|
Lov na Fazana
|
| Cadara |
Objavljen 22.10.2013. 11:44
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Sa Fazanom se generalno nešto dešava, da li neadekvatan prihvat i puštanje, ili loš kvalitet kupljenih ne znam.
Moje LD svake godine poslednjih 5-6 godine unese u lovište minimalno 700 fazana a ove godine na primer 1.000 kom, radimo mešano unesemo iznošeno matično jato prvih dana juna i to uvek 200-300 komada, zatim unosimo od 10 nedelja, prvo u montažno-demontažna prihvatilišta u lovištu na adaptaciju 2 nedelje, posle se to rasklapa i seli na drugi teren a fazani se sami razilaze ali se još 2 nedelje iznosi granulirana hrana F2 pomešana sa tritikalom i kukuruzom, u lovištu ima vode ali ako procenimo da nema onda je tu cisterna od 2500l koju parkiramo na terenu i svaki dan se iz cisterne uzima voda i dosipava u pojilice koje su postavljene, do na jednom terenu imamo betonirano pojilište od 3.000l vode. Uglavnom tereni su prelepi, trske, trnjine, vinogradi, parlozi, gusti šumarci bagremara, vrbovi šumarci puni ševara, ristki teren (pretežno ogromne trske i po par kilometara duge). i na kraju puštamo fazane krajem avgusta od 14-16 nedelja. Prosečan odstrel po dozvolama je 200-270 komada u toku lovne sezone i to prvih par lovova je Ok a posle nemaju svi lovci fazana u lovu. Puca se samo petao. To je loše po meni, tu bi moralo sa takvim angažovanjem da je odstreli godišnje bar 400 fazana i to bi broj lovaca koji je oko 55 sasvim zadovoljilo.
evo slike našeg montažnog prihvatilišta kapacitet je oko 120-150 fazana koji budu tu na adaptaciji 2 nedelje.

U lovištu je prisutno dosta predatora, Šakal, Licica, Jazavac, Kuna zlatica, Divlja mačka pošto je Potisko lovište. O pticama grabljivicama da i ne pričam svega ima, a svraka i sivih vrana nikada više od kada ja pamtim.
Da li mi samo hranimo predatore ne znam ni sam.
Uglavnom puštanje pred cev nam ne pada ni na pamet i ako bi došlo do toga da to primenjujemo, onda je bolje da i ne lovimo fazana. |
| |
|
|
| IvicaL |
Objavljen 22.10.2013. 14:52
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Ljudi moji sta da vam kazem. Sombor je definitivno puko. Evo treca nedelja kako idemo na fazana. Rezultat?
U 3 lovna dana moja grupa videla i odstrelila 2 petla, dignuta jedna koka i nije pucano na nju, 1 petao digao pas ali daleko.
I to je to.\
I to je to??????
Na zalost tako je, ja jos ostajem ne krsteni lovac
lala, pa sta
|
| |
|
|
| Predator |
Objavljen 22.10.2013. 19:45
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Luka 94 kaže:
Evo i slike sa mojim tetkom,fazanom (fazani na visku su od tetka i jednog starijeg lovca) i lisica.
Čestitam kolega! I promašaji su sastavni dio lova, to se dešava i mnogo iskusnijim kolegama. Najvažnije je da se poštuju pravila ponašanja u lovu i da se ne puca na svakog fazana koji poleti, jer on nekada nije u dometu, leti mnogo nisko ili koristi prirodne zaklone (drveće, granje i slično).
U mom LU 20.10. je bio prvi izlazak na fazana. Kod mene u sekciji 24 lovca, na terenu obrano oko 2/3 kukuruza. Većina lovaca iz sekcije je lovila teren u kome nam je fazan najbrojniji. Nas 9 u grupi sa jednim engleskim seterom, jednim NOD-om, četiri brak jazavčara i balkankom smo solidno prošli. Podigli smo ili vidjeli oko 10-12 fazana, 3-4 zeca i jednu lisicu. Od toga odstrijeljena 4 fazana i "smrtno" uplašena jedna lisica. S obzirom da ne lovimo sa ptičarima, odlično! Idući iza nas, na istom terenu je lovila druga grupa uglavnom sa ptičarima i oni su podizali više fazana i pucali više od nas, ali su imali manje ulova. Azra je podigla dva fazana od kojih sam jednog uspio da pogodim, a drugog ispratio kao svatove. Sve u svemu, prvi izlazak sa puškom ove sezone i lijep osjećaj, a ni ulov nije izostao. Iako je dan bio izuzetno topao i mi van forme, uživali smo do kasnih popodnevnih časova, što u lovu, što uz pečeno prase. Fazana trenutno ima malo više nego prošle godine, ne koliko smo očekivali, ali za početak nije loše.
|
| |
|
|
| ilija 9 |
Objavljen 27.10.2013. 05:47
|

Član

Upisa: 127
Pristupio: 06.07.2012. 11:00
|
Evo ja se spremam polako za danasnji lov,Dobar pogled svima danas. |
| |
|
|
| mrwa22250 |
Objavljen 27.10.2013. 16:02
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
izgleda da ce se isplatiti letosnja paljba po lisicama.jos jedan prelep lov danas,do dorucka svi po petla u povratku po jos jednog.podignuto preko 60 kom.fazanske divljaci za tri sata lova-prava uzivancija.prvi odstrel iz marke,prelep ovogodisnji petao.posle toga kolege otpucase svako po petla i sedosmo na dorucak.zadovoljni vidjenim i ucinkom opusteno krecemo u deo terena koji prosle nedelje nismo lovili.jedan dugi kule(sigurno preko 100m) i moj Ozzy staje u marku.prilazim,fazan polece,vozim ga nekih 20-tak metara i skljoc .posto sam danas nosio 153-ku na dorucku izvadio metak iz cevi zakocio pusku i okacio je na drvo.kad smo krenuli ja samo otkocio i tako uslikao petla koji odlete pevajuci kao da se ruga.grupovodjina kuja sa druge strane kanala stala u marku i ja se vracam do mesta odakle je fazan poleteo da ga sacekam ako krene na mene.podizemo koku koju naravno ne pucamo i krecemo dalje.nakon predjenih 50-tak metara vidim da Ozzy-ja nema i vidim da mu rep viri iz trave 3-4m od mesta sa kog je poleteo prosli fazan.zovem ga ljut ,misleci da markira logu sto inace nikad ne cini ,a on ni da se pomeri sa mesta.okrecem se i nastavljam niz kanal kad cujem krila i pesmu petla okrecem se i vidim ga kako odlazi prema granici sa madjarskom tako da niko od kolega nije mogao da puca .naravno zajebancija na moj racun,a Ozzy me u prolazu samo pogleda onako ispod oka u fazonu-magarce jedan,ja kad nesto za m,dobijem po usima a ti ?na samom povratku u selo,kod zapustenog ribnjaka nakon gomile koka polece petao pravo od mene na jedno 30-tak metara i ja ga rusim u trsku,odakle ga Ozzy apotrtira,praznim pusku srce puno,zalim sto kod sebe nemam aparat da se slikamo svi zajedno sa ulovom u ataru ali bice drugi put.jedina losa stvar je bila vrucina i zbog toga smo lovili teren uz kanale gde ima dovoljno vode da barem psi mogu da se osveze.mislim da nas pravi lovovi tek ocekuju a i da ovako ostane ne bih se bunio
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 27.10.2013. 17:41
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Svaka cast mrwa ako toliko fazanske divljaci imate u lovistu... Bas me interesuje, ako nije tajna, koliko nedelja lovite fazana ?
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| davorcalic |
Objavljen 27.10.2013. 18:05
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
pozdrav....kod nas postoji uteha u jednu parcelu sa kukuruzom i ako tamo nisu sakriveni svi fazani naseg lovista...a nisu...onda imamo ozbiljan problem....
Žena mi Makedonka.... 
|
| |
|
|
| mrwa22250 |
Objavljen 27.10.2013. 18:23
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Cvele kaže:
Svaka cast mrwa ako toliko fazanske divljaci imate u lovistu...  Bas me interesuje, ako nije tajna, koliko nedelja lovite fazana ?  nije tajna lovimo 10 nedelja ako ne bude velikog snega ili ne daj Boze nekog drugog kurcslusa
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 27.10.2013. 18:40
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Evo ja danas bio u gostima na otvaranju glavne lovne sezone kod prijatalja u Cerovi kod Kruševca. Šta reći osim jedan lep lov i još lepše druženje, a ni otstrel nije izostao.
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 27.10.2013. 18:58
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
mrwa22250 kaže:
Cvele kaže:
Svaka cast mrwa ako toliko fazanske divljaci imate u lovistu...  Bas me interesuje, ako nije tajna, koliko nedelja lovite fazana ?  nije tajna lovimo 10 nedelja ako ne bude velikog snega ili ne daj Boze nekog drugog kurcslusa 
Tako i treba kada imate mogucnosti.. svaka cast jos jednom...
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 27.10.2013. 19:15
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Svaka cast svim kolegama na odstrelima! 
Meni je danas bio prvi lovni dan sa mojom rucno punjenom municijom i mogu vam reci da sam pun utisaka! Opravdala je ocekivanja! Gazimo travu, polece fazan-obaram ga, polece drugi-obaram i njega!
Inace, jaako toplo, ne pamtim da se u ovom periodu lovilo u majci...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| ilija 9 |
Objavljen 27.10.2013. 19:19
|

Član

Upisa: 127
Pristupio: 06.07.2012. 11:00
|
Evo kako je prosao danasnji lov danas je prvi dan lova u centralnoj srbiji moja krecem na zborno mesto svi se polako delimo u grupe ja i jos jedan stariji lovac krecemo sa balkancem i jednim seterom polako 8sati pred nas ni jedan fazan da izadnje malo kasnije lea markira a gonic se odvojio od nas i poceo da goni zeca bum-bum ali zeko pobeze eto tako je prosao danasnji lov na zalost nemam ni jednu sliku
Momak, upitaj starijeg lovca da ti objasni zašto je deo tvog upisa izbrisan-cenzurisan.
Srbijalov Admin Tim |
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 27.10.2013. 19:26
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Neco cestitam i na ulovu i na municiji. 
Ilija 9, pripazi sta i kako pises!
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
| |
|
|
| dr NM |
Objavljen 27.10.2013. 19:52
|

Stari član

Upisa: 451
Pristupio: 15.09.2010. 13:16
|
Pozdrav iz Valjeva! |
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 27.10.2013. 20:43
|

Lovčina

|
Hvala, Nidzo!
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 27.10.2013. 20:58
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kod mene i dalje loša situacija. Danas sam bio u gostima na otvorenju sezone u Borovu selu. Nas preko 30 lovaca sa 20-ak kerova odstrelili jednu lisicu i tri petla. Lovili smo teren uz Dunav gde nema kukuruza, tako da polako počinjem da se plašim da će ova sezona da bude mršava (ako nisu svi fazani u ataru u tablama kukuruza). Jedan lepa situacija danas u lovu. Stari lovac (preko 60 godina), sa starim kerom (poenter 11 godina) i starom puškom petlarom. Ker stao i markira nešta u granju. Čiča kaže ko hoće da puca, neka priđe. Ker stoji kao ukopan, lovci se zgledaju nikako da neko priđe. Na kraju jedan mladić prilazi. Čiča daje naredbu keru da krene. Ker neće u gustiš nego obilazi okolo i ponovo staje u marku. Cela stvar se ponavlja i rasteže nekoliko minuta. Pojedinci već sumnjaju da je "lažnjak" i da je stari trag od divljači koja se izvukla ispred nas. Međutim čiča siguran u svog kera tvrdi da je fazan tu. I stvarno nakon minut-dva fazan poleće u kontra pravcu od očekivanog. Pucaju dvojica i promašuju, na kraju jedan mladi lovac ga dočekuje i obara. Čiča sav ponosan na svoga kera i svi im čestitaju.
Današnji odstrel.
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 27.10.2013. 21:02
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Neco čestitke na odstrelu sa municijom vlastite izrade.
A i na izboru pomoćnika u lovu. Ova je seka izgleda baš uživala u današnjem lovu. Ako joj se svidi moraćeš i njoj jednu pušku da nabaviš.
|
| |
|
|
| golf071 |
Objavljen 27.10.2013. 21:06
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Podunavac kaže:
Kod mene i dalje loša situacija. Danas sam bio u gostima na otvorenju sezone u Borovu selu. Nas preko 30 lovaca sa 20-ak kerova odstrelili jednu lisicu i tri petla. Lovili smo teren uz Dunav gde nema kukuruza, tako da polako počinjem da se plašim da će ova sezona da bude mršava (ako nisu svi fazani u ataru u tablama kukuruza). Jedan lepa situacija danas u lovu. Stari lovac (preko 60 godina), sa starim kerom (poenter 11 godina) i starom puškom petlarom. Ker stao i markira nešta u granju. Čiča kaže ko hoće da puca, neka priđe. Ker stoji kao ukopan, lovci se zgledaju nikako da neko priđe. Na kraju jedan mladić prilazi. Čiča daje naredbu keru da krene. Ker neće u gustiš nego obilazi okolo i ponovo staje u marku. Cela stvar se ponavlja i rasteže nekoliko minuta. Pojedinci već sumnjaju da je "lažnjak" i da je stari trag od divljači koja se izvukla ispred nas. Međutim čiča siguran u svog kera tvrdi da je fazan tu. I stvarno nakon minut-dva fazan poleće u kontra pravcu od očekivanog. Pucaju dvojica i promašuju, na kraju jedan mladi lovac ga dočekuje i obara. Čiča sav ponosan na svoga kera i svi im čestitaju.
Današnji odstrel.

|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 27.10.2013. 22:58
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
nas danas bilo vrlo malo. jedan stari lovac zenio sina, pa su nocas malo    i kad je bilo vreme za oni svi dobro smo prosli, svako po 2 bilo je i dosta promasaja, a i kerovi dok udju u formu... sve u svemu, ne plasim se za ovogodisnju sezonu.
medjutim, sta ne valja? iako zbog vrucine nismo isli daleko (ko da je petrovdan a ne sveta petka, samo u majci na tregere sam bio), ipak smo procesljali neke zanimljive terene, i na njima nismo vidli NI JEDNOG JEDINOG . zakljucak starijih lovaca: trebali bi da uradimo par akcija na i ono zlo od sakala. ima ih mnogo. a kad sam ja letos pricao da sam ga gledao kako jede lane i da se na vreme to nalupa svi me pravili na budalu. dobro da su bar sad zakljucili da je cevka suplja i okrugla.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 28.10.2013. 06:41
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
Neco čestitke na odstrelu sa municijom vlastite izrade. 
A i na izboru pomoćnika u lovu. Ova je seka izgleda baš uživala u današnjem lovu. Ako joj se svidi moraćeš i njoj jednu pušku da nabaviš. 
Hvala, Podunavac! To je moja rodjena sestra, juce je prvi put bila u lovu! Stajala je pored mene dok se sve izdesavalo pa je odusevljena. Ima predispozicije da postane lovac, ima lovacke krvi u sebi, a i obozava oruzje!
|
| |
|