra prema ivici kapisle na dole, to je siguran znak da je igla duza, ili usled nekog ostecenja u mehanizmu se kasnije uvlaci, kod otvaranja mehanizma kod pusaka sa takvim problemom (busenje kapisli) mehanizam je unutra prilicno zagaravljen, sto bi verovatno vremenom pocelo da pravi vece probleme. Cudno za Brovinga, obicno se to desava kod nizerazrenog oruzja i to tek posle duze eksploatacije, ali i najbolji nekad pogreseConfused

bojant
 a
bojant priložio:
20120905_19425011.jpg

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,693,930 posete www.srbijalov.com