Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Divlje guske u našim lovištima


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
Lovački portal SRBIJALOV » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA
 Štampaj teme
Divlje guske u našim lovištima
Sremac75
 Divlje guske u našim lovištima

- Divlja guska je ptica koja se i kod nas gnezdi. Dunavska divlja guska je u Srbiji uglavnom stanarica, s tim da sa severa dolaze brojni primerci. U Srbiji se sada gnezdi samo u Bačkoj i Banatu u brojnosti od 100 - 150 parova.
- Guska glogovnjača rasprostire se u srednjoj i severnoj Skandinaviji i severu Finske i Rusije. Zimi kod nas dolazi redovno, a brojnost i dužina zadržavanja zavisi od jačine zime. Procenjuje se da kod nas dolazi godišnje nekoliko hiljada glogovnjača.
- Lisasta guska živi u zoni evroazijske tundre, na krajnjem severu Rusije. To je najčešća guska na zimovanju kod nas, a iza nje je po brojnosti glogovnjača. U našem podunavlju zimuje nekoliko desetina hiljada jedinki.
- Mala lisasta guska živi u Skandinaviji, Finskoj i Rusiji. Kod nas se nađe zimi, ali vrlo retko, što znači da je selica, a u stvari je, retki zimski gost,
- Prema Pravilniku o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrstra divljkači...(Sl. gl. RS br. 75/10 od 20. 10. 2010. g.) u našim lovištima se može loviti guska glogovnjača (Anser fabalis Lath.) i lisasta guska (Anser albifrons Sc.) i to u periodu od 1. oktobra do 28. februara.
- Lov na divlje guske (glogovnjaču i lisastu) vrši se zimi, ali im se teško može približiti, jer već izdaleka primećuju opasnost i uzleću. Jedan od starih načina lova je i približavanje privozom na kolima. Ako je lovac miran i nepomičan, guske uzdignutih vratova gledaju u pravcu kola i kolebaju se pre nego što uzlete. Kada guske primete varku, uzleću ali redovno dockan jer im se lovac već približio na puškomet.


Uvod
Pernata divljač svrstana je: koleno: Chordata - svitkovci, podkoleno: Vertebrata - kičmenjaci, (klasa) razred: Aves - ptice, podrazred: Carinatae - grebenke, red: Anseriformes - guščarice. Deli se na dva podreda: bodljokrilke i prave guščarice. Mladi ovog reda imaju veoma gusto paperje. Bodljokrilke ne žive u Evropi. One imaju izgled guske a kljun im je kao u kokoši. Ime su dobile po šiljatim izbočinama na krilima. Prave guščarice su velike do srednje velike ptice koje imaju dve porodice: patkaste guske i patke. Patkama su prednji prsti srasli sa plivaćom kožicom, a na mekanom kljunu imaju poprečne izbočine dok na vrhu imaju čvrstu rožnatu ploču ( zub ) . Prilikom leta ispruže dugačak vrat prema napred. Redu guščarica pripada 60 rodova sa 148 vrsta. U Evropi žive samo predstavnici porodice patki.

Porodica: Anatidae patkarice. Ova porodica ima ukupno 12 potporodica od kojih je u Evropi raspostranjeno 8.
Podporodica: Anserinae guske. Rod: Anser poljske guske.

Divlje guske spadaju u ptice plovuše. Žive u Evropi i Aziji između 45. i 75. stepena severne širine. U Evropi ih ima 7 vrsta. Kod nas su u lovačkom pogledu značajne samo divlja guska i guska glogovnjača, dok ostale vrste dolaze samo zimi. Guske žive u velikim jatima, ponekad i nekoliko stotina ptica.
Guske po zemlji idu dobro, dobro vide i čuju, a kad se dignu u vazduh odvažno lete. U letu se poređaju u obliku klina i održavaju vezu glasnim gakanjem. Žive oko 80 godina. Na guske se puca sačmom br. 6. Vrste guskaka koje su stalno ili privremeno prisutne kod nas su: Anser anser LINNE - divlja guska (dunavska guska), Anser fabalis LATHAM - guska glogovnjača, Anser albifrons SCOPOLI - lisasta guska i Anser erythropus LINNE - mala lisasta guska.


Divlja guska Anser anser L.
Rasprostranjenost divlje guske je: Island, Škotska, Velika Britanija, obale Norveške, baltičke obale Švedske i Finske, Danske, Nemačke i Poljske, istok Balkana, jug Rusije, kao i srednja Evropa. Životni prostor su joj močvarna zemljišta obrasla travom i šašom.
Divlja guska je ptica koja se i kod nas gnezdi. Dunavska divlja guska je u Srbiji uglavnom stanarica, s tim da sa severa dolaze brojni primerci. U Srbiji se sada gnezdi samo u Bačkoj i Banatu u brojnosti od 100 - 150 parova. Tokom 1970-ih je bila sasvim izumrla kao gnezdarica, ali se ponovo vratila i sada je sve češća. Poraste u dužinu od 75 - 90 cm, raskriljena široka je od 145 - 180 cm, a može da bude teška 3 - 5 kg.
Boja perja joj je odozgo i sa strane siva, a odozdo belkasta. Noge, kljun i nadočne kapice su crvenkasto-žute. Po zemlji se kreće lakše nego pitoma guska, koja od nje vuče poreklo, pliva vrlo dobro, a pred opasnošću zaroni u vodu. U vazduhu leti prilično tromo ali jako izdržljivo.
Hrani se semenom raznih useva i korova, a pase travu i mlado žito, a naročito voli detelinu.
Gnezdo pravi na zemlji ili na vodi u šaši i trsci, oko bara, močvara i ribnjaka. U proleće, u martu-aprilu snese 6 - 10 krupnih prljavobelih jaja, na kojima ženka leži 28 - 29 dana. O mladima se brinu i mužjak i ženka. Kada mladi odrastu, onda se guske krajem avgusta sele u toplije južne krajeve.

Guska glogovnjača Anser fabalis Lath.
Rasprostire se u srednjoj i severnoj Skandinaviji i severu Finske i Rusije. Životni prostor su joj močvarni ribnjaci i jezera sa mnogo trave na obalama. Zimi kod nas dolazi redovno, a brojnost i dužina zadržavanja zavisi od jačine zime. Kasno u jesen, kad sneg pokrije zemlju i kad se zalede močvare i bare, kreću velika jata gusaka preko naših krajeva sa severa na jug. Te dugačke kolone dalekih putnika najsigurniji su vesnici skore zime i kod nas.
Po vedrom vremenu lete visoko u vazduhu, a ako je magla ili noć lete mnogo niže.
Guska glogovnjača poraste u dužinu od 66 - 84 cm (telo od 43 - 51 cm), raskriljena široka je oko 160 cm, a bude teška 3 - 5 kg.
Boja perja joj je sa gornje strane zagasitosiva, a odozdo bela. Kad stoji na zemlji, onda joj sklopljena krila zahvataju i preko repa. Kljun joj je crn i po sredini narandžastocrven. Noge su joj narandžaste boje.
Procenjuje se da kod nas dolazi godišnje nekoliko hiljada glogovnjača, s tim što pojedinih godina taj broj može biti i mnogo manji. Kod nas se pri seobi prvo pojavljuju u oktobru, a ponekad i u septembru, ali glavni talas zimovalice dolazi tek u novembru i ostaje do marta, kada se pojedine skupine i jata viđaju i do aprila.
Kad se spuste na žitna polja, popasu zeleno lišće pšenice tako nisko, kao da je mašinom pokošeno.
Pretežno se hrani travom, za vreme zimovanja mladim žitom, a jede i seme (kukruz, pšenicu i dr.).
Jata se sastoje od porodica. Noće obično na vodi, daleko od obale. Na noćenje dolaze obično posle zalaska, a odlaze pre izlaska sunca. Hranilišta su i do 15 km od noćišta. Na vodu dolaze i preko dana na kupanje i odmaranje. Dok su jata manja (do 20), prilikom približavanja lovca jato se utiša, sve guske se ukoče. Pred poletanje znak je klimanje glava.
Gnezdi se na zemlji, na obali blizu vode ili na malim ostrvima. U tajgi, tundri je skriveno gnezdo u šljunku ili pod nekom stenom. Prvo gnežđenje je u maju-junu kad ženka snese 5 - 6 prljavobelih jaja na kojima leži 28 - 29 dana. Mužjak je u blizini gnezda i stalno stražari. Nakon izleganja o guščićima se brinu i mužjak i ženka.

Lisasta guska Anser albifrons Sc.

Lisasta guska živi u zoni evroazijske tundre, na krajnjem severu Rusije. To je najčešća guska na zimovanju kod nas, a iza nje je po brojnosti glogovnjača. U našem podunavlju zimuje nekoliko desetina hiljada jedinki. Životni prostori su joj severna močvarna tundra sa jezerima.
Manja je od divlje guske, na trbuhu su crne pruge, odrasle ptice imaju belo čelo (lisku) koja je crno obrubljena sa ružičastim kljunom. Naraste u dužinu od 65 do 78 cm (telo 43 - 50 cm) a raspon krila joj je 130 - 165 cm.
Hrani se semenjem trava, pase travu, jede sitne vodene životinje i biljke, a naročito voli detelinu.
Razmnožavanje: gnezdi se na zemlji, na malim ostrvima, ili na obali kraj vode. Gnezdo gradi od komadića bilja i oblaže ga lišćem i obiljem paperja. Jednom se gnezdi u junu, a snese 6 - 10 prljavobelih jaja na kojima ženka leži od 28 - 29 dana. U početku, nakon izleganja, o mladim guščićima brinu se i mužjak i ženka ali ih uskoro mužjak napušta.
Lisasta guska koja dolazi u našu zemlju u periodu seobe pripada takozvanoj panonskoj subpopulaciji (Mađarska, severna Španija, Albanija, severna Grčka). Najjači jesenji prelaz je obično od oktobra do kraja novembra prema jugu i kasnije. Povratak je krajem februara i početkom marta.
Jata se sastoje od porodice. Velika jata se okupljaju na noćenje, a razdvajaju se na manje grupe preko dana.
Hrani se preko celog dana, a ponekad i noću, kada je mesečina. Kao znak pred poletanje služi bočno mahanje glavom, ponekad i lupanje krilima.

Mala lisasta guska Anser erythropus L.
Njena domovina je sever Skandinavije, Finske i Rusije. Kod nas se nađe zimi, ali vrlo retko, što znači da je selica, a kod nas je, u stvari, retki zimski gost. Životni prostor: stenovita i šumovita tundra gde rastu patuljaste breze i polarne vrbe.
Mala guska (patuljasta guska) je slična lisastoj guski ali je od nje znatno manja (veličine je divlje patke), samo joj je oko očiju žuti obrub. Izraste do 56 cm, sa rasponom od 120 - 135 cm, a dužina kljuna joj je od 3 do 3,50 cm.
Hrani se kao i lisasta guska (jede različite delove trava i druge zeljaste biljke).
Razmnožavanje: gnezdo gradi na zemlji, u zaklonu od grmlja. Jedno gnezdo gradi u maju - junu u koje ženka snese 4 - 8 jaja. Ženka leži na jajima 25 - 28 dana, dok mužjak u blizini stražari. Mladi guščići postaju samostalni sa oko 35 - 40 dana.

Pored divlje guske, glogovnjače, lisaste i male lisaste guske, ima snežna guska (Anser caerulescens), i četiri vrste u okviru roda morske guske a to su: belolika guska (Branta leupcopsis), grivasta guska (Branta bernicla), kanadska guska (Branta canadensis) i crvenovrata guska (Branta ruficollis), koje se veoma retko, ili samo povremeno mogu videti u našim lovištima.

U Novom Sadu, 5. 10. 2011. godine

Prof.dr. Zoran A. Ristić
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
Lov na divlje svinje LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 3879 17.10.2023. 22:10
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,409,611 posete www.srbijalov.com