Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Engleski špringer španijel


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Engleski špringer španijel
huntinggirl1
 izvolite, napad na tastaturu o rasi veoma zanimljivoj!

Engleski springer španijel je kompaktan pas, tipa španijel, srednje veličine, sa upečatljivim, dugim ušima. Uvijek pozoran i pažljiv, sa tiCenzurisanonim španijelskim očima. Bez obzira šta su uradili ili šta žele da postignu, kada gledaju sa svojim pametnim očima, mogu dobiti sve. Uvijek su željni da udovolje vlasnika i lako ih je trenirati. Ime springer potiče od engleske riječi spring što znači izazvati naglu pojavu, a u ovom slučaju se "pojava" predstavlja "istjerivanje divljači".
Osnovno
- Veličina legla 4 - 10 kučića
- Životni vijek 9 - 15 godina
- Mužjak
o Visina 48 - 56 cm
o Težina 20 - 25 kg
- Ženka
o Visina 46 - 51 cm
o Težina 18 - 23 kg
Spoljašnjost
Po izgledu, kompaktan pas, srednje veličine sa dugim obješenim ušima. Jedar i nikako previše lagan, niti previše težak. Rep se najčešće kupira i stalno je u pokretu. Držanje psa mora biti ponosno, sa ravnom linijom leđa, kvadratnog oblika tijela (visina do grebena jednaka dužini od grebena do leđa). Prednje noge su prave, a šape kompaktne. Glava odaje snagu, prefinjenog je izgleda i ne previše teška, u dobroj proporciji sa ostatkom tijela. Dužina glave treba da bude jednaka dužini vrata, sa paralelnim linijama njuške i lobanje. Oči su ili boje lješnika ili smeđe boje, u zavisnosti od boje krzna. Uši su usađene u liniji sa očima i kada se povuku prema vrhu nosa, dosežu samu njušku. Zubi koji su smješteni u snažnoj čeljusti, moraju imati makazasti preklop. Dlaka na krznu je srednje veličine i može biti ravna ili talasasta sa paperjastim dijelovima. Boja dlake je jetreno-žuta i bijela, crno-bijela (sa i bez paljevine), plava (siva dlaka kod pasa se naziva plavom) ili jetreno smeđa. Bijeli springeri mogu imati obojene fleke.
Postoje dva tipa springera: field i bench. Poljski tip (field) se najčešće uzgaja za lov i najčešće imaju bijelo krzno i mnogo je energičniji. Benč tip ima manje dlake, i mirnijeg je karaktera. Benčevi se uzgajaju za izložbe i češće imaju jetrene i crne boje krzna.
Temperament


Inteligentan pogled engleskog springer španijela
Većina engleskih springera je umjerena, nježna i prijateljski raspoložena. Psi su društveni i sa ljidima, i sa djecom i sa psima. Veoma su inteligentni, vješti i poslušni. Puni energije u igri i lako se daju naučiti. Što je više moguće, žele da budu sa vlasnikom tako da će svaki povratak vlasnika, nagraditi velikom radošću. Ako dugo budu ostavljani sami mogu biti destruktivni i često lajati. Uobičajeno je da su u dobrim odnosima sa drugim ljubimcima, osim eventualno, pticama i psima istog pola. U toku prve godine, potrebno je mudro se ophoditi sa psom, pošto je moguće da ispolje blagu tvrdoglavost i agresivnost, ali sve u cilju da od vlasnika dobiju nježan, ali čvrst stav.
Zdravlje
Neke linije springera su podložne displaziji kukova. Lako dobijaju na težini, tako da se velika pažnja mora obratiti na način i režim ishrane. Takođe su problematične oči, kao i bolesti poput epilepsije.
Ova rasa, iako rijetko, može imati problema sa bijesom (Sindrom bijesa), pa naizgled normalan pas, iznenada podivlja i napadne. Tokom napada pas ne reaguje na komande. U pitanju je posebna vrsta epilepsije i moguće je liječiti. Bolest se može uočiti tek od prve ili druge godine. Ne mora značiti da svaki malo agresivniji pas ima problema sa sindromom bijesa, jer je uobičajeno da mladi springeri testiraju karakter i čvrstinu vlasnika. Oni traže nježnog, ali čvrstog vođu pa je moguće da će povremeno ispoljavati agresivnost prema vlasniku kako bi dobili onakvog vlasnika kakvog žele.
Istorija
Engleski springer španijel je jedna od najstarijih rasa lovačkih pasa u Britaniji. Njihovi preci, dovedeni iz Španije sa rimskim legijama, zajednički su za većinu španijela. U pitanju su španijeli iz srednjeg vijeka i izumrli Norfolk španijeli (neki tvrde da su Engleski springeri, ustvari, Norfolk španijeli!). Uslijedila su brojna ukrštanja sa starim engleskim španijelima za vodu (takođe izmrla rasa). Engleski springer je otac svim španijelima, osim, eventualno, Klamberu. 1892 godine, zajedno sa koker španijelom, springer je priznat kao posebna vrsta, iako su se u to vrijeme još uvijek pojavljivali u istom lelglu. Početkom 20-og vijeka i oficijelno je proglašena za najpopularniju rasu u Britaniji. U ostatku Evrope, ova je rasa tek nedavno počela da se koristi u lovu.
Karakteristike rase
Glava i lobanja
Lobanja srednje duga, srazmjerno široka, blago zaobljena, penjuća od njuške, kobasičaste obrve i stop podijeljeni sa brazdom između očiju, koja se pruža od prednjeg dijela glave do potiljne krvrge, koja ne smije biti istaknuta. Ravni obrazi. Dužina njuške u pravilnom odnosu prema lobanji, srazmjerno široka i duboka, dobro isklesana ispod očiju. Usne srednje duboke i kvadratične. Dobro razvijene nozdrvOči
Srednje veličine, bademaste, nisu buljave niti upale, dobro postavljene (nije vidljiv treći očni kapak), pažljivog, prijateljskog izraza. Boje tamno braon. Nepoželjne su svijetle oči.
Uši
U obliku režnja, dobre dužine i širine, priliježu prilično dobro uz glavu, usađene u visini očiju. Lepo odlakane.
Zubalo
Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sjekutići bez razmaka naliježu na donje.
Vrat
Dobre dužine, snažan i mišićav, bez podgušnjaka, blago zaobljen, ka glavi se sužava.
Prednje noge
Ravne, dobre snage kostiju. Laktovi dobro priliježu uz telo. Jaka, vitka došaplja.
Telo
Snažno, ni dugo, niti kratko. Dobro razvijen dubok grudni koš. Dobra zaobljenost rebara. Snažne, blago zaobljene, kratke i mišićave slabine.
Zadnje noge
Dobro spuštene. Koljena i skočni zglob dobro, ali ne pretjerano uglovani. Butina široka, mišićava i dobro razvijena. Nepoželjni su labavi skočni zglobovi.
Šape
Zatvorene, kompaktne, dobro zaobljene, sa jakim ispunjenim jastučićima.
Kretanje
Potpuno svojstvenog načina. Prednje noge "bacaju" se ravno iz ramena, pri čemu su šape, u slobodnom, blagom stilu, dobro naprijed izbačene. Skočni zglobovi se dobro ubacuju pod telo, slijedeći prednje noge u jednoj liniji. Pri sporom kretanju može da pokazuje tiCenzurisanono ravanisanje.
Rep
Niže usađen, nikada nošen iznad leđne linije. Dobro odlakan, živahno pokretan. Može biti kupiran.
Dlaka
Gusta, ravna i otporna na vremenske prilike, nikada gruba. Srednja odlakanost na ušima, prednjim nogama, telu i zadnjim nogama.
Boja
Jetrena braon (bijela, crna), ijbela ili svaka ova boja sa paležnim oznakama.

Savet odgajivača
Ova rasa nije podobna za život u stanu i potreno joj je barem dvorište srednje veličine.
Energija: visoka
Vježbe i šetnje: više od dva sata dnevno.
Ova rasa obožava otvoren prostor i ima dovoljno energije da na njemu provede čitav dan. Dosta vježbe i šetnje je potrebno da bi se ovaj pas zadovoljio. Vole biti uključeni u sve aktivnosti porodice, pa je idealan za veće seoske porodice. Poslije duže šetnje i vježbanja, će mirno ležati i spavati. Psi ove rase, uglavnom, vole da plivaju, pa je potrebno na ovo obratiti pažnju ako se nalazite u blizini vode.
Stres izazvan ostavljanjem samog psa u kući: srednji
Običaj da laju: srednji
Transport: jednostavan
Nivo agresivnosti: srednji
Kompatibilnost sa drugim životinjama: visoka
Kompatibilnost sa djecom: visoka
Četkanje i šišanje: više puta sedmično
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
 
Lovac sd
 Koleginice,kakvi su psi u lovu i koliko je rasa zastupljena u Srbiji!
p.s bravo za tekst!!!!KissBravo 2
Kolce
 
huntinggirl1
 kod nas se veoma malo koriste u lovu, zbog dlake najviše
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
 
DakiNS
 

huntinggirl1 kaže:
kod nas se veoma malo koriste u lovu, zbog dlake najviše
Vrlo interesantan pas kod nas vaoma malo zastupljen tako da koliko sam čuo zbog retkog osveženja krvi nije se baš pokazao ali pravi primerci su blagodet za teške i neprohodne terene mislim na trsku , kupinjake grmlje i slično, voleo bih kad bi kolege koje imaju dugodlake pse(setere, bretone, zlatne retriverei sl ) iznele svoja iskustva kako se boriti protiv čičaka. Što se tiče špringera video sam kombinaciju u lovu špringer i labrador i bila je super
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
SUMO
 Kolega Daki, ova rasa se sve vise siri. Posle prvog legla izuzetnih lovnih pasa vl.Lasla Torme /od Srbobrana/ 1998. Mnogo toga se promenilo. Bjanka i Maxa bili su vanserijski psi. Bjanka cista Italijanka, mirna, lovila je samo tako. Zavrsila je kod jednog kolege sa foruma u dubokoj starosti kao odlicna lovna kuja.
Maxa je bio cist Englez. Doziveo je 14 godina, lovio je i lovio... kao mlad i lud na moje oci zaleteo se na ranjenog vepra sad vec davne 1999.te....o njemu se i danas pricaju legende.
Taj par dao je 5 legala. Gomilu sjajnih pasa. Lovnih posebno.
Danas je situacija sarena, uvezeno je muzjaka iz Finske, Ceske, Engleske.... sjajni psi.

Cicak je resiv - pas skine sve sa sebe u toku trasporta osim sa usiju, dela grudi i vrata i repa.
Veci problem su oci. Posebno kad se love prepelice.
Ali savestan vlasnik ce naci vremena posle svakog lova.
springer je vrhunski pas. Inteligencija neverovatna, dugovecan, otporan.....
jedna od mana mu je gojaznost
ostale su retke
 
SUMO
 Naravno, pre tog legla u Beogradu springere je imao g. Vasov.
Pre 1995. Ne verujem da je bilo ko imao springera u Srbiji.
Danas ih ima sigurno na stotine.
Loznica, Ub, Padinska Skela, Beograd, Mitrovica, Palanka...samo su neka od mesta gde su odgajivaci poznati.
 
alex
 Jednom sam video špringer španijla odusevio me je svojim energicnim radom 
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
 
DakiNS
 

SUMO kaže:
Naravno, pre tog legla u Beogradu springere je imao g. Vasov.
Pre 1995. Ne verujem da je bilo ko imao springera u Srbiji.
Danas ih ima sigurno na stotine.
Loznica, Ub, Padinska Skela, Beograd, Mitrovica, Palanka...samo su neka od mesta gde su odgajivaci poznati.
Jeste čika Pera šumar u Futogu i Begeču sinoć mi je pričao o tom
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
SUMO
 Lepo cuti. Daj jos neku informaciju, gde ih je nabavljao, da li ih je pario, sta je bilo sa tim psima?

inace, pre desetak godina su me cesto pitali - kaki ti je to debeli breton?Frown
 
DakiNS
 

SUMO kaže:
Lepo cuti. Daj jos neku informaciju, gde ih je nabavljao, da li ih je pario, sta je bilo sa tim psima?

inace, pre desetak godina su me cesto pitali - kaki ti je to debeli breton?Frown
Iskreno da ti kažem ne sećam se pošto je on jedan od najstarijih terijeraša i preko 30 godina član njihovog kluba , a i ja sam držao terijere više mi je pažnja bila usmerena na tu temu. Ali mogu ti obećati da ću tu temu u najskorije vreme pretresti sa njim i javiti
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
blackhunter
 drugar iz grupe ima jednog crno-belog lepotana....lovi sa nijim vec 3 sezone...i odusevljen je....narocito u lovu na patke kako zimskom,tako i letnjem...medjutim ja se za ovu rasu nikada ne bi cuvao samo iz razloga jer ne markira divljac....to je jedini razlog...
dobar pogled...lovac
 
Jank
 Ovu sliku sam već postavljao na nekoj temi ali evo opet. Sa jedne izložbe pasa u Beogradu....Štene Špringera...

img4.imageshack.us/img4/642/s7304564.jpg

img826.imageshack.us/img826/4462/s7304565.jpg

Veoma lepi psi...ali teški za održavanje zbog izuzetno meke duge dlake....Kiss
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
Browningbar
 Kolega koji lovi sa mnom u grupi ima zenku i mislim da bi ovih dana trebao da dobije prinovu(stence) ako vec nije jer se nismo culi par dana!Veselo 2Harmonika
Pravo u centar!
srbijalov
 
Jank
 

Browningbar kaže:
Kolega koji lovi sa mnom u grupi ima zenku i mislim da bi ovih dana trebao da dobije prinovu(stence) ako vec nije jer se nismo culi par dana!Veselo 2Harmonika


To da nam slikaš jer Špringera ima vrlo malo kod nas....a lepi su ko lutke...Bye
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
Browningbar
 Ime, prvom prilikom kad ga posetim, napravicu par fotografija i postavicu ih na temi!iveli 3Dim
Pravo u centar!
srbijalov
 
Browningbar
 Cuo sam se sa ovim drugarom, ostenila se kuja pre 3 dana i nakon 2 dana svi stenci su uginuli!CryPas
Pravo u centar!
srbijalov
 
aca
 e jbgCry
 
Jank
 Baš šteta...ne bude uvek kako mi želimo...Cry
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
BojanKG
 eee jbg Vrlo tuan kad je budes uslikao postavi sliku da je vidimo 
srbijalov markafazan
 
Browningbar
 Sta da se radi, takav je zivot, a opasno sam razmisljao da uzmem jedno stene od njega i obucim ga za lov!ConfusedPas

Ali vise srece sledeci put!Pas 2
Pravo u centar!
srbijalov
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Engleski seter KINOLOGIJA 1168 13.09.2017. 21:05
Engleski Poenter KINOLOGIJA 2771 24.04.2015. 19:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 24
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,444
Najnoviji član: Hunternight1

Poslednje vesti
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,526,055 posete www.srbijalov.com