Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Bok sačmara sa 1 selektivnim ili 2 obarača ?! :)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Bok sačmara sa 1 selektivnim ili 2 obarača ?! :)
Cvele
 Imaju li prednosti i mane ova 2 tipa sacmarica, interesuje me vase misljenje... ?! Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Kile_
 ja imam tursku bokericu,sa belom glavom,promenljivim cokovima,1 selektujuca obaraca.puska je dosta teska,pa nju koristim samo kad sam u sumi na svinje.inace predrasude su ono kao,jedna obaraca,nekad omane,ne opali drugi metak.ako imas dobru pusku to ne moze da se desi.ovu sam platio 700e .postavicu sliku,sutra cu da slikam.
Samo 300 i 4x4

Stevan
 Ja imam rusku bokericu Iž27-em sa jednim selektujućim obaračem i mogu reći da sam zadovoljan...Sačmarica je u osnovi oružije za lov pernate divljači tako da su mi potrebna dva relativno brža opaljenja.A i pre kupovine puške više sam simpati;)sao jedan obarač nego dva,tako da tu ima dosta i subjektivnog prilikom odabira...

Cvele
 Stevane, i ja upravo nameravam bas tu da uzmem... vidim da si zadovoljan njome, nisi imao nikakvih problema ?! Smile

Stevan
 Iskren da ti budem Cvele,pušku imam tek dva meseca tako da bi bilo vrlo rano za neke probleme...:-)Ali sve u svemu,jako sam zadovoljan i nisam se pokajao što sam je uzeo!Inače moja puška ima belu glavu,jedan selektujući obarač,promenljive čokove i ejektore...U prodavnicama je 42.000din,ali ja sam je na sajmu kupio i koštala je 36.000din...Ako imaš još nekih pitanja,slobodno....:-)

Cvele
 Pa neki kazu da su puske sa belom glavom teze od ovih obicnih(i meni se svidjaju bele glave) pa sam se zato malo pokolebao, jel ima tvoja na vrhu cevi one rupice, radi manjeg trzaja i boljeg ostanka u liniji pucanja ?! I dali postoje takve samo sa fiksnim cokovima ? Grin Izvini sto davim, ali radoznao sam Grin Pozdrav Smile

darkos
 Yes da da ove sa belom glavom su poprilično teže....Sad

DEZINFORMACIJA!!!
Dobar pogled !

Stevan
 Teže?ConfusedNisam primetio,ima kolega takođe rusku bokericu ali sa crnom glavom pa mogu da proverim...SmileMoja puška nema te rupice,nisam ni viđao takve...A što se tiče fiksnih čokova,to je naj bolje da vidiš sa prodavcem,koliko znam sve ove novije puške se prave sa promenljivim čokovima...Nisam ti sada naj preciznije odgovorio,nadam se da će ti i ovo služiti nečemu...Smile

P.S. Pričao sam na sajmu sa jednim puškarom i on me je posavetovao da napravim poseban kundak za moje proporcije kako bi trzaj bio što manji i kako bi puška ostala u liniji pucanja koliko je to moguće...Imam i njegovu vizit kartu negde,pa ako je nađem mogao bi ti dati br...Pozzzz

adam
 Kolege, da se ukljucim i ja u temu. Elem, Rusku bokericu sa crnom glavom koristim zadnjih 6 godina tj sest sezona, do sada nikada nisam imao nikakav problem sa njom. Takodje mislim da nema nikakve razlike u tezini pusaka sa belom ili crnom glavom. Cvele, Ja koliko sam video i koliko sam upoznat jedine ruske bokerice koje imaju rupice na vrhu cevi su sporting puske namenjene za pucanje glinenih golubova, lovacke nisam imao prilike da vidim.
Pozdrav i dobar pogled

draza
 Ja trenutno imam jedno odobrenje za nabavku lovacke puske i jos uvek sam u dilemi sta da kupim.
Bokerica ce biti u svakom slucaju jer mi se taj tip puske dopada i svakako u kalibru 12/76 ,sad je samo pitanje sta uzeti . Imam veliku dilemu dali da to bude Franchi ili Sabatti ili nesto drugo Pa dragi forumasi bio bih vam zahvalan na vasim misljenjima i predlozima sta bi ste vi uzeli na mom mestu .Smile

nenadx
 drazo,neznam da li ce ti ovo ista pomoci,ali da malo caskamo.Daleko sam od strucnosti po pitanju sacmara pa sto cu reci ima oblik pitanja.Sta pretpostavlja dobru sacmaru.Idemo redom,Celik i unutrasnjost cevi(koja obrada)Mehanizam(za opaljivanje,kocnica)Cokiranost,namenski izbor.Brunir.Kundak,veoma bitna stavka za preciznost(ugao,duzina...)Tezina(vidim po forumu pojedini se zale na tezinu)Kada se ispune bar ove osnovne potrebe,ostaju one izgled,cena,marka,sitni detalji koji opet navode na licni ukus.Tvoja licna dilema Franchi(koji model) ili ova druga,koju licno nikad nisam video,navodi da si na onom stepenu licni ukus...o ovim drugim stvarima se moze...cak i o polozari ili bok,iako si vec odlucio.
Dobar pogodak

draza
 Radi se o
Franchi Falconet Pro
i
Sabatti Artemida multicok

Cvele
 Ohoy ljudi, tema je sa jednim ili 2 obaraca, a ne o kupovini, postoje i takve teme, tamo se o njima diskutuje, mislim da se ne odaljavamo od ove glavne.. ;) Grin

nenadx
 U pravu si Cvele,drazo prebacimo se na temu franchi...verovatno je tamo prikladnije
Dobar pogodak

Cvele
 Cuo sam juce da su mehanizmi na sacmaricama sa jednim obaracem lose odradjeni, i da se lako kvare, e sad dali je tacno to ne znam....

Neca92
 Moram da se prikljucim diskusiji! Smile Kupio sam pusku prosle godine u aprilu! Uzeo sam IZ 27 em, bela glava, automtska kocnica, promenljivi cokovi, 12/76...! Bio sam u dilemi 1 ili 2 obaraca, ali sam se, uz konsultaciju sa prodavcem i starim lovcima, ipak odlucio za 2 ! Cuo sam da je mehanizan kod pusaka sa jednim obaracem losije odardjen, kvari se, a ponekad nece da opali drugi metak... Takodje, smatram da je velika prednost to sto imas mogucnosti da biras kojom cevkom ces prvo da pucas! (NPR. izadje ti lisica na 60 metara i stoji, a tebi dole 6tica improved cilindar, a gore 4orka pun cok, ponavljam, ovo je samo primer, ali stavite se u slicnu situaciju)...
Mnogi se bune oko brzine pucanja, moje misljenje je da je to glupost... Na koju divljac ce neko da puca tolikom brzinom da mu je bitna 0,1 sekunda , a mozda i manje???
Nije tema, ali razocaravaju me lovci koji se bune za tezinu puske! Lovim na brdsko planinskom terenu, ponekad i po 7,8 sati, uz pauzu samo za rucak, a nosim (kao sto rekoh gore) iz 27em koja spada u teze puske 3,6kg i ne zalim se i posle osmog sata nosenja!
Ovo sto sam napisao je moje misljenje, a moguce da nije ispravno! Smile
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Podunavac

Neca1992 kaže:
Moram da se prikljucim diskusiji! Smile Kupio sam pusku prosle godine u aprilu! Uzeo sam IZ 27 em, bela glava, automtska kocnica, promenljivi cokovi, 12/76...! Bio sam u dilemi 1 ili 2 obaraca, ali sam se, uz konsultaciju sa prodavcem i starim lovcima, ipak odlucio za 2 ! Cuo sam da je mehanizan kod pusaka sa jednim obaracem losije odardjen, kvari se, a ponekad nece da opali drugi metak... Takodje, smatram da je velika prednost to sto imas mogucnosti da biras kojom cevkom ces prvo da pucas! (NPR. izadje ti lisica na 60 metara i stoji, a tebi dole 6tica improved cilindar, a gore 4orka pun cok, ponavljam, ovo je samo primer, ali stavite se u slicnu situaciju)...
Mnogi se bune oko brzine pucanja, moje misljenje je da je to glupost... Na koju divljac ce neko da puca tolikom brzinom da mu je bitna 0,1 sekunda , a mozda i manje???
Nije tema, ali razocaravaju me lovci koji se bune za tezinu puske! Lovim na brdsko planinskom terenu, ponekad i po 7,8 sati, uz pauzu samo za rucak, a nosim (kao sto rekoh gore) iz 27em koja spada u teze puske 3,6kg i ne zalim se i posle osmog sata nosenja!
Ovo sto sam napisao je moje misljenje, a moguce da nije ispravno! Smile

Neco sve ovo stoji što si napisao. Ali zar ti niko nije rekao da je taj jedan obarač selektivan? Kada hoćeš da pucaš obrnutim redosledom tj. prvo gornju cev samo malo gurneš obarač napred i rešena stvar. A ako nisi pucao čim ključ za otvaranje puške povučeš u desnu stranu vraća se na standardni redosled prvo donja cev.

nemeza
 Prvobitna namena i proizvodnja sačmarica sa jednom obaračom je bila za skit i trap takmičenja i odatle "rupice" na vrhu cevi inače vrše funkciju kompezatora trzaja radi što preciznijeg drugog hica, samo da napomenem da su to najčešće cevi sa cilindrom bez čokova. Sa jednom obaračom rade se i položare kao i bok sačmare. Kao što Podunavac reče puške sa jednom obaračom imaju selektivni obarač i možeš da biraš redosled opaljenja cevi, ali neretko se desi da se zaboravi na koju cev je nameštena okidača što u lovu na sitnu divljč nije mnogo bitno je su u obe cevi iste patrone, ali kod lova krupnije divljači gde obično idu različite patrone je vrlo bitno. Moje mišljenje je da puške sa jednom obaračom imaju prednost brzog opaljenja drugog metka kao i zimi što je obarača smeštena pozadi pa je lakše pucati sa rukavicama. Što se mehanizma tiče bilo je nekih problem u početku sa prvim serijama ali kasnije su nedostaci otklonjeni tako da sada nema nikakvih problema. U zavisnosti od vrste divljači koju planiraš da loviš opredeli se za pušku koju ćeš kupiti. Ako je sitna divljač onda ti preporučujem sa jednom obaračom i promenjivim čokovima, ako planiraš lov DS pogonom onda preporučujem sa dve obarače i fiksnim čokovima i to 1/4 i 3/4 čoka. Ovo je samo moje mišljenje. Pozdrav.

Sniper Hunter
 Po meni moze i za DS sa jednom obaracom i onako idu dve kugle PP je zabranjen

Podunavac

nemeza kaže:
Prvobitna namena i proizvodnja sačmarica sa jednom obaračom je bila za skit i trap takmičenja i odatle "rupice" na vrhu cevi inače vrše funkciju kompezatora trzaja radi što preciznijeg drugog hica, samo da napomenem da su to najčešće cevi sa cilindrom bez čokova.

Kolega samo da te nadopunim malo. Rupice na cevi se zove portovanje. A Skit čok je 0,10 mm, dok su čokovi za Trap u kombinaciji 3/4 čoka i pun čok.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,466
Najnoviji član: Perinakci

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta
Dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,275,686 posete www.srbijalov.com