Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Osnovno o sačmenoj municiji za početnike

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Osnovno o sačmenoj municiji za početnike
Sremac75

sremskesume kaže:
Jel može tema "Osnovno o municiji za početnike", malo da razjasnimo razlike u gramaži metka,sa korpicom ili bez,i tako to.
Pozdrav administratorima!

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Cvele
 Toooo je odavno razjasnjeno, samo treba da se cita forum Njanjanja
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

sremskesume
 Da je sve razjašnjeno,ne bih otvarao temu.
homo homini lupus est!

Cvele
 Pa reci sta nije jasno, da razjasnimo? Smile

sremskesume
 Nisam uspeo da pronadjem podatke vezane za količinu sačme u metku.Ako sam dobro shvatio,standardni metak 12/70 ima 32-36g sačme?Da li postoje metkovi u ovom kalibru sa većom gramažom sačme ili to spada u 12/76 i 12/89 municiju?Ne razumem
homo homini lupus est!

nenad_franc

sremskesume kaže:
Nisam uspeo da pronadjem podatke vezane za količinu sačme u metku.Ako sam dobro shvatio,standardni metak 12/70 ima 32-36g sačme?Da li postoje metkovi u ovom kalibru sa većom gramažom sačme ili to spada u 12/76 i 12/89 municiju?Ne razumem

imas od skoro svakog proizvodjaca semi magnum patrone! isto u kalibru 12/70, samo zavisi od proizvodjaca ima sacmu od 40 i par grama preko,nisu svi iste tezine! 12/76 ima 50 grama sacme!

ohotnik

sremskesume kaže:
Najteze punjenje koje sam ja nalazio na nasem trzistu u kalibru 12/70 je 46 gr sacme proizvodjaca B&P I koristim ga za lov gusaka i pataka Za lov na fazana i zeca nije human.(probao sam ga na navedenu divljac cisto iz radoznalosti) I savetujem da se koristi u novijim puskama koje su tormentovane za pojacane pritiske.Zamena za magnum municiju za puske sa standardnim lezistem od 70mm.

Podunavac
 Kao što već reče kolega Ohotnik B&P proizvodi metak Special 46 koji ima sačmeno punjenje od 46 grama. Problem je što taj metak razvija pritisak od 840 bara pa nije pogodan za puške starije proizvodnje. Ali B&P proizvodi i metak Baby Magnum koji ima sačmeno punjenje od 42 grama i razvija pritisak od 730 bara.
Municiju sa punjenjem od 42 grama sačme u standardnoj dužini čaure (12/70) proizvodi i Mirage. Oznaka joj je T4 Baby Magnum a isto je municija povišenog pritiska koja nije preporučljiva za puške starije proizvodnje.
Tri prsta 2Kolce

sremskesume
 Hvala,sad su mi neke stvari jasnije!Čuo sam za termin podkalibarski metak ,pa me zanima da li neko može da kaže nešto o toj vrsti municije.itanje
homo homini lupus est!

Cvele
 To je pojedinacni projektil, namenjen za pucanje na visoku divljac, konkretno kod nas za lov na divlje svinje. Ima manju masu od popularnih ,,brenera'' koji su izradjeni od olova, ovo je cini mi se mesingano, dosta preciznije, a nsita ne zaostaje za ,,brenerom'' po ucinku.

Scorpion Hunter
 Podkalibarna municijanije samo mesingana. Ima i olovne podkalibarne municije...

Podunavac
 Glavna razlika podkalibarne municije u odnosu na klasičnu kuglu jeste u tome što joj je prečnik manji od kalibra cevi. Zato se i zove podkalibarni. Spakovan je u plastični kontejner koji mu daje pun kalibar pri prolasku kroz cev. Posle izlaska iz cevi taj se kontejner odvaja a projektil nastavlja sam. Uglavnom su izrađeni od olova ali im i bakrenih a i od drugih legura. Neki imaju plastična pera ispod tela radi bolje stabilnosti pri letu. Masa im varira od laganih (ispod 20 g) do teških (do 30 g). Zbog manjeg prečnika i plastičnog kontejnera mogu da se koriste iz svih čokova, uključujući i pun čok. Neki od njih su se pokazali kao veoma precizni i efikasni čak i na daljinama do 100 metara.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 A evo i nekoliko slika:
Sauvestre
i56.tinypic.com/2eyvr00.jpg
Fedsabot
i51.tinypic.com/25fnm09.jpg
Sauvestre neolovni projektil
i51.tinypic.com/2luvyhs.jpg
Winchester Slug XP3
i55.tinypic.com/eq8s2p.jpg
Tri prsta 2Kolce

papiga
 evo kad nece niko da ja spomenem GOLDHAWK i SILVERHAWK potkalibrirani jedinacni projektili domaceg KRUŠIKA prvi je od mesingane legure tezine 14 g a drugi od legure olova i jos nekog metala tezine 28 g u kalibru 12 proizvodi se i u kalibri 16.Sa olovnim nisam imao iskustva dok sam sa GOLDHAWK-om izuzetno zadovoljan preciznoscu i efektivnom daljinom gadjanja koja prevazilazi ustaljene daljine pucanja iz sačmarice za ohoho i kusur metara ali moram da napomenem da sam ispucao 20 kom dok nisam izvezbao tacnu putanju nisanjenja s obzirom na to da sacmarice nemaju pravi zadnji nisan a posle je sve lako Nervozan

canis aureus

Cvele kaže:
To je pojedinacni projektil, namenjen za pucanje na visoku divljac, konkretno kod nas za lov na divlje svinje. Ima manju masu od popularnih ,,brenera'' koji su izradjeni od olova, ovo je cini mi se mesingano, dosta preciznije, a nsita ne zaostaje za ,,brenerom'' po ucinku.

Bravo 2
Podunavac već "ispravi" pa navede da tih podkalibarnih ima pored mesinganih i olovnih i ... a ja bih samo dodao da nisu "dosta" precizniji pa čak da nisu uopšte precizniji od "brenera" i pojedinačnih projektila "punog formata" a da zaostaje po učinku za "brenerom" zaostaje sigurno, jer zamisli pojedinačni projektil punog prečnika (recimo 15,16, 18mm) i težine 30 i više grama koliku zaustavnu moć ima i koliki prenos energije na cilj za razliku od upola "tanjeg" , upola lakšeg podkalibarnog projektila ne mnogo veće početne brzine od ovog teškaša punog prečnika
Hmmm
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Cvele
 Hm.. mislio sam na to da je precizniji podkalibar na vecim daljinama od brenera? Hmmm Zato sto brener ima vecu masu, a samim tim i veci pad, lose sam se izrazio za ucinak, ali za daljinu, tj prednost na vecoj daljini ide svakako podkalibarnom zrnu... ? 

apinest

papiga kaže:
evo kad nece niko da ja spomenem GOLDHAWK i SILVERHAWK potkalibrirani jedinacni projektili domaceg KRUŠIKA prvi je od mesingane legure tezine 14 g a drugi od legure olova i jos nekog metala tezine 28 g u kalibru 12 proizvodi se i u kalibri 16.Sa olovnim nisam imao iskustva dok sam sa GOLDHAWK-om izuzetno zadovoljan preciznoscu i efektivnom daljinom gadjanja koja prevazilazi ustaljene daljine pucanja iz sačmarice za ohoho i kusur metara ali moram da napomenem da sam ispucao 20 kom dok nisam izvezbao tacnu putanju nisanjenja s obzirom na to da sacmarice nemaju pravi zadnji nisan a posle je sve lako Nervozan
Mala ispravka, kolega: jedinačni opereni projektili proizvođača Krušik FLM imaju istu težinu u kalibrima 12 i 16 i to GOLD HAWK (mesing) 15 gr, a SILVER HAWK (olovo) 18 gr.B)

papiga
 kolega sto se tice SILVER HAWKa tu si u pravu permutovao sam 28 i 18 g ali sto se tice GOLD HAWKa on je tezine 14g a ne 15g B) evo link
http://www.krusik...d_hawk.htm
http://www.krusik...r_hawk.htm

canis aureus

Cvele kaže:
Hm.. mislio sam na to da je precizniji podkalibar na vecim daljinama od brenera? Hmmm Zato sto brener ima vecu masu, a samim tim i veci pad, lose sam se izrazio za ucinak, ali za daljinu, tj prednost na vecoj daljini ide svakako podkalibarnom zrnu... ?

Hmmm
"na većim daljinama" je širok pojam!!, ali na daljinama do 100m koje su za ovu vrstu municije i za puške sačmarice i maksimalne daljine gađanja, ne bih se složio da su podkalibarni precizniji od "brenera"!
Testirao sam veliki broj i jednih i drugih uglavnom iz 1/2 i 1/4 čoka a nešto manje i iz cilindra, podkalibarne sam "oprobao" i iz 1/1 čoka jer još uvek su, u naših lovaca, vodeće puške sa fiksnim 1/1 i 1/2 čokovima bok ili položare nebitno. Daljine su bile od 25m, 50, 60-80m i najdalje, uglavnom "čisto da se proba", 100m. Kako je bilo različitih cevki tako je dolazilo i do različitih rezultata ali ni na jednoj daljini do 100m "puni prečnik" nije zaostajao po preciznosti i grupisanju pogodaka za "podkalibrima", čak šta više, u zavisnosti od proizvođača i konstrukcije pojedinačni projektili punog prečnika, iz cilindra 1/4 i 1/2 čoka, su mi se pokazali i precizniji!
Već sam na drugim temama(Hawk u municiji ili već negde) pisao o svom nezadovoljstvu u testiranju i korišćenju domaćih "podkalibara", a probao sam ih iz više pušaka različitih čokova ... izdvojio bih da pohvalim jedino domaći PK16 koji daje solidnu grupu do 50-60m dok ostali ... Ko može da nabavi "operenog" Sauvestre-a, Brenneke Rubin Sabot kod koga je projektil, iako vrlo sličan "breneru", smešten u plastičnu "čašicu" ili američke Remington Copper Solid i Federal Hidro Shok i da ih koristi iz širih čokova(do 1/2 čoka) sigurno će biti zadovoljan sa preciznošću i grupisanjem pogodaka, iako su sve konstrukcije podkalibarneConfused
Lično mi se najbolje pokazao Browningov Original Brenneke -Legija, Winchesterov Super-X Hollow Point i stari "brener" iz Donje Trepče - naravno svi punog prečnika i nemam ih još mnogo ali za tu "vrstu lova" dovoljno!, gde u cevi od 1/2 čoka je "Legija" a u 1/1 je domaći Hawk(koji može da "prođe" do 50m).
Naveo bih još, za slabije upućene, i jači trzaj prilikom korišćenja težih projektila "punog prečnika" koji su istih ako ne i većih početnih brzina od podkalibarnih ...

-ovo su moja iskustva sa testiranja koja ne moraju da se slažu sa nekim od vaših testiranja Confused da ne bi došlo do nekih "žešćih rasprava"Diskusija
P.S. -nemam dovoljno ovih "brenera" koje sam pohvalio i koje koristim inače bih rado svakom podkalibru "stao na crtu" kako bih dokazao istinitost rezultata testiranja ...;)
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

vlada lovac
 Canis slazem se sa tvojim tvrdnjama i istog sam misljenja jer sam pucajuci raznim podkalibarnim i kuglama tipa Breneke, dolazio do slicnih rezultata. Krusikove bih izdvojio kao totalno nesigurne, jer od 5 ispaljenih najmanje jedan pobegne u nepoznatom pravcu. Kakvo iskustvo imas sa S-Ball plastic

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji PROPISI O LOVU 521 09.11.2016. 14:29
Zakon o oružju i municiji Republike Srbije ORUŽJE - SVAŠTARA 44 05.12.2012. 16:32
Nacrt novog zakona o oružju i municiji ORUŽJE - SVAŠTARA 24 13.12.2010. 17:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,620,594 posete www.srbijalov.com