I na gradskom autobusu pise Banka pa u autobusu nedaju kredite, da tvrdim to za 8x57 da je za svinje i za hice preko 100m preslab jer se divljac ranjava dosta bezi iz vatre i gubi se i negde uginjava u mukama. Da lovis svinje i da imas bar bar 30desetak odstrela znao bi to i sam. Opet ponavljam do 100m je svoj na svome poznavao sam coveka koji ima odstreljenih 340 kom svinja za 35 godina lovackog staza ali poucen iskustvom nije hteo da puca dalje ni metar od 100.Ne zato sto je nemoze pogoditi nego zato sto je postovao tu divljac.
evo Sekir brzine i energije na 2000m za 8x57.sta mislis sad da li moze konju naneti neku povredu osim ako ga pogodi u oko. I kakve letacke sposobnosti ima ako na 700m pada ispod brzine zvuka i sa padom od 19 metara??
немам толики број "рецки", али знам шта могу са 8ицом. користио сам га доста и пре него што сам постао ловац, како са војном тако и са ловачком муницијом. у то време војне муниције било је да се товари багером и то сам користио гађајући врло успешно на даљинама на којима се многи ни са оптиком не би усудили. да не лајем превише, ово је књига из које је цитат.
ssekir75 priložio:
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
kempi kaže:
I na gradskom autobusu pise Banka pa u autobusu nedaju kredite, da tvrdim to za 8x57 da je za svinje i za hice preko 100m preslab jer se divljac ranjava dosta bezi iz vatre i gubi se i negde uginjava u mukama. Da lovis svinje i da imas bar bar 30desetak odstrela znao bi to i sam. Opet ponavljam do 100m je svoj na svome poznavao sam coveka koji ima odstreljenih 340 kom svinja za 35 godina lovackog staza ali poucen iskustvom nije hteo da puca dalje ni metar od 100.Ne zato sto je nemoze pogoditi nego zato sto je postovao tu divljac.
evo Sekir brzine i energije na 2000m za 8x57.sta mislis sad da li moze konju naneti neku povredu osim ako ga pogodi u oko. I kakve letacke sposobnosti ima ako na 700m pada ispod brzine zvuka i sa padom od 19 metara??
да ли је ова слика горе одговор на питање? и слика доле да се гађа и "мало" даље од тих фамозних 150м. по теби су инжењери маузера били мутави па су ставили нишанску даљину 2000м? јеси ти у животу подигао маузерку са нишаном на 20? јеси ли видео колико је угао цеви? понављам, на тој даљини није се гађао појединачни него групни циљ ширине пар стотина метара из великог броја цеви. енергије је свакако било.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
Kolega ti si ocigledno od onih za bolje neznam bolje mi i netreba ali ovaj forum citaju mladi oni koji tek pocinju, isuvise si nekako uporan u odbrani neceg sto je bilo aktuelno pre 70godina. Pusti to opusti se malo lovi i uzivaj i nemoj pljuvati po onom sto i sam nisi probao ima nas dosta koji su trosili i te siljate i svasta nesto ali je to nije za ovde ovo je lovacki forum nebi bilo lose da podkrepis svoje tvrdnje nekim slikama meta odstrela svinja i neki pehar sa takmicenja a gde si ucestvovao sa 8x57. to bi vec imalo uticaja na te mladje koji trebaju da uce. i zato samo opusteno ziv mi bio !!
знам ја много штошта, јер сам имао прилику да испробавам и није ми било тешко да после тога чистим. пехаре немам јер се не такмичим, а за разне живуљке поставићу ових дана кад их нађем на дисковима. нису ту биле само свиње. за европу и даље тврдим да нема потребе за америчким калибрима јер све што може амер може и европејац.
шта каже војска за тај метак (и пушку м76, због даљине гађања)
Намена
користи се за уништавање појединачних живих циљева на даљинама до 1.000 метара. Најбољи резултати постижу се у гађању циљева на даљинама до 800 метара
Метак
7,92 x 57 маузер - користи се стандардни метак са зрном М49, метак са зрном са трасером М70 и метак са универзалним зрном М75
Пуњење оквир са 10 метака
Почетна брзина зрна 730 m/s
Брисани домет за циљ висине 30 cm (силуета главе) око 320 m
Брисани домет за циљ висине 50 cm (торзо) 450 m http://www.vs.rs/...17f68cdaa3
дакле метак је итекако способан и много даље од 150м
Profesore istorije ti i dalje o gadjanju ljudi. To ovde nije tema ovo je lovacki forum. Ako nemas nijedan pehar trebao bi da probas da ga osvojis bar da pokusas sa 8x57, i nije tema dali se covek moze obezivotiti preko 150m nego divljac a da to bude u sto kracem roku i bez puno patnje za nju. I evo jos jednom cu ti opovrgnuti i tu tvrdnju koju iznosis za 1000m i za m76 sa zrnom 13,7gr pocetne brzine 730m/s da i sam vidis na kojoj daljini postaje podzvucan i udara sikirice zargonski receno.
tabela kaze da sve preko 700m daljine taj projektil vise nama stabilnost i udara poprecke, znaci 1000m misaona imenica
Evo sta ja nebudem znao a budeme zanimalo iz istorije bicu slobodan pa cu te pitati preko PP a sto se balistike i realnog pucanja tice samo izvoli sta god te zanima.
A kako vidim pomesao si sa linka babe i zabe daljina iopis da je na 800m najbolji i da moze da puca i na 1000 je kalibar 7.62x54r (Dragunov ) ali evo i to ce mo proveriti.
evo kao sto vidis ni ovo dole nije tako kako pisu.Ali sa reloudingom Amerikanci uspesno pucaju ali 1000yardi i sa ne sigurno ovom tezinom zrna i sa brzinom 880m/s kako se daje u opisu tvog linka.Budze nesto zato sto imaju cime smeju i hoce da napreduju.Da nesto inoviraju i naprave bolje nego izvorno.Ali opet nisam video ni na jednom snimku da love na toj daljini ni sa 8x57 a ni sa 7.62x54R.Zivio!
Kolege da prikočimo malo sa prepucavanjima, jer zaboraviste osnovnu stvar a to je glavna namena lovačkog i vojnog naoružanja to jest metka, a i glavna razlika. Vojni metak ima punu košuljicu i namenjen je neutralisanju neprijateljske žive sile , u prevodu pogodak, da li ranjavanje ili sa smrtnim ishodom , mnogo bolji rezultat je ranjavanje jer ima veću ulogu koja se ogleda u tome da ranjavanjem se barem trojica vojnika izbacuje iz stroja, zatim psihološki efekat , strah ostalih vojnika kada gledaju kolegu koji se previja u bolovima i vrlo često bolno viče, dvojica koji moraju da napuste položaj da bi ranjenika odneli do prvog saniteta , i na kraju troškovi lečenja, i kasnijeg izdržavanja. Sa druge strane lovački karabin to jest zrno je najčešće otvorene kožuljice i namenjen je trenutnim odstrelom divljači sa što manje muke po divljač i što manjom putanjom divljači posle pogotka. Pa da se vratimo na temu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Daki nije ovo nikakvo prepucavanje svaki moj upis je argumentovan i verujem da je za ljude koji citaju edukativnog karaktera zadnje je ako mislis da nekog zelim dauvredim ili da se svadjam sa nekim.
даки, то све што кажеш јеси у праву, и уопште није тема. ја сам навео одакле ми тај податак који сам изрекао да 8х57 може много даље од тих фамозних 150м. ено слике.
кемпи, јеси у праву, амери никад неће ловити са тим калибрима на 1000 јарди. то ће радити са .50. и то све каже о каквом "лову" је реч и о каквом менталном склопу људи који су вама узор. а што се линка тиче, тачан је, као и подаци, али си ти превидео да су у питању подаци за две пушке, м76 у 8х57 и м91 у 7,62х54р. и зрно за 8х57 је 12,7 а не 13,7.
Kolega koje slike??
Gde je vepar sa padom u vatri na 150 i vise metara? To je tema i meni Amerikanci nisu uzor ni ucemu samo su u ovom poslu jako napredni jer imaju cime i smeju takav im je zakon bas zbog tog mnostva mastariija lovaca i strelaca njihovih lovna balistika je podignuta na jedan zavidan nivo. Evo i snimka da moze mosin nagant u 7.62x54 R da na 1000 yardi ili 910 moze pogoditi metu 60x60cm tri puta od pet ali opet sa Americkom rucno pravljenom municijom.
Ja sam vec ranije pisao o prednosti 30-06 nad 8x57 kako zbog disperzije balisticke putanje usled refrakcije zemljine povrsi a i zbog negativnog ekoloskog uticaja 8x57 na gustinu i cistocu vazduha koji udisu divlje svinje tako da se tu vise radi o trovanju nego odstrelu.
Kempi optika koja se koristi ima uvećanje 3,5 ili 4 ovisno o verziji , a na tu daljinu treba uopšte i videti metu, što se tiče balističkih svojstava možda ovo pomogne. https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&...PuglfNyTYQ
Posmatrajući kalibre koji se koriste u lovu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Bilo kako bilo ...
Krajem maja '15.god ..... kup PPU na Zlatiboru ...
u disciplinU -Hunting rifle- na daljini od 200 metara pobediJo je "davno prevaziđeni" "zastareli" "penzionisani" "seljadin" i sve već kako ne ... NJegovo Visočanstvo 8x57JS ( ) ... a bilo je tu raznija neki' "boljih" i "savremenijih" , bržih, razantnijih, preciznijih, ...
... a kol'ko se menE čini, ovaj dokazaTo NEprevaziđeni ( ), još uvek drži državni rekord na 200m ...
A da može da obori vepra na 200-220m na mestu nastrela, može sigurno! Svedok sam kako svojih tako i još nekih viđenih pogodaka kalibrom 8x57JS ... naravno, ne svaki put ALI takođe voleo bih da mi takvu garanciju bilo ko da pa gađao sa .300WinMag .270Win 8x68S ...
Nekad pad u vatri izostane i dobrim pogotkom u vitalnu zonu na 30m 50m 80 ... sa bilo kojim kalibrom
Koji pogodci inače "obaraju u vatri" ?!
-kičma
-mozak
(pa tek možda poneki van te zone)
sa 8x57JS pogodi te zone i takav pad je siguran
Snajpersko zrno 7,9 M75 je težine 12,85g !!
... i sa tim znCom na 600m iz PASP-M76 bez većih teškoća se pogađa meta 50x50cm ... i buši metalna ploča debljine 6mm(od koje su bile napravljene padajuće mete)
8x57JS sam prilično korisito u lovu i bio sam zadovoljan mada retko sam ga koristio preko 200m
a iz PASP-M76 "proter'o" sam po' šlepera mundže ako ne i cJeli šlep a bilo je tu raznih daljina i udaljenosti i pogodaka i svega nečega ...
zbog svega toga postao mi je NAJdrag
Canise mnogo korektan i realan upis, ali za savrsene strelce kakav si zbog profeisije naravno. Ni meni to nebi bio problem da realizujem ali za one koj nepucaju kao ti ili ja ipak je bolje da imaju malo vise brzine za rad boljeg blast efekta na divljac kad promase to pravo mesto i za 10 cm. I eto ti kazes da na 600m moze da pogodi i nesumnjam i ja sam ga i duzio i koristio ali kolega Sekir pominje 1000m stoje besmisleno iz ix dokazanih razloga.Covek negde sam ga pomenuo u textu do sad koji je imao 340 odstrela svinja sa kalibrom 8x57 nazalost nije vise sa nama pa je njegova porodica resila da mi pokloni taj karabin posle ostavinske rasprave i naravno lovicu sa njim pa cu i svoja iskustva podeli sa vama naravno pokusacu i dalje nego inace.Moji favoriti su oni koji imaju tezinu zrna 9grama i vise i na ustima cevi 900m/s i vise i dovoljan balisticki koeficijent da mogu pucati na zavidnim daljinama.
колега кемпи, није никакав проблем за зрно 8х57 да достигне 1000м. митраљези у том калибру имају ефикасни домет и преко тога, 1200-1500м. и то није никаква тајна. значи ловити са тим метком до неких 300-350м је итекако могуће. и то је пуна буља шимика за било какав лов, јер по мени гађати на већу даљину заиста нема смисла па макар имао прагу на располагању (изузетак је високогорски лов на дивокозе, муфлоне, козороге и сл).
канисе, хвала што си ми спасио метак м75 сад сам пошо да га растурим и мерим зрно
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?