Impala municija
|
Sniper Hunter |
Objavljen 23.05.2011. 20:07
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Moželi tema o municiji firme IMPALA
Konkretno našao sam municiju cal.308 win 5,8 gr.
Dali neko ima iskustva sa ovim zrnom.
Po predlogu kolege olah 56
http://impalabullets.co.za/
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 23.05.2011. 21:43
|

Lovčina

Upisa: 3217
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Pitanje dali to moze da se nadje kod nas
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.05.2011. 00:22
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Pitanje da li je ovakva municija kod nas legalna? Zrno kompletno izrađeno od bakra bez šupljine za deformaciju. Pitanje je i koliko su ovakva zrna efikasna? A po mom mišljenju su i previše lagana za odstrel visoke divljači.
|
|
|
|
olah56 |
Objavljen 24.05.2011. 07:25
|

Mlađi član

Upisa: 35
Pristupio: 18.02.2010. 13:35
|
Kodnas se nemože nabaviti ali preko da.
Podunavac dali smatrate da ovo zrno nemože da se koristi za odstrel srneće divljači? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.05.2011. 10:53
|

Lovčina

|
olah56 kaže:
Podunavac dali smatrate da ovo zrno nemože da se koristi za odstrel srneće divljači?
Kolega nema potrebe da mi persiraš. Svi smo ovde jednaki, kolege i drugari lovci, bez obzira na godine ili lovački staž.
Nisam rekao da se ne može koristiti za odstrel srneće divljači. Srneća divljač je "mekana" i ne zahteva teška zrna sa velikom deformacijom. Problem je u zakonu, koji je moraš priznati u Srbiji prilično čudan i krut što se tiče lova, oružja i municije.
Ali ovakva zrna za odstrel krupnih primeraka DS po mom mišljenju baš i nisu neki izbor. Npr. zrno za kal. 30-06 ima 8,4 grama i izrađeno je od legure bakra, bez otvora za deformaciju. Ovakvo lagano zrno brzo gubi i brzinu i energiju i sumnjam u njegov efekat na 200 metara. Ne kažem da ne može da se odstreli DS sa dobrim pogotkom, ali ovakvo zrno ne može da se poredi sa težim zrnima koja se deformišu prilikom udara u telo divljači. Naravno ovo je sve teoretski gledano pošto nisam ima priliku ovakva zrna da probam u lovu.
A iskreno rečeno mislim i da su im balistički podaci malo "naduvani".
|
|
|
|
270 |
Objavljen 24.05.2011. 10:57
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Impala je monolitno zrno sa kontrolisanom deformacijom izrađeno od lake legure čiji je tačni sastav proizvođačka tajna!
Cilj je bio dobiti zrno male mase a samim tim veće brzine koje će i pored male mase imati zadovoljavajuću dužinu za praćenje žljebova cevi a zbog tvrdoće i zadovoljavajuću penetraciju u telu divljači na normalnim lovačkim rastojanjima što je i postignuto!
Zrno u delu koji naleže na cev je kružno ižljebljeno kako bi se smanjilo trenje a samo zrno je BTS konstrukcije što utiče na povoljan balistički koeficijent i mali pad zrna do normalnih lovačkih distanci! Zbog male mase zrna i trzaj oružija je značajno redukovan!
Pucao sam ovim zrnom u cal. 8x68S i trzaj je bio kao kod 8x57IS ali pucanj znatno jači! Takođe sam video odstreljenog srndaća ovim karabinom sa pomenutim zrnom i mogu da kažem da je bio mnogo manje razbijen nego oni odstreljeni SP zrnima nekog srednjeg kalibra!
Zbog male mase i velike brzine verujem da je osetljivo na spoljne uticaje (vetar, kiša, sneg, vlati trave...) a zbog velike tvrdoće ne bih ga lično koristio u manjim kalibrima, minimum bi bio cal 30(7,62) ili još bolje od 8mm pa naviše!
Inače ko voli ovaj tip zrna mnogo bolji izbor su KJG zrna!
http://lutz-moell...8-mm-S.htm |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.05.2011. 11:41
|

Lovčina

|
270, slažem se sa većinom što si napisao, jer to sve uglavnom i piše na njihovom sajtu. Ali ne vidim po čemu si zaključio da su ovo zrna sa kontrolisanom deformacijom? Na ovim slikama ja nigde nisam video ni rupu ni zasek za deformaciju. Čak lepo piše na jednom mestu da je njihovo zrno prvo i jedino Solid zrno koje pri udaru zadržava i masu i stabilnu formu (oblik). I nisam video da imaju Boat tail oblik, pošto im je kod svih zrna zadnji deo ravan. I ne piše da je izrađeno od lake legure, nego da je izrađeno od jednog komada specijalne legure mesinga, izrađeno na CNC mašini.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.05.2011. 11:45
|

Lovčina

|
Premda neznam nemački, po slikama se lepo vidi konstrukcija Lutz zrna i u potpunosti se slažem sa tobom da je njihova konstrukcija bolja za lov krupnije i tvrđe divljači.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 24.05.2011. 13:23
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Moja greška Podunavac, metak sa ovim zrnom sam imao u rukama i probao ga u metu i pisao sam po sećanju bez pretgodno pregledanog sajta, nisam trebao da napišem sa kontrolisanom deformacijom jer to znači da su namerno u pojedinim delovima zrna oslabljena, kod Impala zrna deformacija zavisi od otpora na koji naiđu a koji deformiše materijal old kog su napravljena koji zbog svoje žilavosti ipak i deformisan zadržava skoro celokupnu masu!
KJG zrna iako slična Impali imaju kontrolisanu deformaciju zahvaljujući svojoj originalnoj konstrukciji i zbog toga ih smatram boljim od Impale! |
|
|