Član portala Srbijalov sam skoro godinu dana, dosta sam aktivan na forumu, ali ovo je prva tema čije sam otvaranje predložio. Glavni razlog je nastanak velikog broja novih LU posebno na teritoriji SAP Vojvodine (Srbske autonomne pokrajine, mada ovo nije Srbija... ), koja su u procesu ustanovljenja i dodele lovišta na gazdovanje postala ili će uskoro postati korisnici tih lovišta.
Ono što mene posebno interesuje (razumljivo) jeste situacija u opštini Bačka Palanka, gde sam kao član (bivšeg) LUO Bačka Palanka i postao lovac pre 18 godina, i posebno u fruškogorskom delu Srema, gde živim i lovim, i gde sam član novoosnovanog LU "Fruškogorski jelen".
Nekadašnje LUO Bačka Palanka koje je nastalo iz OLS Bačka Palanka 1994/95 godine nedavno se podelilo na četiri LU: jedno čine društva-sekcije koje su se opredelila za o(p)stanak u zajedničkom udruženju- Čelarevo, Nova Gajdobra, Gajdobra, Obrovac i Silbaš, drugo- Tovariševo, Parage, Despotovo i Pivnice, treće- Bačka Palanka i Mladenovo, i četvrto- Neštin i Vizić.
Ovo četvrto, NAŠE LU "Fruškogorski jelen" prošle nedelje je postalo korisnik lovišta "Neštin-Vizić" (da se ne ponavljam: 3125 ha, 2 društva-sekcije, tri revira...) sa tom osobenošću da stručnu službu korisniku lovišta obezbeđuje JP "NP Fruška gora". Pošto je oko saradnje sa ovim JP-om bilo raznih komentara, pa i klasičnih dezinformacija (da ne kažem podmetanja, bilo bi možda pregrubo), hteo bih da kažem da smo u aranžman sa NP-om ušli iz jednostavnog razloga što nismo imali bolje rešenje koje bi nam omogućilo kontinuitet lova i postojanja naše lovačke organizacije, a da troškovi bavljenja ovim hobijem ne postanu višestruko veći, što bi opet neminovno dovelo do osipanja članstva i u perspektivi gašenja LU i definitivnog prelaska lovišta pod okrilje Javnog preduzeća, kako je ZODL i predvideo. Naravno da ni mi sami nismo bili (niti smo još uvek ) sigurni šta će doneti ovaj i ovakav razvoj situacije, ali je sigurno da ćemo, ukoliko lovištem budemo gazdovali domaćinski, pošteno i korektno, moći bez brige da lovimo i narednih deset godina, što je u ipak glavni cilj našeg bavljenja ovim "sportom".
A šta će biti posle? Nisam pratio temu "Privatizacija lovišta u Srbiji", ali niko od nas nije toliko slep i naivan, pa da ne vidi kuda plovi ovaj brod. Uopšte nemam nameru da ovde nešto politizujem, ali preneću vam ono što sam lično čuo na jednom zvaničnom lovačkom skupu u Mladenovu pre dve godine po donošenju ZODL-a, a izgovoreno je od strane visokog lovnog zvaničnika SAP Vojvodine (ne znam da li ću doslovce citirati): "Ovaj Zakon (o divljači i lovstvu) neće trajati koliko prethodni i samo je uvod u tržišnu utakmicu za dobijanje lovišta na gazdovanje." Tumačite ovo kako hoćete, ali ja sam to shvatio kao jednako pravo svih subjekata u lovstvu da se bore za dobijanje lovišta, a ne da "prvenstvo" imaju dosadašnji korisici koji su ispunili sve zakonske uslove. Privatizacija? Ne znam... Znam samo da narednih 10 godina treba svojski da se trudimo i da se pokažemo u boljem svetlu kao "gazde" lovišta, da po isteku tog roka imamo čime da se pohvalimo i šta da pokažemo u lovištu.
Vidim i čujem (a šuška se i po kuloarima) da će posle nas i LU "Kulina" iz Erdevika, još neka LU krenuti istim stopama, u aranžman sa NP-om, ne zato što smo mi (Neštinci i Vizićani), ili Erdevičani (sa Ljubom i Bingulom), vizionari i nešto posebno mudri, pa se treba voditi našim postupcima, nego zato što će ih sila prilika naterati na takvo rešenje. Ljubavi možda nema, ali je interes (zajednički) sveprisutan: veća brojnost divljači, kvalitetnija polna, starosna i trofejna struktura, ali pre svega pravo i mogućnost da deo te divljači i dalje lovimo MI, obični smrtnici! Patetično ili ne, za to smo se borili...
Ovaj moj upis opširan ("Svinje su debele, knjige su opširne!" - Luka Laban, "Profesionalac" ), skoro kao prosečan administratorski! U svojih prethodnih 200 i nešto upisa trudio sam se da budem korektan i konkretan, nadam se da ni ovog puta nisam izašao iz tog okvira. Ako sam preterao ili nekog uvredio... sorry !!!
Pre bi se reklo da je po opširnosti upis skoro zamenički!
Srbijalov Admin Tim
Realno gledajući, naspram broja članova u vašem novom LU, mislim da je zaista najracionalnije rešenje bilo ovo što ste uradili, da se oslonite na NP.
Ko razmišlja hladne glave, na osnovu činjenica, a ne na osnovu želja, shvatiće da mala LU (sa malim brojem članova) i sa malim lovištem, će ili morati da se udružuju, ili da se preko ugovora sličnih vašem sa NP, na neki način obezbede.
U suprotnom, članarina bi morala biti tolika da ne znam ko bi to platio, pa bi se vrlo brzo ili ugasili, ili bankrotirali.
Gledao sam u Sl. listu spiskove novoustanovljenih lovišta, i njihove površine. Mislim da će vrlo brzo ljudi u malim LU shvatiti šta im je činiti.
Lala kaže:
Realno gledajući, naspram broja članova u vašem novom LU, mislim da je zaista najracionalnije rešenje bilo ovo što ste uradili, da se oslonite na NP.
Ko razmišlja hladne glave, na osnovu činjenica, a ne na osnovu želja, shvatiće da mala LU (sa malim brojem članova) i sa malim lovištem, će ili morati da se udružuju, ili da se preko ugovora sličnih vašem sa NP, na neki način obezbede.
U suprotnom, članarina bi morala biti tolika da ne znam ko bi to platio, pa bi se vrlo brzo ili ugasili, ili bankrotirali.
Gledao sam u Sl. listu spiskove novoustanovljenih lovišta, i njihove površine. Mislim da će vrlo brzo ljudi u malim LU shvatiti šta im je činiti.
Da, Lalo, ali šta im se vredi udruživati kada su kao tek podeljeni dobili lovišta na gazdovanje, a sa njima i obavezu zapošljavanja lovočuvara i (trećinu) upravnika lovišta. Zašto se o tome nije razmišljalo pre podele, secesije, razdruživanja? Kome treba krava što mleka ne daje? Ili će im možda PSPVŠ izaći u susret, pa im spojiti lovišta? Pre će biti da će i upravnik lovišta ići na jedno, a ne kao sad na tri lovišta.
A 2022. godina kuca na vratima...
apinest kaže:
Pre će biti da će i upravnik lovišta ići na jedno, a ne kao sad na tri lovišta.
Druže, Pravilnikom o organizaciji stručne službe nema predvidjen broj lovišta po jednom upravniku, ima samo ograničenje od 60 000 ha, nema pomena da li je to jedno ili 10 lovišta. Obzirom na veličinu lovišta u Vojvodini, moguće je lako da se desi da jedan upravnik ima 5-6 ili čak i više lovišta. Pogledaj kolikih lovišta sve ima, po nekoliko hiljada ha. Ta mala lovišta, mislim, ili moraju da budu prebogata, da bi opstala, ili će se morati udruživati, ali ne spajanjem, nego ugovorima o poslovnoj saradnji sa susednim većim LU, možda nešto slično kao vi u Neštinu-Viziću sa NP. Šta će tu ko dobiti ili izgubiti, kakav je čiji interes, zavisiće od slučaja do slučaja.
Najgore će proći mala LU, sa siromašnim lovištem, tu ne mislim da ima ekonomske perspektive.
apinest kaže:
Pre će biti da će i upravnik lovišta ići na jedno, a ne kao sad na tri lovišta.
Druže, Pravilnikom o organizaciji stručne službe nema predvidjen broj lovišta po jednom upravniku, ima samo ograničenje od 60 000 ha, nema pomena da li je to jedno ili 10 lovišta. Obzirom na veličinu lovišta u Vojvodini, moguće je lako da se desi da jedan upravnik ima 5-6 ili čak i više lovišta. Pogledaj kolikih lovišta sve ima, po nekoliko hiljada ha. Ta mala lovišta, mislim, ili moraju da budu prebogata, da bi opstala, ili će se morati udruživati, ali ne spajanjem, nego ugovorima o poslovnoj saradnji sa susednim većim LU, možda nešto slično kao vi u Neštinu-Viziću sa NP. Šta će tu ko dobiti ili izgubiti, kakav je čiji interes, zavisiće od slučaja do slučaja.
Najgore će proći mala LU, sa siromašnim lovištem, tu ne mislim da ima ekonomske perspektive.
Hvala, Laki! U ovoj gužvi koja nas je zadesila, do danas nisam ni pročitao Pravilnik o načinu organizovanja stručne službe za gazdovanje lovištem od 27.03.2012. Bez puno komentara - "Tresla se gora, rodio se miš"... Član 4. Prvilnika predviđa jedno stručno lice u zavisnosti od prirodnih i drugih karakteristika lovišta, s tim što maksimalna površina po jednom stručnom licu ne može da pređe 60.000 ha, kao što si ti i ukazao. Mislim da će ovu stavku mnogi korisnici lovišta iskoristiti (da ne kažem zloupotrebiti) da na ovako velikoj površini zaposle samo jednog stručnog radnika sa licencom. Zamislite šumsko lovište od 60.000 ha sa jednim stručnim radnikom i obimom posla navedenim u članu 5. Pravilnika... Nama je JP "NP Fruška gora" na lovište površine 3125 ha obezbedio jednog stručnog licenciranog radnika i dva lovočuvara! Ovo me još više navodi na pomisao da će u našem lovstvu mnogo toga ostati po starom, na štetu divljači i lovišta.
I još jedna stvar: došlo je vreme da korisnici lovišta, pogotovo mala udruženja kao što je naše shvate da je upravnik lovišta, po Zakonu, Pravilniku i nadležnostima najvažnije i najodgovornje lice u lovištu i za lovište, a ne predsednici udruženja, društava-sekcija, grupovođe, lovovođe... Što pre to shvatimo i pružimo punu podršku i pomoć stručnoj službi, bolje će biti i za divljač, i za lovište, i za nas lovce!
Joooj Apinest tebra svaka ti je zlatna. Ovaj tvoj zadnji pasus je suva istina.
E sad, ako se izuzmu LU koja su ušla u saradnju sa NP, ostalim lovištima koja su mala i rascepkana, ma koliko bogata, mislim da je bolje da razmišljaju o, kako Lala kaže, udruživanju na bazi ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji ili nekog drugog srodnog ugovora, zarad smanjenja članarine i omasovljenja lovstva, ili da ipak u konačici prilaze savezima kao što su LSCS, pa i LSV ( koga smatram da treba reorganizovati po uzoru na LSCS, sa manje zaposlenih, sa cenovnikom sličnim ili identičnim LSCS ) a firme poput "Lovca" i "Jelena" TOTALNO UGASITI i zabraniti savezima osnivanje bilo kakve firme slične navedenima.
Kad smo kod ovog pitanja, da i ja pitam pa da mi neko pametan odgovori:
Moje LU ima četiri sekcije, 450 lovaca , 45000ha, imamo jednog Uparavnika koji se školovao i sad u petak polaže za licencu u l.komori, stav u.odbora udruženja je da je bolje potpisati ugovor o sa savezom jer bi nam njihova služba radila planska dokumenta(članstvo košta 450 x 1400=630.000),a upravnik bi nas kostao bruto 60000x12=72000din, sigurno da je skuplje imati upravnika profesionalnog, ali je taj čovek stalno u terenu, u dnosu na one iz fotelje, taj čovek bi najkvalitetnije organizovao komercijalne lovove koji su izvor finansiranja, foteljase to neiteresuje.
Drugo pitanje je dali kad se ustanovi i dodeli lovište(ako su svi za to) može doći do razilaženja drustava? tj da se lovište podeli po lovnim revirima za svako drustvo?
DOBAR POGLED.
Milenko, planska dokumenta su jedna stvar, a upravljanje lovištem i obavljanje svakodnevnih poslova su nešto sasvim drugo.
Ako dobijate 'besplatna' planska dokumenta (koja inače uredno platite kroz članarinu), šta je sa obavljanjem poslova upravnika lovišta? Ko će to da vam radi?
Koliko košta lovna osnova, a koliko plan gazdovanja, po tržišnoj ceni?
O delu upisa o kojem govoriš u vezi razlike kvaliteta rada nekog ko ti nije u lovištu, i nekog ko je svaki dan na terenu, ne vredi govoriti. Te dve stvari su neuporedive.
Ovo u vezi deljenja lovišta ne pije vodu: lovišta ustanovljava nadležni državni organ, a dodeljuje ga na gazdovanje korisniku LU koje se pojavilo na konkursu, i dobilo lovište na 10 godina.
Ostaje mogućnost da se u skladu sa statutom vašeg LU organizujete tako da jedno društvo (sekcija) vašeg LU lovi u jednom reviru. To je stvar unutrašnje organizacije LU.
Javljam se da odgovorim na Milenkovo pitanje samo zato sto mislim da cu to uraditi najobjektivnije. Milenko dajte sve od sebe da taj covek koji i sad radi na mestu upravnika tu i ostane. A zasto ? delimicno si i sam odgovorio, bas zato sto taj upravnik mnogo cesce nosi gumene cizme od bilo kog drugog iz bilo kog saveza sa kim bi potpisali ugovor ,jos jedno LSS je konfrontiran ministarstvu i ko god bude imao direktne poslovne veze sa LSS trenutno bice i pod lupom ministarstva i inspektorata. Sto znaci drzite vi tog dasu i slusajte njega i pomozite mu sto vise mozete jer i tu licencu nemoze poloziti ako nezna da radi svoj posao. A i svi radnici koji su trenutno u sluzbi LU kod kojih su zaposleni moraju dati sve od sebe da na neki nacin animiraju clanstvo da mu pomognu da maticne fondove divljaci podignu na neki zavidni nivo da bi i clanarina bila manja tj. da bi sto pre to samo loviste finansiski bilo rentabilno i odrzavalo samo sebe inace on osta bez posla a vi lovci bez lovista i eto ti privatizacije na precac mislim da me razumes.
Odgovor na drugo pitanje bi glasio ovako:
Posle dodele lovista jednom LU tj .nekom pravnom licu po novom zakonu nema vise cepanja dok taj ugovor neistekne ili se nenapravi neki cirkus pa bude oduzeto pa se ponovo da na konkurs ali moda podeljeno onako a kakav model postoji vise drugih zainteresovanih korisnika.
A reviri su druga prica nekad su reviri pravljeni da bi zasitili kadrovske probleme tipa nase selo nas atar nasa divljac i mi time hocemo da gazdujemo to je proslost.
Sadasnji reviri imaju svrhu sto boljeg monitoringa divljaci samim tim boljeg i rentabilnijeg gazdovanja. Eto ako treba jos neki strucan odgovor pitaj moze i na pp. pozz
Apinest kaže;
I još jedna stvar: došlo je vreme da korisnici lovišta, pogotovo mala udruženja kao što je naše shvate da je upravnik lovišta, po Zakonu, Pravilniku i nadležnostima najvažnije i najodgovornje lice u lovištu i za lovište, a ne predsednici udruženja, društava-sekcija, grupovođe, lovovođe...
najodgovorniji jesu ali moramo svi da shvatimo da oni netreba da vode politiku udruženja i vrše sistematizaciju jer su plaćeni da rade u struci i da vode računa o lovištu i divljači a ne o organizaciji lovaca
Indjijanac kaže:
Apinest kaže;
I još jedna stvar: došlo je vreme da korisnici lovišta, pogotovo mala udruženja kao što je naše shvate da je upravnik lovišta, po Zakonu, Pravilniku i nadležnostima najvažnije i najodgovornje lice u lovištu i za lovište, a ne predsednici udruženja, društava-sekcija, grupovođe, lovovođe...
najodgovorniji jesu ali moramo svi da shvatimo da oni netreba da vode politiku udruženja i vrše sistematizaciju jer su plaćeni da rade u struci i da vode računa o lovištu i divljači a ne o organizaciji lovaca
Prijatelju, nisi pažljivo pročitao moj upis. Napisao sam "u lovištu i za lovište". O udruženjima, sekcijama, organizaciji lovaca... upravnik lovišta (stručno lice) ne treba da brine i da oko toga troši vreme i energiju. Napisao sam to vodeći se onom starom: Znam ja nas, j..o ti nas...
volem da skrenemo pažnju mada mislim da smo malo mislim da je ovo odlično mesto da se predstave nova LU koja su korisnici novoosnovanih lovišta mislim da ih ima još osim apinestovog,ja za indjijsko ću opisati kada dobijemo lovište na gazdovanje pa drugari izvolite predstavite svoja LU i lovišta kao što je to uradio apinest a može i koja sličica
Jos jedno pitanje : dali prof. upravnik koji će imati licencu. može da obavlja tu funkciju po ugovoru o delu?
Kod nas je Lovni revir k.o mesta i slažem se da je bolje praćenje divljači na terenu, ali svaka sekcija lovi na svojoj k.o. i to je tako od formiranje udruženja(1995), a zasto jer nemaju svi lovni reviri isti bonitet, ako nemaju isti bonitet nemaju ni istu kvotu, a onda i neplaćaju tu divljač prema državi svi isto....., tako da je kod nas tako.
DOBAR POGLED
malo smo
neverujem da na forumu nema članova koji su u novoosnovanim LU koja su dobila novoustanovljena lovišta,pa hajde da se malo promovišu ta LU i lovišta,netreba nas biti sramota onoga što imamo i čime gazdujemo,pokažimo jedni drugima šta radimo i dali možemo bolje.Nadam se da će od svega što se na ovoj temi piše neko nešto dobro preneti u svoje LU,možda padne neko novo poznanstvo,možda čak i bratimljenje,a saradnja u svakom slučaju.Nebudimo škrti i ponudimo svoja iskustva drugima kako bi ovo naše lovstvo i očuvanje prirode imalo uspeha.
Ko o čemu "baba o uštipcima" a ja o "Bisernom Ostrvu", u službenom Listu APV broj 8. od 26.3.2012 na strani 668 objavljuje se rešenje o ustanovljenju ovog lovišta, kasnije nigde nemogu da nađem da je Ovo livište "Zvanično nekom i dodeljeno" tj takvog rešenja nema ni u jednom sl. Listu. http://www.puma.v...8_2012.pdf
A Kolege iz N.B. love li na tom terenu sve pršti, a nema ni ti jedne hranilice niti solišta, žalosno, lično meni tj čuružanima nije premalo ovo naše lovište pa smo gladni za još površine ali je ovo apsurd u dodeljivanju lovišta.