Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Hibridizacija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Hibridizacija
nenadx
 Hibridizacija nekih životinjskih vrsta(bar nama zanimljivih)je se sve češće pominje i povezuje sa mnogim dešavanjima(globalno zagrevanje,promena u ekosistemu,pritisak ljudske vrste na živi, neživi svet... Iako je do njih oduvek dolazilo,čini se da ova pojava sada poprima nove dimenzije i postaje tema rasprava o negativnim i pozitivnim refleksijama po određenu vrstu, ali i okolinu.Naše kolege(Zoranp,konstantin 91.)su uočile i začele ovo pitanje kao zanimljivo i vredno pažnje, pa otvaramo temu za iznošenje saznanja i mišljenja.
Dobar pogodak

kimi
 Nisam nešto stručan da pametujem na ovu temu ali izneću laičko mišljenje...
Po meni to se zove evolucija i to se događa kod svih živih stvorenja. Poznato je da postoji mnogo vrsta koje su izumrle i to baš zbog toga što nisu uspele da se prilagode.
E sad kad neko iznese podatak da je neka vrsta preživela promene u izgledu itd pre par hiljada godina zvuči ok i to ja bar lako prihvatam ali ako se promene dešavaju sada...hmmm.
Klasičan primer promena(evolucije) je čovek. Evolucijom za par hiljada godina čovek će ostati bez kose, zuba, noktiju....Ne-ne
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

stevin
 Neznam dali pod pojmom hibridizacije potpada i parenje divlje i domace macke,koji se cesto desava u prirodi,imao sam par susreta sa takvim mesancima,cak sam vidjao i da deli rupu sa lisicom.
Lisica

konstantin91
 Mozemo prvo krenuti od predatora i to predatora prisutnih na nasim prostorima.
Svi koji pripadaju porodici Canis mogu da se pare medjusobno, tj da se ukrstaju rase. Pripadnici ove porodice su Vuk, Sakal, Pas, Kojot, Dingo.....

Danas je popularno ukrstanje Vuk x Pas. Pre svega u SAD, tamo imaju 300.000 - 500.000
jedniki Hibrida. Od toga mnogi su F1, F1 znaci prvi iz kombinacije vuk x pas, znaci 50% pas 50% vuk, kasnije se F1 pari sa psom pa smanjite procenat vuka na 25%, itd.............
F1 je i najproblematicniji, mnogi naslede od vuka strah od coveka pa ih je mnogo tesko pripitomiti... O oslobadjanju u divljinu i daljem parenju sa vukovima ne bih mnogo pricao jer svi smo svesni kolika to opasnost moze biti.

Za sada postoje nekoliko rasa nastale od Hibrida. Cehoslovacki vucjak, Sarloski vucjak, Lupo Italiano, Kanmig dog, itd....
Sve ove rase su nastale ukrstanjem Nemacki ovcar x vuk i to je izgleda najpozeljnija kombinacija sto se Hibrida tice....
Sarloski vucjak i Cehoslovacki vucjak su prihvacene rase od FCI, u svom nastanku vojska je od njih ocekivala da ce dobiti "supermene" , realnost je da su ove rase skoro ne upotrebljive u sluzbi, plase se coveka (nasledje od vuka), nisu stabilne pri zahtevnoj vojnoj obuci... Sa druge strane sve mane NO su ispravljene, nasledna displazija se ne javlja, fizicka superiornost, skocnost, brzina, agilnost, velicina, sve je povecano.....

Istakao bih jos jednu rasu, Lupo Italiano koji za razliku od dve navedene rase moze da se koristi kao sluzbeni pas. Gore dve navedene rase su dobijene parenjem muzjaka Vuka i zenke NO sa druge strane Lupo Italiano je dobijen parenjem zenke Vuka i muzjaka NO. Prilozicu slike pa sami uocite razlike....

Cehoslovacki vucjak
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Czechoslovakian_Wolfdog_pair.jpg

Lupo Italiano
eng.agraria.org/dog/lupoitaliano.jpg

konstantin91
 Pre nego sto predjemo na Hibride Sakala dodao bih jedno istrazivanje radjeno od strane domacih strucnjaka i domaceg Instituta na temu Hibrida....

http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/03...04225M.pdf

Sada bih se malo osvrnuo i na raniju prisutnost Hibrida. I ranije su psima u liniju ubacivali po nekog vuka kako bi "ojacali" tu liniju ali nije se islo do te mere da se pravi nova rasa ukrstanjem Vuka i psa. Prisutnost "crnih" vukova takodje ukazuje na Hibride jer crni vukovi, prema istrazivanjima, ne postoje vec je moguce da su nastali ukrstanjem sa psima...

Kako dolazi uopste do ovoga u prirodi bez uticaja coveka ?
Odgovor je jednostavan, ako imamo zenku vuka u teranju a ostali vuvkovi su istrebljeni, zenka ce prihvatiti i psa samo da bi se parila, nije to tako jednostavno niti uspeva u svim slucajevima ali pod specificnim uslovima se desava, procitajte ono istrazivanje gore pa cete mozda nesto vise o tome saznati.
Koja opasnost lezi ako imamo Hibride u divljini a ne pripitomljene od strane coveka ?
Kod ukrstanja rasa prenose se dominantne osobine, znaci moguce je da mogucnost psa koju je razvijao od svog nastanka, da cita "govor tela" coveka prenese na vuka, kao i to da se ne plasi coveka, u tom slucaju mozemo dobiti jedinku koja nece prezati da napadne coveka. Genetika je specificna pa moze krenuti i u drugom smeru ali u svakom slucaju nista nije sigurno.... Tu je takodje genetski efekat Hybrid Vigor ili Heterosis, ovaj genetski efekat se javlja kod jedinki iz kombinacije gde su rase ukrstane i doprinosi tome da jedinke iz takvih kombinacija budu "superiorne" u odnosu na svoje roditelje. Evo definicije i na engleskom.

Hybrid vigor is the improved or increased function of any biological quality in a hybrid offspring.

konstantin91

stevin kaže:
Neznam dali pod pojmom hibridizacije potpada i parenje divlje i domace macke,koji se cesto desava u prirodi,imao sam par susreta sa takvim mesancima,cak sam vidjao i da deli rupu sa lisicom.

Svakako da i to spada u hibride. Mozes li izneti vise informacija o jednikama iz te kombinacije, kako deli rupu sa lisicom, kakvi su mladunci ?
Takodje ako moze i jedno poredjenje divlje i domace macke, da vidimo slicnosti i razlike, kako u fizickom izgledu tako i po ponasanju, lovu i svemu ostalom..... ?

stevin
 Vidjao sam zelene macke,po boji ista divlja,ali velicine domace,i bez karakteristicnih krugova na repu.i narvano divlja po naravi.ima i zeleno-belih,zuto-belih,raznih kombinacija.koliko ja znam dominantan gen se prenosi,a boja spada u to.pa se namece pitanje dali su te
sarene hibridi ili su jednostavno podivljale macke.a zive po par kilometara od poslednje kuce ili salasa.i gotovo sve zive po rupama,ili su u starim lisicijim ili su rupe manje.tu jednu sam video kada je ulazila u jednu od par lisicijih rupa na jednom kanalicu,gde sam cekao lisicu,koju sam predhodnih dana video da tu zivi,imam cak i sliku tog kanala.ta macka je bila crno-bela.to su moja zapazanja.
Lisica

stevin
 Evo i slike,mada se nevide sve rupe a ima ih pet,sest.[img][/img]
stevin priložio:
1336558849985.jpg

Lisica

konstantin91
 Sada sam malo istrazio to, nasao sam jedan clanak u kome autor tvrdi da se divlje i pitome macke pare bez ikakvih poteskoca i da su njihovi potomci plodni....

Evo u prilogu link celog clanka pa koga zanima neka cita...
http://balkanski-zivot.lefora.com/200...lja-macka/

nenadx
 Pisali smo ponešto o hibridima vukova na temi Da li je vuk još uvek štetočina....Ukrštan je vuk i sa pudlom,u Nemačkoj radi ispitivanja ponasanja, a dodao bih na pisanje Stevina i Konstantina,o d.mačkama,možda doprinese nečemu
....Skoro ju je nemoguće pripitomiti, jer uvek ostaje bar nepoverljiva. U drugoj do četvrte generacije podivljale domaće mačke daju potomstvo po fizickom izgledu veoma slične divljoj.

RAZLIKE IZMEU DOMAĆE I DIVLJE MAČKE
Često postoje dileme pri proceni da li je mačka domaća ili divlja u situaciji kada se radi o sličnim po izgledu, posebno ako se radi o hibridima.Sem u masi, detaljnije razlike su : Gornji rub usnih školjki je kod divlje obrastao dlakom a kod domaćih su goli. Brkovi divlje su uvek srebrno sivi. Rep valjkast, dosta žbunast i na kraju obavezan crn završetak.Jasno su uočljiva 6 prstena na repu,a pritom 2 do 3 potpuno zatvorena. Usne i tabani su crni. Na lobanji su razlike u nosnoj kosti, koja se kod divlje završavaju i spajaju u čeonu kost tupo (zaobljeno).Kod domaćih su oštre-klinaste.
Ipak i ovo nije dovoljno za razlikovanje, naročito kod ukrštenih, pa je Schanenberg 1962 god. razradio metod zasnovan na činjenici da sa domestifikacijom kod najvećeg broja divljih vrsta, dolazi do smanjenja obima mozga. Izračunjavanje volumena je otežano i izvodi se u labaratoriskim uslovima, pa nema potrebe davati formulu, a i sada se izvode DNK analize, koje su preciznije....
Inače moraćemo da prevedemo onaj zanimljiv rad (kad već to nije uradio Konstantin)verujem da je dobar i vredan pažnje.
Dobar pogodak

nenadx
 Evo još jednog teksta, Strana 39
HIBRIDIZACIJA
Sve rase pasa nastale su pripitomljavanjem vuka, u procesu koji je započeo pre oko100.000 godina, mada je i kasnije dolazilo do povremenog mešanja sa vukom. Iako će vukovi u prirodi obično ubiti pse i sada dolazi do međusobnih ukrštanja pod određenim uslovima, što je verovatno instikt samoodržanja, kada im je brojnost kritično smanjena isl.,što je potvrđeno u nekim populacijama kroz genetsko testiranje.
Vukovi se ukrštaju sa domaćim psima a ukrštanja se obično javljaju u blizini ljudskih naselja, pri maloj brojnosti vukova i daju plodno potomstvo, a takvi hibridi su uglavnom zdrave životinje, od oba roditelja zbog heterozisa, sa manje naslednih bolesti od većine rasa pasa. Ipak hibridi u divljini su pretnja nastavka postojanja nekih izolovanih populacija vukova,. U nekim slučajevima, prisutnost zaperaka se smatra korisnim znakom smanjenja čistoće gena vukova.Naime peti prst (zaperak) na zadnjim nogama su česti kod nekih domaćih pasa, ali odsutni kod genetski čistih vukova, koji imaju samo četiri stražnja prsta. Zapažanja iz bivšeg SSSRa pokazuju da hibridi vuka u prirodi mogu formirati veće čopore i imaju veću izdržljivost pri gonjenju plena.
Ljudi kontrolisano ukrštaju pse i vukove radi dobijanja novih rasa, sa pretpostavljenim osobinama, ali se ti ogledi smatraju neuspelim, jer u većini slučajeva dolazi do dominantnog izbijanja vučjih osobina, kao što je opreznost, neprilagodljivost

Hibrid vuk - nemački ovčar Hibrid vuk / engleski mastif

Tako je u relativno novije vreme nastao češki vučiji pas, ukrštanjem nemačkog ovčara i vuka. U Nemačkoj je eksperimentalno ukrštana pudla sa
vukom. Nadalje vuk i malmut, vuk i mastif.

Strana 40
Vukovi i kojoti se takođe mogu razmnožavati i davati plodno potomstvo, poznati kao coywolf, Jedna studija je pokazala da od 100 kojota iz Maineu, 22 je pola ili više poreklom vuk, a jedan je bio 89 % vuk.Tako se predlaže da su veliki istočni kojoti u Kanadi, zapravo hibridi manjih zapadnih kojota i
vukova. Uz to analiza mitohondrijske DNK je pokazala da su populacije crvenog vuka uglavnom kojot porekla, a da crveni vukovi imaju samo 5% svojih jedinstvenih alela.
Hibridizacija je dovela i do pojava karakterističnih crnih vukova koji su na nekim prostorima postali prepoznatljivi za neke populacije / podvrste vukova, a ponegde se pojavljuju sporadično. Korišćenjem genetskih analiza populacija vukova iz Severne Amerike i Evrope, istraživači su pratili izvor dominantnih gena odgovornih za tamnu boju dlake, čime su otkrili da vukovi sa crnim krznom duguju svoju prepoznatljivu boju mutaciji koja se dogodila hibridizacijom sa domaćim psima. Za ovu gen mutaciju odgovoran je protein beta-defensin 3, koji daje crnu boju dlaci vukova, a nastale je kod pasa pre oko 47.000 godina. Istoriski i prostorno posmatrano, crne varijacije vukova se javljaju svuda, češće ili ređe.Tako su nastanjivali Vekvoturian planine Rusije. U Francuskoj, Škotskojcrni vukovi su pre par stotina godina retkost, ali česti u južnoj Evropi... Na severu Evrope su takođe retki, ali se spominje pet crnih vukova ubijenih u skandinavskoj pokrajini Wermeland 1801.godine. . a 20 - 25 % populacije vuka u Italiji ( 2010 ) se sastoji od crnih primeraka. Oni su češći u Severnoj Americi, gde je oko polovina vukova u Vajomingu (NP Yellowston) crna. U južnoj Kanadi i Minnesoti crna forma je češća od bele, ali sivi prevladavaju. U novije vreme se spominju u Poljskoj, Hrvatskojpa i kod nas.
Dobar pogodak

ivanfox
 Ovaj tekst sto je postavio kolega Nenad gde se objasnjava i precizira razlika izmedju domace i divlje macke je odlicna stvar i mislim da svaki lovac treba ovo da procita,ponajvise iz razloga sto je macka primarna stetocina u mnogim lovistima i sto te male ali velike stetocine ima na svakom koraku.Odstrelio sam nekoliko macaka daleko u terenu a vise puta i nisam bio nacisto da li je pravi divljak ili sto se ovde pomonje hibrid.Jednu smo odstrelili predprosle sezone bred brakirima koji su je isterali ispod tavanice jedne kolibe.Isprva smo bili odusevljeni njenim repom sa prstenovima i karakteristicnim brkovima ali kad smo ugledali bele prste na prednjoj nozi bilo ja jasno da je mesanac ili kako vi kazete hibrid.Ovde se mogu videti hibridi dobijeni ukrstanjem psa i vuka a kako li bi izgledao hibrid dobijen ukrstanjem domaceg psa i sakala,da li je to zaista moguce s obzirom da nauka kaze DA.Kakve bi fizicke sposobnosti imao taj hibrid,moze se samo zamisliti!Pricao mi je covek koji je gledao kako sakal vezan na lancu(cuva se od malena) iz mesta skace i hvata goluba u letu na oko 2,5 metra visine!

konstantin91
 Sakal i pas, ne da je moguce nego postoji i to od 1975, sada je to vec dobilo oblik posebne rase....

Takodje treba napraviti razliku izmedju ukrstanja divljih sa pitomim zivotinjama kako bi se dobile pitome zivotinje, lake za obuke sa fizickim superiornostima divljih i pripitomljavanja divljih zivotinja ili domestifikacije....

Hibridi su produkt nastao ukrstanjem divljih i pripitomljenih a Ruska srebrna lisica produkt domestifikacije, kao i taj sakal sto si ga naveo kao primer.....
Domestifikacija podrazumeva selekciju ili odvajanje od velikog broja divljih zivotinja one koje pokazuju vise sklonosti ili otvorenosti ka coveku, to je 1 u 100 ili 1 u 1000. Kada odvojimo dovoljan broj ovakvih onda ih parimo izmedju sebe i procenat pitomijih (ne pitomih vec pitomijih u odnosu na ostale divlje) se povecava, to je konkretno slucaj sa ovom ruskom lisicom koju su Rusi pripitomili do te mere da se opusteno drzi kao kucni ljubimac.... Takodje su tu i odmah primetne fizicke promene koje prate domestifikaciju........

O hibridu sakala cu vise pisati malo kasnije..... Tu sam radio i jedan mali projekat u praksi juce a prikazacu vam ga malo kasnije.....

konstantin91
 nenadx ne znam odakle vadis ove strane, mozda sa onog linka koji sam ostavio ali dobar deo sam vec naveo. Crna dlaka, nove rase nastale hibridizacijom, heterozis......

Stim sto se kod nekih stvari ne mogu sloziti....
Nisu sve nove rase nastale ukrstanjem Nemacki ovcar x Vuk neuspesi. Sve te rase su stvarane pod uticajem vojske ali jedna je uspela da ispuni bas sve ciljeve. Lupo Italiano......

Trebamo obratiti paznju na sve razlike koje postoje u nastanku ove dve (tri) rase pa da vidimo zasto je prva (i druga) neuspeh a teca uspeh.

Lupo Italiano je nastao ukrstanjem zenka Vuk x muzjak NO a druge dve suprutno. Po fizickom izgledu druge dve rase (Ceh. i Sarloski vucjak) su skoro pa identicne sa vukom a Lupo Italiano suprutno, skoro pa identican sa NO.

Hajde da vidimo razlike u temperamentu. Druge dve rase cesto nasledjuju plahost, tj strah od coveka, nisu stabilne pri zahtevnoj obuci za vojne pse, stoga se na njih ne moze osloniti prilikom spasavanja ljudskih zivota ili prilikom onesposobljavanja neprijatelja. Sa druge strane Lupo Italiano se uspesno koristi kao sluzbeni pas vec duzi niz godina, a veliko poverenje mu je ukazano i za zimske ol. igre 2006 godine.....

Jos jedan deo teksta mi je cudan, tj ne slazem se sa njim.

Kaze da su svi psi nastali od vuka pre oko 100.000 godina.

Logicki gledano sobzirom na ogromne razlike izmedju rasa pasa a i slicnosti lako se izvodi zakljucak da to nije tacno.
Jedan deo naucnika smatra da su spicasti psi i manji i nizi psi nastali od Sakala, tj domestifikacijom Sakala na podrucjima gde su oni bili zastupljeni a da su veliki psi, tj ovcari, severni psi i Molosi, Doge nastali od vuka sto opet ima za argument to da je vecina velikih ovcarskih pasa veoma slicna....
Ovo je mnogo logicnije objasnjenje za mnoge stvari, ne znam sta ostali misle o tome ?

zoranp
 Evo nekoliko slika Češkog vučijeg psa..slikano iz prve ruke, na prošlogodišnjoj izložbi u Inđiji.

i50.tinypic.com/1zwf1jk.jpg

i50.tinypic.com/nwm0au.jpg

Izuzetna sličnost Vuku, kad sam video taj pogled nisam se mogao oteti dojmu da me gleda "zeljovina"!!

Jako dobro tekstovi kolege iz koji se može dosta toga naučiti. Samo udrite!!Bravo 2
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

alex
 Imam Nemackog Ovcara Bili matorko od 13.god
Vucijaci su plemeniti psi dobrog karaktera zaštitnicki nastrojeni prema vlasniku.
Licno bih voleo da imam ovog Vucijek psa pogotvo zbogg ogromne ljubavi,postovanja,divljenja prema Vuku.
Obozavam Vuka kao predatora,kao zver i dosta puta sam se zapitao i zamislio da li bi mogao da pucam u vuka ako bi mi se ukazala prilika, da li bih mogao da povucem obarac i da ga odstrelim:
VErovatno ne bih ruka bi zadrhtala kada bih ga video a to mi je zelja ogromna da ga vidim u prirodi po snegu kako tumara sumom,planinom.
Zbog vuka sam isao u Bg u petom osnovne samo da vidim vuka ali nije bio potpuni dozivljaj videti ga zatocenog u kavezu kad je njemu mesto u prirodi.
Voleo bih da imam ovog Vucijeg Psa.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

konstantin91
 Alex dosta ljudi vole Vukove ali Hibridi su zatocenici ne u kavezu vec u telu, tj dobar deo njih...

Mnogi Cehoslovacki vucjaci su nasledili strah od coveka pa je malo cudno, vlasnik i alfa kako ga oni vide je covek i njega i njegove porodice se ne plase, opusteni su ali drugih ljudi se plase pa je to problem. Da bi se ovo izbeglo stene dok je jos mlado, oko 2 meseca mora da se upozna sa brdo ljudi, da se vodi u grad, sto urbanije sredine, Beograd, kako bi naviklo na sve to jer u suprutnom ako se to ne uradi kada odraste sve ce to za njega biti sokantne situacije......

Sada da predjemo na Hibride Sakala. Ukrstanje Sakala i psa je moguce. Sakal, kao sto je vecini poznato, ima odlican njuh, mozda i najbolji u porodici Canis. Ukrstanjem sa psima dobija se pas sa odlicnim njuhom, verovatno najboljim... To je uradjeno, kao i mnogi drugi projekti ove vrste, u Rusiji oko 1970 godine.... SUlimov dog je ime pasa ukrstanih sa Sakalom. Ovi Hibridi za razliku od vucjih Hibrida se mnogo lakse obucavaju jer Sakal nije toliko dominantan kao vuk pa se lakse povinuje i slusa sta mu se kaze.... Sulimov dog je nastao ukrstanjem Sakala i ruske lajke cini mi se, posle je ubacen i Haski u kombinaciju, oni su radili na smanjenju ovih Hibrida kako bi oni mnogo lakse pretrazivali torbe i mala mesta po ruskim aerodromima. To se meni licno ne svidja.
Ako uzmemo prve 3 rase po jacini njuha logican izbor je svakako Nemacki ovcar za parenje sa Sakalom ali dobro Rusi izgleda nisu razmisljali na nacin na koji ja razmisljam itanje

Sulimov dog od 2002 uspesno pretrazuje ruske aerodrome a i pokazuje razlike u koriscenju cula mirisa u odnosu na pse... Sam preuzima inicijativu prilikom traganja, bez zvucne ili bilo koje druge naredbe coveka. Culo mirisa mu je mnogo jace nego kod pasa a i moze mnogo duze da "radi" .......

Za sada toliko o njima, kada se naspavam, sutra, napisacu nesto vise o svemu ovome....

nenadx
 Konstantine o neuspešnosti ukrstanja vuka I NO si ti vise rekao od mene,pa (pročitaj tekstove).Genetika je kao sto si I sam rekao isuviše komplikovana i često nepredvidivaHaski,malmuti..po izgledu I nekim oblicima ponašanja liče vuku,međutim genetski su vuku bliži neki na izgled dosta razlićiti domaći. NIsam imao namere zalaziti u ovu temu,već samo usmeriti u pravcu zanimljivu lovcimaRekao bih da cenim svakoga ko teži saznanju I prenosi ih drugima,te da se neshvate pogresno ove razmene,koje su usmerene u tom pravcu. Ruski eksperiment ukrstanja lisica je meni recimo zanimljiviji potome sto navodi da se evolucija može desiti mnogo brže od dosada pretpostavljanog vremena,kako unapred,tako I unazad (naravno ovde nije u pitanju hibridizacija,vec navodim zbog genetike).U okviru hibridizacije, nisu mi sfera interesovanja,uticaj na covekove ljubimce već uticaj na divlje vrste,pa u tom pravcu nebih zalazio,ali bih rado čitao,(kao i na onom forumu,gde je slična diskusija). Ono oko 100.000 godina je stav nekih istraživača,a jedinstveni stav nepostoji,pa sam preneo onaj koji mi se učinio prihvatljivim na osnovu obrazloženja.tebi nije I to je OK,zato pisite ljudi.Pozdrav.
Dobar pogodak

Predator
 Nakon što sam pročitao što ste ranije napisali, sjetio sam se jedne male rasprave koja se vodila ovdje na forumu prije malo više od godinu dana. Da li to ova dilema dobija rasplet? Zbunjen
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...post_35577
Kao dijete sam slušao priče u koje nisam mogao da povjerujem. E sad da li su te priče ostalih članova familije i bližih komšija imale samo za cilj da me spreče u držanju domaćih zečeva (kunića) ili stvarno tu ima i istine. Naime, pričali su mi da treba posebnu pažnju posvetiti zaštiti kaveza od potencijalnog ulaska pacova koji mogu da udave mlađeg zeca ili opare (KoTuKoga) zečicu u tjeranju.
Bilo kako bilo, tema je jako zanimljiva. Smatram da su u prirodi moguća ukrštanja koja nam uopšte ne mogu ni pasti na pamet, jer nauka nije dovoljno pažnje posvetila ovom pitanju. Prirodno okruženje koje se iz dana u dan mijenja, utiče na različite načine na životinjski svijet pa me ne čudi mogućnost međusobnog kombinovanja i evoluiranja naizgled različitih životinjskih vrsta.

Sasvim prirodno

Indjijanac
 hm,baš me zanima šta će ko napisati u vezi hibridizacije medjeda?Hmmm
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,884 posete www.srbijalov.com