Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
AcaNik
 За пригушиваћ ти је потребна и посебна муниција. Са том муницијом се не може пуцати на неку даљину јер је путања зрна као код минобацача.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
Planinko011
 

AcaNik kaže:

За пригушиваћ ти је потребна и посебна муниција. Са том муницијом се не може пуцати на неку даљину јер је путања зрна као код минобацача.


Ovo sam napisao vec
"Znam da se drzava boji za svoje funkcionere a lovni radnici za srnecu divljac ponajvise ali bi mogli u strogo propisanim uslovima na taj nacin koristiti prigusivac koji inace zahteva i oslabljenu municiju kako bi bio u funkciji".

Meni ovo sasvi izgleda ok

https://www.youtu...iLFswukt_w

https://www.youtu...QXX6chpLq0

https://www.youtu...KE7OonEs1s

Ovo sam nabrzinu nasao n netu.
 
AcaNik
 Промакло ми. Не види се као пре јбг а и поприлично сам тога заборавио. Давно је било када сам то користио.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
Planinko011
 Moj predlog je zato da recimo lovacka udruzenja dobiju pravo na nabavku 20 prigusivaca koje bi na dan lova uz dozvolu davali lovcima na predatore te posle lova da ih razduze.
Adekvatnu municiju bi takodje mogli centralizovano da nabave od recimo PPU ili trgovca a koliko znam prigusivaci se i servisiraju a i potrebno je nabaviti novi po ostecenju starog pa sve to bi se trebalo obuhvatiti propisima.

Ovo bi iskljuciovo predlozio zbog lovana predatore a za lov sakala je eticki koristitii elektronske vabilice, termovizije i sve sem otrova.
Jednostavno tu se ne radi samo o lovu vec o opstanku populacije srnece divljaci, zeca, fazana i jos dosta vrsta.
 
AJDUK
 Хаха колеге бре, па ви заборављате где живите.Још неку години и праћке има да забране а пригушивач је далека будућност, л.у. занимају само паре и прстом не мрдају ни зашта.
 
Planinko011
 

AJDUK kaže:

Хаха колеге бре, па ви заборављате где живите.Још неку години и праћке има да забране а пригушивач је далека будућност, л.у. занимају само паре и прстом не мрдају ни зашта.


Pa kolega AJDUK niko od nas se ne zavarava da zivi u nekoj bas liberalnoj zemlji.
Zahvaljujuci valjda Titi koji je bio lovac, mozda i cestim ratovima posle koga je ostajallo tone oruzja, bar ne moramo kao Grci i Turci da lovimo samo sacmarama.

Ali isto tako poznato je da nisu uspesni samo lepi vec i uporni pa ako se dovoljno puta trazi mozda se neko zezne pa nam da pravo i na prigusivac.

Ajd rano je sigurno za to da se uvrsti u deo opreme za sve lovce pa mozemo da trazimo da lovacaka udruzenja koja imaju problem sa sakalom a to je vec teritorijalno pola Srbije mogu traziti takvu izmenu zakona da ona imaju pravo mozda za pocetak za lovocuvare a mozda i za grupne lovove na predatore posle kojih bi se prigusivaci vracali u magacine.

https://www.youtu...CmGwz3G-e4

https://www.youtu...amp;t=1162
 
tomo vrbas
 Сада замисли сцену код нас као на провоме снимку што си окачио, колико наших ловаца би са пригушивачем отрпело оног јелена што се шетао у позадини док су којоти прилазили вабилици? И колико њих би признало да је пуцало на пример када би имали пригушиваче,каода и овако кад их чујеш да је неко пуцао сви тврде да нису пуцали. Још ми немамо тај ментални склоп као људи на западу да се суздржимо од крађе и криволова,а не још да нам дозволе употребу пригушивача. Многи председници ЛУ би се тако обрадовали да у удружења стигну пригушивачи на реверс.
 
tomo vrbas
 И заборавих да додам,колико типова пригушивача би требало да се има и за које све калибре,а и колкио би то пасовало на наше Заставе кад немају фабрички нарезан навој на устима цеви за прихват пригушивача? И колико би ловаца било спремно да све то плати да му се пуска преуреди за прихват пригушивача. И колико њих би хтело да купи субсоник муницију да би могли да користе пригушиваче, 90% наших ловаца мисли да је пригушивач чаробна фрула као и вабилица и да то ставиш на цев и као на филму само пеглај и нико те не чује.
 
Planinko011
 Tomo koliko god da ima istine u tome, ali ako mi kao lovci i lovni radnici podjemo od pravne pretpostavke da su lovci i predsednici udruzenja a zasto ne i lovocuvari, lopovi i krivolovci onda mozemo da kazemo da policija moze da tako isto pretpostavi da su svi lovci ubice nasih drzavnika pa da nam oruzje ukinu ili da kao Turci i Grci nosimo samo sacmarice. A Grcka je clan EU.

Prvo neko sa malo pameti zna da ako je subsonicna municija oslabljena zbog praska a jelen i vepar odnesu iole losiji pogodat sa normalnom municijom niko pametan ne bi ni gadjao. Ali u Srbiji u prodavnicama prodavci reklamiraju i vazdusne puske za srndace onda je jasno da zivimo u zemlji paradoksa.

Stvar volje je da ce se neko mrznuti i loviti predatore u vreme parenja a ko je spreman na to spreman je i da adaptira i jedan karabin namenski za predatore a takodje mogu i LU da nabave municiju i stimulisu lov predatora ili clanovi nece imati sta da love.

Duznost lovocuvara je da obilaze teren i da kontrolisu sve vrste lova a za pocetak bi prigusivaci bili u kasi sa oruzjem i na revers izdavani do nekih novih propisa.
Nije da sam ja zapeo zbog sebe za prigusivac ali sakala ima i moje LU je placalo par hiljada sakala vec 2-3 godine unazad.
Neki bi mogli da se time bave i takoreci profesionalno ali opet to ne bi bio veliki broj i ne bi ih bilo vise od 10-20 po udruzenju plus lovocuvari.
 
tomo vrbas
 Далеко смо ми јако пуно од тога да не набрајам због чега. Мада ни не видим неку предност сем због самог стрелца јер су шансе за тинитусом са пригушивачем максимално смањене. И смањено узнемиравање племените дивљачи.
 
Planinko011
 Tomo svestan sam ja da smo daleko od toga momenta kada bi recimo prigusivac postao standardni deo lovacke opreme lovca.

Ja prvo i mislim da je on dobar zbog otvaranja mogucnosti da se u jednom lovu odstreli vise sakala jer se ne bi uznemiravali oni koji su recimo na 500m od strelca i tumaraju u potrazi za lovinom a zatim se ne bi uznemiravala i ostala divljac.

Upravo zbog smanjenje mogucnosti zloupotrebe bi u prvoj fazi (koja bi trajala verovatno bar 30 godina) sam i mislio da pravo na nabavku prigusivaca dobije lovacko udruzenje koje bi ih drzalo u kasi sa oruzjem a policija bi uvek mogla da izvrsi kontrolu da li su svi na broju. A kako sam napomenuo bili bi davani na revers sa dozvolom za lov a vracani odmah posle lova na odjavi.

Svi znamo da je sakal osvojio pola Srbije, da vecina hajki 50 lovaca zavrsi odstrelom par jedinki sto je relativno neuspesno kad se uzme u obrzir da nema vise od 3-4 hajke u jednom udruzenju a onda jos ostaje nada u redovnim lovovima ali ni tu sigurno se ne odstreli vise od desetak godisnje prosecno po udruzenju sto je nedovoljno.
Kao sto rekoh sa drugim vrstama divljaci lovci trebaju da imaju odnos sa postovanjem lovacke etike a sakalu treba objaviti rat, trofej treba vise rangirati i propagirati i posvetiti mu paznje, zaljubljenicima u lov na sakala dati plakete, ordenje (recimo bronza za 50 a srebro za 100 sakala) pa i subvencije u municiji, oruzju,novcu i kao sto napisah u tom ratu je dozvoljeno sve sem trovanja jer je u pitanju opstanak vecine lovnih vrsta divljaci. Sigurno da je muka i doprinos lovca koji odstreli 50 sakala veca od muke i doprinosa prosecnih nosilaca ordenja koje imaju po sastancima.

PS inace pored prigusivaca sa navojem postoje i oni sa stipaljkom e sad nikada nisam koristio ni jedan niti video uzivo sem ovih snimaka na youtubu.
Inace nadao sam se da cu krenuti intezivno na cekanje sakala ali me reuma polako steze i moracu da kad mi keric stigne da krenem u lov na sitnu divljac a da malo svinje ostavim na miruConfused.
 
Finnskogen
 Planinko, samo jedna mala informacija.
Vec sam pisao o tome da je u Skandinaviji prigusivac dozvoljen i da ga ja koristim. Ne zbog toga da bih plasio ili ne plasio divljac vec da bih stedeo svoj sluh od praska.

Uostalom hteli mi to priznati ili ne prigusivac cini svakog pucaca boljim strelcem ne zbog toga sto poboljsava preciznost nego sto eliminise uslovni refleks na prasak kod svakog strelca

E sada ono sto sam zapravo hteo da kazem

Prigusivac nije vezan za odredjeno oruzje ali nakon stavljanja prigusivaca puska mora da se naknadno upucavava.

Tako da je malo neprakticno da prigusivaci setaju sa oruzja na oruzje, ako si na to mislio. Eventualno bi onaj koji posudjuje prigusivac morao imati posebnu optiku sa mogucnosti izmene koju bi posvetio odredjenom prigusivacu dok bi za upotrebu bez prigusivaca morao imati drugu, jer puska ne nosi isto sa i bez prigusivaca.

U principu princip je isti kao kada se menja cev na sistemskom oruzju jer prigusivac ce promeniti grupaciju pogodaka

Sto se municije tice na onim filmovima ne koriste subsonicnu municiju, a ni je sam ne koristm.
Obicna municija funkcionise sasvim ok. Prigusivac prigusuje prasak barutnog punjenja u potpunosti ili delomicno u zavisnosti od kvaliteta, ali ce se probijanje zvucnog zida kugle i dalje cuti.

Da bi se izbegao sam prasak kada kugla probija zvucni zid kugla mora ici ispod brzine zvuka sto je u sustini subsonicna municija, po meni bespotrebno
 
Planinko011
 Prihvatam ja te informacije ali u zemlji Srbiji se tesko moze izaci na sastanak u ministarstvu MUPa i reci eto lovcima malo smeta prasak i trzaj pa bi mogli da nam date prigusivace.

Ovde se radi o postepenom osvajanju sloboda koje su mnogima u glavi zakatancene. Da se razumemo nisam ni ja izuzetak ci ja kao Toma se setim krivolovaca na srnecu divljac pogotovo.

Ja sada iskljucivo pisem o prigusivacu u funkciji lova na predatore pa je zato prihvatljiva i oslabljena municija tj podzvucna.

Pogotovo lovci mog udruzenja love u Beogradu ponekad i na nekoliko stotina metara od kuca, koje su na osami i tisini i sigurno im nije prijatno cuti karabin u noci.
Podrazumevam da bi lovci koji love predatore odvojili poseban karabin i upucali optike.

Dobro de, necemo to mi dobiti jos 20-30 godina ali ako ne pocnemo da trazimo drzava se nece sama setiti.
 
Finnskogen
 Sad naravno, kod nas je zloupotreba odmah na prvom mestu, donekle razumljivo kada je u pitanju nas mentalitet.

Doduse taj nas balkanski mentalitet takav kakav je ne znam da li bih kazao da je dobar ili los, nekada ovako nekada onako

Ovde su ljudi kao programirani, kad im se kaze da je crni papir bele boje oni se toga drze pa cak i kad vide svojim ocima da to nije istina, sto iz jedne perspektive gledano izgleda da ovde ljudi imaju manju slobodu jer im autoritet sve odredjuje, dok sa druge strane imaju vecu jer im taj isti autoritet daje vece ovlasti jer veruje da pojedinac nece prevazici date ovlasti.

Dok je kod nas sve isto ali obrnuto
 
AcaNik
 Поче и на Хепију да се прича о разоружавању људи. Значи ли то да долази то промене на боље?
https://www.youtu...AihyiFrfqw
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
petarp016
 Postovane kolege,ne znam da li je ova tema mesto za ovakvo pitanje,oprostite ako nije,zanima me samo kako se krece cena clanarine sa lovnom kartom u vasim udruzenjima i kako se ona formira
Ruski top - IZ 27
 
Tomash
 Petrovaradin,
Osnovna članarina 13,000,
+ lovne akcije 2 obavezne 3,000
+ Radne 5 obaveznih 7,500
+
Varijabilni deo (Zavisi od troškova angažovanog ljudstva na fazaneriji, to plaćaju članovi)

Znači ako ideš na predatore i radiš na fazaneriji, onda je članarina 13,000 plus varijabilni deo,
Najčešće oko 20,000 je prosekšto aktivan lovac plati, i za to u glavnoj sezoni ima 19-20 izlazaka na fazane, plus lov preko cele godine (predatori, svinje, srndać, patke).
 
AcaNik
 Колико се сећам имамо тему за чланарине. Не морамо и овдет о.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
kimi
 

Tomash kaže:

Petrovaradin,
Osnovna članarina 13,000,
+ lovne akcije 2 obavezne 3,000
+ Radne 5 obaveznih 7,500
+
Varijabilni deo (Zavisi od troškova angažovanog ljudstva na fazaneriji, to plaćaju članovi)

Znači ako ideš na predatore i radiš na fazaneriji, onda je članarina 13,000 plus varijabilni deo,
Najčešće oko 20,000 je prosekšto aktivan lovac plati, i za to u glavnoj sezoni ima 19-20 izlazaka na fazane, plus lov preko cele godine (predatori, svinje, srndać, patke).


Pretpostavljam da su te lovne akcije grupni lov na predatora i to apsolutno podržavam. Nikad nisam razumeo lovca koji se pojavi samo nedeljom na fazana i tu mu se završava svako interesovanje za sekciju/društvo/udruženje...to mi zvuči kao deca u školi, jedva čekaju raspust(kraj lovne sezone) i paljba do sledeće školske godine. Ako si lovac bar malo treba da živiš lovčki život.
E sad što se tiče čuvanja fazana tu sam za varijantu da se to plati jer me baš zanima na šta će ličiti ti fazani ako ih nas 60-70 naizmenično hrani,poji i leči.
Lov je davno prestao da bude finansiski isplativ u smislu koliko me košta i koliko ću mesa izneti. Ako je ikad i bio finansiski isplativ??
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
 
AcaNik
 http://www.mup.go...%20zakona/!ut/p/z1/1VRNl5owFP0rblhiwmdid9QyWBGn4wxF2HgCBqRCghgZx1_f4Gw6PTN6emwXzYbwcnPffS_nPpCAJUgY6cqCiJIzUsn_OLFXmj7SJ4YHZ16I7qAToOnd4xPSQ2yD7yABScZEIzYgbg5pVWar7KUtK7lRYMMzKhhR4JpvDzVlolRgS4tDJfk7GWYka0U5OJGtzNYz5WlWlWsQf312FsZxftye6myDntSpU_u7ZG87ISTRwv1WFjRaasSfz2lImBu689U-N2EeuEmBe6Im62kwSi2ip6lKqE1V00KWmmr5WjW0dGSuLZjryALRuUb4wXIgSC63YHoG3I8CW_Og7nszW4eO7Vte4JkGtGDfRL0NxkEhZRGxUUuWc7A8NC3piKx9cN4xOmj4vuIdvXQUS63oQzH3Ooi6kj6DkPG2ls_3-IetmMBrGdCNGSQ6Ggerh9BdyEx_57kvSzb1_0-ydqPkK_Ton9L7tzZ8es1x0lDlj90uceTo4UzQowDLG2fP-x59i4n6On61OjahJq3ueBhaWPcQ-h3g2a6cBQ9o9MV3sYGlvV4BF4aNLL6oePo6ex2WGlhKamlOW9oOD60Mb4Ro9p8UqMBqmJOMppxvhxmvFfjelQ3fy-68RYKmrrFRq8vTbHL6PFe9cXqaWEWNj2o87fpI_5nRSN0u8ItRFT8BuzEsGA!!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?fbclid=IwAR3xNxkzmch7T-JAmKqZs6AU0aWREPigeWX1aKNNeUanEUEN_sf40fMEZg8
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,237,966 posete www.srbijalov.com