Paradox čokovi na sačmaricama
|
Lala |
Objavljen 21.12.2013. 18:32
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Na predlog Fiche007
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 21.12.2013. 18:44
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
Pošto sam ja tražio otvaranje ove teme da pojasnim šta bih ( o čemu bih ) želeo da se piše.
Sticajem okolnosti danas sam bio u paparaco lovu ( lov sa fotoaparatom ) u šidskoj sekciji koja je organizovala pogonski lov DS. Veliki broj učesnika ( oko 75 ) imao je sačmare i PA sačmare, a tek mali broj karabine.
Moje pitanje za iskusne članove foruma ( Podunavca, Canisa, 270... ) je da li bi za pogonski lov DS bila primerenija neka od sledećih kombinacija:
PA sačmara sa dodatnom "slug" cevkom
PA sačmara - tipa MP 155 sa jednom kraćom cevkom (61cm ) na koju bi se navrnuo Paradox čok
Karabin u nekom od univerzalnih kalibara.
Sa kolegom Podunavcem sam o tome raspravljao na sajmu lova u NS prošle godine, a sa kolegom Canis-om preko PP-a pa bi bilo lepo da se oni jave i daju neko svoje mišljenje.
Ne bih želeo da se tema pretvori u prepucavanje PA/klasične sačmare, etika, reduciri...itd nego da vidimo šta kaže "struka" i praksa.
Pošto imamo temu o "kugli" na forumu ovo bi bio logičan sled događaja i nastavak te teme u smislu - u čemu tu kuglu "zavrteti" i da li je u opšte "vrteti".
Nedavno videh da je TOP GUN iz Požarevca distributer Bernardeli lovačkih pušaka, pa uz PA sačmare nude i dodatnu slug cev kao i dužu cev od 81cm, a i Turci nisu imuni na te nove trendove pa i oni neke svoje PA sačmare nude sa slug cevima.
E sad raspalite.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
Gedza66 |
Objavljen 21.12.2013. 19:25
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 15.02.2011. 19:45
|
Ficho, neko moje skromno iskustvo govori da vrstu lovackog oruzja treba birati u zavisnosti od konfiguracije terena i uloge u pogonskom lovu. Ako se radi o nepreglednom terenu, gde se moze pucati samo na daljine do 30 metara, onda bi jednocevne ili dvocevne lovacke puske bile sasvim OK. Poluatomatskih sacmara se uzasavam, narocitu u lovu na divlje svinje, jer ne vidim njihovu nikakvu prednost, cak i u situaciji kada se napune sa pet brenera. Ako se omasi sa prvim i drugim, pogodak petim je cista slucajnost.
Smatram da u doceku prilikom pogona treba koristiti iskljucivo lovacke karabine odgovarajuceg kalibra ili kombinovane lovacke puske.
Inace ja se u lovu na divlje svinje ne odvajam od mog "krndara", a ti si imao prilike da vidis po kakvim terenima lovim. Pogadjao sam i na daljinama od 5 metara a desavalo se da pogodim i na preko 300.
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 21.12.2013. 19:26
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Da TOP GUN Pozarevac je distributer i pre neki dan sam gledao puske,posto sam i ja u fazi kupovine jedne.Mogu da kazem da su puske vrh,ima sedam osam modela i odlicne su.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 21.12.2013. 19:47
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Mislim da je naziv teme trebao biti Oruzje za lov pogonom obzirom na vase pitanje kolega. Kolega Gedza66 je dao jedan jako jednostavan i odlican odgovor. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.12.2013. 20:34
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Gedza66 kaže:
Inace ja se u lovu na divlje svinje ne odvajam od mog "krndara", a ti si imao prilike da vidis po kakvim terenima lovim. Pogadjao sam i na daljinama od 5 metara a desavalo se da pogodim i na preko 300. 
Ima nekih koji su sa 5 metara u nepokretnu metu - vepra i promašivali...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Gedza66 |
Objavljen 21.12.2013. 21:00
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 15.02.2011. 19:45
|
DakiNS kaže:
Lala kaže:
Gedza66 kaže:
Ima nekih koji su sa 5 metara u nepokretnu metu - vepra i promašivali...
I ja sam čuo da neki čiji pas luta po oranju viču "marka", pa kada neko u lovu odstreli fazana viču : Mooooj , moooj , mooj! 
Molim administratore da obrisu ovaj poslednji Dakijev upis jer je van teme. Kakve veze imaju prelepe marke na fazana Lalinog Kastora i mozda njegova nesvesna uzrecica: Moooooj, mooooj, mooooooj ........... sa pogonom divljih svinja, slug cevima i paradoks cevima?????
Jesi li zadovoljan
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 22.12.2013. 12:24
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Slazem se sa Gedzom sto se tice izbora, osim u uzasavanju od PA. Pa ako nisu superiornije od dvocevki mislim da nema razloga ni da se uzasavamo. Sasvim lepo mogu DS da se love i njima.
Samo mislim da treba razgraniciti pojmove Slug cev, olucena cev za sacmaricu i cev sa paradoks cokom. To su tri razlicite stvari i sve su namenjene za lov DS pa bi izbor izmedju bilo koje od ove tri solucije bio dobar.
Naravno da je bolje zavrteti projektil, to mu da je stabilnost i vecu predaju energije cilju pa s tim i bolju zaustavnu moc.
Moj izbor bi bio PA i olucena cevka u kalibru 12.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 22.12.2013. 13:39
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
http://www.hatsan...hetic.html
Interesantan je ovaj model sa slug cevima. Lepo ja rekoh da Turci brzo uče. U nekim zemljama lov karabinom nije dozvoljen, a u Amerikama je dozvoljeno loviti i visoku divljač sačmarama.
Kad je već pomenuta dvocevka, u jučerašnjem lovu je imalo smisla nositi je jer su u pojedinim delovima šume gušte velike a vidljivost mala. Čak šta više lovila se i lija i šakal pa je tu dvocevka logičniji izbor. Kugla plus sačma za liju und šakala.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 22.12.2013. 13:48
|

Stari član

|
nidzamotocross kaže:
Samo mislim da treba razgraniciti pojmove Slug cev, olucena cev za sacmaricu i cev sa paradoks cokom. To su tri razlicite stvari i sve su namenjene za lov DS pa bi izbor izmedju bilo koje od ove tri solucije bio dobar.
Naravno da je bolje zavrteti projektil, to mu da je stabilnost i vecu predaju energije cilju pa s tim i bolju zaustavnu moc. Jos bih samo dodao da se za paradoks cevi(holand&holand patent) i parodoks cokove koriste odredjeni jedinacni projektili jer klasicini ne rade. Koliko se secam ali nisam siguran da projektil ispaljen iz paradoks cevi-coka ima za 20-25m vece dejstvo od projektila ispaljenog iz klasicne cevi. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.12.2013. 19:14
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kakvo oružje (sa olučenim ili glatkim cevima) će se koristiti u lovu na DS određuje organizator (domaćin). Obično to budu glatke cevi u pogonu i olučene na dočeku, ali ne mora da bude pravilo. Negde organizator dozvoljava isključivo lov glatkim cevima. Za lov na pokrivenom terenu (šuma i gustiš) glatke cevi mogu da budu čak i u prednosti u odnosu na olučene. Zbog većeg prečnika i težine zrna, koje na kratkim distancama ima odličan efekat na divljači.
Što se tiče izbora cevi za sačmarice tu treba da razgraničimo tri vrste cevi. Slug cev, glatka cilindrična cev sa mehaničkim nišanima obično kraće dužine (50-60 cm). Slug rifled cev, olučena cilindična cev dužine (50-66 cm). Glatka cev sa paradox čokom (može da bude kraća, standardne dužine ili duža), svaka cev sa izmenjivim čokovima može da primi paradox čok. Premda ima i fiksnih paradox čokova na pojedinim modelima.
Po mom ličnom mišljenju najbolji izbor je Slug rifled cev, jer projektil ispaljen iz nje ima najbolju stabilnost i preciznost. Čak i na daljinama preko 100 m. Naravno za ovakvu cev treba i adekvatan projektil. Slug cev je solidan izbor i može da koristi sve vrste projktila, ali opet sa aspekta preciznosti neke nosi bolje a neke lošije. Paradox čok lično smatram najlošijim izborom. Projektil nakon pređenih 50-60 cm velikom brzinom nailazi na žlebove koji ga rotiraju i to ne smatram najsrećnijim rešenjem. I za paradox čok treba određena vrsta projktila.
Što se tiče izbora puške glatkih cevi za ovakvu vrstu lova (DS pogonom) tu apsolutnu prednost imaju PA sačmarice, za njima pumparice, pa dvocevke (nebitno položare ili bokerice) i na kraju jednocevke.
PA sačmarice i pumparice mogu da se kupe u kompletu sa dve cevi, kraćom slug (rifled slug) za DS i dužom sa izmenjivim čokovima za sitnu divljač. Ovakva kombinacija je dobar izbor za lovce sa ograničenim budžetom (koji love DS i sitnu divljač glatkom cevi) jer u jednoj puški imaju faktički dve.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.12.2013. 19:21
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Zabluda je da olučene cevi (rifled slug) imaju bolji efekat (ili veću kinetičku energiju) na divljač od obične slug cevi. Imaju samo bolju preciznost zbog rotacije projektila i to samo ako je on pravilno odabran za ovakvu vrstu cevi. Za kinetičku energiju i efekat na divljači je bitna brzina i težina projektila prilikom udara u telo divljači (naravno i konstrukcija i tvdoća) dok rotacija tu ne igra nikakvu ulogu.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 22.12.2013. 20:00
|

Stari član

|
Evo nekih projektila namenjenih za paradoks cevi: |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 22.12.2013. 20:42
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Paradoks čok, jedino dobro dodje kao promenljivi čok za PA sačmarice, dok kao rešenje za stalno ne bi bio dobar. Svakako da je paradoks čok bolji u odnosu na cilindar čok na običnoj pušci sa običnom cevkom koja je prvenstveno namenjena lovu sitne divljači. Kao fiksni čok, mislim da nije baš najsrećnije rešenje. Baš upravo, bolje rešenje je ili Slug cevka ili plitko olučena cevka, na primer sa 8 žlebova sa korakom uvijanja od 889mm kao što radi bereta, a imao sam prilike da vidim i Franchijev Falconet 97.12 sa donjom cevi sa 6 žlebova i korakom od 2070mm koji je pored lova na DS namenjen i lovu na šljuku jer korišćenjem sitne sačme iz ovakve cevi dobija se veoma širok posip kojije upravo pogodan za pucanje na šljuku do nekih 15m.
Kada bih birao sačmaru za lov DS to bi, kao što Podunavac reče bio PA sa mogućnošću da ima još jednu cevku i to Slug olučenu.
Turci su što se ovoga tiče, čini mi se, najbolji izbor.
Ako već PA nema rezervnu cev, Slug ili olučenu slug, onda dobro dođe i izmenjivi Paradox čok.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|