Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
sheytan

stojkuki kaže:
Hajde ovako.
Prvo malo o kombinirki (nisu klesta) ...
Kombinovana puska nije resenje za sve situacije.
Cini mi se da sam samo na jednom mestu video jednu kombinaciju koja bi mogla da zadovolji sve situacije a to je, koliko se secam bila bok akcija sa 4 para cevi. Par sacmenih cevi, par u kombinaciji 12/70 i 7x64, bergstuc 243 i 30-06 i na kraju 2 x 9.3 x 74. E to je resenje za sve.
Medjutim ovo ima svoju neprijatnu stranu a to je cena. Koliko se secam u pitanju je bio proizvod iz ferlaha i kostao je cca 25.000 EUR. Dodaj na to i cenu adekvatne optike i eto ti 30k jura.
Nije nego ....

Kakve desetine soma jevreja, kake ..... materine! Stari

Grin

Šali se čika-Sheytan, ali stvarno ima jaaaako lepih stvari, a za mnoooogo manje para! Evo primera(a ko joj nadje manu, Palica):

http://www.lorist...l#msg92934

A što se tiče optičkog qrabeena Smean za 700e, i te kako može, i za mnoooogo manje, ako npr. sumrak nije presudan! Npr., moj pobro Bune, nerazdvojni saborac, uzeo PRAKTIČNO NOV 30-06 m70, sa montažom, sa qtijom mečića, za 200e! Otvorio se za Sutter otpićki 1.5-6x42(80e), i taki otpićki drži već 100tinjak mečića 11.7g! Poslednji put pala srna, na 235m(mereno đipiesom!). A i za sumrak, usporedjivasmo ga s mojim Swarom istog povećanja, razlika je 5(PET) minuta, + - , nikako ne SATI i sl.! Stari Znači, pobro je uzeo konjflet ispod 300e, i sve (praktično) NOVO I RADI!

A jedan moj poznanik ima isti taki Sutter, samo s mil-doCkom konjčanicom. Qquuu, taj može pogodi di oće! Shock
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 I bre ciča Shay, pa ne bik stebem da se raspravljam.
Ali ne merem da odolim ... malo .... malčice ....
Kombinacija koju si dao je OK. Super. Slazem se, ali i to je 4500 EUR.

A za te pare ... mico i dve lovacke i tri karabina ....

E sada. Dobro ti znades sta mislim pod dobar. Sto se optike tice, necu da se kompromitujem pa da poredim vrh serije Bendera i Zeissa ili hajd, iako ga ne volim Swara (moj licni stav i nista vise od toga).
Desilo mi se ne jednom da u pogonskim lovovima kolege odlepe za optikom. magla, mrklo, oblacno, tamno, a dan je ... Na BARu imam S and B 1,5 -6 x 42 koji je star pa ima 30 godina. I tako uzmu pusku da pogledaju, unesu u rame i .... Ohhhh sta je bre ovo .... pocnu da ga porede kolege sa Suterom ili nikonom ili ... necim vec slicnim i onda komentari u PM, jeeee .... vidi ti ovo, pa ni pola se kod mene ne vidi ...

OK. Pricamo o Benderu koji je iz velike trojke...

Kod optike nije u pitanju samo razlika u tome kome ce kada da padne mrak. Veruj mi na Zeissu 6-24x56 skoro nikada ne pada mrak. Dovoljno je samo malo mesecine i sve se vidi. Ima puno u osobinama kao sto je odstoojanje oka od okulara, velicini pupile i slicnih stvari. A to koliko se kroz optiku vidi u sumrak ... to je cista stvar para. I nije beznacajno. Desilo mi se, pisao sam o tome, da ja kroz optiku vidim srndaca i da trazim od lovnika dozvolu da pucam a on ga i ne vidi kroz dvogled. i propade lov. Nisam pucao ... Eto toliko su vazne neke od optickih osobina.

Ima puno toga u tehnologiji proizvodnje stakala. Fluoritna stakla su prilicno komplikovana za pravljenje i teska za obradu, ali daju zaista neuporedive karakteristike, a to su detalji poput propustljivosti, aberacije ... itd. Dosta sam se bavio time kod foto aparata i imam par vrhunskih objektiva za Canona i veruj mi razlika je ... Oooogromna. E sad Velika 3 koriste ista ta sociva od fluoritnog staka. Koriste i drugi, ali su tolerancije drasticno drugacije.

E sad da ne prolivarim previse, to je premijum segment i to puno kosta.
Za oko 700 EUR moze da se kupi veoma korektna optika.

A 80 eur ... pa druze nova montaza QR leupold kosta toliko ...
I jos jedno. Druze, ja govorim o kupovini novog!

Da se korigujem po njemu je M70 cca 36600 din sto je oko 300 EUR.

sheytan
 Tebra Qki, sve ovo što ti pričaš ima smisla, ali ima i droogoo stranu medalje/pritče! Smile

U Srbistanu premijum segment može da si priušti jako mali procenat stanovništva(ne samo kada pritčamo o lovačq equipment), tako da o tome, po meni, ne treba trošiti tastere previše.

Isto tako, pominješ qpovinu svega novog, što opet u Srbistanu nije baš najčešći slučaj, a znaš i sam da može da se nadje ovakvih stvari(praktično nekorišćenih, za male jevreje) kakvih sam pominjao.

Onaj ValJmet je, trenutno, oko 3.000, pa qj nije gadljiv na second hand robu... Odobreno

QR imam, i skinuo sam ga, jer mi ne uliva baš 100% poverenje. Šta se meni svidja, a uopšte nije presqpo: Picatinny shina domatje proizvodnje + neskidajući prstenci = cca. 60e, NOVI, a vrrrrlo su korektni, prošli su mi kroz ruke nekoliki konjfleti! Stari

Pominješ Zeiss x56, ja sam poredio Sutter x42 i taki Swar(voleo ga ili ne, definitivno je deo ČETVORKE Grin), i stojim iza toga da se razlika u SVETLOSNOJ JAČINI, ili prosto rečeno, upotrebljivosti u sumrak, meri minutima, ne satima, danima i sl. Znači, SVE vreme je slika na Swaru kontrastnija i lepša, ali se i na onu kantu VIDI i može pucati!

Za Canona ti ništa ne verujem, kod mojih L - ova se to ne vidi... Ogovaranje

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Uuuu nemoj da mi dirac canona ... Ima 24-70 i 85 L seriju. Ujedaju! Ali ujedaju.

E sad sto se tice premijum segmenta ... Pa znas sta to je nasa tuga. I u pravu si. Bol bre kad shvatis da moras da radis par meteri za optiku ... Sve znam.
Znam da ima dobrih secound hand pusquitja imam i sam par oomada tako kupljeni od bereta preko merkela pa nadlje. Ai, ... Pricah o novom ...

Sto se tice picatiny ... Slazem se u potpunosti. Neki ce reci a nije lovacko, a to nije ovo ili ono.vlicno meni se cak i na zastavi 808 jako svidja integracija u sanduk. I stavis fiksne prstenove i bog da te vidi, pa ako jos mozga imas i Malo vremena odes na streliste sa dva tri tipa mundze, ... Chudo .... Bog da e vidi.

A swar ne bih komentarisao ... Nemam prelepa i precesta iskustva sa njim sta vise zaobilazio sam ga u sirokom luku, ali to je moje misljenje i nista vise od toga. Ipak, ja sam samo lovac, ... Laik ....

E sad hajo malo urikverac da vido stasu to mlad lovci naucili od nas ... Takodje mladih ... Smile

Prvo mogu se kupiti i kvalitene jeftine puske u srbistanu
Drugo, treba imati razlicito oruzije za razlicitu namenu i da je to moguce ali treba biti strpljiv
Trece, treba biti oprezan sa kupovinom prve puske jer se ona bira prema domnantnom nacini vrsti lova
A swar nicem ne valja i
Peto, da mnogo ..njamo i da smo smorili citav forum ....

Smeko

sheytan

stojkuki kaže:
A swar nicem ne valja i
Peto, da mnogo ..njamo i da smo smorili citav forum ....

Smeko

Smeko

Inache, besh L bez IS! Stari

Smeko

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Tomash
 @Stojkuki & Sheytan:

Ej, jeste loodaci Smile

To sam ja ki pochetnik zaqljuchio čitajutji ovo,
lep info by the way.

stojkuki
 Shay ... Respect ....

Vaistinu

stojkuki
 Ali ipak 24 -70 i 85L su vrh ...

canis aureus

sheytan kaže:

Zlatar kaže:A i ne znam odakle ta magična cifra od 180m-200m za srednje kalibre,jel na 250m padne zrno na zemlju il šta?

Sa "minobacachkim" kalibrima, tipa 8x57 i sl., praktichno DA! Narochito ako nemate daljinomer, pushka upucaTa na oko 150m, a srnetjina je udaljena "oko 200m"(ili, josh gore, "oko 220-230m"). Ovde i namenska optika(mil-dot ili sa turetima) ne pomaze(dovoljno)! Stari

HaHaHa
aauuuh tebraa ROFL .... ulepša mi ovaj sumorni dan sa tvojim humoreskama ZivioRodjo

Al' 'ajd' da te pitam, da ne pomislU čitaVoci da je to ozbiljno i tako kako si napis'o Hmmm
Ako je navedeni(8x57JS) "minobacački" šta su .308Win(koji se najčešće koristi kao takmičarski ... pa i na ohohoo daljine), 7,62x54R(koji takođe može da posluži i dokazao se na tim ohohoo daljinama), .30-06Spr pa i 7x64Brenneke?? Pogotovo ako se koriste približne težine zrna, ona teža!!
Da ti ja kažUStari jer sam sve te oprob'o na daljinama do 300m!
Razlike su u par cenataYes(par desetina milimetara)
Uh, pa ondaK su svi oviJ Sad

p.s. 8x57JS sa Gromom težine 12g sa +5cm na 100m na 200m ima pad oko 5cm Confused e sadE, ako saznaš koliko će taj isti da pa'ne na 250meteru ondaK vidi dal može da se iskoristi na te daljine Stari
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan

stojkuki kaže:
Ali ipak 24 -70 i 85L su vrh ...

^ Apsolutno bezuslovno! Bravo 2

Al ovi sa IS su starom čika-Sheytanu nekako draži, kad zadrhtu staračke rooke:

http://www.photoz...ew?start=1

http://www.photoz...ew?start=2

Znaš za ovi sajt? Odobreno Ima test i ti' tvoji' krntija, naravno! Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

sheytan
 Tebra CaEnis, za te putanje Gromića mislim da si se zaebao za par cm, ali nebitno, opet to ni najmanje ne opovrgava moj stav! Stari
Koji je: di ćeš da ciljaš, ako si procenio da je srnetje grlo na "oko 220m", a možda je i na 190m, a možda je i na 250m?

Ovde pomaže DALJINOMER(koji ti, logično, imaš, jer se prodaju uz popust, qj qpi 8x57 qrabeen i slične! Smeko ), ili neki razantniji kalibar(ili razantniji metak za neki srednji kalibar(9.7g neki brži za 30-06 i sl.))...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 Grin
ajd, ima svoju veliku ulogu daljinomeTAr ali svaka čast izuzetcima, no imao sam više puta prilJike da vidim kako se "pogađa" i gde statična silueta srndaća na 150m, na lovačkim takmičenjima! A bijade tu i razantnih i "srnećih" pravih i lakih, brzih zrna i koje čega ne lovacpuc puc a grupe pogodaka Shock većina nije ni pogodila siluetu više od 2x od 5 pokušajaConfused
Daljina poznata! Veličina mete takođe! ...

Nisu to toliko velike razlike koliko izgleda da jesu!!
Par centimetara, svega! A koliko centimetara iznose grupe pogodaka na tim daljinama?!
Neko sa 9,3x62, 8x57JS .30-06 na 200m grupiše pogotke u 5cm(10 nebitno) a dok nekima sa .300WM, .270Win je to misaona imenica jer na toj daljini su zadovoljni sa 15cm, recimo, iako su ti kalibri koji po "tablicama" mogu dosta više!

Godišnje u lovu ispucam 30-40-50 komada karabinske, nebitno, ali na strelištu minumum 5-10x više te pored toga mi je manje bitno koji je kalibar i koliko pada ako znam ili očekujem da će putanja biti baš taConfused

Dok u poslednje vreme vidim svašta a i čujem još i više toga svašta!
Recimo, slušam kako se jedan čova hvali kako je kupio najbolji kalibar za srneću divljač. A koji? .300WM-kaže on. Po čemu je najbolji? Pa tablice, pa daljine, pa energija pa širok dijapazon zrna ...! A on odkad je kupio, pre 5god, odstrelio dva komada srneće na daljinam oko 80m i oko 110-120m sa PPUovim SP gde su plećke bile samo za kereConfused
Jedan dođe u prodavnicu i pohvali se kako lovi DS sa dvokuglarom u 9,3x74R ... odličan kalibar ... obara, ubiVa na mestu na sve daljine i najveće veprove ... bla, bla, bla ... a do sad odstrelio, za 3god, jedno nazime na 30tak metara, pucao na više komada čak na jedno svinjče na 200m i nijedno nije pogodio ... a optčki nišan mu postavio i upucao "Mika, Žika ..." a on je oprobao pucajući u "pesak" da daljini od 30-40m i prezadovoljan učinkom na pesku i što je pogodio u par kubika peska Confused ... pa što ne probaš na strelištu? -nemam vremena a i municija skupa, sad ću dati "Žiki, MIki" da ispuca 3kom da vidi dal se šta poremetilo ...Jaooo

... a evo i moj kumašin se odlučio na kupovinu svog prvog karabina! Mlad lovac a vole!
Browning Bar u 9,3x62! A što kume baš u taj kalibar?! Pa čitao sam da je taj najbolji za lov DS a i PA je pa ... a i nema ga niko u društvu pa ;) malo da se qrčim ....Confused
-tako da, ako neko ima BB u 9,3 a da 'oće da proda nek o'ma' javi imam kupca qrchevitog!!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 Tebra, ovde pričamo mi, koji se nešto, valjda, razumemo u problematiq, a ti neki tamo primeri me baš i ne interesuju, jer nisu dovoljno realni, el se slažemo?

Opet, vrati se na moju priču i reci šta moje ne stoji, pa da to raspravimo, ako uspemo! iveli 3

A ja ću te pitati, ako ti uzNem daljinomer, šta ćeš da radiš, ako treba da pucaš sa tim tvojim "the best, p.... materine, ovo ono" Smean qliberom, a procenio si da je srneće grlo "na oko 220m", a realno je npr. možda na 190, a možda i na 250m? I nemoj mi, molim te, odgovarati da ti ne možeš toliko da pogrešiš, jer da nisi realan u ovoj priči(sposobnost procene daljine), ne bi ni pazario daljinomer! Odobreno

Inače, taj tvoj qmašin je apsolutno u pravu, ako mu treba puška samo za prasiće! Verujem da je to ipak mnogo bolji qlibar za tu namenu, od "the best..."! Odobreno

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Majn bruder ....
Ima tu jos nesto.
Na daljinama koji vecina nas smatra potpuno OK za pucanje, sa stanovista pogotka, balistike itd ... daljinomer apsolutno nije potreban.
Mislim da vecina nas koji smo kolio toliko u prirodi umemo da procenimo da li je 200 ili 300 m u pitanju. znaci kada vidimo da je u pitanju 300 preduzimamo akcije priblizavanja ili slicno osim ako nismo opremljeni za tu namenu.
Na daljinama do 200 do 230 m mislim da nema potrebe za daljinomerom. Na 100 m si u plusu za 5 na 200 si toliko u minusu, a to je 10 cm, znaci trecina sirine mete (srndac, slika pletjke ta trane). Znaci ako si omasio daljinu i pogresio ... i ako gadjas di treba uvek si u zoni sigurnog pogotka i odstrela. E sad na 300 m vec pad zrna, govorim za 30-06 jer sam se sa njim dosta igrao, je negde oko 32 cm. To izmedju 200 i 300 daje razliku od 27 cm, sto nije za igranje. znaci ako pucas kao da je na 200 a pogresio si i nalazi se na 300, miko moj podbacujes i imas promasaj. E na tim daljinama daljinomer ima veoma ali veoma dobru primenu.
Kako to funkcionise?
Evo ovako, ravnica, jutro, sumaglica, ganja se srndac, grlo koje je osmatrano par dana. Izlazak sunca, jos se nije pomolilo, ali pojavljuje se svetlo, izmaglica, do visine od 1 m, strpljivo pretrazivanje dvogledom, puska u ruci kalibar 7 RM, sa optikom skoro pa 5 kg, kao da je od plute, adrenalin je cini laganom, optika upucana, na balisticki turet postavljena trakica za zrno koje se koristi, sve je spremno, ... tu je, na kraju duzi, pored dreze ... pase ... provera da li je u pitanju planirano grlo ... on je, daljinomer kaze 415 m?!!! Uh, ... turet za korekciju paralakse na 400, balisticki turet na 4, sve ukupno traje manje od tri sekunde. uvodjenje u rame, trazenje ... tu je, povecanje uvecanja na 16x. Ih, ... kakva slika, sekunda, dve, zadrzan dah, crvena tacka na mestu nisanjenja 2 do 3 cm iza plecke ... lovnik kaze, uzmi ga ... trenutak istine ... dum ....
Dooobar ... bravo ... u vatri ... jos par sekundi mirovanja i osmatranja mesta nastrela, za svaki slucaj, ... idemo ...
Pao u vatri, mesto pogotka bas tamo gde treba, ... bas tamo gde je i nisanjeno.
Jedan kratak opis ravnicarskog lova na srndaca koji je iako uspesan bio verovatno poslednji put da sam na srndaca pucao sa te daljine.

Primer drugi.
Pocetak juna, vegetacija je jos niska. Loviste brdsko planinsko ... predivno, ... male parcele vrzine, potok ... pirch ... idemo putem koji je nekako na visini, u trenutku spazimo srndaca i dve srne sa dva tri laneta na nekih 200 m (procenjeno) od nas, pored sklada i nekog panja. PA 30-06, optika 1,5-6x42, provereno dan pre na strelistu. Kombinacija koju preferiram vec godinama. znam optiku i aznam koliki mi je srndac i na 100 i na 200 i na 300 u njemu, Stajem, namestamo stap, postavljam se, ... ne odgovara mi, .. ne mogu da se namestim a i moram da ga provlacim kroz neko siblje, pazeci da ne zatucem jos nesto sto stoji iza njega ... pomeram se polako 10 m lovnik dodaje stap, ... postavljam se, ... cekam da mi lovnik kaze da mogu da pucam. On proverava grlo jos jednom. Pucaj, ... dubok udah, ... izdah, zadrzavanje daha, ... povlacim oroz lagano, ... dum ... iznenadi me, ... I ... ispod srndaca metar od njega oblak prasine ... bem ti oca, promasih ... Lovnik me pogleda upitno, pa sta ti bre bi??? JBG ... ne znam ... nisam ovako promasio dugo. Krecemo ka mestu, cisto provere radi, ... koracamo, .. polako i merimo korake, nemamo daljinomer, ko je racunao da nam na takvom terenu treba. Izmerimo ti mi 400 koraka. Pa ako je korak prosek za krakate poput mene 70 cm to je 280 m i tu sam bio upravo tih 25 cm ispod i zato podbacih. I eto ti razloga za promasaj. Dzabe meni sto znam da na osnovu koncanice i velicine srndaca u slici koncanice procenim daljinu, .. uzbudjenje i slicno ... Da sam imao kod sebe daljinomer, znao bih sta, izmeris daljinu ... pucas malo iznad vrha ledja i imas siguran pogodak u srednje nisku plecku.

E sada, vecina nas koji smo ikada lovili po ravnici ali i pobrdsko planinskim lovistima smo doziveli ovakve price. Ponekada je u takvim situacijama, ravnica, smanjena vidljivost, nemogucnost preciznog odredjivanja repera tesko proceniti daljinu. Tu je daljinomer neprevazidjena alatka i stvarno ga treba imati. A kada se u sistem uvede sve, daljinomer, puska, optika i zrno, dobija se nesto sto moze da se koristi zaista na dobrim daljinama.
Inace sam protivnik pucanja na previse daleko i ne radim to tako cesto, odnsono pucao sam par puta u zivotu iako imam adekvatno oruzije i optiku ali ... puno tu treba imati i vestine i znanja.

E sad jos da pojasnim cemu sve ovo ... posto je tema izbor prve puske za pocetnika pa da neko nesto izakljuci iz mog iskustva.
Kada kupujes pusku kupi je prema dominantnom lovu koji ces raditi, ako kupujes vise pusaka pravi namenske sisteme vodeci racuna o svim aspektima sistema koji pravis.

sheytan
 Tebra Qki, sve se razoomemo i prichamo praktichno isto!
A ovdi je sushtina:

stojkuki kaže:
A kada se u sistem uvede sve, daljinomer, puska, optika i zrno, dobija se nesto sto moze da se koristi zaista na dobrim daljinama.

Odobreno Pogotovu ako se u prichi ima i takva optika, kakvu si pomenuo, sa turetima, a moze i sirotinjski mil-dot, PROBAN NA RAZNIM DALJINAMA NA STRELISHCHU! Stari (dodooshe, probe bi trebale da se odrade i sa tom tvojom optikom)

E, sad, kao shto sam negdi nedavno i pitao jednog mladog kolegu, kaki mu je teren di tje loviti, i on beshe reche da nigde nema ni 150m, ondaK je tu tebrov CaEnisov "the best..." - ODLICHAN IZBOR, da ne kazem najbolji!

A ako bi se lovac neki put odvazio i za puknooti malko dalje, ondaK ima i boljih qlibara!

Tebra Qki, jedino se bash ne bih slozio sa onih -32cm kod 30-06, ako prichamo o tezem zrnu kod PPU-a. Naime, kao i kod vetjine proizvodjacha, podaci iz bal. tablica su najcheshtje, da upotrebim blag izraz, malchice preterani... Odobreno

Evo ponovo da metnem linkitj sa Norminog sajta, online kaljqljator, http://ballistics...asp?Lang=2 , qj ne moze da ga otvori, neka osvezi Javu koju vetj ima na konjpu... Pa, qj otvori, nek se malko igra sa gotovom norminom municijom u raznim kalibrima, upucanoshtju na raznim daljinama, ume da boode jako zanimljivo! + u odnosu na PPU municiju, ako je ona "cilj", podatke dobijene u kaljqljatoru POGORSHAJTE malko! Stari
U ovom kaljqljatoru, kad uzNete Normin Oryx u 8x57, i "upucate" ga na 160m, natjete da je na 200m = -8cm, a na 250m = - 24cm! Stari I ako bismo npr. savrsheno procenili da je daljina 250m, nije lako sa npr. konjchanicom 1(a i vetjinom drugih) ditji za tih 24cm... Itd, itd...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Slazem se.
Samo da se pojasnim. 30.06 je moj BAR, pucano na strelistu, na 300 m, metak RWS Evolution 11.9 g. Izmeren pad zrna (na meti -probacu da izbunarim sliku) je 32 cm. ok ima puno veze i u tome kakvo je bilo vreme, la bla bla bla. Ali uzmi za potpuno relevantan podatak jer sam ga merio. Grupa od 5 kom je bila u okviru kutije cigareta verovatno igrom slucaja jer BAR ipak nije toliko precizan na tim daljinama (ne grupise toliko dobro). Uradis presek, osrednjis i dobijes 32. ...
Fabrika kaze 34.2 cm. ja dobih malo manje. I to je to.
Sto se optike tice u pravu si. Zeiss sa optikom dosavlja trakice za balisticki turet. Potom se na strelistu za odredjen kalibar i tezinu zrna na strelistu vrsi kalibracija, nakon cega se dobija zaista upucan sistem koji zavisi samo od strelca. imas podesavanje paralakse, kompenzaciju po visini. Windage ... Brate imas sve. Znaci samo glava. Ali ... Sve to ima svoje ali.
Optika oko 3k, ajd puska oko 2k i montaza oko 450 jura, daljinomer oko 350 ... Puuuno para. Ali (opet) ... Vredi brate ... svaku paru.

Podunavac
 Ne vidim uopšte potrebu za skretanjem priče u ovom pravcu. Daljine koje se navode u zadnjim postovima NISU LOVAČKE DALJINE. Potpuno se slažem sa Canisom da i sa manje razantnim kalibrima mogu da se postignu dobri pogodci, kad je iza optike čovek koji zna šta radi. Ko što on reče najpoznatiji i najčešći snajperski kalibri u celom svetu su upravo srednji (minobacački ROFL) 308 Win; 7,62x54R i 8x57 IS. Tek zadnjih godina se uvode kalibri 300 WM i 338 LM, stim da ovaj drugi ima i ulogu antimaterijalne puške i treba da delimično zameni glomazni 50 BMG. Možemo da komentarišemo malo na ovu temu (vojne snajperske puške i municija) ali ne na ovoj temi (izbor prve puške za početnike).
Lovačke daljine su do 200 metara, u izuzetnim prilikama (sa pravilnim izborom puške, montaže, optike i metka) 250 ili maksimalno 300 metara, ali samo tamo gde tereni (i divljač) zahtevaju tako daleke hitce. Ni jedan proizvođač municije na svetu ne daje balističke podatke o municiji za daljine preko 300 metara, a i te su daljine više informativnog karaktera nego da bi se na njima lovilo. Standardne lovačke optike su namenjene (i tako se upucavaju) za daljine do 200-250 metara (zavisi od kalibra i tipa zrna). U mnogim je državama zakonom ograničena daljina na koju se sme pucati na određenu divljač i te daljine (uglavnom) ne prelaze 200 metara.
Smatram (a i lovački kodeks nalaže) da su daljine preko 250 metara u većini naših lovišta neprihvatljive i nedolične jednog lovca.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Ju ju ... I ju ...ma sve se razumemo. Poenta price uopste nije bila u tome.
Mani ti mene lapue i brownija ... To su antimaterijski kalibri. Ne za lov.

I upravo se slazemo za daljine. Toliko puta smo o tome pisali. Ovde je bio akcenat na oruziju a ne na dajinama.
Pucanje na daleko podrazumeva puno toga i to je to.
Lepo smo svi rekli, 200 do 250 m, ali kao sto brat shejtan retche ko nije dosao iskusenje da proba.
A za pricu o vojnim naoruzanju ... Odnosno snajperskom dal policijskom dal vojnom ... Moze... Rad sam sanati nesto novo.

Podunavac
 Municija se deli po razantnosti, a baš ta razantnost određuje na koju daljinu će se upucati optika i do koje daljine može da se lovi bez značajnijeg pomeranja nišanske tačke. Podela:
- nerazantna municija (uzdizanje i pad 100-200 m) preko 15 cm
- srednje razantna municija (uzdizanje i pad 100-200 m) 8-15 cm
- razantna municija (uzdizanje i pad 100-200 m) 5-8 cm
- ultra razantna municija (uzdizanje i pad 100-200 m) ispod 5 cm

Pojedini kalibri mogu da pripadaju dvema navedenim grupama u zavisnosti od težine i tipa zrna. Uglavnom razlika između plusa i minusa u odnosu na NDU (najpovoljnija daljina upucavanja) nebi trebala biti veća od 4 cm. NDU (engleski MRD, nemački GEE) je tačka gde putanja zrna drugi put seče nišansku liniju (prvi put je seče pri uzdizanju, a drugi pri padu).

i50.tinypic.com/5ww2eq.jpg
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Pa toooo +/- 5 cm ....

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,546,008 posete www.srbijalov.com