Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Impala municija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Impala municija
Sniper Hunter
 Moželi tema o municiji firme IMPALA
Konkretno našao sam municiju cal.308 win 5,8 gr.
Dali neko ima iskustva sa ovim zrnom.

Po predlogu kolege olah 56

http://impalabullets.co.za/

Cvele
 Pitanje dali to moze da se nadje kod nas Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Podunavac
 Pitanje da li je ovakva municija kod nas legalna? Zrno kompletno izrađeno od bakra bez šupljine za deformaciju. Pitanje je i koliko su ovakva zrna efikasna? A po mom mišljenju su i previše lagana za odstrel visoke divljači.
Tri prsta 2Kolce

olah56

Kodnas se nemože nabaviti ali preko da.
Podunavac dali smatrate da ovo zrno nemože da se koristi za odstrel srneće divljači?

Podunavac

olah56 kaže:
Podunavac dali smatrate da ovo zrno nemože da se koristi za odstrel srneće divljači?

Kolega nema potrebe da mi persiraš. Svi smo ovde jednaki, kolege i drugari lovci, bez obzira na godine ili lovački staž.
Nisam rekao da se ne može koristiti za odstrel srneće divljači. Srneća divljač je "mekana" i ne zahteva teška zrna sa velikom deformacijom. Problem je u zakonu, koji je moraš priznati u Srbiji prilično čudan i krut što se tiče lova, oružja i municije.
Ali ovakva zrna za odstrel krupnih primeraka DS po mom mišljenju baš i nisu neki izbor. Npr. zrno za kal. 30-06 ima 8,4 grama i izrađeno je od legure bakra, bez otvora za deformaciju. Ovakvo lagano zrno brzo gubi i brzinu i energiju i sumnjam u njegov efekat na 200 metara. Ne kažem da ne može da se odstreli DS sa dobrim pogotkom, ali ovakvo zrno ne može da se poredi sa težim zrnima koja se deformišu prilikom udara u telo divljači. Naravno ovo je sve teoretski gledano pošto nisam ima priliku ovakva zrna da probam u lovu.
A iskreno rečeno mislim i da su im balistički podaci malo "naduvani".
Tri prsta 2Kolce

270
 Impala je monolitno zrno sa kontrolisanom deformacijom izrađeno od lake legure čiji je tačni sastav proizvođačka tajna!
Cilj je bio dobiti zrno male mase a samim tim veće brzine koje će i pored male mase imati zadovoljavajuću dužinu za praćenje žljebova cevi a zbog tvrdoće i zadovoljavajuću penetraciju u telu divljači na normalnim lovačkim rastojanjima što je i postignuto!
Zrno u delu koji naleže na cev je kružno ižljebljeno kako bi se smanjilo trenje a samo zrno je BTS konstrukcije što utiče na povoljan balistički koeficijent i mali pad zrna do normalnih lovačkih distanci! Zbog male mase zrna i trzaj oružija je značajno redukovan!
Pucao sam ovim zrnom u cal. 8x68S i trzaj je bio kao kod 8x57IS ali pucanj znatno jači! Takođe sam video odstreljenog srndaća ovim karabinom sa pomenutim zrnom i mogu da kažem da je bio mnogo manje razbijen nego oni odstreljeni SP zrnima nekog srednjeg kalibra!
Zbog male mase i velike brzine verujem da je osetljivo na spoljne uticaje (vetar, kiša, sneg, vlati trave...) a zbog velike tvrdoće ne bih ga lično koristio u manjim kalibrima, minimum bi bio cal 30(7,62) ili još bolje od 8mm pa naviše!
Inače ko voli ovaj tip zrna mnogo bolji izbor su KJG zrna!
http://lutz-moell...8-mm-S.htm

Podunavac
 270, slažem se sa većinom što si napisao, jer to sve uglavnom i piše na njihovom sajtu. Ali ne vidim po čemu si zaključio da su ovo zrna sa kontrolisanom deformacijom? Na ovim slikama ja nigde nisam video ni rupu ni zasek za deformaciju. Čak lepo piše na jednom mestu da je njihovo zrno prvo i jedino Solid zrno koje pri udaru zadržava i masu i stabilnu formu (oblik). I nisam video da imaju Boat tail oblik, pošto im je kod svih zrna zadnji deo ravan. I ne piše da je izrađeno od lake legure, nego da je izrađeno od jednog komada specijalne legure mesinga, izrađeno na CNC mašini.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Premda neznam nemački, po slikama se lepo vidi konstrukcija Lutz zrna i u potpunosti se slažem sa tobom da je njihova konstrukcija bolja za lov krupnije i tvrđe divljači.
Tri prsta 2Kolce

270
 Moja greška Podunavac, metak sa ovim zrnom sam imao u rukama i probao ga u metu i pisao sam po sećanju bez pretgodno pregledanog sajta, nisam trebao da napišem sa kontrolisanom deformacijom jer to znači da su namerno u pojedinim delovima zrna oslabljena, kod Impala zrna deformacija zavisi od otpora na koji naiđu a koji deformiše materijal old kog su napravljena koji zbog svoje žilavosti ipak i deformisan zadržava skoro celokupnu masu!
KJG zrna iako slična Impali imaju kontrolisanu deformaciju zahvaljujući svojoj originalnoj konstrukciji i zbog toga ih smatram boljim od Impale!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,621 posete www.srbijalov.com