|
Lov na Fazana
|
| duskodugousko |
Objavljen 12.10.2013. 22:05
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
mrwa22250 kaže:
duskodugousko kaže:
Kod nas je otvaranje lova na fazana 20. oktobra. Kupljeno je i pušteno u lovište tokom avgusta oko 1.500 fazanskih pilića starih 10 nedelja ali i pored toga nisam optimista.. Prihvatilište nemamo, teren neočišćen od predatora..Nađe se poneki divljak ali ja ne videh još uvek ni jednog puštenog.. ako nemate prihvatiliste i ne cistite teren redovno od predatora mnostvo fazancica odnosno bolje reci delova istih naci ces u blizini rupa.tako je bilo i kod nas ali smo odstrelom sveli broj predatora na podnosljivu meru pa sad imamo sasvim solidan broj fazanske divljaci 
Prošle godine je bio stimulisan odstrel 8 lisica sa besplatnom članarinom a ove godine su valjda uvideli da im to nije isplativo jer su svi redom tamanili samo lije.. Sada ni dozvolu ne možeš dobiti..
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
| |
|
|
| mrwa22250 |
Objavljen 12.10.2013. 22:16
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
sta reci,ko da ih je sve isti(ludi)caca pravio meni ne treba stimulacija za lov predatora jer licno taj lov obozavam,a pored toga dovoljna mi je satisfakcija horsko pevanje fazana svako vece kad sam u lovistu
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
| |
|
|
| Marko_1986 |
Objavljen 12.10.2013. 22:53
|

Član

Upisa: 147
Pristupio: 12.03.2011. 21:42
|
Ipak se sve svodi na to da ako hoces imati fazana i zeca u normalnom broju u lovistu mora da se cisti loviste ili bolje receno minimira predatoru njemu. Ali i kod nas to rukovodstvo ne dozvoljava. A izgovor je taj da nasi lovci na cekanje ne idu samo na liju i sakala nego usput sta padne. I tako mi iz godine u godinu sve manje fazana u lovistu imamo.
Dobar Pogled svim clanovima i posetiocima  saita. 
|
| |
|
|
| IvicaL |
Objavljen 13.10.2013. 16:11
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
A sta da vam ja od muke kazem. Novi sam lovac, ali slusam sta pricaju u grupi itd. Mi imamo nase uzgajaliste fazana u kom se proizvede 30.000 fazana,... hehehh od cega je u loviste ove godine pusteno 1.000. Proteklih godina, kako sam to vec negde pomenuo bilo je pustano 5 do 6 hiljada.
Lisica ima gomila, no mi nemamo problema da izvadimo dozvolu za nju,... ali to rade samo retki i sa slabim uspehom - cast izuzecima.
Epilog. Moja grupa koja broji 9 clanova je prosle i ove nedelje izasla na fazana. Rezultat ???
Ukupno 1 (jedan) ulovljen a ujedno i vidjen fazan.
Celo loviste je prazno isti rezultat je i kod drugih. Nema uopste smisla ici na fazana, jer ga nema, a nema ni zeceva. To treba obustaviti i samo loviti predatore,... ili nesto drugo ????
ko to zna
lala, pa sta
|
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 13.10.2013. 18:20
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
IvicaL kaže:
A sta da vam ja od muke kazem. Novi sam lovac, ali slusam sta pricaju u grupi itd. Mi imamo nase uzgajaliste fazana u kom se proizvede 30.000 fazana,... hehehh od cega je u loviste ove godine pusteno 1.000. Proteklih godina, kako sam to vec negde pomenuo bilo je pustano 5 do 6 hiljada.
Lisica ima gomila, no mi nemamo problema da izvadimo dozvolu za nju,... ali to rade samo retki i sa slabim uspehom - cast izuzecima.
Epilog. Moja grupa koja broji 9 clanova je prosle i ove nedelje izasla na fazana. Rezultat ???
Ukupno 1 (jedan) ulovljen a ujedno i vidjen fazan.
Celo loviste je prazno isti rezultat je i kod drugih. Nema uopste smisla ici na fazana, jer ga nema, a nema ni zeceva. To treba obustaviti i samo loviti predatore,... ili nesto drugo ????
ko to zna
Vi izgleda uzgajate fazana da bi hranili lisice...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 13.10.2013. 18:25
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Čitam i slušam od drugih kolega utiske o otvaranju sezone na fazana. Mislim da je greška velika ono što je dobar deo LU uradio - da je odmah na početku oktobra otvorio sezonu.
Razlozi: atar je još uvek 'prljav', nije skinuta letina (kukuruz, soja...), dosta je poljoprivrednika u lovištu, divljač se rasprišila na sve strane pa je problem pronaći je, a i vreme je za moj ukus zaista pretoplo za neki čestit lov! Sa druge strane, puštaju se fazani iz volijera već od početka oktobra, a broj fazana u volijeri kod mnogih LU nije dovoljan da premosti celu sezonu, tako da mislim da će mnogi lovci već krajem novembra uzalud šetati po ataru.
Čudi me ovo što piše kolega IvicaL, znam da su somborska fazanerija i somborsko lovište na dobrom glasu, verovatno se više orijentišu na prodaju pilića i na komercijalni lov fazana, da bi imali prihode? Ne znam, ali je stvarno loše da 9 lovaca juri jednog fazana po lovištu!
Dodatni problem je samo puštanje fazana: čak i kad se pušta 'pred pušku', retko kada procenat odstrela bude preko 60%. Ostali fazani se ili ne pronadju, pa ostanu u ataru, ali ih najčešće nepripremljene smažu lisice, ili ako jednostavno uginu! Prostom računicom, ako imate npr. 100 lovaca, i imate 12 izlazaka na fazana, ako uračunate uginuće i štetu od predatora, da bi svaki lovac bio namiren u svakom izlasku, treba oko 1800 fazana da pušta sukcesivno! Olakšavajuća okolnost je ako ima barem nešto prirodnog legla u lovištu, ali opet ostaje neka cifra od 1500 fazana koje treba pustiti. Znam da su mnoga LU smanjila unos fazana, jer jednostavno nema dovoljno novaca.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| IvicaL |
Objavljen 13.10.2013. 18:39
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
"Čudi me ovo što piše kolega IvicaL, znam da su somborska fazanerija i somborsko lovište na dobrom glasu, verovatno se više orijentišu na prodaju pilića i na komercijalni lov fazana, da bi imali prihode? Ne znam, ali je stvarno loše da 9 lovaca juri jednog fazana po lovištu!"
Ne bih ja mnogo komentarisao zasto se to desava, cujem da je LU duzno velike pare i da je stvar samo u tome da se namire ti troskovi od prodaje fazana.
Izgleda da sam postao lovac bas u najnezgodnije vreme.
lala, pa sta
|
| |
|
|
| papiga |
Objavljen 13.10.2013. 18:42
|

Stari član

Upisa: 255
Pristupio: 19.04.2011. 19:31
|
Lala kaze:
" ali opet ostaje neka cifra od 1500 fazana koje treba pustiti. "
HAHAHAHAHA pa ovde na jugu u poslednjih 10 godina nije tolko ukupno pusteno u 5 LU za koja ja znam
docekacu ja i taj dan da svane............
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 13.10.2013. 18:45
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Papiga, ja sam govorio čisto matematički, nemoj da misliš da tu matematiku neko puno primenjuje.
Sve zavisi koliko ima prirodnog legla, i koliko ima predatora, to ne treba gubiti iz vida.
A koliko ja poznajem lovstvo na jugu Srbije, tamo su više zainteresovani za krupniju divljač.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| papiga |
Objavljen 13.10.2013. 18:54
|

Stari član

Upisa: 255
Pristupio: 19.04.2011. 19:31
|
U nekim LU gde se zna ko kosi a ko vodu nosi a takva su retka ali ih ima,se gazduje domacinski i tu nema nikakve zamerke znaci ljudi se ophode prema divljaci kako bi trebalo pa cak i bolje nego stose moze zamisliti,ali uvek ima ono ali sto devojci srecu kvari gde se nije gazdovalo nego samo tamanilo kad se sve izlovilo preslo se na krupnu divljac i to je trajalo do pre 1-2-3 god kako gde.Sad je i to polovljeno tj.istrebljeno pa imamo situaciju gde 50 ljudi obigrava teren ne bi li naslo neki trag krupne divljaci i u krivolovu je odstrelilo.
Znaci informacije kojima se barata su samo papiroloske a stvarno stanje je vise nego za plakanje,na zalost.
docekacu ja i taj dan da svane............
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 13.10.2013. 19:15
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
papiga kaže:
U nekim LU gde se zna ko kosi a ko vodu nosi a takva su retka ali ih ima,se gazduje domacinski i tu nema nikakve zamerke znaci ljudi se ophode prema divljaci kako bi trebalo pa cak i bolje nego stose moze zamisliti,ali uvek ima ono ali sto devojci srecu kvari gde se nije gazdovalo nego samo tamanilo kad se sve izlovilo preslo se na krupnu divljac i to je trajalo do pre 1-2-3 god kako gde.Sad je i to polovljeno tj.istrebljeno pa imamo situaciju gde 50 ljudi obigrava teren ne bi li naslo neki trag krupne divljaci i u krivolovu je odstrelilo.
Znaci informacije kojima se barata su samo papiroloske a stvarno stanje je vise nego za plakanje,na zalost.
Nažalost kolaga mislim da si 100% u pravu, nije takva situacija samo na jugu. Viđao sam identične primere ovde u Vojvodini. Redovan lov (uglavnom neuspešan) služi samo za izviđanje terena, da se proveri da nije nešto zaostalo od krupne divljači i daj bože da se na nešto naleti usput, da se ne bi bacali u trošak pa se sutradan vraćali sa traktorom da se počisti. U jednom nekada nadaleko poznatom LU sa izuzetno bogatim lovištem , pričao mi je jedan lovac kako su se u grupi hvalili da je svako od njih strpao u zamrzivač bar po dva komada srneće divljači.. Lovište je podeljeno na desetak terena i na svakom terenu je pre petnaestak godina bilo barem 15-20 komada srneće divljači. Sada treba da prođeš tri terena ne bi li u daljini primetio možda jednu srnu.
Baš me interesuje kako će opravdati eventualno kontrolno prebrojavanje inspekcije.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| duskodugousko |
Objavljen 13.10.2013. 19:25
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
DakiNS kaže:
papiga kaže:
Nažalost kolaga mislim da si 100% u pravu, nije takva situacija samo na jugu. Viđao sam identične primere ovde u Vojvodini. Redovan lov (uglavnom neuspešan) služi samo za izviđanje terena, da se proveri da nije nešto zaostalo od krupne divljači i daj bože da se na nešto naleti usput, da se ne bi bacali u trošak pa se sutradan vraćali sa traktorom da se počisti. U jednom nekada nadaleko poznatom LU sa izuzetno bogatim lovištem , pričao mi je jedan lovac kako su se u grupi hvalili da je svako od njih strpao u zamrzivač bar po dva komada srneće divljači.. Lovište je podeljeno na desetak terena i na svakom terenu je pre petnaestak godina bilo barem 15-20 komada srneće divljači. Sada treba da prođeš tri terena ne bi li u daljini primetio možda jednu srnu.
Baš me interesuje kako će opravdati eventualno kontrolno prebrojavanje inspekcije.
Lako..barem kod nas. Odvedu inspekciju u komercijalni deo lovšta gde na izuzetno maloj površini sve vrvi od fazana i zečeva jer se tu ne lovi poslednjih 20 godina, dok je preostali deo lovišta prazan. Prilikom redovnog brojanja samo potpišeš svoj papirić a neko će već na njemu izmisliti fazana..
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
| |
|
|
| lovac junior |
Objavljen 13.10.2013. 19:28
|

Veteran

Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
DakiNS kaže:
papiga kaže:
kod nas(hvala bogu) nije tako imamo veliki broj i srnece divljaci,a i ove sitne kod nas se veoma mali broj fazanske divljaci pusta u lovista,vecinom se lovi divlji fazan,a srnecu divljac niko i ne lovi,zbog velike cifre koja mora da se plati...a takodje ove godine ima dosta i zeca,sto se ne moze reci za protekle godine
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 13.10.2013. 19:33
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kod mene početak sezone loš što se tiče odstrela fazana. U nedelju na otvorenju lova u Veri odstreljeno dva fazana i 6 zečeva. Danas na otvorenju lova u Bijelom Brdu odstreljen jedan fazan i 6 zečeva. Jeste da je atar još pun kukuruza i poljoprivrednih mašina, ali i proteklih je godina bilo tako pa je svejedno odstrel bio daleko bolji. Obradovala me je ovolika brojnost zeca u mome i komšinskim lovištima, ali pošto je fazan glavna lovna divljač ovakav početak sezone me pomalo plaši.
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 13.10.2013. 20:02
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Kod mene danas prvi izlazak na fazana selektivni otstrel, nas 18 na ograničenom delu terena za 3 sata lova 10 kom. fazana, bilo bi puno bolje ali kao što već neko ovde reče teren jošuvek ne očišćen od kukuruza, jednostavno još je rano.
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 13.10.2013. 21:04
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ja se danas smrzo ko ..chka...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| bela |
Objavljen 13.10.2013. 22:07
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
ja danas nisam bio u lov ali znam da kod nas ima fazana na pretek .
vižlan i terier
|
| |
|
|
| Luka 94 |
Objavljen 13.10.2013. 22:41
|

Član

Upisa: 64
Pristupio: 27.09.2011. 22:20
|
Pozdrav !
Danas je u LD. Lapjak Velika (CRO) bilo otvorenje lova na fazana,u kojem sam ja sudjelovao kao gost i to je ujedno i moj prvi lov. 
U nasem lovackom drustvu otvorenje je 20.
Lovilo je oko dvadesetak lovaca,odstrijeljeno je 6 fazanki i 7 fazana,no to je jako mali broj u odnosu koliko ih se diglo i na koliko ih se pucalo.Bilo je i zeca,ali on se danas nije lovio. Na dijelu lovista na kojemu smo lovili pretezito je trava,sikare i kukuruz.Jako lijepo loviste.Pucao sam na 5 fazana i 2 fazanke i naravno, nista nisam odstrijelio. 
To valjda tako mora..
No za mene je ovo bio jedan jako lijepi lov koji ce se pamtit kao PRVI,a i po ugodnom druzenju i novim poznanstvima! Inace,na slici sam u sarenoj kratkoj maici i zelena silt kapa.
|
| |
|
|
| Luka 94 |
Objavljen 13.10.2013. 22:49
|

Član

|
Prva pauza u lovistu (1 pogon) di su domacini lijepo pripremili vatru i ostali 'pribor'.
Naravno,druzenje se nastavilo i poslije lova u lovackoj kuci.
|
| |
|
|
| Luka 94 |
Objavljen 13.10.2013. 22:51
|

Član

|
...