Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
Barbarosa
 

Barbarosa kaže:

kolega_LOVEc kaže:

I to je rešivo , nadješ streljački klub učlaniš se i za odredjeni novac ti napišu potvrdu da si aktivan u sportskom streljaštvu oružjem koje poseduješ.
To možda nije baš jeftino u velikom gradu i poznatim klubovima, ali u nekom seoskom klubu gde zadnjih 50 godina imalo isto toliko članova, neće biti preskupo a i u današnje vreme niko nije gadljiv na pare.
Zašto bi se i inače udruženja tog tipa zezala oko zakonskih odredbi, jbg. za karamele svi zainteresovani prestarreli.


Ovo i jeste problem, jer se zakoni ne donose da bi se nešto regulisalo, da bi se olakšalo građanima, državi, uveo red. Služe da napune džepove odabranima.
Donese se zakon, a onda se traži "rupa" ili se već unapred zna kako da se zaobiđe isti.
Učlanimo se u SD preko noći i već sutra dobijemo potvrdu da smo aktivni članovi.
Preko veze gurnemo nekome u džep taj određeni novac da potvrdu potpiše i overi, a zatim odnesemo u mup. Bezvezni član Zakona ispoštovan na papiru i svi srećni i veseli. Papir trpi sve.
I tako...dok korupcija raste, a mito cveta, nama puna usta prava i pravde.



O tome sam već pisao, zakon je jasan, traži se AKTIVNO članstvo.
I onda odjednom svi preko noći dobiju potvrdu da su aktivni članovi. Naravno da neće moći, pa nisu ni ovi u MUP-u što treba da sprovode zakon sisali vesla, kako pojedini ovde smatraju.
 
SharpShooterSer
 Sto se tice MK i sportskog oruzja, totalni je nonsens sta se u pojedinim PU trazi. U zakonu pise da je potrebno dostaviti uverenje o aktivnom clanstvu u sportskoj streljackoj organiaciji. Tacka. Nikakve druge potvrde i dodaci nisu potrebni, ali je svaki ficfiric dao sebi na pravo da tumaci propis, odnosno dobijali su raznorazne "depese" (msm to se u normalnom svetu zove dopis, samo jos kod njih depesa) gde se trazi jos ko zna sta. Ja sam imao slucaj da se potvrda mog kluba tretira kao "to je tralala klub" sto je necuveno. Cudi me da se jos niko nije usudio da ih tuzi za to, ali doci ce i do toga. Aktivno clanstvo ne podrazumeva i ucesce na takmicenjima - zasto bi? Aktivan clan je svaki onaj koji ucestvuje u radu drustva. Posebna je prica sto se pogresno tumaci sta je sportska organizacija - po Zakonu o sportu to je svako drustvo - gradjana, ili doo koje se bavi sportom. Ali catama to ne mozes da dokazes.....
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44
 
kolega_LOVEc
 Smile Sumnjam da smo došli dotle da ćata iz uprave za upravne poslove odredjuje sportskim savezima ko im je član a ko ne i ko se gde takmiči. Odavno ne živimo u Jugoslaviji iz 51' a i sadašnji mup nije porastao u NKVD.
A i termin aktivan je izuzetno precizan i odredjuje samo one sa medaljom sa neke olipijade tako da ostali nisu u mogućnosti da dobiju potvrdu o aktivnom članstvu.
Vim vi repellere licet
 
mihailo
 Када није јасна законска одредба онда се тражи тумачење.
Тумачење се може тражити од доносиоца закона(скупштина),или од
надлежног министарства.
 
Barbarosa
 

kolega_LOVEc kaže:

Smile Sumnjam da smo došli dotle da ćata iz uprave za upravne poslove odredjuje sportskim savezima ko im je član a ko ne i ko se gde takmiči. Odavno ne živimo u Jugoslaviji iz 51' a i sadašnji mup nije porastao u NKVD.
A i termin aktivan je izuzetno precizan i odredjuje samo one sa medaljom sa neke olipijade tako da ostali nisu u mogućnosti da dobiju potvrdu o aktivnom članstvu.


Vidimo da nije, pa zato mnogi ostadoše bez oružja.
 
repaja957
 Mnogo priče, nagađanja, tumačenja zakona, bla, bla . . . Po Zakonu o udruženjima svaki član koji ispuni svoje obaveze propisane Statutom udruženja je aktivan član. Osnovna obaveza je da je platio članarinu. I tu je kraj filozofiranju. Tačka.
Odeš u streljački klub koji je registrovan u APR-u, učlaniš se što podrazumeva plaćanje godišnje članarine, ponegde i izjava da prihvataš odredbe statuta, i odmah podigneš potvrdu za PU. Sve za 20 minuta. I dokle god plaćaš godišnju članarinu - imaš status aktivnog člana. Sve po propisu, nema mućke, ništa protivzakonito. Preskočiš jednu godinu - nisi aktivan te godine. I to je po zakonu. I kakva crna takmičenja, kakve medalje, kakve olimpijade.
Problem je što ovi trgovci ( našim ) oružjem, mogu ako im ponestane robe za izvoz, da krenu u proveru validnosti članstva, proverom u streljačkim udruženjima, pa ako nisi platio god. članarinu za tekuću godinu - nisi aktivan član, ode tvoje oružje u Emirate.
repaja 957
 
davorcalic
 Kao što sam pisao u temi "Škola za lovački podmladak" osnovao sam sportsko udruženje Streljačka družina- Planteks 1981 kako bi položio za operativnog trenera streljaštva i time stekao zakonsko pravo, da dam u ruke deci vazdušnu pušku na takmičenjima koje priređujemo za lovački podmladak...
i tako stigosmo i do potvrda...
Postoje kategorije članstva; počasni, aktivni, pomažući i sl... Koliko ja znam, dovoljna je samo potvrda da si član tj, da si izmirio sve obaveze prema sportskom udruženju sa napomenom čemu služi potvrda, u koje se svrhe izdaje
( nabavka oružja, preregistracija oružja..).
ALI takođe sam čuo da traže iz istog kluba i rasporede takmičenja pa ako nema dotičnog člana na tim listama ne daju zamenu oružnog lista ni nabavnu dozvolu...
Mi smo izdali nekoliko dozvola s tim da smo upozorili te ljude da postoji mogućnost da ih odbiju...
Članarina je 1000 din godišnje...
svi su oni upisani u evidencioni list u Knjizi članova...
u svakom trenutku MUP može da zatraži izvod iz knjige članova i uveri se u ispravnost podataka... evidencioni list sadrži podatke o članu, potpisanu i overenu pristupnicu, potpisane razne izjave, očitanu LK, uplatnicu da je platio članarinu, potpisan zahtev za potvrdu itd...
zvao sam jednog od njih da pitam jel su prihvatili potvrdu, kaže još nije došao na red... javiće mi kako je prošao...
Nisam se nešto raspitivao ali načuo sam da su članarine po drugim streljanama i do par hiljada mesečno a u nekim da si i obavezan da ispucaš i 150 kom municije godišnje, koju kupuješ kod njih za duplo skuplje... to je već preteralo sve mere... tako da ovih 1000 din godišnje i nije mnogo a mi smo ISKLJUČIVO NE PROFITABILAN klub jer niko od nas tamo niti traži niti će dobiti jedan dinar, to se radi iz ljubavi, iz želje i dobre volje... Sve što se dobije od članarina i pomoći ostaje udruženju da bi stvorio bolje uslove za streljački sport i da bi klub mogao da izmiri sve obaveze- struja, knjigovođa, računi, prijave takmičara, streljački savezi i sl. Polaganja za bez. držanje oružja biće POTPUNO BESPLATNO za decu i omladinu iz opštine Plandište kao iz sve naže članove...takođe, i za sve članove lovačkog podmladka bilo gde da žive (možda samo komisija koliko košta njihov izlazak,a ako bude para možda ni to)...
Ako neko hoće da bude naš član, javite mi se na pp
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
davorcalic
 

coolerns kaže:

O kom "novom" ZOM-u pricas Tomo? Ja govorim o trenutno vazacem zakonu i u njemu nigde ne pise da moras da ucestvujes na takmicenjima. Ako mislis da je drugacije pokazi mi papir/link gde to pise. Ovo sto sam napisao sam napisao iz licnog iskustva a ne cuo od nekog i samo sam hteo da upozorim kolege da se ne zalecu sa sportskim drustvima pre nego sto provere stanje u lokalnom MUP-u. Ako sa druge strane pricas o izmenama ZOM-a o kojima se prica vec mesecima onda me nisi razumeo.


Upravo tako što se tiče MUP-a... negde, kao kod nas na primer, traži samo potvrdu o članstvu a negde i raspored takmičenja i ko zna šta sve ne... zaista je pitanje od supa do supa, kako gde.....
Postoje kategorije članstva: pridruženi, aktivni (redovni), počasni, pomažući, veterani i sl. Kategorije članova se upisuju u evidencionom listu koji je u dokumentaciji kluba....
Zamisli klub sa 100 aktivnih članova -logično je da nemogu svi na takmičenje.... Znači da pada u vodu da mora da se takmiči... Samo da se malo ogradim, mi još nismo počeli sa radom pa neznam baš sve....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
kolega_LOVEc
 @davorcalic
Vaš klub je primer o kome sam govorio, smatram da je u sadašnjem stanju mnogo bolje dati novac tamo gde će se vraćati kroz mladje generacije koje će trenirati i učiti o oružju. Pišem ovo jer smatram da ima svesnih koji uvidjaju da vlasništvo oružja kod nas neće opstati ako kukamo i gledamo da prodjemo što jeftinije kao pojedinci.
Po postojećem redu stvari ko želi kratku cev ima tri opcije, da " ubedi " mup i dobije oružje za samoodbranu, da se učlani u neki klub koji je lobirao da se donesu ovakvi propisi, ili da nadje klub kao što je vaš i da bude srećan jer nije bacio svoja sredsta u bunar bez dna već je pomogao deci da imaju kontakt sa oružjem što je i svrha svega.
Trenutno kroz takve klubove možemo da uradimo nešto medjusobno se pomognemo i omogućimo i idućoj generaciji da koristi oružje.
Ostali načini su političarenje i "prljave rabote" koje verujem sav pošten narod izbegava koliko može.
Vim vi repellere licet
 
tomo vrbas
 Kolega je skoro vrsio preregistraciju pistolja i dobio bez problema iako su mnogi ostali bez istoga jer navodno nikome zivot nije ugorzen.Pitam ga kako i kaze tamo u MUP-u mu napisali posto zivi na salasu da mu je zivot ugrozen zbog lopova koji sve cesve kradu naftu,zivinu,obijaju pusnice i tako jos sto sta su mu nakindjurili i eto bez ikakvih problema je dobio.Znaci da i ovi u MUP-u znaju sta treba samo kad hoce i kome hoce!Ja sam se opet napalio na pistolj i planiram da podnesem zahtev ali lomim se dali da idem preko streljackog udruzenja ili redovnim putem da probam.
 
kolega_LOVEc
 Ja srećom nisam još čuo da je nekom u okolini oduzeto pravo na kratku cev, bez pištolja su ostali samo oni koji su predali svoje oružje mupu.
Na primer mom bratu su rekli da nema pravo da traži pištolj za samoodbranu jer duži službeni.
Učlanio se u streljački klub i dobio redovno oružje u sportske svrhe, i ima još primera dobijanja oružja na taj način.
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Još jedna zanimljivost, čuo sam od vlasnika radnje opreme za lov i ribolov da mu je nadležni inspektor naložio da mora proći obuku za automatsku pušku.
Problem je bio naći licenciranog instruktora i organizaciju koja može da izda traženi dokument a i cene nisu baš male.
Vim vi repellere licet
 
Deroko
 Opaaa! Da li to znaci da cemo uskoro moci da kupujemo i automatske puske u prodavnicama kao Ameri npr. ? SmileSmileSmile P.S.Glupa sala,naravno Sad
Nije čovjek ono što misli, već ono što čini.
"Meša Selimović"
 
vajsmiler
 Ni u Americi ne može slobodno da se kupuje automatsko oružje, za to se vadi specijalna dozvola, i na to se plaća veliki porez.
Zec, lisica, jarebica, divlja patka, prepelica, a i golub, i grlica, i po koja komšinica...
 
Scorpion Hunter
 Nigde ne procitah, sta kaze novi zakon u slucaju kada dva lovca zele da se zamene puskama (lovackim puskama sacmaricama, istog kalibra). Da li prolaze kroz postupak nabavke kao novog oruzja: takse, provera itd... ili se samo preregistruje zamena ??
 
dzudzubajac
 Ne mora da bude isti kalibar, samo da bude ista vrsta (olučene cevi, glatke cevi).
Radi se ugovor, overi kod notara i onda u PS da se prebaci sa jednog na drugi OL. ALi svakako treba proveriti u lokalnom PS, umeju da zakomplikuju negde...
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
ssekir75
 не пролазе ако обојица имају нови ол.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
gardista
 

ssekir75 kaže:

не пролазе ако обојица имају нови ол.


obojca moraju ad imaju novi or. list...
ako nemaju - taj ko nema - mora da ga napravi kako bi izvrsili zamenu...
A gentleman will walk but never run
www.adio.rs
 
ssekir75
 па то сам и реко Confused
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
DakiNS
 Nešto zanimljivo.

Douglas Barthelmes
07. децембар 2015.
Australian Gun Law Update;
Here's a thought to warm some of your hearts....
From: Ed Chenel, A police officer in Australia
Hi Yanks, I thought you all would like to see the real
figures from Down Under. It has now been 12 months since gun owners in Australia were forced by a new law to surrender 640,381 personal firearms to be destroyed by our own
government, a program costing Australia taxpayers more than $500 million dollars.

The first year results are now in:
Australia-wide, homicides are up 6.2 percent,
Australia-wide, assaults are up 9.6 percent;
Australia-wide, armed robberies are up 44 percent (yes, 44 percent)!
In the state of Victoria.....alone, homicides with firearms are now up 300 percent.(Note that while the law-abiding citizens turned them in, the criminals did not and criminals still possess their guns!)
While figures over the previous 25 years showed a steady
decrease in armed robbery with firearms, this has changed drastically upward in the past 12 months, since the criminals now are guaranteed that their prey is unarmed.There has also been a dramatic increase in break-ins and assaults of the elderly, while the resident is at home.

Australian politicians are at a loss to explain how public safety has decreased, after such monumental effort and expense was expended in 'successfully ridding Australian society of guns....'

You won't see this on the American evening news or hear your governor or members of the State Assembly disseminating this information.

The Australian experience speaks for itself. Guns in the hands of honest citizens save lives and property and, yes, gun-control laws affect only the law-abiding citizens.
Take note Americans, before it's too late!

FORWARD TO EVERYONE ON YOUR EMAIL LIST.
DON'T BE A MEMBER OF THE SILENT MAJORITY.
BE ONE OF THE VOCAL MINORITY WHO WON 'T STAND FOR NONSENSE
AUSTRALIA: MORE VIOLENT CRIME DESPITE GUN BAN

Ажурирање закона о аустралијском оружју;
Ево једне мисли да загрејеш нека ваша срца....
Од: Ед Ченел, полицајац у Аустралији
Ћао Јенкији, мислио сам да бисте сви волели да видите право
фигуре из Down Under. Прошло је 12 месеци од како су власници оружја у Аустралији приморани новим законом да предају 640,381 личног оружја које ће бити уништени од стране
Влада, програм који кошта пореске обвезнике Аустралије више од 500 милиона долара.

Резултати прве године су сада у:
Широм Аустралије, убиства су порасла 6.2 одсто,
Широм Аустралије, напади су порасли за 9.6 одсто;
Широм Аустралије, оружане пљачке су порасле 44 одсто (да, 44 одсто)!
У држави Викторија..... сама, убиства са ватреним оружјем сада су порасла за 300 одсто. (Имајте на уму да док су их грађани који поштују закон предавали, криминалци нису, а криминалци и даље поседују оружје! - Da.
Док су фигуре током претходних 25 година показале постојано
Смањење оружане пљачке ватреним оружјем, ово се драстично променило навише у протеклих 12 месеци, пошто је злочинцима сада гарантовано да је њихов плен ненаоружан. Дошло је до драматичног повећања провала и напада старијих особа, док је становник код куће.

Аустралијски политичари су на губитку да објасне како се јавна безбедност смањила, након што је такав монументални труд и трошак потрошен у 'успешно ослобођењу аустралијског друштва оружја....'

Ово нећете видети на америчким вечерњим новостима нити чути свог гувернера или посланика Државне скупштине како шире ову информацију.

Аустралијско искуство говори сам за себе. Пиштољи у рукама поштених грађана спасавају животе и имовину и, да, закони о контроли оружја утичу само на грађане који поштују закон.
Забележите Американце, док није касно!

НАПРЕД СВИМА НА ВАШОЈ ЕМАИЛ ЛИСТИ.
НЕ БУДИ ЧЛАН ТИХЕ ВЕЋИНЕ.
БУДИТЕ ЈЕДАН ОД ВОКАЛНИХ МИНОРИТЕТА КОЈИ НЕЋЕ ДА СТОЈИ ЗА ГЛУПОСТ
АУСТРАЛИЈА: ЈОШ НАСИЛНИЈИ ЗЛОЧИН ОПИШТОЉА
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,307,388 posete www.srbijalov.com