Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Cal16, vs12 ,vs20

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Cal16, vs12 ,vs20
Sniper Hunter
 Evo nove teme na kojoj mozemo diskutovati uporedjivati sva 3 najcesca kalibra kod nas za i protiv

arnotije
 Od svega po jedno, a moze i vise;)
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

hamerles
 Kalibar 16 je zakon. koristim 12ticu ali draza mi je 16tica. mislim u poredjenju sa kalibrom 12/70. nasi lovci navikli su da pucaju magnum municiju koja ispaljuje pola kila olova pa je efikasna 16tica pomalo medijski zapostavljena sto u praksi nije tacno jer polovina lovaca kod mene u sumadiji koristi upavo 16ticu B)

VLADE
 50%sacmara u svetu je kalibar 12 a drugih 50% svi ostali kalibriimam i 12 i 16 i 20 nema lova bez 12 ili 16 ovo drugo je samo fora i sminka i kalibri komercijalnih lovaca 16 mogu da pocenjuju koliko hoce samo neka mi kazu koja je razlika u par kuglica sacme to nije ni bitno bitno je dobro oko
jankovic vladimir

Sniper Hunter
 Kolega hamerles zbog cega mislis da je 16 efikasnija od 12-tice

arnotije
 Imam 12 ali iskreno da vam kazem volim kad vidm lovca sa 16 pogotovo kad je neka hamerles pa jos ako je lovac obucen kako treba ( a ne kao da je sad sa fronta), ma izgleda smekerski, nema price. Tako da planiram da nabavim 16 u buducnosti. Moj brat ima 16 pa kad sa mog poluautomata predjem na nju kao da imam pero u rukama i lepo mi lezi i ako se ne radi o italijanu vec o rusu nesto starije proizvodnje.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

Sniper Hunter
 Poceo sam sa 16 doduse nije bila moja puska pa sam kupovao cal 12 i u 12/89 onda kupim ZH kombinovanu cal 16/16 i16/7x57R pre 3god i poceh ponovo da otkrivam cal 16 sada trazim po nagovoru vas forumasa toz 63 Grin

hamerles

Sniper Hunter kaže:
Kolega hamerles zbog cega mislis da je 16 efikasnija od 12-tice
Klega ne kazem da je efikasnija od 12tice nego da mi je jar imam oba i 16 i 12 draze da pucam sa 16ticom. a efikasnija je od 20tice jer je to samo medijski naduvan kalibar a do ove godine u mom gradu nije nikada ni bilo municije za 20ticu mogao sam da je vidim jedino kod puskara u izlogu. Bye

aleksa
 Svaki kalibar ima svoje prednosti i mane, kao i namenu.
Smatram da je mnogo bitnija puska i to koliko odgovara lovcu nego sam kalibar.
Neko moze ostvarivati bolje rezultate sa puskom u kalibru 20 nego u kalibru 12 zato sto mu vise odgovara ali ne moze da kaze da je kalibar 20 superiorniji od kalibra 12.
Uglavnom ako je lovac svestan svojih mogucnosti i nacina lova, sposoban je da se suzdrzi od daljih hitaca i vise voli laganije,vitkije,krace... puske i time psiholoski eliminise nedostatak pre svega uzeg snopa a onda i manje sacme i kalibar 20 je sasvim dovoljan.
Teorijski, male su razlike u efikasnom dometu i ako uzmemo municiju iste krupnoce sacme i istog proizvodjaca ali razlicite gramaze jer se to podrazumeva i pucamo iz istog coka,efikasan domet 20-ice ce biti 40 metara,16-ice 43 metra i 12-ice 45 metara.
Najveca razlika izmedju ova tri kalibra je u sirini snopa ali je gustina sacme slicna pa su zato i efikasni dometi priblizni iako je standardan patron u kalibru 20 punjen sa nekih 26 grama sacme a u kalibru 12-32 ili 34 grama.
Ako bismo poredili patron iste gramaze,krupnoce sacme i istog proizvodjaca,na primer od 32 grama i pucali iz istog coka,onda bi najveci domet imala puska u kalibru 20 pa 16-ica i na kraju 12-ica.
Ali,tu bi postojali neki negativni efekti kao na primer,jak trzaj iz lagane 20-ice,opterecenje baskule,sporiji snop i snop podlozan deformaciji i veci troskovi jer je semimagnum municija dosta skuplja od standardne.

LU Aleksandrovo

VLADE kaže:
50%sacmara u svetu je kalibar 12 a drugih 50% svi ostali kalibriimam i 12 i 16 i 20 nema lova bez 12 ili 16 ovo drugo je samo fora i sminka i kalibri komercijalnih lovaca 16 mogu da pocenjuju koliko hoce samo neka mi kazu koja je razlika u par kuglica sacme to nije ni bitno bitno je dobro oko

grešiš kolega nije to samo par kuglica sačme više, posebno kad se pucaju grlicen, ako uzimaš PP ili breneka zrno onda i nema razlike u broju ali opet ima u težini pa tako i u kinetičkoj snazi koja se prenosi na divljač, i vazdušna puška ima jedno zrno ali nedovoljno da srušiš i fazana a ponajmanje vepra.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

hamerles

Sniper Hunter kaže:
Poceo sam sa 16 doduse nije bila moja puska pa sam kupovao cal 12 i u 12/89 onda kupim ZH kombinovanu cal 16/16 i16/7x57R pre 3god i poceh ponovo da otkrivam cal 16 sada trazim po nagovoru vas forumasa toz 63 Grin
kolega ja imam staru IZ18 16ticu bije kao top nebih je menjao ni za bilo koju 12ticu a u planu mi je da kupim Zastavinu Belgijanku kalibar 16 puskica kao violina milina da se drzi u rukama i nasao sam jednu 150 evra ocuvana kao da je izasla iz fabrike vrlo malo koriscena. moj tast ima orezaru 16ticu to je vecita puska moze da traje dva veka i opet kao nova. Bye

Sniper Hunter

hamerles kaže:
Kalibar 16 je zakon. koristim 12ticu ali draza mi je 16tica. mislim u poredjenju sa kalibrom 12/70. nasi lovci navikli su da pucaju magnum municiju koja ispaljuje pola kila olova pa je efikasna 16tica pomalo medijski zapostavljena sto u praksi nije tacno jer polovina lovaca kod mene u sumadiji koristi upavo 16ticu B)

Ja to malo da razradimo temu da pocne diskusija da se" probije led"Grin kako se ono kaze ,i kod mene je dosta dugo bio cal 16 u vodjstvu u odnosu na druge kalibre pa je kasnije preuzeo primat cal 12 a sada vidim da se vraca ponovo i cal 20 mada kao sto rece do juce nije imalo municije za puske u tom kalibru kao sto je sve manji izbor za cal 16 ali me to ne brine sto u radnjama nema nego me brine sto i na zapadu ima manje izbora korpica i cepova za punjenje u tom kalibru pa i ako se nadju budu skupljeGrin

hamerles
 Zanimljiva stvar u sumadiji je jos popularna 16tica. cak ovi stariji lovci preferiraju taj kalibar i love sa njim uspesno cak i bolje nego neki sa 12/89 Bye

mirko knezevic
 Imam oba kalibra i 16 i 12,na 16 sam se sto se kaze jos kao mali naucio da pucam,pa kad sam presao na 12 odstrel divljaci je bio sasvim normalna stvar. Po meni je 16 elegantniji kalibar i puske su nekako sklesnije,municija u kalibru 16 ima sasvim dovoljno sacme za odstrel sitne divljaci(izuzecu krupnu sada pricam o sitnoj) i da nema nikakvih naznaka da je 20 nesto extra bolja od 16...
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Sniper Hunter
 Svi stariji lovci koriste jos uvek cal 16 i retko ko je presao na cal 12 i kod mene mada ovi mladji svi isto u cal 12/76 ako je bokerica ili poluautomat u cal 12/89.
U jednoj komercijali na fazana imao sam priliku da gledam" ispracaj"jednog petla 3 kolege sa cal 12 po 2 cevi i onda na kraju kada je petao doobro odmako moj drugar sa iz 18 cal 20 nanisani i buum pade petao na 80 koraka e sada dali je slucajno ili ima neceg i u cevkama neznam zaboravih da dodam iz 18 fiksni cok je bila puska pa je na blizu od petla isti taj drugar pucao jer nije mogao da ga pusti malo dalje ostalo samo koza i perije i visili bataci a bio je ociscen od unutrasnjih organa i grudiju

mirko knezevic
 Ima nesto u tome Sniper,ja sa 16 obavezno pogadjam nesto cemu se sam cudim,a to isto sa 12 me bogami nesto nece...Grin Mislim da su cevi na 16 bolje cokirane i da dalje mogu odstreliti... Kod mene svi stariji lovci uglavnom imaju 16kalibar,e sad tu smo mi mladji da malo situaciju okrenemo u korist kalibra 12/76...Smile
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Sniper Hunter
 Ja mislim da nije samo u cokovima da tu ima veze i "dusa" cevi tj. busenje?

mirko knezevic
 J@bem li ga Sniper sta je uglavnom desava se...cak su se i drugari pitali kad sam poceo da nisanim divljac,dal si bre normalan jel vidis koliko daleko,ja pucam i ono pade kao pokoseno... Nesto ima,kako sam zavoleo ovu bokericu ima da batalim PA da nosim u lov...Grin 
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

hamerles

mirko knezevic kaže:
J@bem li ga Sniper sta je uglavnom desava se...cak su se i drugari pitali kad sam poceo da nisanim divljac,dal si bre normalan jel vidis koliko daleko,ja pucam i ono pade kao pokoseno... Nesto ima,kako sam zavoleo ovu bokericu ima da batalim PA da nosim u lov...Grin
Isti slucaj i samnom imam oba kalibra a bolje pogadjam iz 16tice. B)

LU Aleksandrovo
 Verovatno jer vam bolje leži a ne sigurno iz razloga da je kalibar 16 superiorniji od 12.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,727 posete www.srbijalov.com