Dozvola za pušku
|
Lorencio |
Objavljen 06.01.2010. 15:23
|
Pripravnik
Upisa: 5
Pristupio: 06.01.2010. 15:17
|
Zelim da polozim za pusku, nisam pucao nikada iz lovacke ,jedino iz vazdusne , sta se tacno radi na polaganju ? |
|
|
|
Lorencio |
Objavljen 07.01.2010. 12:37
|
Pripravnik
|
OK , vidim da ste gledali ali da niko nije odgovorio , zvao sam juce blagajnika LD i objasnio mi je sve , za mesec dana je neka godisnja sednica i napisace mi on molbu i predace je da budem primnjen i tako to ..moram godinu dana da budem sa njima ,da pisem beleske i tek onda da polozim za lovca , pa za pusku i tek na kraju da kupim pusku .. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 07.01.2010. 13:15
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Lorencio, moraš polagati ispit iz poznavanja rukovanja oružjem, ima spisak ovlašćenih organizacija koje vrše obuku. Takodje polažeš i poznavanje osnova balistike, zatim ispit iz zakona o oružju i municiji, i praktični deo (gadjanje na strelištu). Kad dobiješ potvrdu da si položio, od Suda tražiš potvrdu da nisi osudjivan i kažnjavan za remećenje javnog reda i mira ili za teže prekršaje/krivična dela. Posle u SUP tražiš dozvolu za nabavku oružja, pa tek onda kupuješ oružje.
LD prima lovce pripravnike na godišnjoj skupštini, gde stari članovi glasaju za prijem. Kad budeš primljen u LD, onda treba da polažeš lovački ispit.
Za polaganje lovačkog ispita moraš biti godinu dana lovac pripravnik, učestvovati u lovovima (bez oružja), vodiš pripravnički dnevnik, a od tvog LD dobijaš priručnik za polaganje lovačkog ispita. Polaganje lovačkog ispita se organizuje par puta godišnje (informaciju kada i gde je polaganje će ti dati sekretar LD).
Za polaganje lovačkog ispita treba da naučiš zakone iz oblasti lovstva, nešto oko divljači (vrste, kalendar lova, kada se koja vrsta pari/razmnožava, bolesti), zatim učiš o lovnoj kinologiji (nauka o lovačkim psima), zatim organizacija i gazdovanje lovištem, zatim balistika, zatim uzgoj divljači, pa naročito važno: lovna kultura, i deo oko prve pomoći u lovu.
Eto to ti je put da postaneš lovac. Da ne zaboravim JAKO VAŽNU stvar: pravi lovac postaješ tek kad odstreliš prvu divljač i kad prodješ lovačko krštenje (pitaj tvoje u LD šta je to)
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Lorencio |
Objavljen 07.01.2010. 23:56
|
Pripravnik
|
Znam za to cuveno krstenje .
Ok , pocnimo sa prvom tackom ,znaci li to da mogu poloziti ispit za rukovanje oruzijem ,nabavim i kupim pusku jos pre nego sto prodjem godinu dana kao pripravnik ?
Da napomenem da sam punoletan ali nisam poceo sa vojskom. |
|
|
|
Nikola od Fruske Gore |
Objavljen 08.01.2010. 08:06
|
Mlađi član
Upisa: 28
Pristupio: 12.10.2009. 11:23
|
Mozes Lorencio da dobijes oruzje pre nego sto postanes lovac, veoma je bitno da nisi krivicno i preksajno kaznjavan,tj. da se nisi tukao i slicno... da se ne vodi krivicni postupak protiv tebe ,uverenje vadis u Sudu...
Polozis ispit za rukovanje oruzijem,dostavis sudsko uverenje,platis takse za nabavnu dozvolu,prilozis potvrdu da si pripravnik u LD to je mali plus...i onda te MilicajciL)) malo provere i ako si podoban dobijes nabavnu kroz mesec,dva bez problema..
I naravno kad kupis pusku, bitno je da ne zaboravis da od kupovine oruzja moras u roku od 8 dana da ga registrujes inace ti ga otudjuju.... |
|
|
|
Lorencio |
Objavljen 08.01.2010. 15:54
|
Pripravnik
|
Ok,hvala momci ! cucemo se mi jos |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 08.01.2010. 19:46
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Lalo, ja sam uplatio clanarinu za proslu, sad trebam i za ovu godinu, i dobio clansku kartu, jel to znaci da sam primljen u drustvo ?
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
nikola-79 |
Objavljen 09.01.2010. 14:02
|
Član
Upisa: 64
Pristupio: 08.01.2010. 14:57
|
POZDRAV ZA KOLEGE LOVCE ,NAJ VECA GLUPOST STOSE TICE LOVA JESTE NAJPRIJE MORAS DA STAZIRAS GODINU DANA ,PA DA POLAZES LOVACKI ISPIT .A STOSE TICE DOBIVANJA DOZVOLE ZA PUSKU NAJPRIJE MORAJU KOMSIJE DA KAZU JEL POLICIJA UVJEK PITA U SELU NAJPRIJE ZA NEKOG KO TREBA DA DOBIJE ORUZJE PA KAKAV JE ON COVEK I TAKO I TAKO .A U INOSTRANSTVU IDES NA POLAGANJE ZA PUSKU .KAD POLOZIS ZA ORUZJE ,ONDA MOZES DA KUPIS SACMARU SA DVA METKA I MALO KALIBERKU ILI PUMPARICU .POSLE GODINU DANA MOZES DA KUPIS POLU AUTOMAT I KARABIN VECEG KALIBRA .A NETREBAS DA POLAZES POSEBNO ZA SVAKU PUSKU KO U ZEMLJI SRBIJI A MUNICIJE DA KUPIS KOLIKO TI SRCE ZELI ,A NE DATE UCJENJUJU KO TAMO SA 60 METAKA GODISNJE . POSTO SAM PUNIM KARABINSKU MUNICIJU ONDA ZNAS STA NOSIS U LOV SA TOM MUNICIJOM KO DOSTA PUCA I VEZBA NA STRELJANI ,TOME STRELCU NEMOZE DA OMANE VEPAR CAK I NA 200 METARA .DOBAR POGLED |
|
|
|
Lorencio |
Objavljen 09.01.2010. 15:54
|
Pripravnik
|
za mene nije glupo sto treba da staziras , moramo da znamo kada se ide u lov na zeceve naprimer kako se pravi krug (mislim , ne znam tacno kako se kaze)i ostalo , pametno je to ako mene pitas , mislim ,ne smem ja vec sutra da idem sa puskom a ne znam nista o lovu ,treba da ubijem nekog ili da neko ubije mene .. mozda ti znas vise od mene o lovu pa ti je glupo to ali ja nemam veze sa vezom , pocinjem od same nule |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 09.01.2010. 19:33
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Lorenco, ja sam pripravnik od 2008god, nadam se da cu ove 2010 napokon da postanem punopravni lovac i nosim svoje ,,zelezo''
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
nikola-79 |
Objavljen 09.01.2010. 21:52
|
Član
Pristupio: 08.01.2010. 14:57
|
POZDRAV ZA KOLEGE .TO STO KAZES JESTE MORAS DANAS DA PAZIS SKIM IDES U LOV JE DOSTA LJUDI I MLADI MOMAKA NEZNAJUSE PONASATI U LOVU PUSKOM ,MLATE DOK NESTA SUSNE PONEKI ZNAJU DA OPALE OD STRAHA .NESVIDJAMISE U SRBIJI KADSAM BIJO U LOVU NA DIVLJE SVINJE ,KRENULI SMO NAJPRIJE OKUPLJANE I UVOD EVIDENCIJE O LOVCIMA ,ALI SVESE ODVIJA U NEKOJ BIRTIJI VECSU POCELI VINJACICI I KONJACICI .POSLE POLA SATA SE KRECE NJIH POLA USTALO IZ KREVETA NEKO JEO A NEKO NIJE KOJU ZVEKNE NAKO NA GLADAN STOMAK I VEC SU PONEKI NAUKLI ZICU I POSLE U LOV ,ORUZJE I ALKOHOL NEJDU ZAJEDNO .DOBAR POGLED I MIRNA RUKA .
Velika slova!
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
solaja |
Objavljen 15.03.2010. 20:47
|
Član
Pristupio: 14.03.2010. 16:55
|
Volim lov jel volim ORUZIJE(to pokazuje koliko je ljudski rod napredovao od bačenog kamena pa do luka i strele pa do baruta...) nevolim bas ubijati idem u poljoprivrednu skolu bice mi zanimljivo u lovistu eto ove godine koliko mislim da su otvorili nove smerove vinar i nesto oko lova o organizaciji lovista voleo bi da zavrsim faks neki smer koji ima veze o tome pa da se zaposlim u nacionalnom parku Fruska gora (ne bas kao lovocuvar) nego kao menadžer lovne populacije i tako to (videcu jos) Odrastao sam TAMO NA SALAŠU pored čeneja ,,pejićevi salaši čenej,, i često sam viđao lovce u jesen kako idu u lov a ja sklanjo mačka da ga slučajno ne srede( al ga je kasnije jadnog sredio ujka sa golfom) A šta ćeš. Nadam se da ću i ja biti lovac jednog dana. Jedino me brine ,,Lovačko krštenje,,
Nikad od tebe lovac, ako se prvo ne predstaviš na temi 'Predstavite se'
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
hzoran |
Objavljen 16.03.2010. 17:55
|
Mlađi član
Upisa: 14
Pristupio: 25.01.2010. 18:16
|
po mom misljenju pripravnicki staz je vrlo biton na pocetku lovne karijere svakog lovca. u tom smislu ne bi bilo lose da se i neki stariji lovci podsete na neka zakonska pravila u lovu.za ovih par godina koliko sam lovac video sam razne stvari ali da ne duzim mlad lovac koji pocinje pripravnicki staz obicno dobije snekog starijeg lovca te sa njim pravi prve lovacke korake .tu i naucis da alkohol i oruzije ne idu ,kako se pravi potkovica kada se lovi zec,upoznajes svoje loviste i jos sijaset pravila ponasanja kojih u knjizi nema.sad sto kupovine municije tice cujem da je u predlogu zakona promena ogranicenja .toliko za sad od mene . pozdrav |
|
|
|
Rade kamenorezac |
Objavljen 16.03.2010. 20:10
|
Član
Upisa: 127
Pristupio: 11.03.2010. 14:14
|
Ja mislim da kao u svemu su bitne pare briga nekog sta ces da naucis i dali si obucen ali je bitno da su pare navreme uzeli.Naravno mora se postovati i pravilo igre kada krenes u lov 1 fazan 1 zec i kraj preko toga fazan 15000 zec 30000 din,gde je tu lov.Mozda nije svugda tako kod mene jeste ko voli nek izvoli. |
|
|
|
hzoran |
Objavljen 16.03.2010. 20:40
|
Mlađi član
Upisa: 14
Pristupio: 25.01.2010. 18:16
|
pa svakako da su pare bitne ...oko toga i jos jedne stvari se i sve "vrti" |
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.03.2010. 22:39
|
Moderator
|
Mora da se plati, ali mora i da se nauči! Sigurno vam se dešavalo da budete u lovu sa nekim ko pojma nema ni o divljači, ni o disciplini, ni o metodama lova, ni o čemu, pa puca kako stigne i gde stigne. Tu od lova nema ništa, džaba pare!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
rokvic |
Objavljen 17.03.2010. 07:49
|
Član
Upisa: 184
Pristupio: 22.02.2010. 07:06
|
e da i ja kazem moja iskustva......pripravnicki staz je i tekako bitan....jer covek pre nego sto pocne d puca naucu nesto.kako se ponasati, kako loviti i itd..recimo ovako u mom slucaju kada sam ja bio pripravnik,morao sam sam da kradem neko znanje od starijih lovaca..,citao sam puno casopis , kinjiga o lovu,pratio razne lovacke forume<iz kojih se moze dosta nauciti> i naucio ponesto... tako da mlade kolege lovci morate sami puno uciti i usavrsavati se ne ce se niko bas pretrgnuti davas nauci necemu,,ali tako je kak je .pozzzzdrav |
|
|
|
Predator |
Objavljen 18.05.2010. 10:27
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Zna li neko koliko košta obuka za rukovanje lovačkim vatrenim oružjem? Konkretno mislim na sačmarice, mislim da ima razlike u odnosu na lovačko oružje sa olučenim cijevima. |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 18.05.2010. 11:14
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Predator kaže:
Zna li neko koliko košta obuka za rukovanje lovačkim vatrenim oružjem? Konkretno mislim na sačmarice, mislim da ima razlike u odnosu na lovačko oružje sa olučenim cijevima.
Zavisi od centra za obuku.
Ali mislim da je cena fiksna svejedno koje oruzje u pitanju, negde oko 50!
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.05.2010. 14:03
|
Moderator
|
Posebno se polaže za pištolj ili revolver, posebno za sačmaru, i posebno za karabin. Pa ko šta voli i hoće. Cenu ne znam. U NS se može polagati na SPENS, u streljačkoj družini 'Novi Sad 1790'. Zovni ih telefonom pa se raspitaj, mislim da ako se polaže za više od jednog oružja, ima neki popust, ali nisam siguran. Po meni, ako polažeš za sačmaru, glupo bi bilo da ne polažeš odmah i za karabin, razlika je jedino u nešto obimnijem gradivu iz balistike, i praktično gadjanje, naravno. Gradivo iz poznavanja zakona o oružju i municiji i prva pomoć su isti.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|