Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Fazana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Fazana
Macvanski lovac
 Kolega @ssekir75 video sam na temi "lisica" da si pucao osmicom,pa da kazem da sam i ja ovu odstrelio krusikovom osmicom BK na nekih 20-25m.Nije to sitna sacma,na ovoj daljini je taman,inace se vidi jedan deo pogotka visoko po sredini,ali ono sto je oborilo se ne vidi,ova strana sa koje je slikana je i strana sa koje je pucano,a pogodio sam je tik iza plecke,malo nize od sredine tela,dakle,srce-pluca,nije ni mrdnula Smile a da ne bude off,nas cetvorica,svi po fazana i jos toliko promasaja,jako topao dan pa je bilo tesko i nama i psima.
Rodjen da budem lovac

lovac junior
 mi smo danas lose prosli :/ bilo je nas 5(4lovca i ja) samo 3 fazana ostreljeno,a mnogo omaseno,i to bez veze...
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

ssekir75

Macvanski lovac kaže:
Kolega @ssekir75 video sam na temi "lisica" da si pucao osmicom,pa da kazem da sam i ja ovu odstrelio krusikovom osmicom BK na nekih 20-25m.Nije to sitna sacma,na ovoj daljini je taman,inace se vidi jedan deo pogotka visoko po sredini,ali ono sto je oborilo se ne vidi,ova strana sa koje je slikana je i strana sa koje je pucano,a pogodio sam je tik iza plecke,malo nize od sredine tela,dakle,srce-pluca,nije ni mrdnula Smile a da ne bude off,nas cetvorica,svi po fazana i jos toliko promasaja,jako topao dan pa je bilo tesko i nama i psima.

da je bila 6 ili 4 ne bi ni mrdnula. no kako god, nadam se da više neće da nam jede fazane...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

golf071
 Danas smo lovili fazana,nas dvanaest lovaca nismo imali ni jednog fazana,katastrofa.Nismo videli ni jednog petla sto je stvarno lose.Cry Videli smo pet sest koka i jednog zeca i to je to.Na njih danas nismo pucali.Inace je bilo mnogo toplo. Confused
Novine

mrwa22250
 ja se danas upisah u strelce,prelep petao,puska iz 18,BP mb light 2,5mm-30g,daljina 35-40m i naravno svega ne bi bilo da nije Ozzy-ja mog vernog pomocnika.prelepo otvaranje sezone,divljaci vise nego dovoljno,ja nazalost vec u 9h morao da prekinem i da idem na sljaku mada koliko je bilo toplo mozda i bolje.
mrwa22250 priložio:
3265prvi_lov_2013_007.jpg

Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

golf071

mrwa22250 kaže:
ja se danas upisah u strelce,prelep petao,puska iz 18,BP mb light 2,5mm-30g,daljina 35-40m i naravno svega ne bi bilo da nije Ozzy-ja mog vernog pomocnika.prelepo otvaranje sezone,divljaci vise nego dovoljno,ja nazalost vec u 9h morao da prekinem i da idem na sljaku mada koliko je bilo toplo mozda i bolje.
Bravo 2 Svaka cast kolega.
Novine

DamirKS

RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

srle1976

lovac junior kaže:
mi smo danas lose prosli :/ bilo je nas 5(4lovca i ja) samo 3 fazana ostreljeno,a mnogo omaseno,i to bez veze...

junio vi ste jos i extra nas je bilo 10 lovaca, dignuto devet petlova a samo dva ubijena.

Lala
 Juče sam prvi put ove godine izašao na fazana, iako moje LU otvorilo sezonu još 06.10., nisam mogao do sada da idem zbog nekih obaveza.
Elem, prilično velika grupa lovaca, nas 12 u grupi, sa 10 pasa, traktorom smo ušli duboko u atar. Sa sobom smo poneli gajbu sa 20 fazana iz volijere; ideja je bila da prvo pustimo fazane na tri terena sa remizama i parlogom, zatim da obavimo lovački doručak, i onda da krenemo u lov. Fazana iz prirodnog legla mi praktično nemamo, a da bi izbegli gubitke fazana od predatora i uginuće, puštamo ih 'pred pušku'. Nema to onu draž pravog lova na petla divljaka, i nema tu nekog nadmudrivanja, ali daj šta daš, i ovo je bolje od šetanja pustim atarom.
Kako smo planirali, tako smo i uradili, krenulo smo sa lovom otprilike sat i po od puštanja. Rasporedujemo se u liniju i krećemo sa pretragom terena, koji je kao stvoren za divljač! Bukvalno ima svega što divljač traži: i zaklona (remiza, parlog), i kanala sa vodom, i nekog starog zapuštenog i zaraslog voćnjaka... Svaki od tri terena smo detaljno pročešljali, bukvalno prekopali' i to u dva prolaza, psi su radili svoj posao, a bogami i lovci se nisu ustručavali da zagaze u gustiš. Medjutim, od 20 puštenih fazana, uspeli smo da pronadjemo i podignemo polovinu, 1 petao je 'pretekao' promašen, a ostalih 9 je oboreno. Šta se desilo sa nepronadjenih 10 komada, nikom nije jasno, tim pre što su oko tih terena na koji su pušteni fazani samo ogromna gola ledina, sa koje je prethodno skinuta soja. Kako je moguće da nam za svega sat i po bukvalno 'nestane' 10 puštenih fazana, a maltene nemaju gde da odu? Jedino moguće objašenjenje je da su odleteli u šumu koja je najmanje 1,5 kilometar udaljena. Ili zbog zaista pretoplog i suvog vremena psi nisu mogli da uhvate miris, ali to prosto ne mogu da poverujem? Ko će ga znati, šta je razlog!

Ja sam imao sreću da zabeležim odstrel, i to najviše zahvaljujući mom Kastoru koji je juče izginuo radeći po pretoplom vremenu, a tog petla koji je pao kerina je bukvalno 'iskopao' iz nekog krajička parloga, gde nisam ni mislio da će biti nešto. Uredno ga je pronašao, ovaj krenuo da beži peške, kratak kule, podizanje petla, jedna patrona ispaljena, uredan aport i predaja, i to je to - prvi ovogodišnji fazan na visku.

Ostale divljači ima vrlo malo, podignuto je svega nekoliko srna i dva zeca, i to je sve!

Dakle, i pored najbolje volje, i pored korektnog ponašanja lovaca i pored najmanje 5 vrlo kvalitetnih pasa (ostali psi su uglavnom mladi, kojima je ovo prva sezona), učinak polovičan.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

DamirKS

Lala kaže:
Juče sam prvi put ove godine izašao na fazana, iako moje LU otvorilo sezonu još 06.10., nisam mogao do sada da idem zbog nekih obaveza.
Elem, prilično velika grupa lovaca, nas 12 u grupi, sa 10 pasa, traktorom smo ušli duboko u atar. Sa sobom smo poneli gajbu sa 20 fazana iz volijere; ideja je bila da prvo pustimo fazane na tri terena sa remizama i parlogom, zatim da obavimo lovački doručak, i onda da krenemo u lov. Fazana iz prirodnog legla mi praktično nemamo, a da bi izbegli gubitke fazana od predatora i uginuće, puštamo ih 'pred pušku'. Nema to onu draž pravog lova na petla divljaka, i nema tu nekog nadmudrivanja, ali daj šta daš, i ovo je bolje od šetanja pustim atarom.
Kako smo planirali, tako smo i uradili, krenulo smo sa lovom otprilike sat i po od puštanja. Rasporedujemo se u liniju i krećemo sa pretragom terena, koji je kao stvoren za divljač! Bukvalno ima svega što divljač traži: i zaklona (remiza, parlog), i kanala sa vodom, i nekog starog zapuštenog i zaraslog voćnjaka... Svaki od tri terena smo detaljno pročešljali, bukvalno prekopali' i to u dva prolaza, psi su radili svoj posao, a bogami i lovci se nisu ustručavali da zagaze u gustiš. Medjutim, od 20 puštenih fazana, uspeli smo da pronadjemo i podignemo polovinu, 1 petao je 'pretekao' promašen, a ostalih 9 je oboreno. Šta se desilo sa nepronadjenih 10 komada, nikom nije jasno, tim pre što su oko tih terena na koji su pušteni fazani samo ogromna gola ledina, sa koje je prethodno skinuta soja. Kako je moguće da nam za svega sat i po bukvalno 'nestane' 10 puštenih fazana, a maltene nemaju gde da odu? Jedino moguće objašenjenje je da su odleteli u šumu koja je najmanje 1,5 kilometar udaljena. Ili zbog zaista pretoplog i suvog vremena psi nisu mogli da uhvate miris, ali to prosto ne mogu da poverujem? Ko će ga znati, šta je razlog!

Ja sam imao sreću da zabeležim odstrel, i to najviše zahvaljujući mom Kastoru koji je juče izginuo radeći po pretoplom vremenu, a tog petla koji je pao kerina je bukvalno 'iskopao' iz nekog krajička parloga, gde nisam ni mislio da će biti nešto. Uredno ga je pronašao, ovaj krenuo da beži peške, kratak kule, podizanje petla, jedna patrona ispaljena, uredan aport i predaja, i to je to - prvi ovogodišnji fazan na visku.

Ostale divljači ima vrlo malo, podignuto je svega nekoliko srna i dva zeca, i to je sve!

Dakle, i pored najbolje volje, i pored korektnog ponašanja lovaca i pored najmanje 5 vrlo kvalitetnih pasa (ostali psi su uglavnom mladi, kojima je ovo prva sezona), učinak polovičan.

Kolega bez ljutnje meni to vise lici na streljanje fazana, a nikako lov. Samo ne treba kriviti lovce sve ce biti vise situacija 'pustanja fazana pred pusku. Gazdovanje lovistima postalo je zaSudija
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

SUMO
 Ti fazani imaju slab miris i ne pomeraju se.U takvim situacijama pokusajte da trazite kao kad izgubite kljuceve, detaljno. ako su psi losi, dobro ste nasli i tih 10.
Obrenovac je juce blistao u punom sjaju. Fazana kao u sretno vreme. Koka i zeca takodje.
Realno, lov bi pomerio za 1.11. jer ovo nema smisla. Pretoplo je, vegetacija visoka, a ljudi u poljima dosta.

ssekir75
 kako imaju slab miris kad ja osetim razliku u mirisu između petla divljaka i onog puštenog pre dve nedelje? (naravno kad su mi u rukama) ovaj pušteni bogme zaudara. pa ako ga ja osetim, što mi je nos faličan od rođenja, gde neće pas? moguće je doduše da su psi zbog vrućine izgubili dah, jer stvarno je bilo pretoplo
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

golf071
 Slazem se kolegom Sumom, da bi trebalo pomeriti lov za pocetak sledeceg meseca.Kod nas je juce bilo pretoplo,a ljudi jos rade po njivama. A da se ja pitam ovaj mesec bi lovili predatore, lisicu i sakala i to kao obaveznu akciju,posto ih kod nas ima nenormalno mnogo. Mi juce nismo videli ni jednog petla.iveli
Novine

Podunavac
 Ja sam juče bio u gostima na otvorenju lova u Dalju. Njihovo lovište graniči sa mojim i situacija je bila slična. Bilo nas je 20-ak lovaca i podelili smo se u dve grupe. Kerova dovoljno u obe. Domaćini su nas stvarno poveli na dobre terene. Međutim rezultat slab. Odstreljeno 7 ili 8 fazana. Ja sam juče odstrelio prvog fazana ove sezone iako mi je to bio već treći lov. U mom LD-u sam odstrelio zeca a u mom bivšem LD-u nisam imao lovačke sreće. Sve u svemu kod mene je situacija dosta loša i ako ovako ostane i nakon skidanja kukuruza nećemo se naloviti fazana ove sezone.
Tri prsta 2Kolce

Zoran Zoli
 Evo da i ja upsem koju , u mom L. U. lov je poceo 13 . 10 . situacija je sledeca fazana ima dosta ali odstrel je jako los iz raznih razloga bar po mom misljenju . Prvi problem su velike vrucine tako da do 9 sati sta nadjes pomocu kerova to je to sve posle je cista sreca , drugi problem smo sami lovci dosta promasaja cistih zicera ali valjda ce biti bolje svaki sledeci lov . Vrucina je veliki problem i zbog divljaci a i zbog kerova jako se brzo umore a tragovi tj mirisi divljaci sve slabiji kako prodje jutarnja rosa .fazan
srbijalov

Luka 94
 Ahooj..Smile

20.10.,otvorenje lova na fazana u LD.Sokolovac,Požega u kojemu sam ujedno i clan.
Posto sam jos u subotu morao biti u Zagrebu na faksu,kuci dolazim u kasnim vecernjim satima. Na brzaka pozdravljam roditelje i pocinje spremanje za lov (sto me ujedno veseli skoro i kao sam odlazak u lov..Grin ).
Sve je spremno,budilica namjestena (makar nije ni trebala),kako sam legao u krevet tako su samo pocele slike u glavi kakve ce sve prilike biti,marke pasa itd Grin ..nekako zaspih,ali prve zrake sunca bude me 'tik' pred budilicu..

Na putu prema zbornom mjestu (lovacka kuca) kupim svog tetka (mentora) i NKD po imenu Dina.
Pao je dogovor za teren koji se lovi i nas desetorica lovaca sa 7 pasa krecemo.

Teren predivan,niska gusta trava, svakih malo koja parcela neobranog kukuruza,sikare i potok koji nas je pratio dobar dio puta..Rasporedujemo se po terenu i krecemo.Ispred nas je zapusteni vocnjak sa niskom travom i tu pas dize prvog fazana,ostali su pucali,ali nista,dosta daleko se digao...dolazimo do ciste trave di jedan lovac odstrjeljuje mladu lisicu,cestitamo i idemo dalje. Dize se fazan,puska u rame 'buum' fulam,nisam stigao ni drugi metak ispalit i lovac pokraj mene ga rusi..Grin Mislim si, nece se valjda ponoviti kao prosle nedjelje, 8 prilika niti jedna realizirana..Grin
Dalje,zatvaramo jedan kukuruz i na samom pocetku odmah jedan fazan,'buum' 'buum'..no odleti dalje..tu su pocele zafrkancije na moj racun,ali sta je tu je. I na samom kraju iz kukuruza dize se jedan ljepotan,nesto koncentriraniji puska u rame,pratim fazana,musica na kljun i 'buum',fazan pada..Mojoj sreci nikad kraja..srce nemirno skoro iskocilo..trcim do fazana uzimam u ruke,padaju cestitke..nudi se rakija i odmah pada koja slika..Grin
Ovaj puta je municija bila RC Caccia 34g,3,30 mm. i ostajem na njoj.Odobreno
Do kraja je bilo jos jedna prilika,ali nista..ulovilo se 7 fazana i jedna lisica,dosta ih se jos diglo i mogu reci da ih ima vise nego prosle godine..ali i lisica,4 viđene 1 odstrjeljena.
Luka 94 priložio:
1_160.jpg

Luka 94
 Evo i slike sa mojim tetkom,fazanom (fazani na visku su od tetka i jednog starijeg lovca) i lisica.
Luka 94 priložio:
2_96.jpg

goranv

SUMO kaže:
Ti fazani imaju slab miris i ne pomeraju se.U takvim situacijama pokusajte da trazite kao kad izgubite kljuceve, detaljno. ako su psi losi, dobro ste nasli i tih 10.
.
Desavalo mi se u komercijalnim lovovima da iskusni matori kerovi nece da markiraju fazana koji su pred lov pustani prodju na pola metra pored fazana cak i kada ga vide ne reaguju kao na divljac
V.G.

Huntr
 da dam odgovor iz licnog iskustva na Lalino postovanje.
u mom prethodnom LU smo vise od decenije pustali fazana pred cev trebalo nam je mnogo godina da shvatimo da moramo da pretrazimo i svo oranje i sve cistine okolo mesta pustanja.
sto Sumo kaze gde padnu tu i ostanu samo se zalepe za zemlju bez obzira sto nema nikakvog rastinja okolo.
a opet ako ima koje drvo sede na grani ko kokos na precagi u kokosinjcu.
nazalost najmanje ruzan nacin lova se pokazao taj kad gajbice prislonimo uz trnjine koje rastu na nekom manjem gustisu da ne mogu da polete nego samo da odtrce.posle toga opkolimo taj manji parlog ,rasporedimo se na bezbednu razdaljinu od lovca do lovca i pustimo kerove da ih izvitlaju i posle toga krenemo za njima na mesta na koja su se razleteli jer posle par metaka ispaljenih tako,i oni shvate da su na meniju taj dan pa daju sve od sebe da u daljem nadmudrivanju sacuvaju zivu glavu.
A STA MISLIM O TAKVOM NACINU LOVA SAM NAPISAO DOLE U POTPISU.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti

Lala

DamirKS kaže:
Kolega bez ljutnje meni to vise lici na streljanje fazana, a nikako lov. Samo ne treba kriviti lovce sve ce biti vise situacija 'pustanja fazana pred pusku. Gazdovanje lovistima postalo je zaSudija

Potpuno se slažem da ovakav način lova (puštanje pred pušku) nema draž pravog lova na fazana divljaka. Situacija u lovištu je takva, da smo primorani ovako, daj šta daš, jer divljaka fazana nema. Bolje da puštamo fazana lovcima pred pušku, nego da ga puštamo ranije u lovište i hranimo lisice!

Možda bi mogli malo da prodiskutujemo o pripremi fazana za puštanje iz volijere - postepeno tzv. 'podivljavanje'. Puštanje nepripremljenih fazana čak i pred pušku ne garantuje da će oni koji prežive lovce i pse i ostanu u ataru, preživeti predatore, hladnoću i sve ostalo što ih čeka. U krajnjoj liniji, mislim da ove kokoši čak nisu u stanju ni hranu da pronadju u prirodi, jer su navikli da ih se hrani.

Što se tiče procenta odstrela, malo sam se raspitivao, čak i u najboljoj komercijali procenat odstreljenih u odnosu na procenat puštenih retko prelazi 70%, u najboljem slučaju. Možeš imati šampionske pse, idealan teren, vrhunske lovce, sve je to OK, ali ponavljam, izgleda da retko može da se desi da pronadješ svu puštenu divljač - skoro je nemoguće.

O gazdovanju lovištem mislim da imamo posebnu temu, ali moje trenutno mišljenje o tome je takvo da bi moralo biti cenzurisano ako bih ga napisao.

Još jedna stvar: kako čujem (neprovereno je, da se ogradim odmah) u velikim fazanerijama je praktično cela proizvodnja ovogodišnjih fazana prodata. Postavlja se pitanje koliko dugo će 'zalihe' fazana po LU izdržati, i dokle ćemo moći da iznosimo fazane. Tek je počela sezona, i pitanje je da li LU imaju dovoljno fazana za još tri meseca? Čini mi se da će već za nekoliko nedelja da se oseti manjak divljači.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,390,072 posete www.srbijalov.com