ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
dreger |
Objavljen 11.03.2016. 12:38
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 14.12.2010. 07:55
|
Znaci stariji lovci nece moci iz raznih nabrojanih razloga da prodju lekarski,a zainteresovanih mladih za uclanjenje je i ovako malo.jos sa ovim novim propisima i nametima nece ih biti ni to malo.
do toga da se treba zapitati pa ko ce uopste i biti lovac.
Kazete treba skloniti te lovce sto ,dobro nevide,necuju oni su opasnost,ma dajte ljudi lovi se organizovano vise od 100 god.i dosli smo dovde a sad kao ne valja ,sta se promenilo od kad je uvedena"obavezna obuka u rukovanju oruzjem" nista, nesrece se dogadjaju i sada i desavace se i ubuduce.nazalost.
Tako ce biti i sa ovim lekarskim,jednostavno cilj je uzeti ljudima sto vise para za razne dozvole,obuke,preglede i druge gluposti.
Slazem se da treba proci neki lekarski pregled ,al ne ovakav kao da konkurisemo za pilotsku akademiju . |
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 11.03.2016. 13:12
|
Veteran
Upisa: 554
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
Nije problem u starosti, vidu, sluhu, krvnom pritisku nego u moralu.
A na tom testu padaju i mladi i stari...
Sigurno je da će se zbog ovih nameta broj lovaca smanjiti i to znatno. Ne bi me iznenadilo da se dosta njih odluči da ovih par godina (tj do prvog lekarskog) dobro iskoristi i unovči pa da krivolova bude kao nikad ranije.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.03.2016. 13:37
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Momci, da ne bude zabune: ne sme se generalizovati. Godine starosti nisu merilo mudrosti - postoje budale i stare i mlade. Ne bih da neko moje mišljenje oko opravdanosti lekarskog pregleda za oružje shvata kao da sam protivnik starijih lovaca, naprotiv, maximalno uvažavam stare lovce, ali i stari ljudi moraju biti svesni svojih mogućnosti i bioloških ograničenja. Ako neko nije sposoban za vozačku dozvolu zato što ne vidi dobro, onda ne može biti sposoban da puca po ataru. Ili ako ne čuje dobro, a lovi npr. divlje svinje, pa krenu svinje na njega da krše kroz gustiš, a on ne čuje? Ili mu se javlja kolega lovac da nailazi, a ovaj ne čuje, pa se desi 'ne daj Bože'... Razmislite malo! Individualna stvar je pitanje nečije zrelosti i odgovornosti.
Isto tako je i individualna stvar nečije zdravstveno stanje, koje objektivno najčešće ima veze sa godinama, stariji ljudi su osetljivijeg zdravlja, a i biološka činjenica je da u starosti slabe čula. Ja takodje nisam baš u cvetu mladosti (56 godina), a ni zdravlje mi sad nije baš najbolje, pa ako mi lekari kažu da nisam za oružje, ja to moram prihvatiti, kako god. Isto tako, ako neko ne vidi dobro, zar treba da u lovu neko drugi doživi da mu zuji sačma oko ušiju jer kolega stari lovac ne vidi drugog čoveka na 100 metara, pa da se ukapiraju neke stvari? Drugo, napisao sam već, lekarski pregled za oružje nije ništa komplikovaniji po svom sadržaju od lekarskog za vozačku dozvolu, osim što je pojačan akcenat na psiho testu, a za mlade je uključen još i test zrelosti i odgovornosti. Isto kao što postoje stariji ljudi sa lošim čulima, postoje i njihovi vršnjaci koji dobro vide, čuju i imaju očuvane reflekse. Svaki čovek je priča za sebe, i zato se radi lekarski da se za svakog pojedinačno utvrdi da li može ili ne može da drži oružje.
I mladi i stari se sve manje uključuju u lovstvo, a osnovni razlog je po mom mišljenju skupoća ovog našeg hobija. Nije lako ni situiranom zrelom čoveku da odjednom kupi svu opremu za lov i plati sve takse, članarine, upisnine i sl., a kamoli mladom čoveku koji recimo nema posao. Pisali smo o tome na jednoj od tema.
Dakle, nema generalizovanja. Dešavaće se da neki Pera sa 80 godina 'ladno prodje lekarski, a da neki Marko sa 60 ne prodje.
Slažem se sa mišljenjem da će ovaj lekarski pregled uticati na smanjenje broja aktivnih lovaca. Ali onda treba krenuti medju mlade ljude sa daleko manjim predvidjenim finansijskim obavezama pre svega onim administrativne prirode. Moraće LU da zaborave na priču da prilikom učlanjenja naplaćuju i članarinu i onu famoznu 'upisninu' koja ponegde ide čak i do visine tri članarine.
U vezi lekarskog pregleda, bilo bi dobro razmotriti opciju da LU preuzme organizaciju lekarskog pregleda za svoje članove. Pod tim ne mislim da LU plaća pregled (to plaća svako pojedinačno) nego mislim da LU organizuje grupni odlazak svojih lovaca u nadležnu zdravstvenu ustanovu (uz orethodni dogovor sa nadležnima), ili eventualno dolazak lekarske komisije u mesto, ukoliko ima uslova u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi. Time bi se znatno smanjili troškovi pribavljanja lekarskog uverenja.
Takodje smatram da je jako dobro da polemišemo o različitim mišljenjima i stavovima prema ovom pitanju. Uvažavam svačije mišljenje, i kad se slažem i kad se ne slažem sa iznetim stavovima.
Neko je već napisao da ćemo svi mi jednom biti stari. Tačno! Na to dodajem samo poslovicu 'Na mladima svet ostaje!'.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.03.2016. 18:00
|
Moderator
|
Izašlo je svih 8 pratećih pravilnika vezano za novi zakon o oružju i municiji:
- Pravilnik o utvrdjivanju zdravstvene sposobnosti ZOOM
- Pravilnik o prostorno-tehnickim uslovima za bezbedno smestanje i cuvanje oruzja i municije
- Pravilnik o postupku izdavanja, izgledu i sadržini obrazaca i isprava o oružju predviđenih Zakonom o oružju
- Pravilnik o postupku davanja oruzja na poslugu
- Pravilnik o onesposobljavanju oruzja
- Pravilnik o obuci u rukovanju vatrenim oruzjem_uslovima za bavljenje popravljanjem i prepravljanjem oruzja i prometom oružja i municije (sa Programom obuke za rukovanje oružjem)
- Pravilnik o nacinu vodjenja i obrascima evidencija o oruzju i municiji koje vode nadlezni organi
- Pravilnik o evidencijama koje vode pravna lica i preduzetnici
Potrudićemo se da na naš server postavimo sve ove pravilnike tako da će članovi Srbijalov portala, uz Zakon o oružju i municiji, imati na jednom mestu svu potrebnu regulativu vezanu za oružje.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 11.03.2016. 18:09
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 24.09.2012. 20:21
|
Hmm, to znači da neki stariji čovek koji ne čuje i ne vidi dobro, a kupi slušni aparat i naočare sa dioptrijom neće moći da poseduje pištolj u svom vlasništvu i kad poželi ode u streljanu da na 25m ispali neki metak.
Mislim da je ovde u pitanju odvraćanje. Mnogo ima oružja u privatnom legalnom posedu, pa da se to malo razredi, a i da se pri tome uzme "koji" dinar za kasicu... |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 11.03.2016. 18:11
|
Lovčina
Upisa: 2414
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Још у Фебруару сам питао да нам се омогући да качимо фајлове, доц и пдф и нико ништа није одговорио. Још тада су могли бити постављени правилници. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.03.2016. 18:28
|
Moderator
|
Barbarosa kaže:
Hmm, to znači da neki stariji čovek koji ne čuje i ne vidi dobro, a kupi slušni aparat i naočare sa dioptrijom neće moći da poseduje pištolj u svom vlasništvu i kad poželi ode u streljanu da na 25m ispali neki metak.
Mislim da je ovde u pitanju odvraćanje. Mnogo ima oružja u privatnom legalnom posedu, pa da se to malo razredi, a i da se pri tome uzme "koji" dinar za kasicu...
Nisi u pravu što se tiče naočara ili slušnog aparata. Mane nekog čula (vida, sluha) mogu da se podele na one koje se mogu korigovati, i na one kojima pomagala ne mogu pomoći.
Ako neko npr. ima uznapredovalu cataractu senilis (staračko zamućenje očnog sočiva) nema tih naočara koje mu mogu pomoći da vidi. Sa druge strane, ima popriličan broj i starijih i mladjih ljudi koji nose naočare i uz korekciju vide i više od minimalno traženog procenta vida. Isto ili slično važi i za sluh: nekim ljudima slušni aparat rešava problem, a nekima ne - sve zavisi od vrste obolenja, tj. oštećenja sluha.
Sa druge strane, i meni se čini da već dugo vremena postoji težnja da se redukuje broj oružja u vlasništvu gradjana, komplikovanjem procedura i pooštravanjem propisa. U tom delu se slažemo.
AcaNik kaže:
Још у Фебруару сам питао да нам се омогући да качимо фајлове, доц и пдф и нико ништа није одговорио. Још тада су могли бити постављени правилници.
Aco, da bi se mogli kačiti fajlovi u doc, pdf ili xls formatu, morali bi omogućiti svim članovima pristup na server, a to neće da može. Sve fajlove doc, docx i pdf formata možeš konvertovati u jpg format i kao takve ih okačiti (kao sliku). Postoji mnogo on line besplatnih konvertora na internetu gde se vrlo jednostavno mogu konvertovati fajlovi. Ukucaj u pretraživač npr. 'convert pdf to jpg' pa probaj.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
specijalista medicine rada |
Objavljen 11.03.2016. 18:37
|
Pripravnik
Upisa: 1
Pristupio: 11.03.2016. 12:59
|
Pregled u medicini rada DZ Palilula Beograd, Vojvode Vuka 10, iznosi 3900,00 RSD uverenje se dobija se istog dana. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 11.03.2016. 18:40
|
Admin
Upisa: 10240
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Dobro nam došao na forum kolega , pretpostavljam da nas duže vreme pratiš i nadam se dobrim informacijama iz prve ruke.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
mb-bb |
Objavljen 11.03.2016. 18:40
|
Stari član
Upisa: 306
Pristupio: 21.08.2012. 15:22
|
Evo da i ja napisem koju u vezi ljekarskog pregleda posto sam to prosao u HR prije cetiri godine kad sam prepisivao oruzje od oca. Posto je pravilnik pepisan vjerujem da ce to biti isto kao i tamo. Isao sam na.pregled i obavio sve to sto pise u pravilniku od vadjenja krvi,ocnog, sluha psihologa, testova i ostalo. Nije to tako strasno kao sto su se ljudi vise uplasili jer je to sve ipak novina kod nas. Da je tako strasno kod mene u drustvu i drustvima gdje sam isao kao gost u lov u HR ne bi bilo pola lovaca koji su uglavnom stariji ljudi i imaju problema sa sluhom,vidom, secerom u krvi. U februaru sljedece godine trebam ponovo ici i obaviti i ne pada mi tesko jer znam da moram kao i svi ostali. Izabranog ljekara opste prakse treba da.se prijavi u supu i on je taj koji treba da prijavi promjenu zdravstevenog stanja pacijenta koji nije vise podoban da drzi oruzje. Ali da ce nas ovi nasi osisati po usima u finansijskom pogledu to sigurno hoce momacki
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 11.03.2016. 18:52
|
Veteran
Upisa: 751
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Da li će moći privatne zdravstvene ustanove da izdaju potvrdu sposoban/nesposoban? Podrazumeva se da imaju uslove za pregled...
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 11.03.2016. 18:55
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 24.09.2012. 20:21
|
Lalo, hvala na pojašnjenju.
Član 2.
Zdravstvena sposobnost fizičkih lica za držanje i nošenje oružja utvrđuje se lekarskim pregledima koji se obavljaju u zdravstvenoj ustanovi koja ispunjava propisane uslove i koja dobije rešenje zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja da može obavljati navedene lekarske preglede (u daljem tekstu: ovlašćena zdravstvena ustanova).
Ako ste ovlašćeni...mada u mup-u tvrde da se još uvek ne zna ko će sprovoditi ove preglede i što je još bitnije koliko će koštati. Ovi novi pregledi se razlikuju od sadašnjih koji se trenutno rade u medicini rada. Meni je logično da medicine rada i dalje rade ovakve preglede ali ne verujem da će cena pregleda biti ista. Traži se 12 kanalni ekg, timpanometrija, spirometrija, rezultati krvi, pregled oftalmologa, neurologa, psihijatra... |
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.03.2016. 19:06
|
Moderator
|
kimi kaže:
Da li će moći privatne zdravstvene ustanove da izdaju potvrdu sposoban/nesposoban? Podrazumeva se da imaju uslove za pregled...
Napisao sa već ranije da će spisak ovlašćenih zdravstvenih ustanova koje mogu izdavati uverenja za držanje/nošenje oružja biti uskoro objavljen na sajtu ministarstva zdravlja.
Kao što sam obećao, postavili smo sve pravilnike vezane za Zakon o oružju na server, pa možete da ih pogledate klikom na link:
Zakon o oružju i municiji www.srbijalov.com/download/2016/Zakon...niciji.doc
Zakon o porezima na upotrebu držanje i nošenje dobara www.srbijalov.com/download/2016/Zakon...dobara.doc
Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti ZOOM http://www.srbijalov.com/download/201...i-ZOOM.doc
Pravilnik o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja i municije http://www.srbijalov.com/download/201...nicije.doc
Pravilnik o postupku izdavanja izgledu i sadržini obrazaca i isprava o oružju predviđenih Zakonom o oružju www.srbijalov.com/download/2016/Pravi...oruzju.doc
Pravilnik o postupku davanja oružja na poslugu www.srbijalov.com/download/2016/Pravi...oslugu.doc
Pravilnik o onesposobljavanju oružja www.srbijalov.com/download/2016/Pravi...oruzja.doc
Pravilnik o obuci u rukovanju vatrenim oružjem uslovima za bavljenje popravljanjem i prepravljanjem oružja http://www.srbijalov.com/download/201...oruzja.doc
Pravilnik o načinu vođenja i obrascima evidencija o oružju i municiji koje vode nadležni organi http://www.srbijalov.com/download/201...organi.doc
Pravilnik o evidencijama koje vode pravna lica i preduzetnici http://www.srbijalov.com/download/201...etnici.doc
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 11.03.2016. 19:49
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Sve je tu manje-vise jasno...ali, jedna mi stvar nije najjasnija... Oko famoznog poreza...tamo stoji da se porez placa na
1. Automatsku pusku;
2.Poluautomatsku pusku;
3.Pistolje, odnosno oruzje za koje je izdata kolekcionarska dozvola.
E sad, automatska puska je nebitna, a za pistolje se i do sad placao porez. To je sve jasno. Medjutim, nije mi bas najjasnija stavka pod dva...Jer, "poluautomatska puska" moze da bude poluautomatska sacmarica, na koju se do sad nije placao porez, i poluautomatski karabin, na koji se i do sada placai porez, ko se ne bavi livom, vec samo hoce da ga ima. Jer i jedno i drugo spada pod kisobran"poluautomatske puske"! Da ne zaboravimo civilne verzije vojnickih pusaka sa jedinacnom paljbom, koje se i sada mogu registrovati kao sportsko i lovacko oruzje? Pa kako sad...
I na kraju, hocu li ja na svoju polozaru morati da placam porez iline? Na pistolj znam da hocu ali me zanima za sacmaru prelamacu koja nije poluautomatska... |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 11.03.2016. 20:43
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Drugar iz okoline Kraljeva je odustao od kupovine poluautomatskog karabina zbog naplaćivanja poreza za posedovanje PA karabina ... to bijade pre 2-3 godine ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
kaludra |
Objavljen 11.03.2016. 21:56
|
Član
Upisa: 89
Pristupio: 13.10.2011. 22:05
|
tu su u pitanju p.a.p
za pravna lica ne za fizicka |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 11.03.2016. 23:20
|
Lovčina
|
Лало,
из најбоље намере сам питао за то. Иначе на већини форума може да се качи доц, пдф..... . Али ок, ваша правила. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 11.03.2016. 23:59
|
Lovčina
|
Можда не би било лоше да имамо једну тему као фолдер где би били сви правилници, прописи, уредбе, закони.... све што се тиче лова и оружја али да не може да се коментарише већ да буде само као библиотека. Да може лакше да се нађе. |
|
|
|
neca90 |
Objavljen 12.03.2016. 12:03
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
canis aureus kaže:
Drugar iz okoline Kraljeva je odustao od kupovine poluautomatskog karabina zbog naplaćivanja poreza za posedovanje PA karabina ... to bijade pre 2-3 godine ...
Ako se ne varam, od 2001.godine se placa porez na karabine ukoliko nije uplacena clanarina...i na obrtno-cepne, i na poluautomatske... Mozda gresim... |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 12.03.2016. 12:17
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
neca90 kaže:
canis aureus kaže:
Ako se ne varam, od 2001.godine se placa porez na karabine ukoliko nije uplacena clanarina...i na obrtno-cepne, i na poluautomatske... Mozda gresim...
Kako gde, rekao bi' ....
Baš taj, isti drugar, iz gornjOga upisa, 'teo da uzNe PAPovku čisto za prangijanje, što bi u USA kaz'li plinking, na strelištu jer je puška bila nova a za smešne novce ... odustao je zbog godišnjeg nameta na PAP ... i najbitnije, kupio je Zastavu M70 za istu namenu i nekih 150e u top stanju A porez ne plaća iako nije član nijednogA LU nit plaća članarinu ... rekli mu da nema nameta na lovački karabin ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|