| Sa kojom municijom (sačmom) u lov? | 
| pro hunter | Objavljen 02.10.2013. 21:28 | 
|  
 Mlađi član

Upisa: 17
 Pristupio: 09.02.2013. 16:44

| 
Ja fazana i zeca lovim u brdskim predelima i za njih koristim Krusik specijal 3.5mm sa i bez korpice, a kad je mraz onda za zeca 4.0mm. 
 | 
|  | 

| 
|  | 
| papiga | Objavljen 02.10.2013. 21:29 | 
|  
 Stari član

Upisa: 255
 Pristupio: 19.04.2011. 19:31

| 
Kolega Damire nisam znao da se i na taj nacin moze obradjivati zemlja i saditi kukuruz i to jos u jesen   
 docekacu ja i taj dan da svane............ | 
|  | 

| 
|  | 
| sporting | Objavljen 02.10.2013. 21:33 | 
|  
 Mlađi član

Upisa: 17
 Pristupio: 15.02.2012. 19:22

| 
donja cev trap i cilindar čok,gore 3.5mm i pun čok,za mene extra kombinacija 
 Teško onom ko ceo dan ide za kerećom pameti! | 
|  | 

| 
|  | 
| DamirKS | Objavljen 02.10.2013. 21:38 | 
|  
 Stari član

Upisa: 374
 Pristupio: 25.10.2011. 15:12

| 
 papiga kaže:
Kolega Damire nisam znao da se i na taj nacin moze obradjivati zemlja i saditi kukuruz i to jos u jesen 
 Kolega vidis ima logike "2 in 1" i lov a i spremimo njivu. Ustedimo na goruvu koje potrosi traktor ;)

RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA! | 
|  | 

| 
|  | 
| Podunavac | Objavljen 02.10.2013. 21:51 | 
|  
 Lovčina

Upisa: 7755
 Pristupio: 17.12.2010. 23:54

| 
 sporting kaže:donja cev trap i cilindar čok,gore 3.5mm i pun čok,za mene extra kombinacija

Kolega ne bi da ispadne kao neka kritika ali malo ipak grešiš. Prva stvar trap je sportska a ne lovna municija. I nije baš neko rešenje za lov po meni niti jedne vrste divljači. Drugo cilindar čok ima veoma širok i neravnomeran sačmeni snop i koristi se samo za lov jedinačnim projektilima, a u sportske i samoodbrambene svrhe za ispaljivanje krupne sačme. U lovne svrhe cilindar čok može efikasno da se koristi na daljinama do max. 25 m (prilikom upotrebe sitne sačme).

| 
|  | 

| 
|  | 
| neca90 | Objavljen 02.10.2013. 22:10 | 
|  
 Veteran

Upisa: 531
 Pristupio: 02.10.2010. 18:30

| 
Kao pocetniku,i meni su stariji lovci savetovali da je za zeca najbolja "cetvorka u desnu,a sestica u levu,i nema da fali"...i tako sam i radio dok ipak nisam uvideo da to bas i nije tako...Pisase Podunavac i Sejtan o nervnom soku,pa da se ne ponavljam,delim to mislenje. 
 Jedno vreme sam koristio Krusik specijal od 34 grama bez korpice u 12/70,desna cetvorka,leva sestica...Pa kad sam video da pogotci uglavnom izostaju iz desne (cetvorka),onda sam resio da tu nesto treba da se menja...rekao sam sebi cetvorka za zeca vise nikad,jer sam gadjao na strelistu da vidim kakav posip ima cetvorka na 40-ak m,i zakljucio sto cetvorkom divljac u trku ili letu ama bas nikako ne mogu da pogodim!Sa sesticom druga prica,ali skroz!Sesticom sam promasivao dok sam se ucio da gadjam.Kad sam se izvezbao koliko-toliko sestica nije predstavljala nikakav problem!Cak sam gadjao i glinene golubove Krusikovom sesticom bez korpice od 34 g,i od 25 glinenih golubova pogodio 18.Nije bas sjajno,ali nije ni nesto lose.

Zatim krenem da koristim B&P MB Light,takodje nasu sesticu,a njihovu 0,tj. 3,9 mm,ali od 30 grama,racunam jeste krupnije od onoga sto pise u prirucniku,ali je gramaza manja,samo 30...ODLICAN METAK  za zeca,pa iako je sestica!Efikasan,a i na manjim daljinama ne razbija divljac,sto sam se uverio kad sam odstrelio zeca sa nekih 10-15m,sto i nije neka velika razdaljina.Nasuprot tome,gledao sam kako izgleda odstrel zeca sa oko 4-5 m poluautomatom 12/76 pun cok magnum cetvorka...uzas!Mleveno meso odmah na licu mesta,a svi unutrasnju organi zeca postadose spoljasnji!Jedno nije lep prizor,ali nije nimalo ni bezbedno po ostale ucesnike u lovu!

Zatim krenem da koristim Krusik specijal 34 g,i to osmicu u levu cev i pun cok,a desetku u desnu cev i polucok.Za zeca i fazana apsolutno dovoljno,a i za pojedine predatore zna da bude itekako efikasno,pod uslovom da nije velika razdaljina i da ga pogodi sto vise kuglica.

Prema tome,za zeca i fazana,po meni,osmica i desetka je najbolja kombinacija
  | 
|  | 

| 
|  | 
| Josev | Objavljen 02.10.2013. 22:49 | 
|  
 Član

Upisa: 85
 Pristupio: 25.09.2013. 21:43

| 
ja stvarno neznam kako vi kolege lovite sa 10kom i 8micom pa kod nas svi love sa 6 ticom i 8micom i 4 kom  jednom kod mene u grupu probali sa 10 zec samo okubao i produzio ko nista da nije ni bilo od tada nikad vise nije upotrebljeno 10 ka a ovaj sto sam hteo da kazem aa da kod nas sv znaci ne samo moja grupa nego svi celo lovno drustvo koristi ovako 6 tica u obe ili 4 i 6 sad nesto ovih mladi kao ja ali samo ovi sa petometke koriste prvi 8mica drugi 6ka treci 4ka  kod nas kad padne temperature pod nulom neki koriste i 2ka za lov zeca ali ja to stvarno ne bi kod mene se zna u pocetak 6tica u obe  ovaj jedna 3,9mm 32gr. pola cok a 4,0 33 grama pun cok mada ja gadjam naopako prvo gadjam sa levom pa sa desnom cevkom to ispadne prvo puni pa ovaj od pola ali naucio sam ja samo i sa prvi  axax kod nas ljudi takav je teren gustaci sve neke i nemozes ti sa 8micom da oboris zeca jer uvek se puca na nekih 40-50 metara   
 | 
|  | 

| 
|  | 
| neca90 | Objavljen 02.10.2013. 23:00 | 
|  
 Veteran

Upisa: 531
 Pristupio: 02.10.2010. 18:30

| 
Josev,i kod nas se lovi zec cetvorkom,ali moram da primetim,i drago mi je da je tako,sve vise mladjih lovaca koristi sitniju sacmu za zeca,bar ono sto koliko je meni poznato,dok se cetvorke drza uglavnom oni stariji,koliko sam ja upucen da je otprilike tako u mom kraju,generalno gledano...Verujem ti kad kazes da je zec odneo desetku,ali mi nije jasno kako,ja sam odstrelio zeca 10-kom sa  15-ak m(doduse samo jednog),i samo je napravio salto...verovatno nije dobio dovoljan broj kuglica da uzrokuju nervni sok,to mi jedino deluje logicno. | 
|  | 

| 
|  | 
| Josev | Objavljen 02.10.2013. 23:11 | 
|  
 Član

| 
ma kod mene tako lovili tako se lovi a i znam da cu ostati tako da lovim to je ta kombinacija na koju sam se ja navikao jer ja volim i onako da malo povozim zeca nisam lovac onih tipova diza pusku i odma pali nezna ni dali ga nanisanio on vec puca ne ja ga malo povozim i onda tras pa sta je tu je  ako ode ima i druga sansa povozamo jos malo tras opet ako ode ode nisam mu ja dao dusu pa sad desi se i da se promasi pa ako sve sto gadjamo i odstrelimo pa sta ce to da bude  inace evo obecavam probacu ta vasa kombinacija makar i zrtvovao par zeceva ono i toliko ce sansa da bude ove godine u lov na zecu je i jedan dan vise nego obicnije imamo 4 izlaska na zeca 2 puta na fazanu jer prvu godinu posle 20 godina se opet lovi fazan ii ono je sve divu svinju sto i bas mi se nesto nesvidja   
 | 
|  | 

| 
|  | 
| Miroslaw | Objavljen 03.10.2013. 00:50 | 
|  
 Stari član

Upisa: 362
 Pristupio: 16.11.2009. 23:02

| 
Kako to mislite kolega navikao??Hocete da kazete da vi bolje gadjate ako u cevi imate krupnije sacme tj losije ako imate sitnije??? U cemu je razlika?? Tvrdim da na efikasnim daljinama gadjanja nikako necete primetiti razliku u ubojitosti izmedju krupnije i sitnije sacme sem sto cete sa sitnijom sacmom imati vise uspeha. Nekako u odredjenim uslovima jako niske spoljasnje temperature i mogu tolerisati upotrebu sacme od 4mm ali 4.5 je previse cak i opasno po ostale kolege sa druge strane sacma od 3mm moze da posluzi samo u prvim nedeljama lova, kako postaje hladnije tako treba povecavati tezuni olovnog punjenja patrona a i  promer sacme koji se koristi za odstrel ali treba biti umeren i drzati se etike i literature. Posavetovao bih vas kolega da umesto sacme veceg promera upotrebiti patron tezeg punjenja sacme ne veceg od 3,5mm i mislim da cete biti prezadovoljni sa ucinkom. | 
|  | 

| 
|  | 
| ssekir75 | Objavljen 03.10.2013. 01:09 | 
|  
 Lovčina

Upisa: 2438
 Pristupio: 27.01.2013. 15:06

| 
 Josev kaže: kod nas ljudi takav je teren gustaci sve neke  i nemozes ti sa 8micom da oboris zeca jer uvek se puca na nekih 40-50 metara  

očigledno da ljudi ne čitaju šta čovek piše. sitna sačma kroz gustiš gubi energiju mnogo brže, ako se uopšte i probije. pogotovo ako je daljina velika (50m je gornja granica za sačmaricu kolko se ja sećam). ova kombinacija 4-6 se i ovde kod mene dosta koristi, mada ja tvrdim da bi mnogo bolje bilo 6-8 (pričam za kad zahladi). sad dok je još toplo nema potrebe za više od 8.

inače 6 je majka mara za guske ;)

ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану    
калибар је "производ" два броја означених милиметрима   
не пучај шинко док им не видиш беоњаче  | 
|  | 

| 
|  | 
| Miroslaw | Objavljen 03.10.2013. 09:42 | 
|  
 Stari član

| 
Ima logike u tome sto govorite kolega, gustis jeste ozbiljan neprijatelj sitne sacme na vecim daljinama ali i sitna sacme ima prednost veceg sacmenog stuba kao i veceg broja kuglica. Isto tako pucati sa sacmom od 4,5mm u gustisu gde ima svega i svacega povecava rizik od rikoseta, preglednost je losa te je samim tim opasnost veca. Mislim da ona prepreka koja zaustavi sacmu od 3.5mm zaustavice i 4mm a 4.5mm ce mozda skrenuti sa putanja a mozda i nece.... Mislim da je odlicna kombinacija za takav teren 3.5mm i 4mm samo treba prilagoditi tezinu punjenja terenu u uslovima lova. | 
|  | 

| 
|  | 
| Miroslaw | Objavljen 03.10.2013. 09:42 | 
|  
 Stari član

| 
  | 
|  | 

| 
|  | 
| papiga | Objavljen 03.10.2013. 10:25 | 
|  
 Stari član

Upisa: 255
 Pristupio: 19.04.2011. 19:31

| 
Kolega miroslav kaze "...samo treba prilagoditi tezinu punjenja terenu u uslovima lova."
 Pa sta onda filozofiramo tipa ja bi pucao ovim ja bi onim metko,m tj.granulacijom,pa valjda zato i postoji razlicita granulacija sacme pa svako nadje sta mu odgovara.
 Neko vole popa ,a neko popadiju

docekacu ja i taj dan da svane............ | 
|  | 

| 
|  | 
| mrwa22250 | Objavljen 03.10.2013. 11:02 | 
|  
 Lovčina

Upisa: 2137
 Pristupio: 14.10.2012. 20:56

| 
 citam i pitam se o kakvom je gustisu rec kad se vidi zec na 40-50mssekir75 kaže:
Josev kaže: kod nas ljudi takav je teren gustaci sve neke  i nemozes ti sa 8micom da oboris zeca jer uvek se puca na nekih 40-50 metara  
očigledno da ljudi ne čitaju šta čovek piše. sitna sačma kroz gustiš gubi energiju mnogo brže, ako se uopšte i probije. pogotovo ako je daljina velika (50m je gornja granica za sačmaricu kolko se ja sećam). ova kombinacija 4-6 se i ovde kod mene dosta koristi, mada ja tvrdim da bi mnogo bolje bilo 6-8 (pričam za kad zahladi). sad dok je još toplo nema potrebe za više od 8.

inače 6 je majka mara za guske ;)  
  dok pametni popustaju,budale zavladase | 
|  | 

| 
|  | 
| lovacsajuga | Objavljen 03.10.2013. 12:42 | 
|  
 Član

Upisa: 86
 Pristupio: 23.01.2013. 11:53

| 
Više puta sam i na strelištu i u lovu testirao pogotke sačmom 8 i 10 i uveio se da je to ono pravo.. Otkad lovim ,lovim 10-kom i 8-icom zeca i fazana-bez obzira na teren!!!
 Po meni čistiji teren je mogućnost da zeca gadjate na nekoj malo većoj daljini -naravno do 50-ak metara, a ne znam kako je to moguće:gustiš pa gadjaš na 50 i više metara?????
 Jedino sa zahladjenjem ,i tokom poslednjih izlazaka na zeca u obe cevi 8-ica.
 To je samo moje skromno mišljenje, bez obzira što su stariji lovili 6-icama i 4-vorkama.
 Na kraju krajeva bezbednost je na prvom mestu!!!
 Pustite vi zeca bolje da ode svojim putem nego rizikovati sa krupnom sačmom.
 Na kraju nije sve u tome da se odstreli po svaku cenu...
 Dobar pogled i srećna slava!

Dejan | 
|  | 

| 
|  | 
| sheytan | Objavljen 03.10.2013. 14:11 | 
|  
 Lovčina

Upisa: 2979
 Pristupio: 23.11.2010. 13:27

| 
Extra lepo rečeno, joožni!  

novi način otvaranja tema je bzvz...    
DOBAR DVOGLED!!!    
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U | 
|  | 

| 
|  | 
| Josev | Objavljen 03.10.2013. 17:39 | 
|  
 Član

| 
ovo sto sam pomenuo da se puca na vecim daljinama i neznaci da svaki put je tako ali kazem da vise puta se desi da se pucca na tu krajnu granicu  inace neznam kod mene svi tako lovu 6-4  pa bem li ga a evo reko sam vec probacu ovo 3.5 obe cevi   nego kolege  pomenuo sam vec kod mene se prvi put lovi fazan ove godine pa sta se za fazana koristi to nikad nismo lovili i kako ide to sa njega ako moze malo savete

| 
|  | 

| 
|  | 
| apinest | Objavljen 03.10.2013. 17:56 | 
|  
 Stari član

Upisa: 418
 Pristupio: 02.06.2011. 18:28

| 
I vuci siti i ovce na broju: http://www.krusik...s/comb.htm
 Srećna lovačka slava i dobar pogled svima koji u nedelju 06.10. otvaraju glavnu lovnu sezonu!

| 
|  | 

| 
|  | 
| Podunavac | Objavljen 03.10.2013. 18:27 | 
|  
 Lovčina

Upisa: 7755
 Pristupio: 17.12.2010. 23:54

| 
Evo da nepišem više postova staviću sve u jedan. Prvo pohvaljujem upise kolege Miroslaw  . Svaka čast, čovek sve lepo objasnio. Drugo maksimalna daljina upotrebe pušaka sačmarica je 50 m. Može malo i dalje ali nije ni po zakonu ni po kodeksu. Treće na divljač se ne puca ako je ona zaklonjena, ne vidi se dobro ili u pozadini postoji mogućnost ranjavanja ljudi ili drugih životinja. Krupnija sačma nije garant pogotka (i odstrela) kroz neku fizičku prepreku. Kolege vodite računa na šta pucate i kako. Meta mora da bude čista i da budete sigurni u kom pravcu će sačma da završi. Sačma je sklona rikošetiranju pa pucanje kroz kojekakve gustiše u zajedničkom lovu može da bude veoma opasno. Što se tiče sačme punjene u dve različite granulacije ona se nije pokazala kao najsrećnije rešenje, pošto je sačmeni snop prilično nejednak. 
 | 
|  | 

|