Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Evropski kalibri ili američki ?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Evropski kalibri ili američki ?
Barbarosa
 Au ljudi, gde vi odosteeee.... Pilot

Podunavac
 Kolega Sekir zbog čega stalno insistiraš na brutalnosti američkih kalibara? Slažem se da ameri imaju drugačiji pogled na lov i ja sam o tome više puta pisao. Međutim velika većina američkih kalibara nije brutalna ni po čemu. Kalibri koji se najčešće kod nas koriste a potiču iz amerike uopšte nisu brutalni. To su 223 Remington, 243 Winchester, 308 Winchester i 30-06 Springfield. Čak šta više 308 Win. je uglađen i odlično odmeren srednji kalibar sa kojim može da se lovi sva naša divljač. Amere ne volim i ne branim ih, ali kod njih se dosta lovi i sa sporim i teškim kalibrima kao što su 444 Marlin i 45-70 Gov. Ili 30-30 Win. koji nije razantan kalibar i ni po čemu brutalan. Ameri dosta love i oružjem na crni barut gde je potrebno divljači prići na malu distancu, kao i sa lukom i strelom. Tako da cela ova priča oko divljaštva i brutalnosti bar 50% pada u vodu.
A što se tiče pucanja na daljine koje nisu lovačke i etičke, i u evropi sve više ima pristalica takvog lova, kao i kod nas.
Evo nekoliko pređenje. Kalibar 223 Rem. nije ništa brutalniji od evropskih 5,6x50 R ili 5,6x57. Ili pogotovo od 5,6x61 SE.
Kalibar 243 Win. nije ni blizu brutalan kao 6x62 Freres. I kalibar 6,5x68 se lako može nazvati brutalnim, bez obzira što je evropski, kao i 7 mm fom Hofe.
Kalibri 308 Win. i 30-06 Spr. su u klasi sa 7x64, 8x57 IS i 7,62x54R. Ne treba kalibre porediti sa američkom agresivnom politikom koju oni šire svuda po svetu.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 ја и рекох да политика везе нема, јер смо ми још горе прошли од шваба, тако да ми то није мерило. мерило ми је сам калибар и приступ лову. стари калибри били су спори и тешки, и они нису проблем. проблем су ови нови који јесу сировине и брутални. већина њих. у поређењу са европским. од амера једини "господски" калибар је управо .308. таман. даље, колика је заступљеност европских калибара које си набројао? сем 5,6х50р и донегде 6,5х68, сви остали су ретки и у немачкој и аустрији. зашто је то тако? по чему је 3006 бољи од рецимо 7,62х54р (да променимо, да не буде швапски него руски)? успут, СВЕ ране од 3006 су биле далеко грозније да не кажем разваљивање у односу на 8х57 и 7х64. 308 сам ретко сретао и не могу да судим, мада оно што сам видо је ок.

лов луком и стрелом и пушкама на црни барут нису тема, мада сам рекао да то поштујем. али који је % ловаца кој исе тиме бави? то што неко не уме да се прикраде или сачека дивљач него покушава да СВОЈ недостатак надомести сировином од калибра и оптиком са ххх пута увећања само одражава његов превелики его и премалу способност. ту је рецимо хрватски закон добар јер оквирно ограничава такве ловце. кажем оквирно, јер не знаш да ли је до крмета 149 или 151 метар, али ту је негде.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Planinko011
 @Podunavac iveli
da ne citiram i zauzimam prostor ali to je to sto se tice rasprave o lovu Amerika -Evropa.
Pisao sam vec o obicaju Spanaca da se slikaju jasuci odstreljenog vepra i raduju se dizuci dva prsta sa obe ruke sto nikako nije po cesko-nemackim standardima. A Spanija, pogotovo u istoriji, je velika sila Evrope koja je pokorila (sa Portugalom) Latinsku Ameriku. Isto tako u emisijama u lovu je bilo da Skandinavci losa gledaju iskljucivo kao meso a da trofej i ne mere. A da su bitno lovno podrucje i da su bitni u oruzarstvu jesu.
Moram da priznam da ja nisam neko ko ce probavati razne kalibre na strelistu pa posle na divljaci i strebati po katalozima, balistickim tablicama. Znam da je velika brzina jednaka polozenijoj putanji tj boljem pucanju na vecoj daljini i znam da za krupnu divljac je podobnije pucati krupnijom kuglom a pomalo sporijom brzinom radi otvaranja zrna.
Eto cak ni jednom nisam u lovu pucao sa 8x57.
I na savet dobrog lovca, predsednika LU u Ljuboviji gde sam poceo svoj lovacki staz a i mog kolege (ja sam bio student) sam uzeo svoj prvi karabin americkog seljadina 30-06 i on radi odlicno i na srndacu i trofejnim jelenima i veprovima.
Vise i ne znam kako sam stavio u glavudzu taj .243 ali bilo je ideja o rekreativnom long rangu i lovu predatora na malo vecoj daljini i ono sto sam video na divljaci da pogodak u kost plecke .243 u kost kod srndaca izaziva vecu destrukciju od pogodtka u kost plecke 30-06.
Napisao sam da sam sa 8x68 se kao zaba potkivao jer sam u nekoliko navrata slusao od lovocuvara u Vojvodinasumama o ucinku a bile su te antilope u Africi u opticaju.
Sad ga stalno koristim i kao radnu pusku na svinje na blize jednostavno zato sto na njemu imam Zeissa dijametra 56 sa crvenom tackom a lovim nocnim docekom i nosim ga u lovu na jelensku divljac.
I ono sto mogu da kazem da ima meksi pucanj od 300win mag i pogotovu je manje bucan jer mi je 300 ostao u pamcenju po tome kao uzasan jer su me usi i glava zaboleli posle tri metka u metu u sumi-nisam bio u polu zatvorenom strelistu. Skoro necu kupovati nesto drugo a pomsljao sam da zamenim .243 sa .308 da bih mogao pored srndaca da leti ubacim i divlju svinju ali tesko da cu to skoro da radim.

canis aureus

ssekir75 kaže:
... успут, СВЕ ране од 3006 су биле далеко грозније да не кажем разваљивање у односу на 8х57 и 7х64. 308 сам ретко сретао и не могу да судим, мада оно што сам видо је ок.

...

Usput, opet si izostavEo:

1. brEzinu zrnCa
2. konJstrukciju zrnCa (nanočito ističem tvrdoću!)
3. težinu zrnCa (uglavnom lakša su i brža što je povezaTo sa tačkom 1.)
4. mesto pogotka (dal bijade u kos' tj u tvrdo)
5. daljina na kojoj je pogodŽeno
... i još nekih manje bitnih faktora za ovu temu

... tako da, čisto usput, primera radi, ... .30-06Spr sa zrnom od 13g(ili 11,7g ili 12g) će manju štetu napraviti, da ne kažem destrukšn, od 7x64 sa lakšim zrnom (ispod 10g težine) ili, recimo, .308Win težine 9,7g!
I to, da uzmemo da je korišćena u svim kalibrima ista konstrunJkcija zrnCa (npr. Classic SP) i da je pogodak pao na istoj daljini i u istu tačku na meti A ŠTO?!? pa tačka 1. tj zbog brEzine na prvomE mJestu!! jer što je brže zrnCe, u ovom sl. meko SP, to će pre da se deformiše, širi ... a naveo sam istu daljinu gde su na bližim udaljenostima brža lakša zrnCa ...
Tako da sam svJedok da su rane načinjene kalibrom .30-06Spr i teškim(11,7g) SP zrnom na daljini 180m manje destruktivne no one načinjene kalibrom 7x64(oko 9g) lakim SP zrnom na daljini 70m!! ConfusedYes
... a zamisli tek da je iz .30-06 na toj daljini korišćen npr. GROM a iz 7ce na istoj daljini lako SP zrnCe ?!?!Hmmm

Bespotrebno je na ovoj temi ulaziti u "sveCku politiku" ili skretati temu na svoje netrpeljivo mišljenje o nekoj naciji ili postupcima pojedinih naroda.
Neka tema ostane lovačka i nek' se na istoj upoređuje, razmatra, polemiše o kalibrima koji su nastali kao potreba lovaca ili "pandan" na određene kalibre.
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stojkuki
 malo da knjtribujiram.
Prosto je nepotrebno poredjenje kalibara ovaj je ovako onaj je onako.
Svaki kalibar je dobar ako onaj ko sa njim puca: pod a! zna da puca i pod b) koristi adekvatno zrno. Bre ljudi pa imate odstrele slonova sa malokalibarkama ... evo bas skoro imam coveka koji mi se zali na 7x64 11.2 g kako pravi grozomornu stetu na srnetini, i pita sta moze da se nadje u nekoj laksoj gramazi izmedju 7 i 8 grama ... i u pravu je, ... odvaljot!!! stete na mesu su grozomorne ... ali puca sa SP zrnom ... i tu je kraj. Ponovo cu podsetiti na neke clanke čeha po kojima je 9,3x62 pokazao apsolutno fantasticne rezultate na srnecoj divljaci ,... ali sa tvrdim zrnima. Padaju u vatri a ostecenja mesa, ... zanemarljivo.
Pominjanje paralela u kalibrima 7,62 poput 54R i .30-06 opet nekako ne bih radio jer su konceptualno dva razlicita metka. R je kalibar za kipove i dvokuglare (drilinge) jes da ga cak i zastava radi u obrtnočepnoj varijanti, a 30-06 je pored obrtnočepnih jako često u upotrebi kod PA .... da ne preterujem jer nisam previse konjpetentan. .30-06 je verovatno najmasovnije koriscen metak u svetu i izbor municije je malo je reci odlican. sa druge strane 7,62x54R je dokazan kao izrazito precizan. Imate naseg strelca koji sa njim na 1000 m dpostize grupu u 10 cm po elevaciji (setao je po horizotnali zbog vetra. Znači vrhunski.
Izbor zrna!!! to je ključna stvar. sa minimalnim kalibrom za odredjenu vrstu divljaci uz pravilan izbor zrna i dobar pogodak, ... nema nikakvih probelma ...

To da li je američki ili evropski, ... ljudi pa to je tržište, ... vedre i oblače oni koji su veliki i jaki, a to nema veze sa kvalitetom kalibara. Znate priču o 9,3x62 i njegovom upotrebom u Africi. JBG kolonijalna sila je kolonijalna sila, ...

ssekir75
 канисе, у време кад сам ја то све виђао (90тих) код нас није било баш много избора, што уосталом знаш боље од мене. ппу сп и понеки заостали игман, шта се напипа. све остало било је немогуће набавити обичним смртницима (ако не рачунамо брда војне џебане разних калибара донета са ратишта). тачке 4 и 5 су обухваћене термином СВЕ. значи где год био погодак, из 3006 био је русвај на месу. са 8х57 и 7х64 то није био чест случај. понављам, то је оно што сам видео рођеним очима, значи нисам читао таблице и графиконе и шта ти ја знам.

колега куки, ту и јес зврча око које сам ја потего питање. у америкЕ тешко да ћете наћи иоле распрострањен европски калибар. причам за лов а не за стрелишта. у европи је обрнуто. зашто? шта је то што амерички калибри могу а европски не могу? сећам се једне емисије, ваљда беше на дискаверију, у којој су отац и син донели на процену нашу паповку. проценитељ је прегледао, рекао шта је имао, али мени је у памети остало ово: "да је направљена у америци била би веома скупа". значи оно што је њихово то ваља, а туђе иако је добро не ваља.

дакле, шта то могу амерички калибри а европски у истој класи не могу?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

kolega_LOVEc

ssekir75 kaže:
руси су имали још којешта осим 7,62х54р. то што су ти калибри код нас непознаница друго је питање. ипак, овај калибар је био основа јер га је било доста због расходованих мосинки после увођења скс-а и калашњикова. мој деда-ујак (авиомеханичар по струци) био је својевремено (крај 60их, почетак 70их) на некаквој обуци у ссср и причао да је виђао код локалних ловаца једнометке са оловним зрнима. по свим приликама прастари бердан, али ко ће га знати. осим тога, погледајте мале калибре у којима су се радиле комбинирке и пушке за лов крзнашица.

код нас је 8х57 рађен масовно из разлога ОНО и ДСЗ. ловци се у случају рата дижу као сеоска стража и сличне ствари, па је много лакше само поделити по две кутије џебане на већ постојеће оружје са којим знаш да рукујеш него још и ту делити оружје и још изводити обуку. а ајде сад ти неком набављај 270, неком 7х64, оном тамо 243, оном 9,3х62... коЊпликовано бре братеConfused

колега ловец, е ТУ и јес зврчка, зашто се застави исплати да буши 300мангуп а не исплати 8х68? зашто може 243 а не може 6,5х68 и слично?

Naravno, u pravu si . Ja bih se prvi *zalepio* za onaj kip 18naesticu, samo da su ga ubusili Smile na 9x53R na primer(pa bih posle Cry za municiju) ili neki drugi svapski , finski... jednom recju *nas* evropski R.
Sad, u tome i jeste problem, za sve *manje* proizvodjace, osim *autohtonih*, zapadne gospode.
Americki kalibri jednako seljadin, (uproscenoSmile) , tako da je *MANGUPA* mnogo lakse uvaliti u obe amerike veliki deo evrope, afrike, azije, australije....ceo svet, 8x68 ima prodju uglavnom kod svaba i lovackih kultura koje su njima bliske.
Problem je, tu vlada elitizam, (plava krv i slicne zahebancije)
i ako imas zastavuM70 i ppu u 8x68 mozes da izazoves samo podsmeh takvog *drustva* a svapskim tradicionalistima verovatno nikada ne bi palo na pamet da *mauzer* kupuju u srbiji.
I eto takko, za *seljadine* celoga sveta, svih boja i rasa, jeftina *americka* municija iz pakistana ili srbije a za ove druge Rheinisch-Westfälischer Sprengstoff ili neki specijalizovani puskar npr, 8,5x68 Fanzoj.
A kalibri , bilo ciji, su dobri za ono za sta su kreirani, mogu da posluze za jos dosta razlicitih aplikacija, ali moramo da se pomirimo sa *hendikepom* koji izaziva neadekvatna upotreba nekog kalibra u odredjenoj situaciji.
Zanimljiva je veoma ova tema, ali mi se cini da smo malo samo u Van teme...mada u sustini sagledavamo sve aspekte ...jedni vs drugiSmile.
Bilo bi lepo da se sagleda npr, .280 rem vs 7x64 ovde kao predstavnike jednog i drugog *klana* sa istom konstrukcijom zrnna , gramazom i ostalo pa da se vidi utice li na kalibar to sto je napravljen u svabiji ili americi.
Vim vi repellere licet

nidzamotocross
 Da se pitamo mi ovde, pravio bi se samo kalibar 8x57. Ali se ne pitamo.
Jedan Franchi ima dvokuglaru u kalibru 8x57IRS, a jedan IŽ pravi kiplauf u 11 kalibara od kojih samo jedan ''R'' u serijskoj proizvodnji.

Niko nije lud da proizvodi ono što neće da se proda. Zabole njih i za tradiciju i za prednosti u nijansama, ako se to dobro prodaje. Popularizacija Američkih kalibara je od nekud krenula, a da su loši ne bi se i dan danas masovno i uspešno koristili.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Barbarosa

ssekir75 kaže:

дакле, шта то могу амерички калибри а европски у истој класи не могу?

To da im je municija jeftinija, a jednako dobra...ako ne i bolja Namigivanje

Teoretski bi trebalo da bolje nose lakša (kraća) zrna zbog kraćeg prelaznog konusa.
Mada mislim da ovo baš i nije bitno niti ima toliki uticaj, opet kažem kalibar je stvar izbora, a za uspešan odstrel najbitnije je dobar pogodak, pravilan izbor zrna kao i faktor sreće na koji baš i ne možemo da utičemo.
Svejedo je jelenu ili srndaću da li ćemo reći da smo ga ubili ili odstrelili, tehnički on je mrtav, ubijen...e sad to što nama lepše zvuči...Hmmm
Ista stvar i sa kalibrom, neće lepše pasti ako kojim slučajem sazna da ga pucamo sa "aristokratskim šumarem" (7x64) ili američkim "redneckom" (30-06).
Bitne su one tri stvari gore.

Lično mislim da je najbolje u svom ormaru imati kombinaciju evropskih i us kalibara, npr 243 (6.5x55), 308 (7x64), 9,3x62 (375 H&H) ili mnoštvo sličnih varijacija, pa ko sebi može da priušti...Yes
Ja nisam mogao da odolim Smeko

iveli 3

ssekir75
 a svapskim tradicionalistima verovatno nikada ne bi palo na pamet da *mauzer* kupuju u srbiji.

грешка. није ни маузер имун на јефтино а добро, па је куповао јефтине заставине делове, паковао и препродавао као своје Namigivanje додуше, у неким "нормалним" калибрима. истина је да је питање престижа имати скупу ручно рађену пушку од много нула у цени, али је истина и да се купује и јефтино оружје у истим калибрима. даље, швабе се нимало не буне ни на јефтину муницију. колега који је радио у аустрији (живи и даље тамо али као пеМзионер) каже да се најчешће снабдевају на акцијама, купујући муницију буквално на кутије (оне велике), и то што јефтинију. додуше, говорило се о сачменој муницији, али битна је цена (тамо лош квалитет не пролази). каже да се и наш ппу доста цени, и то како код људи који су просек, средња класа, тако и код богатијих који не болују од снобизма.

ниџо, управо гађаш у тачку - ЗАШТО неће да се прода рецимо кип у 7х65р а оће у 3006? 7х65р је много бољи као кип метак (ем је мекши, ем је Р), а обориће све што шета европом. или сам ја сањао силне свиње (и јелене колко сам прочитао) оборене тим калибром?Hmmm муниције има у оба калибра и више него довољно и исте је цене. а људи се ипак одлуче за сировину.

Barbarosa

nidzamotocross kaže:
Jedan Franchi ima dvokuglaru u kalibru 8x57IRS, a jedan IŽ pravi kiplauf u 11 kalibara od kojih samo jedan ''R'' u serijskoj proizvodnji.

Niko nije lud da proizvodi ono što neće da se proda. Zabole njih i za tradiciju i za prednosti u nijansama, ako se to dobro prodaje. Popularizacija Američkih kalibara je od nekud krenula, a da su loši ne bi se i dan danas masovno i uspešno koristili.

Bravo 2 Odobreno

ssekir75
 To da im je municija jeftinija, a jednako dobra...ako ne i bolja

зависи од произвођача. и цене су ту негде, +- који динар (говоримо за метак једног произвођача, исто зрно само у различитом калибру).

Barbarosa
 Pa baš i nisu, jedan Winchester, Federal, Hornady...nudi gotov metak dosta povoljnije nego npr RWS.
Mada RWS ima duh, tradiciju...Trt Milojka

ssekir75

ssekir75 kaže:

зависи од произвођача. и цене су ту негде, +- који динар (говоримо за метак једног произвођача, исто зрно само у различитом калибру).

kolega_LOVEc

nidzamotocross kaže:

O tome sam i ja govorio, mislim zakljuci su slicni .
Sto se tice popularizacije amerikanci su se trudili, koliko samo vrsta zrna su oni uveli za svoje kalibre, dok su nemci ostali tvrdokorni, jedni su pokusavali da prodaju *pricu* celom svetu a drugi su bili sami sebi dovoljni, npr. Fanzoj je *dobar* ako proda 100tinak svojih proizvoda a nekima su potrebni milioni komada.
Kad sam govorio o nemackim tradicionalistima, naravno da nisam mislio da su svi nemci upravo to, kao i da elitizam ima veze sa finansijskim stanjem kod izbora oruzja i kalibara.
Dok citam sve ovo sada primetih da smo svi zapeli oko termina =kalibar=a sve govorimo o konkretnom metku kao npr. 8x57.
Vim vi repellere licet

Podunavac

ssekir75 kaže:
ја и рекох да политика везе нема, јер смо ми још горе прошли од шваба, тако да ми то није мерило. мерило ми је сам калибар и приступ лову. стари калибри били су спори и тешки, и они нису проблем. проблем су ови нови који јесу сировине и брутални. већина њих. у поређењу са европским. од амера једини "господски" калибар је управо .308. таман. даље, колика је заступљеност европских калибара које си набројао? сем 5,6х50р и донегде 6,5х68, сви остали су ретки и у немачкој и аустрији. зашто је то тако? по чему је 3006 бољи од рецимо 7,62х54р (да променимо, да не буде швапски него руски)? успут, СВЕ ране од 3006 су биле далеко грозније да не кажем разваљивање у односу на 8х57 и 7х64. 308 сам ретко сретао и не могу да судим, мада оно што сам видо је ок.

лов луком и стрелом и пушкама на црни барут нису тема, мада сам рекао да то поштујем. али који је % ловаца кој исе тиме бави? то што неко не уме да се прикраде или сачека дивљач него покушава да СВОЈ недостатак надомести сировином од калибра и оптиком са ххх пута увећања само одражава његов превелики его и премалу способност. ту је рецимо хрватски закон добар јер оквирно ограничава такве ловце. кажем оквирно, јер не знаш да ли је до крмета 149 или 151 метар, али ту је негде.

Ovo me sad već smara, ali ajdemo redom.
Opet si navalio ko švaba tra-la-la. Brutalni i sirovine. Kojim dokazima potkrepljuješ te izjave? Time što je Đuro loše izabrao zrno i mesto pogotka, pa je imao veliko oštećenje mesa?
Kolega Canis me je već pretekao sa odgovorom. Od mnogo parametara zavisi oštećenje mesa. Početne brzine zrna, konstrukcije (i težine) zrna, daljine na kojoj je divljač pogođena i mesta gde je pogođena. Kao što je ovde već rečeno evropski 7x64 može da napravi mnogo veću štetu od američkog 30-06 Spr. Čak i 8x57 IS može sa lakim SP zrnom na kraćim i srednjim distancama da napravi veliki ršum.
Kažeš stari spori i teški kalibri (američki) nisu problem, nego ovi novi. Koji novi? Smatraš 30-06 Spr. novim kalibrom? Pošto njega najčešće spominješ. Pa on je nastao 1906. godine. I ti ga smatraš novim? Kada je trebao da nastane? U doba crnog baruta? Kažeš jedino je 308 Win. gospodski kalibar. Pa između 308 Win. i 30-06 Spr. je u balističkom smislu razlika minimalna. Kao između 8x57 IS i 8x57 IRS.
Dalje, kalibri koje sam nabrojao jesu retki kod nas ali nisu tako retki u ostatku evrope, a i da jesu ipak su evropski kalibri. Znači i evropljani prave ˝brutalne˝ kalibre da bi postigli bolje balističke performanse. Svaki visokorazantni kalibar je brutalan , pogotovo u kombinaciji sa loše izabranim zrnom.
Dalje, gde si pročitao da sam ja napiso da je 30-06 Spr. bolji od 7,62x54 R? Premda ga lično smatram boljim izborom za obrtno čepne i PA karabine. Dok 7,62x54 R smatram boljim izborom za prelamače. Balistika im je otprilike podjednaka. Da li to znači da bi i 7,62x54 R mogli da nazovemo brutalnim?
Što se tiče hrvatskog zakona ni tu se ne slažem u potpunosti. Najveća daljina gađanja po hrvatskom zakonu je 200 m u lovu na divokozu, muflona i jelena aksisa. Na svu ostalu visoku divljač je dozvoljna daljina gađanja između 100 i 150 metara. Po meni u zakonu treba da stoji ovako: maksimalna daljina gađanja ne sme da odstupa više od 5 cm u odnosu na liniju viziranja. Što znači za pojedine kalibre ona je do 150 metara, a za pojedine 250 metara. Po meni većina kalibara nisu sirovine, nego su sirovine lovci koji zloupotrebljavaju njihove balističke performanse, bez obzira namerno ili iz neznanja.
A u americi je priličan broj lovaca koji love lukom i strelom i puškama na crni barut. I iz godine u godinu im je broj sve veći. A mislim da to dolazi sa godinama lovačkog staža i iskustva.
Iako američki proizvođači optika prednjače u proizvodnji vojnih optika za lovačke potrebe sa podesivom končanicom i ugrađenim daljinarom, taj trend postoji i kod evropskih proizvođača. Znači da i evropski lovci nisu cvećke, bez obzira iz koje države dolaze. U svakom žitu ima kukolja. Samo negde je to javno prihvaćeno a negde ne. Što nikako ne utiče na postupke pojedinaca.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

ssekir75 kaže:
a svapskim tradicionalistima verovatno nikada ne bi palo na pamet da *mauzer* kupuju u srbiji.

грешка. није ни маузер имун на јефтино а добро, па је куповао јефтине заставине делове, паковао и препродавао као своје Namigivanje додуше, у неким "нормалним" калибрима.

Kolega ne treba brkati Mauser i trgovačke kuće. Mauser ima vlastitu proizvodnju celokupnog oružja od cevi, preko sanduka, zatvarača, nišana i kundaka. Drži cenu i kvalitet i nema potrebe da kupuje nečiji polu proizvod. Zastavine karabine je kupovao Kettner i prodavao pod svojim imenom. Kao i neke druge trgovačke kuće, koje eventualno u svom satavu imaju i puškarske radionice za preradu i doradu oružja. Mauser je ipak firma kojoj ovakvi dilovi nisu potrebni.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Imam Kettnerov katalog iz 93 godine i u njemu sliku Mausera M 98 , ali na kraju kundaka plastika sa zastavinim znakom, i ima leptir kočnicu .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Barbarosa

ssekir75 kaže:

ssekir75 kaže:

Nisamo se razumeli kolega, npr RWS KS 7x64 (oko 2,85 eur/kom.) je duplo skuplji nego Federal Fusion u cal. 280 rem (oko 1,36$/kom.)

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag. MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 65 03.11.2012. 15:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,901,495 posete www.srbijalov.com