"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Član 2.
Stručnu službu za gazdovanje lovištem čine lica koja su stekla licencu za obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem i koja su zaposlena kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje stručnih poslova u lovstvu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje lovstvo (u daljem tekstu: stručna lica).
Šta ovo znači???
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Član 6.
Stručna služba za gazdovanje lovištem u pogledu funkcionalnosti,
efikasnosti, uniformnosti i mobilnosti organizuje se na način da se za stručna lica obezbeđuje službeno oružje, legitimacija, uniforma, prevozno sredstvo i druga oprema.
Član 11.
Uniforma stručnog lica je radna i svečana, tamno zelene, odnosno
maslinasto zelene boje.
Radnu uniformu stručnog lica čini:
1) kapa/kačket;
2) košulja (jedna letnja i jedna zimska);
3) pantalone (jedne letnje i jedne zimske);
4) džemper;
5) rukavice;
6) kaput, jakna;
7) cipele;
8) čizme.
Svečanu službenu uniformu stručnog lica čini:
1) šešir;
2) košulja (jedna letnja i jedna zimska);
3) džemper;
4) odelo (jedno letnje i jedno zimsko);
5) kaput;
6) cipele.
Član 12.
Radi obavljanja planiranih poslova stručne službe za gazdovanje lovištem obezbeđuje se motorno vozilo koje se koristi isključivo u lovištu.
Član 13.
Drugu opremu stručnih lica čine fotoaparat, dvogled, lovački nož i
ostala oprema, u skladu sa zakonom kojim se uređuje lovstvo.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
mani, mani, mani!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
To Sremac znaci da samo registrovane firme odnosno pravna lica imaju pravo da zaposljavaju lovocuvare i upravnike!!Nece vise moci da udruzenja budu direktan poslodavac ovim licima zbog pritisaka i pod parolom MI VAS PLACAMO IMA DA RADITE KAKO VAM MI KAZEMO nego druze udruzenje sklopi ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji pa ti firma zaposli par strucnih lica i ti ni neznas ko te i kad kontrolise u lovistu!!!Placas tu uslugu FIRMi a ona na racune svojih radnika!!!Nema pritisaka na strucnu i lovocuvarsku sluzbu vise!!!Jedna tako registrovana firma moze da opsluzi vise udruzenja i to je znatno bolje da se izizme udruzenje iz mesanja istima u struku i rad!!!
Slavo ovo se ne odnosi na lovočuvare nego samo na upravnike lovišta!
I ja ne bih baš bio oduševljen ovom odredbom, bar onako kako smo je obojica razumeli, jer mi se čini da je to napravljeno kao ustupak za "Vojvođanski lovac" doo i "Jelen LSS" doo i da će na taj način isti ljudi kao i do sada držati sva LU u zavisnom položaju!
I biće i dalje neprikosnoveni autoriteti...
I to će biti razlog za plaćanje članarine LSV i LSS..."besplatna" planska dokumenta, "besplatna" usluga upravnika lovišta.....
Mislim da obadvojica grešite.
LU kao udruženje gradjana ima status pravnog lica.
LU su registrovana za obavljanje stručnih poslova u lovstvu (pogledaj šta piše u statutima koji su prošli registraciju u APR, koje poslove obavlja: uzgoj i zaštita divljači, organizacija lova, itd.).
Ne vidim ni jednu smetnju da LU ne može da zaposli stručna lica za obavljanje stručnih poslova u lovištu. I ne mislim da je čl. 2 Pravilnika napravljen tako, da forsira bilo koga.
Ali isto tako ne sumnjam da bi neko voleo, da ima monopol. I da se trudi da uspostavi kontorlu nad mnogim LU.
Svako LU treba da proceni da li mu se više isplati da angažuje neku firmu za obavljanje poslova, ili da zaposli stručna lica kod sebe.
Tacno Lalo !
Samo nebi bilo lose da strucna sluzba finansira iz budzeta ministarstva zbog sukoba interesa dok god je ovako bice; radi kako ti ja kazem jer ja te placam!
Samo opet ima ovde dosta mesta za gimnastiku ovih sto puno ne nose gumene cizme, nazalost.
ma baš me zanima koliku platu nude LU upravnicima pa da obračunamo koliko je to na godišnjem nivou,samo prvo razmislite koliko da se ponudi jer upravnik je izuzetno odovorno radno mesto,u odnosu na lovočuvare ima mnogo veću odgovornost,a normalno i više posla
kad već računamo ko je koliko zaradio da vidimo koliko nas to košta u praksi?
Lala kaže:
Mislim da obadvojica grešite.
LU kao udruženje gradjana ima status pravnog lica.
LU su registrovana za obavljanje stručnih poslova u lovstvu (pogledaj šta piše u statutima koji su prošli registraciju u APR, koje poslove obavlja: uzgoj i zaštita divljači, organizacija lova, itd.).
Ne vidim ni jednu smetnju da LU ne može da zaposli stručna lica za obavljanje stručnih poslova u lovištu. I ne mislim da je čl. 2 Pravilnika napravljen tako, da forsira bilo koga.
Nisam baš siguran....
Zašto onda ne piše "zaposlen kod korisnika lovišta ili drugog pravnog lica.....", ili "zaposlen kod lovačkog udruženja ili drugog pravnog lica....." ???
pa sremac nije obavezno da ta pravna lica imaju lovište,al je obavezno da budu registrovani za obavljanje stručnih poslova u lovstvu,svako LU ima u statutu to predvidjeno,a čak i takozvana udruženja"zelena trava" imaju predvidjenu tu delatnost u statutu,može se i registrovati takva agencija,upis u registar je oko 1200 dinara, pa ko voli nek zapošljava,ali je poenta u plati koliku odrediti stručnjaku koji ima odgovornost za svoj posao i odgovara za sprovodjenje lova,dali je realno da za takvu odgovornost neko ima dnevnicu kao neki zidarski antlogor ,recimo prosečno 2000 dinara.
e to znači za mesec dana 60.000 neto plus nekih oko 45% za doprinose oko 27000,znači 87000 mesečno,ili 1.044.000 dinara godišnje
Indjijanac kaže:
pa sremac nije obavezno da ta pravna lica imaju lovište,al je obavezno da budu registrovani za obavljanje stručnih poslova u lovstvu,svako LU ima u statutu to predvidjeno,a čak i takozvana udruženja"zelena trava" imaju predvidjenu tu delatnost u statutu,može se i registrovati takva agencija,upis u registar je oko 1200 dinara, pa ko voli nek zapošljava,ali je poenta u plati koliku odrediti stručnjaku koji ima odgovornost za svoj posao i odgovara za sprovodjenje lova,dali je realno da za takvu odgovornost neko ima dnevnicu kao neki zidarski antlogor ,recimo prosečno 2000 dinara.
e to znači za mesec dana 60.000 neto plus nekih oko 45% za doprinose oko 27000,znači 87000 mesečno,ili 1.044.000 dinara godišnje
Au lepa plata, ja sam profesor pa mi je plata 40.000 dinara i isto sam odgovoran po raznim osnovama a kursadžija da ima 60.000 dinara, neće da može.
ja sam upisao skolu specijalista za lovstvo... ostala su mi jos 3 ispita i diplomski... da li neko moze da mi kaze da li ja mogu da se zaposlim kao lovocuvar dok mi traju ispiti... unapred zahvalan :-)
Ugovorom o davanju lovišta na gazdovanje ostavljen je rok od 12 meseci da lovočuvari dostave potvrde o licencama,za upravnike lovišta ovaj rok je 24 meseca.U ovim periodima nije obavezno da lovočuvar ima položen ispit u komori,ali bi trebalo da ta lica u toku svog školovanja imaju položen jedan od predmeta iz oblasti lovstva,pored ovog potrebno je imati položen vozački ispit za B kategoriju,položen ispit za rukovanje vatrenim oružjem i normalno da imaju oružni list na svoje ime kao dokaz da su lica koja mogu da nose oružje.
Po zanimanju sam sumarski tehnicar primljen sam u clanstvo lovacke komore i cekam na polaganje licence za lovo cuvarsku sluzbu . Sad me zanima kako doci do radnog mesta lovo cuvara .
Zakon kaže da lovočuvari moraju da su školovani i imaju licencu, tako da će te sigurno naći posao, ili se obratite i savezima, oni znaju kako stoje pojedina udruženja sa kadrovima...
živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!