Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
darkolovac
 Ja mislim da je mnogo, jedino sto imas i taj drugo par cevi :S Ja sam za moju tatru dao 250e ispalila 20 patrona

Brka bez brkova

mlad lovac kaže:
Ja sam Nemanja Vilimonovic iz Krusevca,nov sam na forumu...za koji mesec punim 18 godina, i razmisljam o svojoj prvoj pusci...dakle, imam u ponudi zh 301 kal. 12 cena je 400 evra...puska gotovo u fabrickom stanju, a uz to mi covek daje i cevi kalibar 16...sta mislite kakva je ponuda i o toj puci uopste...pozdrav
ako bi ti dao kombinovane cevi 7x57-12/70,onda ok,a ove 16/70 ne znace ti puno.Puska je dobra ako ima kombinovane cevi jer mozes lepo loviti svinje pogonom,a kao sacmara,mislim da ti je iz 27 puno bolja,a nju mozes da nadjes za 200e.zh nema hromirane cevi ,tako da se mora redovno cistiti,i lako dolazi do osrecenja

Neca KS
 i on mi je isto rek'o da se mora cistiti odmah po zavrsetku lova...a inace u prvom planu mi je bila izh 27, puc'o sam sa njom na glinene golubove i imao sam samo 2 pogotka od 15, ona mi ne lezi...a sa toz 34 ep imao sam 10 od 15 i ona mi lezi, samo mi je nekako zbrojovka sigurnija zbog glave, bravljenja...inace sa njom nisam pucao, ali probao sam brzo ubacivanje u rame i odmah mi dolazi na nisan...na kundaku ima nesto kao trap puske da se steluje(izvlaci se gore, a moze i dole, kako kome odgovara)...hvala na odgovorima Odobreno

Cvele
 Po cemu je sigurnija zbrojevka zbog glave, bravljenja?? Iznenadjen Zato sto ima kljuceve i gore i dole? Ti neces da pucas s' njom 12/76 jer nema leziste za to, mada znam ljude koji su pucali 12/76 sa IZ57 ako se ne varam to je polozara u kalibru 12 sa lezistem 70, i nista im se nije desilo(ne kazem da je to ispravno tako raditi) vec da ti dokazem da nema zbrojevka nikakve prednosti sem kombinovanih cevi(koje bi' ti morao naknadno da kupujes) u odnosu na IZ, cak mi se cini da je teza od IZ....
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Neca KS
 Tezina puska je ista...a ja sam siguran da ima jace bravljenje od bilo koje druge klasicne bok sacmare zbog kombinovanih cevi...karabinska municija ima tri/cetri puta jaci pristisak od sacmene pa samim tim i glava mora da bude mnogo jaca...ispravite me ako gresim.

Cvele
 Ne verujem da je tezina ista. A to za karabinsku municiju moze da bude a ne mora da znaci... jer se samo ona proizvodi s' kombinovanim cevima, postoje ljudi koji su IZ27 prepravljali i skidali jednu cev, ubacivali olucenu i pravili kombinovane puske.... kako onda to radi ako nije jako ?
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Neca KS
 To si u pravu, ali sve je to veliki rizik...ipak fabrika je fabrika...a sto se tice ruskog oruzja, ja znam sta je to(imam dve u kuci)...ali iz 27 mi jednostavno ne odgovara i mnogo je kockasta, a i vise mi se svidja zh 301/321 i bolje mi lezi, a potrebna mi je kombinirka zbog divljih svinja...ali na prvom mestu su zec i fazan...aa sto se tice cokova na obe cevi pise 18.35, molio bih nekog da mi prevede to u cokovima Rastanak

Neca KS
 pogresan smajli Oi

darkolovac
 Nisam neki strucnjak, ali mi neka logika nije ovde jasna, msm ne vidim kako nece biti sigurnija puska koja ima i kljuc gore od one koja ima samo dole, ne bitno o kojoj se pusci radi...

Zlocko
 Pozdrav od Januara bi trebalo da posedujem prvu pusku,samo se ja sad dvoumim izmedju IZ 27 i IZ mp153 obe u cal. 12/76...Sta vi preporucujete,jedna od ove dve,ili nesto sasvim trece?

Neca KS

darkolovac kaže:
Nisam neki strucnjak, ali mi neka logika nije ovde jasna, msm ne vidim kako nece biti sigurnija puska koja ima i kljuc gore od one koja ima samo dole, ne bitno o kojoj se pusci radi...

pa i ja to isto kazem, a i valjda je bolje fabrika kako ga je napravila nego neko budzenje...ako hoces rusku kombinovanu lepo uzmes iz 94,a ne od iz 27 budzis nesto...moje misljenje

Neca KS
 Zamolio bih nekog ko ima zh 301/321 da kaze nesto vise o toj pusci...

kimi

Zlocko kaže:
Pozdrav od Januara bi trebalo da posedujem prvu pusku,samo se ja sad dvoumim izmedju IZ 27 i IZ mp153 obe u cal. 12/76...Sta vi preporucujete,jedna od ove dve,ili nesto sasvim trece?

Prvo dve cevi....pa onda jedna....Kalanjikov
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

Zlocko
 To i ja kazem caletu,ali on je uporan za poluatomatom,posto to treba oboje da koristimo...A sto se mene tice,meni je svejedno,obe su ruske,i obe sam imao priliku da cackam,i po meni su obe dobre...

Podunavac
 Ne želim da uvredim mnoge vlasnike ZH pušaka niti da potcenjujem taj model. Ali ova puška se nije proslavila kvalitetom. Cevi su osetljive na koroziju i zahtevaju redovno održavanje posle svake upotrebe, često im pucaju udarne igle, a skoro svaka koja je redovno upotrebljavana ima lufta u glavi. Po kvaliteti Češke puške idu ovako:
1. Super Brno (bez konkurencije). Bolja je i od mnogih pušaka zapadne proizvodnje. Ima tvrdo hromirane cevi, kvalitetno i čvrsto bravljenje i sistem vatri tipa H&H na bočnim pločicama. Ko može da nađe ovu pušku miran je dok je živ, ona će ga odlično služiti.
2. Brno Tatra, cevi nisu tvrdo hromirane i moraju se redovno održavati ali je sve ostalo na solidnom nivou kvalitete.
3. Brno ZH i Brno mod. 500. Mogu da posluže uz redovno održavanje i pravilan izbor municije, ali ako se može naći nešta kvalitetnije, bolje ih je zaobići. Znam da ih mnogi koriste (Brno ZH) i da su zadovoljni sa njima ali ovo su činjenice.
Što se tiče sačmarice Baikal IŽ-27 je daleko kvalitetnija i dugotrajnija puška od Brno ZH. Bez obzira što na prvi pogled deluje drugačije (laiku), zbog sistema bravljenja.

Neco KS za 400 evra možeš da kupiš Berettu S55 u odličnom stanju i da imaš odličnu pušku koja će da te služi celog tvog lovačkog veka. Moja ti je preporuka što se tiče polovnih pušaka sledeća: Super Brno, Beretta S55, IŽ-27 ili TOZ-34.
Tri prsta 2Kolce

Neca KS

Podunavac kaže:
Ne želim da uvredim mnoge vlasnike ZH pušaka niti da potcenjujem taj model. Ali ova puška se nije proslavila kvalitetom. Cevi su osetljive na koroziju i zahtevaju redovno održavanje posle svake upotrebe, često im pucaju udarne igle, a skoro svaka koja je redovno upotrebljavana ima lufta u glavi. Po kvaliteti Češke puške idu ovako:
1. Super Brno (bez konkurencije). Bolja je i od mnogih pušaka zapadne proizvodnje. Ima tvrdo hromirane cevi, kvalitetno i čvrsto bravljenje i sistem vatri tipa H&H na bočnim pločicama. Ko može da nađe ovu pušku miran je dok je živ, ona će ga odlično služiti.
2. Brno Tatra, cevi nisu tvrdo hromirane i moraju se redovno održavati ali je sve ostalo na solidnom nivou kvalitete.
3. Brno ZH i Brno mod. 500. Mogu da posluže uz redovno održavanje i pravilan izbor municije, ali ako se može naći nešta kvalitetnije, bolje ih je zaobići. Znam da ih mnogi koriste (Brno ZH) i da su zadovoljni sa njima ali ovo su činjenice.
Što se tiče sačmarice Baikal IŽ-27 je daleko kvalitetnija i dugotrajnija puška od Brno ZH. Bez obzira što na prvi pogled deluje drugačije (laiku), zbog sistema bravljenja.

Neco KS za 400 evra možeš da kupiš Berettu S55 u odličnom stanju i da imaš odličnu pušku koja će da te služi celog tvog lovačkog veka. Moja ti je preporuka što se tiče polovnih pušaka sledeća: Super Brno, Beretta S55, IŽ-27 ili TOZ-34.

Hvala na savetu...moj dugar ima s55 dobra je to puska,ali mi se na oko ne svidja,ali sto se tice kvaliteta nema sta...toz 34 ep stara 5 godina, nju sam koristio na glinene golubove i stvarno sam prezadovoljan tom puskom ,kako ,,bije" to je strasno...i svidja mi se sto je dosta laksa od iz 27 i zh 301...ovaj covek sto mi nudi tu zh kaze da je menjao iglu-on je inace isto iz mog sela...on ima tatru ili super brno, nisam siguran...ako bih kupovao rusku pusku, kupio bih novu

Neca KS
 zaboravih da kazem...moj komsija ima zh 321 kal.16, on kaze da je nikad nije cistio, samo na kraj sezone prebrise krpicom i to je..a puska je u solidno dobrom stanju-stara oko 25 godina, sta kazete na to? Smile

270
 Ne bih rekao da su ZH puške slabijeg kvaliteta pogotovo ih ne bi merio sa IZ 27, onih iz 70-tih i 80-tih ajd i nekako ali ovo što sad izlazi a narocito posle 2005godine ne može ni da pridje starom ZH!
Podunavac: Kažeš "Cevi su osetljive na koroziju" po mom iskustvu ništa više pa čak i manje nego Suhl-ove sačmarice. Moj prijatelj sa ZH lovi od 1987 godine i posle lova u svaku cev samo prsne po malo ulja u spreju Balistola ili Sinola i protrlja četkom (postupak od 2-3 min maximum) i odloži u orman. Detaljno čisti samo na kraju sezone i cevi su i dan danas kao ogledalo.
Dalje kažeš "Svaka koja se redovno upotrebljava ima lufta u glavi"! Luft su dobile samo one iz kojih je korišćena ručno punjena municija "odokativnom metodom" što kod naših lovaca znači "Zimi turim mericu i po baruta ili čak 2 za svaki slučaj". Znam za par koji su koristili isključivo fabričku municiju normalnih pritisaka i posle 30 i više godina nemaju lufta na svojim ZH puškama!
Takođe i da "igle pucaju" nism čuo a u mom udruženju još niko nije menjao igle na Zh ali zahvaljujući Zastavi a sada i novim "Rusima" zamena igala ide ko luda.
Po meni puška mnogo bolja od novijih Ruskih i zemljakinje Brno 500 ali daleko iza renomiranih zapadnih proizvođača!
Meni lično naj više smeta pun čok na obe cevi i kod lovačke a ne samo trap varijante kao i preširoka Glava (koja je morala da bude takva zbog izmene raznih vrsta cevi) a i delimično mi smeta mesto na kome se nalazi kočnica (branik obarača) mada kočnicu u opšte ili retko koristim ipak mi je lepše i praktičnije kada je na vratu.

Brka bez brkova
 270,zapade mi za oko kad kazes da" kocnicu uopste ili retko koristis".jel nosis otkocenu pusku u lovistu ili kako...?

Neca KS
 ja se slazem sa tobom kolega, jer imam ziv primer...meni bi to trebala prva puska da bude,malo sam dosadan al moram...imam u ponudi brno zh 301 ii cevi 321 kal. 16 za 400 evra, veoma malo koristena,cevi kao kristal se siju nema ni jednu mrljicu...sta mislis kakva je to ponuda?

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,545,275 posete www.srbijalov.com