6.5mm Creedmoor
|
INTERMAKER |
Objavljen 24.12.2024. 12:44
|

Super Admin

Upisa: 303
Pristupio: 28.01.2009. 13:01
|
Na predlog člana rk
https://www.srbijalov.com/profile.php...lookup=531
Predlažem da otvorimo temu o kalibru 6,5 creedmor, nemam nameru da ga posebno glorifikujem i mene iskreno zanimaju pre svega praktična iskustva u lovu ali smatram da taj kalibar zaslužuje svoju temu. Radi se o jednom od najpolularniji kalibara u svetu, gotovo sve fabrike oruzjai municije ga proizvode, a neka statistika kaze da je trnutno 30% prodatog oruzja u tom kalibru a da preostalih 70% zauzimaju svi ostali kalibri.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 24.12.2024. 16:03
|

Veteran

Upisa: 526
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Bravo,
Hvala Vam sto ste uvažili moj predlog za otvaranje teme o 6,5 creedmoor kalibru.
6,5 creedmoor je nastavo pre gotovo 17 godina i od tada privlači pažnju kako sportskih strelaca tako i lovaca. Kupio jepažnju mnogih umerenim trzajem dobrom balistikom. Možemo ga srestinu u razlicitim gramažama zrna jedno od najpolularnijih je ELDx hornadijevo zrno od 143 greina…
RK
|
|
|
|
rk |
Objavljen 06.02.2025. 08:29
|

Veteran

|
Trazio sam da s eotovri tema u nadi da ce neko nesto pisati no nista za mesec ipo.
Jedna interesantan stvar vezana za ovaj kalibar da za njega postoji vrlo povoljna municija kod nas u mech kvalitetu sto ga cini vrlo upotrebljivim za streljastvo obzirom da je i zamisao da bude streljacko lovni metak.
Selier Belot pravi metak sa zrnom HPBT od 142gr metak je vrhunskog kvaliteta, po ceni od 180 dinara sto je gotovo nemoguce naci za druge kalibre a da se radi o tako kvalitetnom zrnu metku.
Sad da li je dobar izbor za lov nisam ga probao al planiram da ga probam trebalo bi da zbog otvora na vrhu zrna da isto pravi i dobru pecurku.
RK
|
|
|
|
rk |
Objavljen 10.03.2025. 07:33
|

Veteran

|
Spomenuo sam na pocetku da je jedno od najpopularnijih zrna u 6.5 creedmoor ELDx 143gr, seleier belot pravi HPBT 142 gr, prakticno dobijaju se vrlo slicne ako ne i identicne grupe. Tako da lagodno mozete da upucate pusku ELDx i da imate za vezbu metak koji je 1,5 euro je vrhunskog kvaliteta.
RK
|
|
|
|
Baustelac |
Objavljen 20.04.2025. 01:06
|

Pripravnik

Upisa: 3
Pristupio: 19.04.2025. 21:07
|
Poz! 6,5 Creedmoor je moderan kalibar neverovatnih balistickih karakteristika. Nema sumnje da moze efikasno da obori gotovo bilo koju divljac sa nasih prostora. I ja se puno razmisljam o njemu jer sam tenutno u lovu na novi karabin Jedino sto me istinski brine u celoj prici je nas divan zakon koji propisuje promer zrna od 7mm za vecinu krupnije divljaci.. Zanima me da li bi u realnosti bilo ko zapravo pravio problem oko ovoga, imajuci na umu da su lovci vecinski itekako upoznati sa efikasnoscu 6,5 creedmoora. Nadam se da ce vise ljudi podeliti misljenje na ovu odlicnu temu.
Dobar pogled!  |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 20.04.2025. 07:49
|

Lovčina

Upisa: 1297
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Закон је тај који ти прави проблем,а са њиме би и већина ловочувар када би хтео да ловиш крупну дивљач са њиме. Мада поред свих ових калибар који постоје тренутно на тржишту, не видим његову предност над и једним постојећим. Једноставно универзалан калибар не постоји. |
|
|
|
rk |
Objavljen 21.04.2025. 00:07
|

Veteran

|
Univerzalan kalibar bi bio sto neko rece 375,93x62… no mislim da to nije tema, zeleli bi kalibar koji ima dovoljno energije a ponvoo ne jak trzaj, da ima mali pad… da moze da radi i iz krace cevi i upravo sve to je 6,5 creedmoor. Moje iskustvo sa njim u lovu je odlicno pucao sam par svinja, srndace… radi sjajno. Da li ce te pustiti u lov verovatno hoce. Problem je u tom verovatno. Hrvatski pravilnik je mnogo bolji sto se toga Tice propisuje minimalnj energiju na 100m i min tezinu zrna i tu 6,5 creedmoor zadovoljava postavljene krierijume. Sa zenom ELDx ima 2500J na 250m sto je i vise nego dovoljno za lov.
RK
|
|
|
|
Baustelac |
Objavljen 21.04.2025. 01:01
|

Pripravnik

Upisa: 3
Pristupio: 19.04.2025. 21:07
|
Slažem se sa rk. Pritom, daleko je logicnije propisati energiju zrna nego njegov prečnik... Ali dobro, o našem zakonu može svašta da se priča, ali retko kad nešto da se promeni. Sve u svemu izvrstan kalibar iz svih gore navedenih razloga, ali sa sobom nosi rizik da ne budeš pušten u lov, što je nekima (pa i meni) jednostavno previše kockanja za tako veliku investiciju. Ukoliko je cilj balisticka efikasnost i mogućnost lova na veliku distancu kao i sportskog pucanj na velike distance, možda je bolja opcija gledati 7mm rem mag. Mada, tu je nabavka i cena municije priča za sebe..
Poz! |
|
|
|
rk |
Objavljen 21.04.2025. 08:31
|

Veteran

|
6,5 creedmoor nije nista spelatkularno novo sto se tolice ucinka skandinavci vec vekovoma love sa 6,5 u sustini sve sto moze da se lovi, tako da je to već uveliko dokazano. Creedmoor je ukombinovao lep odnos duzine caure, kolicine baruta, trzaja i efiksanost. Nazalost procice dosta vremena dok to prepoznaju oni koji se kod nas pitaju i menjaju zakone da postane “legalan” u lovu na svu divljac.
Kada govorimo o univerzalcu 7 rm je odican izbor, al tu ponovo treba maci dobar metak i adekvatnu pusku za njega, sto bas nije lako. Izbegao bi tikku jer je prelaka bar u osnovnoj fabrickoj verziji, isto tako korak je 1:9,5 nesto laksa zrna su adekvatna za nju.
No 7 rm je neka druga prica u odnosu na 6,5 creedmoor koji je daleko mekši kalibar za pucanje i mnogo bliži nekom 243 nego 7 rm.
RK
|
|
|