Srpski gonič
|
PEZ |
Objavljen 27.05.2013. 00:15
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Nidzo  lep keric,
BOJK druze
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 27.05.2013. 00:25
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Hvala drugari. 
Kolega Zdenko, mlad je jos uvek. Ima 7,5 meseci. Za sada se odvaja i vise nego dovoljno( to je na majku ) lepo pretrazuje teren. Mnogo mi je bitno sto se odvaja od mene i sto mi ne sedi "uz nogu". Kada je sa majkom onda je prati i sa njom ide daleko od mene, kada je sam onda se odvoji ali se vraca pa se opet odvaja i ide na drugu stranu. Dobar je, pokazuje potencijal. Verujem da ce da pozira, ali sa zecom ispred njega. 
Ovde sam ga uhvatio kada je dosao do mene. Sta li je pomislio kad me je ovako pogledao.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 27.05.2013. 11:26
|

Član

Upisa: 192
Pristupio: 19.12.2011. 13:59
|
nidzamotocross kaže:
Hvala drugari.
Kolega Zdenko, mlad je jos uvek. Ima 7,5 meseci. Za sada se odvaja i vise nego dovoljno( to je na majku  ) lepo pretrazuje teren. Mnogo mi je bitno sto se odvaja od mene i sto mi ne sedi "uz nogu". Kada je sa majkom onda je prati i sa njom ide daleko od mene, kada je sam onda se odvoji ali se vraca pa se opet odvaja i ide na drugu stranu. Dobar je, pokazuje potencijal. Verujem da ce da pozira, ali sa zecom ispred njega.
Ovde sam ga uhvatio kada je dosao do mene. Sta li je pomislio kad me je ovako pogledao.

Samo ti njega forsiraj, neka sto vise vjezba samostalno, tek svaki peti-sesti put neka ide sa majkom. Kada god imas priliku pusti ga na ''vreo'' trag zeca, a kada to uvjezba, pustaj ga i na nesto stariji trag, neka nauci da ga razmrsava. Nadam se da ces imati mnogo ovakvih slika
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! 
|
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 27.05.2013. 11:32
|

Veteran

Upisa: 654
Pristupio: 02.10.2012. 21:31
|
Nidzo bice on prava vatra ,i imace dosta ovakvih slika kao SG-bog.Pozdrav svima.
|
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 29.05.2013. 21:50
|

Veteran

|
Evo jedne prelepe slike sa interneta posle lova na DS.
|
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 29.05.2013. 21:57
|

Veteran

|
Zanima me kako se ova rasa pokaza na DS.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 03.06.2013. 23:56
|

Lovčina

|
Evo Veljko kako se pokazala. Ovo je jedna od ranije. 
Klik za vecu sliku.
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 04.06.2013. 13:15
|

Član

|
Iz licnog iskustva zapazio sam da vecina srpskih gonica imaju ''mozak'' za rad na divlju svinju, jer u skoro svim terenskim uslovima (guste ili rijetke vegetacije) znaju pametno napadati i maksimalno izbjegavaju posjecanje od strane opasnih veprova. Ta osobina, uz uslov da posjeduje i ostale predispozicije za rad je jako bitna za one koji zele da se ozbiljno bave lovom divlje svinje pomocu pasa gonica.
Kolega Nidzo, nikako da se otmem utisku vezano za tvog mladog psa, jer me mnogo podsjeca na jednog psa koga je okotila moja kuja 2000-te. Imao je izuzetno culo njuha. Evo i slike
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! 
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 04.06.2013. 16:21
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
nidzamotocross kaže:
Klik za vecu sliku.

Nikola, jeli ovo neki od pasa iz vaše grupe? Ja sam mislio da su oni isključivi zečari.
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 04.06.2013. 19:46
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
Predator kaže:
nidzamotocross kaže:
Klik za vecu sliku.

Nikola, jeli ovo neki od pasa iz vaše grupe? Ja sam mislio da su oni isključivi zečari.
Ima Nidža svašta u arhivi.;)
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 04.06.2013. 20:03
|

Veteran

|
Interesuje me da li je neko od vas kolega imao slučaj da se štenad u dva legla ekstremno razlikuju, a da je svakom leglu bar jedan roditelj isti.
Evo fotografije mog Ciska ,a na sledećoj je njegov brat po ocu. Razlika i više nego primetna počev od boje, dužine i oblika ušiju, očižćenosti, visini i građi. Interesantno je i da su im radne karakteristike drugačije. Svetliji pas bolji zečar i podizač, kraćeg gona i izuzetno oštar. Tamniji pas-Cisko slabiji podizač zeca, bolji na lisici i duži gonič.
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 04.06.2013. 20:04
|

Veteran

|
Njegov polubrat
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 04.06.2013. 20:11
|

Veteran

|
A iskopao sam i fotografiju mog psa kada je imao 3,5 meseca. Iskreno, više liči na neko alpinče poenterskog repa nego na štene srpskog goniča. Eksterijerno nedopadljiv pas kojeg ja ne bih menjao ni za kakvog lepotana, jer smo svašta prošli za ovih 7 godina i iza nas je dosta lepih i uspešnih lovova, ali da se sad vratim u vreme kada sam ga dobio, verovatno bih izabrao štene tipičnije za rasu jer, da se ne lažemo, svi mi želimo imati radne pse po mogućstvu u odličnoj oceni.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 04.06.2013. 21:43
|

Lovčina

|
Kolega Predator, jeste iz bio iz nase grupe dok je bilo divljih svinja. Tada sam i ja imao alpinca, veoma dobrog svinjara, a pisao sam i o psu po imenu Cucko, balkanca od kolege Nenada Tosica koji je pronalazio svinje i na +30 stepeni, po prasini bez imalo vlage. Dok je nasa grupa lovila tim terenom bilo je divljih svinja na pretek, i svako je imao po jednog dobrog svinjara kao sto je i ovaj. Medjutim kada se saznalo da na tim terenima obitavaju svinje, onda su svi navalili i rezultat je da danas jedva ponekad vidimo trag DS na tim terenima, pa zato i vise ne cuvamo svinjare vec samo zecare, mada ima i medju njima nekih veterana koji hoce da rade svinju.
Pas sa slike je prodat, a bio je jako borben i hrabar. Umeo je cak da krene i za vukovima, pa zbog toga mu je ogrlica sa siljcima. Ali kad nema svinja, nema ni svrhe da pas cami na lancu.
Duskodugousko, da je lepotan nije, ali da je azdaja od lovackog kera, jeste, u to smo se vec mnogo puta uverili.
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 04.06.2013. 23:02
|

Član

|
duskodugousko kaže:
Interesuje me da li je neko od vas kolega imao slučaj da se štenad u dva legla ekstremno razlikuju, a da je svakom leglu bar jedan roditelj isti.
Evo fotografije mog Ciska ,a na sledećoj je njegov brat po ocu. Razlika i više nego primetna počev od boje, dužine i oblika ušiju, očižćenosti, visini i građi. Interesantno je i da su im radne karakteristike drugačije. Svetliji pas bolji zečar i podizač, kraćeg gona i izuzetno oštar. Tamniji pas-Cisko slabiji podizač zeca, bolji na lisici i duži gonič.
Imao sam takvih slucajeva. Svaka kombinacija roditelja je prica za sebe. Cak i kada se ista kombinacija ponovi vise puta mogu se uocavati jasne razlike kod stenadi u odnosu na prethodni put.
duskodugousko kaže:
A iskopao sam i fotografiju mog psa kada je imao 3,5 meseca. Iskreno, više liči na neko alpinče poenterskog repa nego na štene srpskog goniča. Eksterijerno nedopadljiv pas kojeg ja ne bih menjao ni za kakvog lepotana, jer smo svašta prošli za ovih 7 godina i iza nas je dosta lepih i uspešnih lovova, ali da se sad vratim u vreme kada sam ga dobio, verovatno bih izabrao štene tipičnije za rasu jer, da se ne lažemo, svi mi želimo imati radne pse po mogućstvu u odličnoj oceni.
Poznajem prilican broj lovaca koji su radi zelje za sto ljepsim psom izgubili radne pse i za njima pate vise nego sto su nekada patili za lijepim. Iskreno mislim da vecina lovaca zeli da im pas bude sto ljepsi, i sam sam medju njima, ali nikada ne bih uzeo ljepse sa slabijim radnim osobinama.
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 10.06.2013. 22:11
|

Veteran

|
Evo jednog snimka iz februara meseca. Psi gone lisicu, koja nam se provukla, budući da smo svi bili na izmaku snaga pa se nismo nešto ni potrudili oko pravilnog postavljanja na staze.
http://www.youtub...e=youtu.be
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 10.06.2013. 22:57
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
[movie=youtube]P4AygnkL38o[/movie]
Ako je neko već postavio snimak, izvinjavam se na ponavljanju.
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 11.06.2013. 14:04
|

Veteran

|
Evo još jednog snimka iz prethodne zime. Lovili smo lisicu, na terenu gde ih redovno ima i gde obavezno bude odstrela budući da je u blizini čitav kompleks lisičjih kamenih rupa u starom majdanu.Nekih 10 min. po puštanju psi na "Ornici" (stari zarastao voćnjak) počinju sa karakterističnom vriskom i gonjenjem. Ukratko, tarajalo je to dosta dugo, s brda na brdo i nazad.. sve dok nismo videli zečji trag. Na snimku se čuje gonjenje pasa i to tek kada su razmrsili zekanove petlje, jer ih je malo omeo prelaskom preko potoka a zatim i majdana.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 11.06.2013. 14:12
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
duskodugousko kaže:
Evo jednog snimka iz februara meseca. Psi gone lisicu, koja nam se provukla, budući da smo svi bili na izmaku snaga pa se nismo nešto ni potrudili oko pravilnog postavljanja na staze.
Vise puta dokazan tandem na terenu! 
Predator kaže:
Izuzetan snimak, stvarno sam uzivao gledajuci i slusajuci.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 11.06.2013. 15:27
|

Veteran

|
Predator kaže:
Odlican snimak .
|
|
|