Hvala kolega Sniper, evo jedne jako zanimljive kombinirke koju sam video, pa da je predstavim koliko mogu i umem
Citajuci jedan naš domaći časopis videh predstavljanje ove puške, na prvi pogled pomislh, kakav je ovo Frankeštajn, ali gledajući je i dalje i čitajući....... ovo polako postade puška mojih snova...
Pa krenimo redom, po čemu je toliko posebna?
Na prvi pogled klasična kombinirka, gore sačmena cev, dole karabinska. Ali nije klasična.
Innogun je ovde iskombinovao repetirajući karabin i sačmenu cev, sa sve pump-action repetiranjem gde nije klasičan klizni(klimavi) podkundak koji lovci ne vole i utiče na preciznost karabina.
Podkundak je čvrst i fiksan, gde se puška drži čvrsto prilikom nišanjenja, a samo mali deo podkundaka se koristi za repetiranje, jedan gladak potez napred-nazad, čaura je izbačena i novi metak je u ležištu, kao kod karabina direktne akcije (možda i jeste direktna akcija).
Prednosti nad klasičnim obrtnočepnim karabinom su očigledne, brzina paljbe i držanje nišanske linije je skroz prirodan potez. Kod obrtnočepnih karabina posle pucnja, skida se ruka sa obarača, vhata poluga, gura u vis, pa u nazad, pa u napred, pa opet u dole da se zabravi, sa sve pogrčenom rukom, pored optike,(vrlo često sa skidanjem oka sa optike) pa se opet stavlja ruka na obarač i nišani.
Kod ovog karabina, levom rukom se drži podkundak, desna stoji na obaraču uvek, posle pucnja, leva ruka na podkundaku samo uradi napred-nazad, i spremni smo za sledeži pucanj, oko uvek na optici, prst na obaraču, i to je sve
Evo kako to izgleda:
I na sve to, postoji i gornja cev, koja može biti sačmena 12-ka, ili neki manji karabinski kalibar (štuc varijanta), koja su puni prelamanjem kao klasična jednocevka ili kip.
Znači krenemo na čekanje svinja, naiđe lija, eto posla za gornju cev, ko je specijalista za ovaj vid štetočina(kolega Canis prim.aut.) bi verovatno dušu dao za štuc varijantu kada čeka svinje
Masa puške 3,8-4,2Kg, idealno za za jače kalibre (30-06,8x57,9,3x62), a opet dovoljno laka.
Sa recimo swenk montažom, pa to bi bilo idealno za lov svinja pogonom....Ideš u gon, skineš optiku, stave te na doček, svinje krenu na nekoj čistini, klik, otika stavljena i kreće pakovanje svinja...
Postoji i verzija bez gornje cevi, znači samo repetirajući karabin, bez sačmene/kip cevi, ali njemu je najveći problem mala masa i veliki trzaj sa jačim kalibrima, zove se Innogun Pulse:
Jedina mana puške koja je predmet teme je možda njegova cena (4000-5000 evropejaca), ali to je cena premijum brenda vrhunskog kvaliteta i završne obrade, ali opet kad se realno pogleda, postoje mnoge sačmarice iz serijske proizvodnje koje su daleko skuplje od ovog čuda tehnike modernog oružarstva.
Ja običan smrtnik mogu jedino da se nadam da jednoga dana pazarim polovnu ako im cena ne bude više od 2-3 hiljade eura, ili da se nadam da će Rusi ili Turci smoći snage da naprave ovako nešto...
Prosto mi deluje nestvarno da ne postoji više ovakvih naprava, i da je tek sada ovako nešto izmišljeno...
"Ja običan smrtnik mogu jedino da se nadam da jednoga dana pazarim polovnu ako im cena ne bude više od 2-3 hiljade eura, ili da se nadam da će Rusi ili Turci smoći snage da naprave ovako nešto..."
ovo sam i ja pomislio dok sam čitao pomenuti text...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Zanimljiva konstrukcija.
Ne bih da skrećem temu, ali mislim da je Frankonia napravila obrtnočepni karabin sa glatkom cevi ispod olučene. Što bilo nešto kao starija varijanta ovoga. S tim što je ovo prelamača, a ono karabin.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?