Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Evropski kalibri ili američki ?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Evropski kalibri ili američki ?
Finnskogen
 sta da se kaze mora covek necim da prekrati vreme, nismo li svi ovde zbog toga Smile, ali ruku na srce verovatno si u pravu Odobreno i ovo je otislo predaleko

Finnskogen
 uh cini mi se da sam imao potrebu da negde izduvam frustraciju, ali svakako ovo nije pravo mesto za to Odobreno

Planinko011
 Ja sam geometar, zima je, praznici pa nema terena a samim tim sam malo u luftu za kuckanje. Sto kazu juznjaci pravim si malo fazone Veselo

Elem radi se o EWO bez tog (green) zrnu. Ispucao sam 40 a ostalo mi jos 20 od prosle nabavke a pre toga sam ispucao 60 Blaser CDP zrna sto cini 100 a kako recimo da 1/4 je islo u metu recimo da je 60 puta pucano na divljac.
U teoriju se ne razumem ali stojim pri tome da sam nasao 20 zrna EVO a za deset godina pucanja sa SP na svinje i jelene ne secam se da sam nasao vise od 5 zrna,
E sad ne razumem se ni u metalugiju a fiziku sam jedva prolazio tako da ne bih filozofirao da sam ja sprovodio neka labaratorijska istrazivanjaLupa pa postao pametan.
Imam 3 coveka cije znanje uvazavam, jedan je teoreticar i clan je foruma a druga dvojca su prakticari pa smtram da je istina negde izmedju.

A ja mogu da filozofiram dal je lepsa crnka ili plavusa, da li je bolje Rotilj ili Raanj, crno ili belo a i rozeu ne zameramSmile

Zlatar
 Da li je zrno BONDED ili SP,brzine trebaju različite za različita zrna,različite kalibre?
korak uvijanja cevi-težina zrna,da li ga stabilizuje u letu ili brzo postaje subsonično i nestabilno?
debljina cevi-grejanje -promena harmonika cevi,pomeranje grupe recimo gore desno?
usta cevi?
OAL? Bullet jump? Usadjenost zrna?
Krimpovano ili ne ?
Čaure Grinebljina zida-težina-zapremina čaure, popunjenost barutom 90%,95%,98%.
Kad raditi aniling,čaure
Kapisle-barut,obična ili magnum
..............

Mnogo nepoznatih koje treba u praksi proveriti a za to su potrebne kile baruta ,strelišta,oprema,cevi,zrna,mi to nemamo dostupno pa možemo da gledamo i čitamo kako u USA to rade ljudi inžinjeri,fabrike,entuzijasti sa neograničenim budžetima eto šta je prednost USA kalibara

rk
 Iskreno kad procitem komentare koji neki kalibar koji postoji stotinu gofina i kojim je odstreljeno nekoliko desetina, u stvari nekoliko stotina hiljada komada krupne divljaci ipisuju kao ziv k...., stvori mi se utisak o nekom ko tako pise da je ultra neozbiljan.
Tvrditi da zato sto 7x64 nema ne znam koju brzinu je smece, je smesno.
Istovreno .270 ili ne znam koji su savrseni.
Pre nekog vremena prijatelj mi jaze kako mu je u nekoj prodavnici prodavac objasnjavao da .30-06 smece i da se resi toga sto pre.
Iskreno da li bi se opredelio za neki "americki" kalibar pre nego za neki evropski sigurno da da al samo iz razloga mozda nesto vece dostupnosti municije odnosno izbora.
Sa druge strane ukoliko bi mi mi se pojavio neki interesantan evropski sa velikim zadovoljstvom bi ga kupio.
RK

golf071
 To sto trgovci tvrde treba uzeti sa rezervom,naravno ne svi.On ce svakako nastojati da proda ono sto ima na lageru.Shock
Novine

kempi
 Kolega golfo ako si mislio na mene kad si rekao "trgovci"kod mene u radnji verovao ili ne nema ama bas ni jedan 7x64 ni 8x57 da li ti to nesto govori?

Planinko011
 Mo`r da bude da se sve razgrabi a mozda i ne narucujete jer niko ne trazi Siroma
Pa da su Svabe pobedile u Drugom velikom ratu svi bi nosili spilhozne. Ovako imas 30-06 al ti u dusi Putin i 7,62x54rMedalja.
Salim se malo al kad su Ameri najveci kupci u Zastave i PPUa pre poslednjeg rata i danas a mi nakaceni standardom na njih.
Iskreno, meni kao prosecno neobavestenom, kad se gledaju pandani nemci vs ameri nekako ameri zbog brzine rade isti posao na triestinu metara vecoj daljini gledajuci energiju i pad zrnaKlackalica. Tako bar na kutiji piseNovine
Jopet, s cim god pucali, bilo bonded ili ne (sta god to znacilo), pogodak u kost i plecku je pad u vatri, pogodak u pluca i srce je potraga od 30-100 meteri a pogodak po drobi je tuga i muka i za lovca i za divljacGlavu o zid.

golf071

kempi kaže:

Kolega golfo ako si mislio na mene kad si rekao "trgovci"kod mene u radnji verovao ili ne nema ama bas ni jedan 7x64 ni 8x57 da li ti to nesto govori?
Naravno da nisam mislio na tebe moj druze.iveli Vidimo se ovih dana,treba da svratim do tebe ali ne stizem od posla.Pozz
Novine

DakiNS
 S obzirom na trenutnu situaciju u Srbiji , ne sumnjam da je prodaja novih cevki pala barem za 80 %. Po oglasima se nalaze cevke skoro u fabričkom stanju za sitne novce ili barem mnogo jeftinije nego u prodavnicama , a da ne pominjem sve koje se prodaju bez oglasa.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

canis aureus

Planinko011 kaže:

Elem radi se o EWO bez tog (green) zrnu. Ispucao sam 40 a ostalo mi jos 20 od prosle nabavke a pre toga sam ispucao 60 Blaser CDP zrna sto cini 100 a kako recimo da 1/4 je islo u metu recimo da je 60 puta pucano na divljac.
U teoriju se ne razumem ali stojim pri tome da sam nasao 20 zrna EVO a za deset godina pucanja sa SP na svinje i jelene ne secam se da sam nasao vise od 5 zrna,
E sad ne razumem se ni u metalugiju a fiziku sam jedva prolazio tako da ne bih filozofirao da sam ja sprovodio neka labaratorijska istrazivanjaLupa pa postao pametan.

https://www.youtu...cngton_1pQ

... konJstukcije, penetrejšn, zaustavna, predaja energy ...
SP TM zrno i ov' najveću penetraciju prEkaziva Yes
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Planinko011
 Uh, nazuljao sam mozdanu koru prevodeci sa mojim Tarzan englis traslejtorom Shock.
Pa ja jedva znam da trazim leba da ne crknem gladan i da pitam da ne zalutam svaki put.

Ne zameram ja EVO zrnu da ne odradi posao i da sam nesto mnogo trazio cak i kod ne bas savrsenih pogodaka ali sa SP-om jesam postavio rekord od skoro 2km i to bez Pas 2 i sve je bilo krvi dovoljno da se ne izgubi trag.

I baksuzi mi ne priznadose ispit urodjenih osobinaIndjijanac

Zlatar
 Ko da je živ,srce Nosler Balistik tip 55grs
i64.tinypic.com/2wmhwtv.jpg

Siera BlicKing 50grs
i65.tinypic.com/14uia8z.jpg

22-250rem pogodak je najvažniji,nijedan nije otišao dalje od 10m,il se vrti u krug,otišli su koje sam promašioSmile
Jednom sam pucao ko na svadbi 6 puta na 80m,što je najgore i upravnik i lovočuvar i drug samnom,neki traktor se penjao uz put pa je matora srna gledala u njega,opalim jednom u vrat,ništa.drugi-ništa stoji ona vadim municiju iz džepa jer stavljam dva po navici i opet bam-ništa zgledamo se ja u zemlju da propadnem,ma čekaj sad ću iza plećke posle 6tog pade srna,ovi uglas Pade dobro je,ja ko popišan gledam ustaje i trči oni viču ma dobila je al ona veselo zamače preko proplanaka.Nigde kapi krvi,pojma nemam šta je.
Malo dalje opet dva puta pucam ode veselo. Daj da probam pušku u bukvu po sredini na 30m,
okrznulo je koru metar niže,pogledam optiku zadnji nosač odšrafljen podbacivao sve u zemlju,sreća pa nisam ranio al eto desilo se jednom i nikad više

arli
 Zeznut mališan. Kako li pravi štetu kad je u plećku?!
Svaka čast za pogodak u vrat-retko ko se usuđuje na to😊

DakiNS

Zlatar kaže:

Ko da je živ,srce Nosler Balistik tip 55grs
i64.tinypic.com/2wmhwtv.jpg

Siera BlicKing 50grs
i65.tinypic.com/14uia8z.jpg

22-250rem pogodak je najvažniji,nijedan nije otišao dalje od 10m,il se vrti u krug,otišli su koje sam promašioSmile
Jednom sam pucao ko na svadbi 6 puta na 80m,što je najgore i upravnik i lovočuvar i drug samnom,neki traktor se penjao uz put pa je matora srna gledala u njega,opalim jednom u vrat,ništa.drugi-ništa stoji ona vadim municiju iz džepa jer stavljam dva po navici i opet bam-ništa zgledamo se ja u zemlju da propadnem,ma čekaj sad ću iza plećke posle 6tog pade srna,ovi uglas Pade dobro je,ja ko popišan gledam ustaje i trči oni viču ma dobila je al ona veselo zamače preko proplanaka.Nigde kapi krvi,pojma nemam šta je.
Malo dalje opet dva puta pucam ode veselo. Daj da probam pušku u bukvu po sredini na 30m,
okrznulo je koru metar niže,pogledam optiku zadnji nosač odšrafljen podbacivao sve u zemlju,sreća pa nisam ranio al eto desilo se jednom i nikad više

Hehehe kako me to podsetilo na lov u Vlasotincu.

Planinko011
 Eh evo jedne anegdote iz lova a nije off topic.

Akteri iz grupe koja lovi DS na terenu gde i ja, se rasporedila na svoje ceke i u neko doba noci mladji kolega cu pucanj sa ceke najstarijeg i mogu reci najboljeg svinjara u mom lovackom drustvu, koji je zaboravio o svinjama nesto vise nego sto cu ja ikada nauciti ali koga su sustigle godine debelo i imao nekoliko promasaja pa se cak i malo demoralisao. Posle par minuta cu se jos jedan pucanj pa jos jedan, pa jos jedan....
Mladji kolega kaze ja pomisli opet ovaj pravi sr...ja ionako nas uprava i lovocuvari drze na skeneru a on ubio krmacu pa sad delje prasice.

Kad u mraku vidi da dolazi sa druge ceke ovaj stariji kad ono zatrazi mu municije.
Elem, on je pucao u vepra zausku ali ga nije bas najbolje utrefio pa je vepar jurio u krug non stop a ovaj pucao i pucao dok mu nije nestalo municije pa otisao kod kolege 500 meteri da uzme jos neki metak da dokusuri vepra koji ga je uredno docekao sve trceci u krug.

Kako Van teme???

Pa ljudi zakljucak je da ako imas 30-06 mozes da odes do susedne ceke da pozajmis municiju ako ti nestaneROFL.

DakiNS
 S obzirom kako je amer precizan možeš otići i do kućeHaHaHa

kolega_LOVEc
 [xhide]

arli kaže:

Zeznut mališan. Kako li pravi štetu kad je u plećku?!
Svaka čast za pogodak u vrat-retko ko se usuđuje na to😊

To me potseti na jedan dogadjaj.
Hvali se kolega pogotkom, na slici vidi se lepo pogodak u vrat...
Cisto iz zezanja pitam gde je nisanio a on odgovara u plecku negde...
U pocetku pomislih ode sala na moj racun....ali nije, covek ozbiljan...Iznenadjen[/xhide]
Vim vi repellere licet

Zlatar
 U plećku ne pucam sa ovom municijom koju koristim ,zavisi od zrna i daljine efekat,
pucam najčešće iza same plećke nisko,srce,pluća,jetra sve eksplodira,bukvalno kaša.
Bitno da je ispred dijafragme da ne pogodiš stomak.
Vrat pucam kad je divljač mirna,mislim nije poplašena i oprezna pa stalno osmatra i pomera se.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag. MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 65 03.11.2012. 15:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,888,768 posete www.srbijalov.com