Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vuk

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vuk
Lala
 Malo me zaintrigiralo pisanje Iris (ili Katarine), pa sam potražio tekstove koji govore o reintrodukciji crvenog vuka, pošto mislim da bi se ta iskustva analogno mogla odonositi i na neke pokušaje vezane i za 'našeg' vuka. Našao sam jedan zanimljiv tekst o crvenom vuku, iz kojeg citiram deo:
'UZGOJ U zarobljništvu i reintrodukcija
Formalni napori za opstanak su započeli tokom 1973.kada je program uzgoja u zarobljeništvu osnovan u Takomi-Vašington.400 životinja je zarobljeno u jugoist. Luizijani i Teksasu do 1980.
Ali od njih 400 samo za 43 je analizama utvrđeno da su čisti a ne hibridi s kojotom.
Prva legla su proizvedena u maju 1977.Ali se opet utvrdilo da su većina i od ovog broja hibridi,pa ih je ostalo na kraju samo 17. koji su bili usko povezani da je genetski čisto dobijeno samo 8 mladunaca.

76te-su dva vuka puštena u prirodu Južne Karoline s namerom da se ispitaju reintrodukcijske metode.Kada su se parovi uparili,kasnije su puštani i drugi eksperimentalni parovi.Populacija je polako rasla i proširena na 4 nac.parka na 1700 000 hektara-6 900km2.

98.jedna populacija je uklonjena s ostrva kraj misispija radi vetrovatnoće susreta s ljudima.
Treći projekat na ostrvu Floride 1990 a 97e na još nekoliko ostrva ove savezne države.
91e. dva para su ponovo uvedena u great smoky planine park,gde je ubijen poslednji crveni vuk 1905.Uprkos nekim početnim uspesima vukovi prebačeni u Severnu Karolinu 98god.i napori da se vrsta uvede u park su propali.

2007god. 300 crvenih vukova je ostalo na svetu sa 207 u zarobljništvu.'

Kompletan tekst, koga zanima, može pročitati ako klikne na sledeći link:
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramz...crveni-vuk

Koliko sam mogao da shvatim surfujući po internetu, program spasavanja crvenog vuka kao ugrožene vrste i njegova reintrodukcija je prilično ozbiljan program u SAD. A izgleda je i prilično dobro marketinški ispraćen (tipično američki).
Na žalost, u Srbiji teško da bi neko mogao da garantuje za podatke o brojnosti neke divljači, pa samim tim i vuka. Dodatno, čini se da se karpatski vuk širi (o tome je pisano i ovde na temi). Meni se čini, koliko mogu da pratim teme i priče o vuku, da on na našim prostorima ima ciklično kretanje brojnosti populacije.

Neke od adresa na koju bi ste mogli da se obratite u vezi populacije vuka, odstrela, i sl., jeste Zavod za zaštitu prirode, zatim Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, i eventualno Veterinarski fakultet.

Imam utisak da su nadležni u Srbiji ipak više zainteresovani za očuvanje i unapredjenje tzv. 'plemenitih' vrsta divljači (ružan izraz - svaka divljač je plemenita), tu mislim pre svega na jelensku i srneću divljač, zatim na divokoze, a ne treba zaboraviti da je medved, nekad autohtona vrsta na ovim prostorima, u Srbiji praktično skoro iščezao.
Možda bi tu valjalo usmeriti pažnju?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nidzamotocross
 Prvo da pozdravim kolegenicu Katarinu, a kolegenici Iris zelim brz oporavak. Odobreno

Katarina, ovde vas niko nece napasti, ljudi sa ovog foruma nisu takvi, a kada se pronadje neko takav onda admini to lako i uvek efikasno rese. Svi smo ovde zato sto volimo zivotinje, u ovom slucaju vuka, meni omiljene zivotinje sa nasih prostora. Medjutim ovu zivotinju mi gledamo sa ne toliko slicnih gledista. Zajednicka nam je bitna stvar - da sacuvamo vuka u nasim lovistima.

Vec je o tome ovde pisano, a postoji i citava tema o tome da li je vuk stetocina ili ne. Po meni nije.

Da se covek nije pojavio, vuk bi i dalje ziveo loveci svoj prirodni plen. Loveci taj prirodni plen (srne, jelene) vuk ce uvek da odabere najlaksi od njih, u nekom slucaju ce to da bude bolesna jedinka, jedinka oslabljena gladju ili nekim drugim prirodnim a i antropogenim faktorom(ranjena zivotinja), a u nekom slucaju, tj. u nedostatku prethodno navedenih jedinki, vuk ce loviti i dalje one koje su najmanje sposobne za beg, a to su naravno mladunci i bremenite zenke u ovom slucaju vapiti jelena. A to da ce vuk preskociti namerno neku jedinku koja je laksi plen, to nije tacno. Verovatno ta jedinka nije toliko bolesna i potrosice vise energije za lov na nju a ishod lova moze da bude neuspesan.

Sto se tice napada vukova na stoku i pse, razlog je sasvim jasan i lako je zakljuciti o cemu se radi iz gore navedenog. U nedostatku lakog plena, vuk ce se naravno, bez razmisljanja opredeliti za nezasticenu ovcu ili kozu na livadi. Kada su kerovi u gonu i vuk ih primeti, nece propustiti priliku da lako dodje do proteina. Kada bude prigustilo doci ce i pokupiti i psa sa lanca, a mozda i bude samo u prolazu i namirise laku priliku, nece je propustiti, kao sto se desilo meni kada je pokupio NLT-a sa lanca.

U pocetku sam bio iznerviran i zamrzeo sam vuka, ali kasnije kad sam malo razmislio, shvatio sam da vuk u svim tim slucajevima ne razmislja glavom vec stomakom. Bas on zna da je ta zivotinja vlasnistvo seljaka kojem to obezbedjuje novac, to je za njega samo lak zalogaj. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

nenadx
 Ako nam se ne suprostave mišljenja,nećemo doći do realnijih zaključaka-pritom to nije signal za neratumevanje......
Lovci su direktno zainteresovani za vrste koje love i žele njima da gazduju....Deklarativno vole da kažu,kako nelove radi mesa pa nevidim ni jedan razlog da budu protiv vuka,čak priznaju da je vrhunski doživljaj nadmudruti ga i uloviti,te time kvalitetnije zadovoljavaju svoju strast....Recimo uporedite traženje i ulov vuka i srndaća i sami ćete zaključiti gde je potrebno veće umeće i veština....
Nadalje poznavanje biologije vrste koju loviimo je ključno za naš odnos prema njoj,te i razgovor...Tako ne bi došlo do zamene teze o naseljavanju kod nas......Reintrodukcija se vrši u zemljama koje su shvatile da im je biodiverzitet ugrožen i osiromašen,zatim tamo gde je neka vrsta nestala a verovatno bitna za njega....naravno i vrsta koje su pred istrebljenjem,kao u slučaju crvenog vuka u SAD.
Vuk u Srbiji sa oba svoja ekotipa nije dovoljno(čak je minimalno) istražen, te je svaki doprinos tome dragocen i dobrodošao...tek nakon toga lovci svojom edukacijom mogu dati realan stav o vuku.....Recimo poznavanjem ćudi vuka i stanja na terenu može se sa optimalnom sigigurnošću predvideti mogući napadi na stoku isl. itd.
Zato Katarina dobro nam došla na Srbijalov, a lovcima lično želim da što više saznaju, te će im i lov dobiti novu dimenziju i užitak u budućnosti.
Dobar pogodak

aca81
 Sve to lepo izgleda u prici ali u praksi i na terenu je skroz drugacije, pokusajte da zamislite svoje mesto,selo,naselje okruzeno nevidljivim neprijateljem zbog koga nesmete da pustite ni stoku ni pse i koji stalno vreba a vi mu ne mozete nista jer je prosto prepametan,necujan - NEVIDLJIV,i sta preostaje ljudima-da se drze okucnica i najblizih livada,pasnjaka dok je vuk sve blizi naseljima......e tako grubo receno izgleda i tako se ljudi osecaju u pojedinim krajevima i ne bi bilo prejako ako kazem da su terorisani od strane vuka !!! A za mene je vuk pored orla zivotinja koju najvise respektujem i postujem ali to je samo razlog vise da je imam u kolekciji trofeja jer mi samo on nedostaje i naredne sezone svim silama krecem na vuka puc puc
DOBAR POGLED

DakiNS
 Mene su jako zaintrigirali upisi koleginica Iris i Katarine. Mislim da bismo od njih mogli dosta nauciti. Kolegince pretpostavljam da radite u nekom centru/uzgajalistu vukova?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

PEZ

DakiNS kaže:
Mene su jako zaintrigirali upisi koleginica Iris i Katarine. Mislim da bismo od njih mogli dosta nauciti. Kolegince pretpostavljam da radite u nekom centru/uzgajalistu vukova?

Kolega Daki delimo isto misljenje, nadajmo se da ce koleginica Katarina imati volje da sa nama podeli svoja iskustva sa vukovima.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

huntinggirl1
 vrlo interesantna tema naše koleginice,
jedno pitanje vezano za nju,

koliko pasa imate, u kom lovačkom udruženju ste član i od kada, koliko vukova ste do sada odstrelili... predator više ne postoju u definicijama, vuk ima svoj naziv u svetu lovstva...
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

Vuki

huntinggirl1 kaže:
vrlo interesantna tema naše koleginice,
jedno pitanje vezano za nju,

koliko pasa imate, u kom lovačkom udruženju ste član i od kada, koliko vukova ste do sada odstrelili... predator više ne postoju u definicijama, vuk ima svoj naziv u svetu lovstva...

Devojka nije clan ni jednog udruzenja i nemora da bude jer nije bajni zenski lovac , vec naucni radnik i dr. med.vet.To koliko pasa ima i koje rase uopste nije bitno za temu o vuku.Ona ne odstreljuje vukove i nebavi se tim strastima , vec kao zena i naucnik proucava Canide i radi na njihovoj reintrodukciji i odrzivom ocuvanju i uspostavljanju vrste na novim stanistima u Evropi.Predator je za sada savremena terminologija u odrzivom svetu ekologije.Kao i u biologiji i u lovstvu vuk ima svoj naziv Canis lupus L. Lj, M.

huntinggirl1
 gle ti bajnog lovnog radnika, nisam znala da je lovni turizam strast.... verovatno će od sada lovišta živeti od pobuda, naučni radnici će ih izdržavati....

ps, vidimo se u žagubici u subotu... ali ne na naučnom skupu....
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

Vuki

huntinggirl1 kaže:
gle ti bajnog lovnog radnika, nisam znala da je lovni turizam strast.... verovatno će od sada lovišta živeti od pobuda, naučni radnici će ih izdržavati....

ps, vidimo se u žagubici u subotu... ali ne na naučnom skupu....

Nema ljutis ,Zagubica je cudo samo je treba otkriti , Homolje , Omolje,Chovece ti Karpatsko -Balkanski ,Muzu planinski ,ipak je lovni turizam bisnis i moguca privredna grana za nerazvijene krajeve ruralne Srbije , nismo trebali da prekinemo kontinuitet naucnog skupa u Zagubici za koga zna srednja i Balkanska Evropa...Bye

lisac
 Zagubica ima prelepe terene za lov ali na zalost uprava LU nema predstavu o tome kako se organizuje komercijalni lov.Misle da je dovoljno da se uzmu pare za ulazak u loviste da bi lov uspeo i lovci ponovo dosli.Tako ce da teraju dok se ne procuje a onda ce se pitati zasto im niko vise ne dolazi.
Vladan

DakiNS

Iris kaže:
Dragi moji, jako ste me prijatno iznenadili vašim komentarima i u potpunosti se slažem sa vama u nekim sferama, da ne treba vuka veštački razmožavati itd, ALI, u nekim sferama to je jedino tako moguće. Trenutno radim na reintrodukciji crvenog vuka, ali to ne naravno kod nas, i veštačkim putem je jedino moguće očuvati ovu jedinku.

Međutim, isto tako mi je "krivo" što me "napadate". Ja sam nekoliko puta rekla da nemam uvid u situaciju u Srbiji i da sam došla ovde da saznam. Lako je vama da mi napričate kako ja nisam u pravu i onda mi sruljate podatke i vaša mišljenja, ali ja sam čini mi se jedina ovde koja i radi nešto po tom planu (nažalost još ne na prostorima Srbije). Vi sigurno svi imate bolji uvid u stanje ove zemlje i gde smo mi, ali ja sam ovde došla da naučim i vidim da li mogu da pomognem. Ja sam odrasla sa vukovima i na njih gledam verovatno iz apsolutno drugog ugla no vi.

Ako neko želi, slobodan je da mi se javi na pp u bilo koje vreme. I samo još da kažem, Iris je zbog bolesti u nemogućnosti da bude aktivna, pa sam ja preuzela njene profile, mejlove itd jer sam inače vođa njenog tima. Pozdrav svima, Katarina

Koleginice ne obazirite se na oprečna mišljenja, iz razlike u mišljenjima izlazi uvek novi kvalitet. Nego interesuje me na kojoj površini uzgajate vukove , mislim ukupna površina i koliko jedinki?

Lala
 Molio bih da učesnici na ovoj temi batale sitna lična prepucavanja i peckanja, i da se drže teme.
Tema je vuk, a ne Žagubica, kao destinacjia za lov vuka.

Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Katarina je morala otići van zemlje poslom,pa se verovatno određeni period neće oglasiti na sajtu,zbog obaveza.
Ali naravno mi ćemo nastaviti pričati o vuku.
Dobar pogodak

lisac
 Moj predhodni upis nema veze sa predhodnim upisima i peckanjima.Posto je pomenuta Zagubica a tema je lov vuka hteo sam da upozorim kolege lovce da ne trace vreme ni novac.Pisem iz licnog iskustva o lovu vuka na mrcinistu tamo,moju pricu moze da potvrdi i Igor Vesic Admin posto je i on bio samnom.
Vladan

nenadx
 Povezano sa pomenutim lovištem,ko nije upoznat-ne zna o čemu se radi.Organizacija,naplata ako su loše odrađene svakako odvraćaju lovce, ali je to unutrašnje pitanje lovišta, a pomenuo bih neke elemente povezane sa temom, koje utiču na mogućnost odstrela. Lov vuka je nepredvidiv i samo u određenim uslovima se može očekivati relativna uspešnost, što je slučaj i lova na mrcilištu Za to nije dovoljno redovno ga puniti hranom,održavati mir itdPrimer jedno mrcilište uobičajno mogu posećivati pripadnici jednog čopora i eventualno po neki lutajući samotnjak....Nadalje su predvidljive mogućnosti i daljnje mere povezane sa određenim mrcilištem. Za to je potrebno poznavanje populacije :brojnost, stradanje, polna, starosna struktura, povezane čoporeTako čeka za vukove u određenom periodu može biti bez namenske funkcije i pored dobre volje pa i truda..
Dobar pogodak

suvodolac71
 Čovek ne može da utiče na ponašanje klijentele u komercijalnim lovovima. Da li će neko ući u lovište sa litrima parfema na sebi, da li će nekom pištati mobinlni telefon, da li će neko ložiti vatru onda kada ne treba to da radi, iskreno teško je na tu uticati. Vidim da je ovde prisutna dobra pljuvanja po Žagubici, pa ok pljujete do mile volje. Žagubica je jedno od retkih mesta gde možete loviti vuka i gde Vam se može garantovati pucanje tokom zimskih meseci. A nismo toliko bogati da bi raznorazni mogli da love i da šetaju po lovioštu za dž.
Suvodolac dok je sveta i veka!

lisac
 Suvodolac71 ili Bane ako se ne varam...ja nisam pljuvao po Zagubici u svojim upisima vec sam pisao o tome kako smo Igor Vesic ja i nasi prijatelji prosli u lovu koji si ti organizovao zajedno sa upravnikom LU.Ja nisam bio razocaran sto je odstrel izostao jer je to lov,vec zbog katastrofalno lose organizacije.Veruj mi da mi je bilo glupo da slikam onu kamp kucicu gde smo cekali vuka i to kako je izgledalo mrciniste.Mene na forumu ne poznaje puno ljudi ali Igora znaju dosta njih pa njega da pitaju kakva je organizacija bila.Takodje i ostali ucesnici tog lova mogu da posvedoce.
Vladan

DakiNS
 Kolege Van teme molim vratite se temi VUK , a ovu raspravu možete nastaviti na temi Komercijalni lovNazad na temu

Lovac Stari
 Za Vuka nikada nije postojala garancija pucanja i nece je biti.

Lepo je izneti losa a jos lepse dobra iskustva iz pokusaja da se ulovi Vuk!
Misljenja sam da trenutno u zemlji, pored Srbija Suma postoji jos jedno dva ili eventuelno tri Lovista(LU)gde moze covek okusati srecu i gde ce biti sve na nivou.Hocu reci gde ce organizator biti na nivou.

Vratimo se daljini mrcinista od ceke u pomenutom Homoljskom lovistu, mislim da je to preblizu, mozda nepostoje uslovi za vecu daljinu? Lovio sam u BiH na 35met udaljenom mrcinistu i uverio se koliko je to zahtevno i tesko.
Jedan od problema(nedostataka) u pojedinim lovistima je taj sto nepostoje tople ceke, tesko je naseg coveka naterati da napravi nesto kako lici!
Ajmo dalje po temi Stari.
Dobar pogled.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,752,351 posete www.srbijalov.com