Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
canis aureus

sheytan kaže:

Opet, vrati se na moju priču i reci šta moje ne stoji, pa da to raspravimo, ako uspemo! iveli 3

A ja ću te pitati, ako ti uzNem daljinomer, šta ćeš da radiš, ako treba da pucaš sa tim tvojim "the best, p.... materine, ovo ono" Smean qliberom, a procenio si da je srneće grlo "na oko 220m", a realno je npr. možda na 190, a možda i na 250m? I nemoj mi, molim te, odgovarati da ti ne možeš toliko da pogrešiš, jer da nisi realan u ovoj priči(sposobnost procene daljine), ne bi ni pazario daljinomer! Odobreno

Inače, taj tvoj qmašin je apsolutno u pravu, ako mu treba puška samo za prasiće! Verujem da je to ipak mnogo bolji qlibar za tu namenu, od "the best..."! Odobreno

Evo, tebra, vratiK se kad si tolk'o navrEoJaooo
Kao prvo, ti ne odgovori na moje postavljeno pitanje na tebe, iz onoga prethodnog upisa gde sam se dobro ismejao pa ako ti bude lako i poznato ti odgovori a ako ne ...

A sad, šta ću da radim?!?
Kad nisam siguran u pogodak, svakako ću pokušati da smanjim distancu/razdaljinu do mete!!
Dok nisam priuštio daljinomer bilo je slabijih procena daljine(zato i kupih daljinomer) i zato sam uvek gledao što bliže da priđem ... a daljine do 150 pa i max 200m mogu da procenim vizuelno bez većih problema!!, pa i tu kad nisam siguran "dopuzaću" još koji metarConfused jer više mrzim loš pogodak nego dobar promašaj a ne volim ni da mašim pa ... (ne pucam šinko dok ne vidim beonjačeStariGrin ... a na 100, 150 i koju destinku više ću da pogodim i u letu, bre)
Naročito ako se radi o srnećini, onda tu nema "ajd da probam"No no no da je šakal, lija pa i može "nesiguran hitac" ali ovo nikako!
Ako ne uspem sa prikradanjem i ako to srneće utekne ... pa Bože mojKrsti i to je lov i ono što ga čini lepim, zar ne?
Opet, ako lovim sa čeke, ondaK je priča malo drugačija.
Dok nisam koristio(imao) daljinomer, često sam kod "odabranih" čeka "koračao daljine" pa sam tako bio sigurniji mada ni tad nisam pucao na preko 250m sa 8x57JS a ni sa ostalim iz kategorije "srednjih"(.30-06, 7x64, .308) ..... sa .243Win i sa 6mmRem jesam mada ne tako često, daljine i preko 300m. I jedini srndać koga smo pronašli ujutro a pucan je uveče, i posle više od 300m od mesta nastrela, je bio takav jedan pogodak sa .243, iza plećke po rebrima. Iako prilično dobar pogodak ipak je uspeo da odneseeee! Tako da sam odustao od tih dalekih gađanja plemenite divljači Confused
Sad sa daljinomerom je mnogo lakše i sigurnije pa i sa "minobacačima" ako se lovi, i ako se poznaje stroj iz kog se lovi!! .... (na 200tki lisici končanica po vrh leđa i pada k'o od kosačicU a ove krupnije živuljke 8x57JS pogađa kako volEšYes)
...

Nego, kako si TI to misLeo da mi uzNeš MOJ daljinomer i bRez MOG odobrenja?!?Palica
mojne tebra da ne BIdne FIK
Grin
iveli 3

p.s. a qmashinu sam na prvom mestu predložio 8x57JS, naravno jer ne lovU se samo svinje neg' će 'teti i po lijama i šakalima i srnećini ... a i što je 8ca moj omiljeni Confused
pa ondak .30-06 na drugom mestu ... ali pošto uvideK da je qmara najzainteresovaniji za veprovinu i za qrchenje ondaK 9,3x62 je No.1
Confused
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 Nisam mislio da stvarno zelish odgovor, tebra imenjatche, ali ako je beshe ovo pitanje:

canis aureus kaže:

sheytan kaže:

Zlatar kaže:A i ne znam odakle ta magična cifra od 180m-200m za srednje kalibre,jel na 250m padne zrno na zemlju il šta?

Sa "minobacachkim" kalibrima, tipa 8x57 i sl., praktichno DA! Narochito ako nemate daljinomer, pushka upucaTa na oko 150m, a srnetjina je udaljena "oko 200m"(ili, josh gore, "oko 220-230m"). Ovde i namenska optika(mil-dot ili sa turetima) ne pomaze(dovoljno)! Stari

Al' 'ajd' da te pitam, da ne pomislU čitaVoci da je to ozbiljno i tako kako si napis'o Hmmm
Ako je navedeni(8x57JS) "minobacački" šta su .308Win(koji se najčešće koristi kao takmičarski ... pa i na ohohoo daljine), 7,62x54R(koji takođe može da posluži i dokazao se na tim ohohoo daljinama), .30-06Spr pa i 7x64Brenneke?? Pogotovo ako se koriste približne težine zrna, ona teža!!
Da ti ja kažUStari jer sam sve te oprob'o na daljinama do 300m!
Razlike su u par cenataYes(par desetina milimetara)
Uh, pa ondaK su svi oviJ Sad

p.s. 8x57JS sa Gromom težine 12g sa +5cm na 100m na 200m ima pad oko 5cm Confused e sadE, ako saznaš koliko će taj isti da pa'ne na 250meteru ondaK vidi dal može da se iskoristi na te daljine Stari
iveli 3

ondak evo odgovora:

Svi ovi qliberi JESU "minobacachki", ako prichamo o tezim zrnima u tim kalibrima(shto ne znachi da nisu izuzetno precizni!). Za pucanje na daleko(NACHELNO ZA SVAKI QLIBER!) bitno je imati SIGURNU INFORMAZZIJU o daljini mete, ODGOVARAJUTJU OPTIQ, I ISQSTVO SA STRELISHTA, TJ. SIGURNU INFORMACIJU O VISINI PUTANJE ZA TU DALJINU SA KONKRETNOM OPTIKOM!!! Ovo zadnje = to nije informacija koju je dao proizvodjach dzebane! Stari

A fala Bogu da si se i ti slozio da je za krmetjinu bolji 9.3 od "the best..."! Bravo 2
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

arsa
 Iz svih ovih tekstova donosimo zakljucak da je jedna kombinacija sa dva para cevi dovoljna da pokrije sitnu divljac i ove krupnije zivuljke koje trcedu kod mene po lovistu,pa recimo do blizu 200 metara!!! I to u kalibru 8x57JS jer bato moj to ic nije labav kalibar!!!Pfft
lovac Joca i Luka srbijalov

canis aureus

sheytan kaže:
...

ondak evo odgovora:

Svi ovi qliberi JESU "minobacachki", ako prichamo o tezim zrnima u tim kalibrima(shto ne znachi da nisu izuzetno precizni!). Za pucanje na daleko(NACHELNO ZA SVAKI QLIBER!) bitno je imati SIGURNU INFORMAZZIJU o daljini mete, ODGOVARAJUTJU OPTIQ, I ISQSTVO SA STRELISHTA, TJ. SIGURNU INFORMACIJU O VISINI PUTANJE ZA TU DALJINU SA KONKRETNOM OPTIKOM!!! Ovo zadnje = to nije informacija koju je dao proizvodjach dzebane! Stari

A fala Bogu da si se i ti slozio da je za krmetjinu bolji 9.3 od "the best..."! Bravo 2

Eto, pa to sam i pis'o! Znao sam da mislimo josh malKo pa slJichnoJaooo...Grin
Napokon se složismo Veselo

... ma ko se bre složiJo da je bolji 9,3 od "The best ..."?!?!?Shock....Grin

arso Odobreno
nije labav nego ubav!Stidljiv
Dim

sheytan

canis aureus kaže:

sheytan kaže:
...

ondak evo odgovora:

Eto, pa to sam i pis'o! Znao sam da mislimo josh malKo pa slJichnoJaooo...Grin
Napokon se složismo Veselo

Ma, krivak si ti piso, dok Chicha nije napiso! hehehe iveli 3

A VI, POCHETNICI, ONO VELIKIM SLOVIMA SHTO CHICHA NAPISA DA SI ODCHTAMPATE I URAMITE! Stari

Arso, naravo da moze ta konjbinazzija, samo jedina mana, po meni, je shto na konjbinovate cevke bash i ne ide neka sumrachno jaka optika, tj. sa velikim objektivom. Za sve ostalo APSOLUTNO ZADOVOLJAVA! Bravo 2

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Little Wolf
 Poštovane kolege,

ovih dana nabavljam prvi karabin i razmišljam o novom IŽ 18 (7.62x54R). Karabin bi se koristio u Vojvodini za srneću divljač,lisicu a možda jednog dana i DS.
Kako vidim na forumu svima je on 2 ili 3 karabin.
Molim vas za mišljenje, ako ima, koje su mane kiplaufa, kao prvog karabina, u odnosu na M70?

Podunavac
 Mana je daleko sporije opaljenje drugog hitca, ako je on potreban. Inače solidna puška u odličnom kalibru.
Tri prsta 2Kolce

arsa

Podunavac kaže:
Mana je daleko sporije opaljenje drugog hitca, ako je on potreban. Inače solidna puška u odličnom kalibru.

Slazem se sa Podunavcem ,mada ja licno nisam nikada opalio drugi iz kipa na srndaca- ili je pao ili otisao!!!

Kao manu bih jedino mogao da navedem veoma lose i tvrdo okidanje koje ti puskar moze otkloniti ocas posla i kundak-podkundak koji meni nisu nikako lepo lezali u ruci(mozda nekom i odgovara). Inace precizna puskica kojom mozes sa dobrom optikom do 200 metara da "dejstvujes".Odobreno

Brka bez brkova
 kip lauf ,pametan izbor, iz18 je jeftin i uz malo sredstava moze lepo da se dotera,i bice daleko elegantniji i lovackiji od m70,a kasnije nabavis neku dvokuglaru ili kombinovanu i spreman si za svaki lov.Moja zelja je kip lauf i dvokuglara,po mogucstvu bar zbrojevka i nista mi vise ne treba,ko zna mozda ih jednog dana i nabavim.

sheytan

arsa kaže:

Podunavac kaže:

.........

Kao manu bih jedino mogao da navedem veoma lose i tvrdo okidanje koje ti puskar moze otkloniti ocas posla

Mislim da ovo netje da mogne, ako hotjesh da bude iole bezbedna pooshka! Stari

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

arsa
 Ne vidim ja sta je "nebezbedno" u tvrdom okidanju sa "kolenom" osim mogucnosti promasaja??? A i puskarov zahvat je nesto malo poliranja koje je bezopasno!!!Confused

canis aureus

Little Wolf kaže:
Poštovane kolege,

ovih dana nabavljam prvi karabin i razmišljam o novom IŽ 18 (7.62x54R). Karabin bi se koristio u Vojvodini za srneću divljač,lisicu a možda jednog dana i DS.
Kako vidim na forumu svima je on 2 ili 3 karabin.
Molim vas za mišljenje, ako ima, koje su mane kiplaufa, kao prvog karabina, u odnosu na M70?

Kao vlasnik jednog tak'og kipa u 7,62x54R mogao bih dodati koju ...
Mana?!? Kao što Podunavac napisa, malo sporiji drugi hitac u odnosu na druga tehnička rešenja karabina ... iako ne vidim toliku manu pogotovo ako se lovi sa čeke jer u tim situacijama jedan precizan hitac uglavnom sve rešava pa bilo koji karabin da se koristi, tako da jedino ima hendikep u pogonskim lovovima mada ...
Što se tiče lova srneće divljači, tu je već dobro rečeno -ili si pogodio ili nisiConfused
Preciznost sa domaćom municijom je odlična(bar iz moje 18ce) ... a pisao sam na drugim temama da sa PPU SP 9,7g uz manji trzaj i odličnu preciznost rešava sve situacije za koje tebi treba karabinYes
... a ako uvežbaš prepunjavanje možeš brže da dejstvuješ nego pojedini sa "bržim" karabinima;) što možeš i na sliKi da vidiš a tamo na temi više da saznaš ...
Kalibar? oodličaan! sa kojim možeš sve!!Stari
...
Srećna ti bila nabavka prvencaiveli 3
canis aureus priložio:
a2_4.jpg

Dim

sheytan

arsa kaže:
Ne vidim ja sta je "nebezbedno" u tvrdom okidanju sa "kolenom" osim mogucnosti promasaja??? A i puskarov zahvat je nesto malo poliranja koje je bezopasno!!!Confused

Pa, ako tje i dalje da bidne tvrdo, ondaK je i dalje losho, barem za mene! Odobreno

A ti si rekao da se KONJFLETNO okidanje lahko i brzo sredi...

E, sad, kod jednog cenjenog admina ima taki kip sa prilichno OK okidanjem. Znachi, chisto informativno za potencijalne qpce: Nije svaka ista! Stari (bash iznenadjujutje od Rusa, a? Grin )

Setih se da pomenem potencijalnim qpcima ruskog zljebljenog sokotjala: Ne okidajte na prazno, igla je relativno lomljiva(za razliq od Mauser sistema). Zatim prednost Mauzera: okidanje se moze mnogo bolje nashtelovati, a o sistemu sa ubrzicom i da ne pricham...

Tebra CaEnis, reci koju o trzaju u 7.62cal.? Beshe zestok? Sa kojim bi ga uporedio, u Zastavi m70? Fala! iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus

sheytan kaže:

Tebra CaEnis, reci koju o trzaju u 7.62cal.? Beshe zestok? Sa kojim bi ga uporedio, u Zastavi m70? Fala! iveli 3

Jes žestok, kad ritne ki magareYes
ako se koristi sa brezovem qndak koji je malo nižih leđa i bRez gumenog amortizera a s' obzirEm da se radi o prilJično laganEm stroju ...Confused
Dok, ako je fabrički orajski qndak sa gumenim amortizerom, već se priča menja jer osetno je blaži trzaj!
E sadE, ako je još kundak urađen majstorski po meri i sa dobrim uglom ta priča je još povoljnija i bolja!
Sve u svem', sa PPU SP11,7g je vrlo žestok dok sa 9,7g je milina.
A poređenje, 'bem li ga, možda sa M70 u .30-06 sa težim zrnima, qndakom "svinjska ledŽa" bRez gumene amortizacije ...Confused
Dim

stojkuki
 Idi bre Canise ... Pa sto otvori trece oko ovom levom???? Sta ti je bre skrivio?

canis aureus
 ... prvi mu bijade međ' oči a drugi mu "samilosno oko" Confused ... pa nek' pokuša i drugi put da posle prvog ostane živ ...Preki Sud
Dim

arsa
 Htedoh reci da je moje okidanje bilo tvrdo i sa jednim "kolenom" posle koga se javljao kratak prazan hod. Kada je moj kum puskar Branko iz Jagodine ispolirao dve-tri povrsine koji su bile grubo obradjene i tako ostavljene, sve je kao podmazano. Dobio sam veoma glatko okidanje prilikom koga mogu u "stotu" odraditi kada ce se cuti "kabum".
Sto se tice drveta moj kundak je brezov ali obradjen po mojoj zelji i sa amortizerom od 30 mm meni odgovara ekstra.
Moj kip je u cal. 308 win. i kada je trzaj u pitanju meni je licno to zanemarljiva stvarcica. Bilo da sam u lovu ili na strelistu (vise komada za redom) ja trzaj ne osecam (mozda i zbog mojih 100 kg i 192 cm)

imageshack.us/a/img707/4697/2012t.jpg

canis aureus
 Mane kipllaufa kao prvog karabina Hmmm
Dal uopšte postoje?!?
Možda je kao prvi karabin baš kip No.1 jer se s njim uči da se puca samo na "sigurno" jer nema drugog brzog hitca, uči se strpljenju, boljem i sigurnijem plasiranju pogotka u vitalnu zonu, bolji odabir jedinke za gađanje, ...
Sve to može da se uči i sa drugim, "bržim" karabinima ali kad se zna da je taj jedan metak presudan i da će teško biti druge prilike ...
Očigledno je to sve manje bitno čim je tolika expanzija PA karabina u rukama mladih i još nedovoljno stručnih, obučenih, strpljivih, ... ili samo pogrešno razmišljam Confused
Dim

Podunavac
 Kip-lauf je odličan izbor za lov čekanjem, a za lov DS pogonom ga nikako nebi preporučio. Što se tiče PA karabina po mom mišljenju uglavnom mu je namena za lov DS pogonom, a za lov čekanjem ne vidim potrebu za PA karabinom. Iako sam imao prilike da jeftino nabavim lovački PA karabin, nikada nisam imao želju da ga posedujem. Imao sam PASP M76 nekoliko godina, ali mi nikada nije ni na pamet palo da ga nosim u lov. Premda kada bi sad mogao da si priuštim jedan Benelli Argo, Merkel SR1, Sauer S303 ili Browning Bar u kalibru 9,3x62 bio bi u iskušenju.Hmmm Kad bolje razmislim, nebi imao ništa protiv.Odobreno
Tri prsta 2Kolce

bojant
 zdravo !
Brovning B525 sam vratio nazad jer je opet probijao kapisle i to jos jace. pristali su bez problema da mi daju novu pusku. B525 je prestao da se prizvodi po izlasku b725. Rekao sam im da hocu B525 ovj put sa cijevi od 710 mm. juce me zovu i kazu da uvoznik browninga za svedsku nema vise takvih modela,pa ce kontaktirati belgiju,ako oni imaju da im posalju. ponudili su mi jos jednu alternativu,ako nemaju b 525 da mi daju B725 . sta mislite o b725 da li ima neko nekakvih informacija o ovoj pusci ,da li je bolja ili losija od b525 ???

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,545,995 posete www.srbijalov.com