Vuk
|
golf071 |
Objavljen 29.03.2013. 21:57
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Lovac Stari kaže:
Da se tema nebi ugasila, pa ajd nesto novo i sveze.

Mesto B i H.
Daljina 35m.
Zastava u kal 30 06.
Zrno PPU sp 11,7gr.
Pol zenski i izasla u 22,45. Stvarno prelepa slika,svaka cast stari za ulov.Koja planina u Bosni?
|
|
|
|
arli |
Objavljen 02.04.2013. 12:52
|

Stari član

Upisa: 447
Pristupio: 13.01.2011. 11:42
|
Bravo stari lovčino Pričao mi je tvoj pratilac(Ivan) u detalje kako je bilo i iz koje čuke ste ga izvukli-svaka čast. |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 02.04.2013. 16:19
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
arli kaže:
Bravo stari lovčino  Pričao mi je tvoj pratilac(Ivan) u detalje kako je bilo i iz koje čuke ste ga izvukli-svaka čast.
Hvala druze  , a i ostalima.
Sve je kako Ivan ispricao.
Dobar pogled.
|
|
|
|
MilanAzanja |
Objavljen 07.04.2013. 13:14
|

Član

Upisa: 100
Pristupio: 14.02.2011. 22:00
|
stari vuce svaka cast ,kapa dole. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 15.04.2013. 22:11
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Evo slike jedne trofejne vučice stare po proceni desetak godina ulovljena nedavno na Tari. Moj drugar Dragoljub ju je odstrelio sa Blaserom u cal 243 na stotinak metara oko 02 časa.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Iris |
Objavljen 23.06.2013. 18:14
|

Mlađi član

Upisa: 18
Pristupio: 08.01.2013. 16:41
|
Ima li neki podatak koliko je vukova odstanjeno tokom ove godine? |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 24.06.2013. 00:03
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Takve podatke trenutno niko nemože precizno imati iz više razloga.Jedan od njih je ažuriranje u okviru LSS-a,preko lovačkih udruženja, ali i u okviru novonastalih saveza, zatim Srbijašuma...Ali to je iako veoma značajan segment,samo deo problema našeg lovstva koji se navodno bavi gazdovanjem,očuvanjem.....
Dobar pogodak
|
|
|
|
Iris |
Objavljen 24.06.2013. 08:51
|

Mlađi član

|
Shvatam! Šteta što se takve stvari ne regulišu, moraću ozbiljnije da se pozabavim tim problema. Hvala na odgovoru! |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 24.06.2013. 22:52
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ne znam gde da stavim. vido na fejsu malopre. neka modovi prebace gde treba...
http://funnyvideo...rala-vuka/
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 24.06.2013. 23:31
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Iris kaže:
Shvatam! Šteta što se takve stvari ne regulišu, moraću ozbiljnije da se pozabavim tim problema. Hvala na odgovoru!
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 25.06.2013. 07:55
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
A ima li neki podatak koliko je stradalo stoke i pasa od vukova???
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Iris |
Objavljen 25.06.2013. 07:57
|

Mlađi član

|
pez kaže:
Iris kaže:
Shvatam! Šteta što se takve stvari ne regulišu, moraću ozbiljnije da se pozabavim tim problema. Hvala na odgovoru!

Radim sa vukovima i predvodim par programa za reintrodukciju, od skoro tek pokušavamo da saznamo kakvo je stanje u Srbiji po pitanju vukova, a vidim da nemamo ni osnovne podatke, pa zato pitah. Pozdrav! |
|
|
|
Iris |
Objavljen 25.06.2013. 07:58
|

Mlađi član

|
aca81 kaže:
Stoka strada jer čovek sve dublje zailazi u njihovu teritoriju. Isto tako i psi. Kada nema dovoljno hrane, vukovi se spuštaju i približavaju ljudima, a za to smo mi krivi, mi i niko drugi. Pozdrav!
EDIT:
Samo sam još nešto htela da kažem - nisam ovde došla da se svađam, ovde sam jer hoću da pomognem, smatram da bi bilo dobro imati ovakve podatke, ne samo za vuka, no i za druge predatore, a mislim da bi i vama kao lovcima to predstavljalo olakšicu. Razumem da su neki, a možda i mnogi od vas dolazili u sukob sa vukovima, da su izgubili pse, stoku itd. ali treba tražiti srž tog problema, a to smo upravo mi, ljudi, i tu treba tražiti promenu. Ja svakodnevno rizikujem i svoj život i život svog tima, ali to je sve radi boljeg sutra i da bi imali iole organizovanu celinu u tom segmentu. Toliko od mene, pozdrav! |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 25.06.2013. 10:21
|

Lovčina

|
Iris kaže:
pez kaže:
Iris kaže:

Radim sa vukovima i predvodim par programa za reintrodukciju, od skoro tek pokušavamo da saznamo kakvo je stanje u Srbiji po pitanju vukova, a vidim da nemamo ni osnovne podatke, pa zato pitah. Pozdrav!
Koleginice Iris da li biste bili dobre volje pa da nam objasnite u kom delu Srbije bi sproveli program reintrodukcije i da li je uopste potrebno sprovoditi program ponovnog naseljavanja.Vuk iz Srbije nije nestao , hvala Bogu, niti ce nestati jer ima sigurno uslove za odrzanje i povecanje brojnosti.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.06.2013. 13:23
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
Iris kaže:
aca81 kaže:
Stoka strada jer čovek sve dublje zailazi u njihovu teritoriju. Isto tako i psi. Kada nema dovoljno hrane, vukovi se spuštaju i približavaju ljudima, a za to smo mi krivi, mi i niko drugi. Pozdrav!
EDIT:
Samo sam još nešto htela da kažem - nisam ovde došla da se svađam, ovde sam jer hoću da pomognem, smatram da bi bilo dobro imati ovakve podatke, ne samo za vuka, no i za druge predatore, a mislim da bi i vama kao lovcima to predstavljalo olakšicu. Razumem da su neki, a možda i mnogi od vas dolazili u sukob sa vukovima, da su izgubili pse, stoku itd. ali treba tražiti srž tog problema, a to smo upravo mi, ljudi, i tu treba tražiti promenu. Ja svakodnevno rizikujem i svoj život i život svog tima, ali to je sve radi boljeg sutra i da bi imali iole organizovanu celinu u tom segmentu. Toliko od mene, pozdrav!
nije tačno. problem je što ima sve manje mladih ljudi na selu. starci više ne mogu da rade, povlače se bliže selima. ima i manje lovaca a i stoke. vuk ide za lakšom hranom i napada stoku koju više nema ko da brani. niko ga ne ugrožava, na miru se razmnožava i postaje napast. evo jedan prost podatak, samo u mom selu je do 60tih godina bilo preko 60 pojata. od kraja 80tih nema ni jedna. a gde su ostala sela koja su 5-6-10km okolo? bilo je ljudi u planini koliko želiš, pa je i vuk bio skučen medju ljude i ganjan kao štetočina. za nekih 10tak godina koliko sam se aktivno majao tim krajem, u planini sam jednom sreo dvojicu koji su išli za drva u neku valogu, i jednu babu koja je išla da bere lekovito bilje. svi ovčari nisu išli dalje od kilometar oko sela, samo se reeetko išlo u te udaljene šume za drva (i to kad dodju neki mladji pa da se iskoristi)
činjenica je da je vuk itekako potreban u prirodi, ali ne u tom broju. pogotovo strada jugoistočna i istočna srbija, gde su sela zapustela. tako da ako mislite da ih hvatate i raseljavate, podjite odozdo. a gde ga naseljavati? pa i to je prosto - tamo gde ima šakala ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
gruja |
Objavljen 25.06.2013. 13:47
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 20.08.2012. 16:50
|
Koleginice Iris,ja imam resenje za Vas problem!Na onim terenima gde zelite da reintrodukujete vuka,vi prvo naselite srnu,jelensku divljac,muflone i svinje,redukujte krivolov i uredite mrcinista radi lakse kontrole populacije vuka,a on ce sam doci.Cistice bogato loviste od slabih jedinki i direktno uticati na jacanje genetskog potencijala divljaci.Tako cemo biti i mi i vuk i priroda na dobitku!Svaki drugaciji pristup problemu bice totalni promasaj!
Ja jos nisam cuo da u Srbiji postoje takva lovista(mislim na prirodne celine pre svega)koja su prebogata divljaci, da se kao posledica toga javljaju genetske anomalije,stete na usevima i nemoguce postizanje optimalnog broja odstrela divljaci,pa da nam je potrebno i naseljavanje vuka koji ce to prirodno da dovede u red.
Problem postoji,ali ga ocigledno posmatramo sa razlicitih strana.Vuk treba da se sacuva i to u optimalnom broju,ali ne tako sto cemo ga vestacki razmnozavati i pustati u prirodu,vec mu omoguciti sve uslove da se sam rasiri po Srbiji.Uslovi su mir,bogata lovista krupnom divljaci i umeren odstrel.
I ja imam neku ,,svoju pricu"o vuku te ako vas zanima mozemo kontaktirati na pp. |
|
|
|
Iris |
Objavljen 25.06.2013. 14:48
|

Mlađi član

|
Dragi moji, jako ste me prijatno iznenadili vašim komentarima i u potpunosti se slažem sa vama u nekim sferama, da ne treba vuka veštački razmožavati itd, ALI, u nekim sferama to je jedino tako moguće. Trenutno radim na reintrodukciji crvenog vuka, ali to ne naravno kod nas, i veštačkim putem je jedino moguće očuvati ovu jedinku.
Međutim, isto tako mi je "krivo" što me "napadate". Ja sam nekoliko puta rekla da nemam uvid u situaciju u Srbiji i da sam došla ovde da saznam. Lako je vama da mi napričate kako ja nisam u pravu i onda mi sruljate podatke i vaša mišljenja, ali ja sam čini mi se jedina ovde koja i radi nešto po tom planu (nažalost još ne na prostorima Srbije). Vi sigurno svi imate bolji uvid u stanje ove zemlje i gde smo mi, ali ja sam ovde došla da naučim i vidim da li mogu da pomognem. Ja sam odrasla sa vukovima i na njih gledam verovatno iz apsolutno drugog ugla no vi.
Ako neko želi, slobodan je da mi se javi na pp u bilo koje vreme. I samo još da kažem, Iris je zbog bolesti u nemogućnosti da bude aktivna, pa sam ja preuzela njene profile, mejlove itd jer sam inače vođa njenog tima. Pozdrav svima, Katarina |
|
|
|
Predator |
Objavljen 25.06.2013. 16:23
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Naišao sam nedavno na interesantan podatak o vuku na "Vikipediji". Tekst koji mi je privuklo pažnju, nalazi se na plavoj podlozi na ovoj fotografiji.

Može li mi neko napisati nešto više o ovome.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 25.06.2013. 17:36
|

Lovčina

|
Iris kaže:
Dragi moji, jako ste me prijatno iznenadili vašim komentarima i u potpunosti se slažem sa vama u nekim sferama, da ne treba vuka veštački razmožavati itd, ALI, u nekim sferama to je jedino tako moguće. Trenutno radim na reintrodukciji crvenog vuka, ali to ne naravno kod nas, i veštačkim putem je jedino moguće očuvati ovu jedinku.
Međutim, isto tako mi je "krivo" što me "napadate". Ja sam nekoliko puta rekla da nemam uvid u situaciju u Srbiji i da sam došla ovde da saznam. Lako je vama da mi napričate kako ja nisam u pravu i onda mi sruljate podatke i vaša mišljenja, ali ja sam čini mi se jedina ovde koja i radi nešto po tom planu (nažalost još ne na prostorima Srbije). Vi sigurno svi imate bolji uvid u stanje ove zemlje i gde smo mi, ali ja sam ovde došla da naučim i vidim da li mogu da pomognem. Ja sam odrasla sa vukovima i na njih gledam verovatno iz apsolutno drugog ugla no vi.
Ako neko želi, slobodan je da mi se javi na pp u bilo koje vreme. I samo još da kažem, Iris je zbog bolesti u nemogućnosti da bude aktivna, pa sam ja preuzela njene profile, mejlove itd jer sam inače vođa njenog tima. Pozdrav svima, Katarina
Koleginice Katarina ne znam odakle ste izvukli to da Vas ovde neko napada...nisu ovo nikakvi napadi vec reakcija na prethodne Vase upise u kojima ste bili, 'ajde da kazem, "neodredjeni" jer da ste naveli podatak da reintrodukciju planirate van Srbije verovatno bi i razgovor tekao nekim drugim tokom, znaci, u neku ruku sami ste krivi sto smo odreagovali na ovakav nacin koji opet po meni nije nikakav atak na Vas rad i Vas licno pa smatram da je u svakom slucaju korisno da se diskusija nastavi jer sigurno mozemo doci do nekakvog valjanog zakljucka na obostrano zadovoljstvo.
Ja Vam se izvinjavam ako ste u mojim upisima prepoznali "napadaca" jer to mi nije bio cilj.
P.S. Pozdrav za koleginicu Iris uz zelje za brz oporavak i povratak kako poslu tako i forumu.
P.S.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 25.06.2013. 17:58
|

Lovčina

|
Predator kaže:
Naišao sam nedavno na interesantan podatak o vuku na "Vikipediji".
Predatore, zar mislis da je vuk glup pa ne zna sta je dobro
Salu na stranu po mom misljenju nema tu niceg cudnog jednostavno vuk bira plen koji mu je lakse savladati i gde ce prilikom lova trositi najmanju snagu(energiju) ako izuzmemo veoma bolesne jedinke koje takoreci ne mogu pruziti nikakav otpor ili nisu sposobne da se spasu begom onda dolazimo do mladuncadi i do bremenitih zenki koje upravo zbog bremenitosti nisu u stanju da izdrze duzi progon.
U zdravoj populaciji po meni su upravo mladuncad i bremenite zenke najslabija karika a vuk to svakako zna da iskoristi.
Ovo je samo moje misljenje i ne mora da znaci da sam u pravu...al' ima logiq
P.S.
|
|
|