Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obrada trofeja.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obrada trofeja.
nenadx
 E,ala sam ocoraveo,moram da menjam dioptriju.Izvinjenje.Eto Petre ja imam opravdanje kad promasim,vidis da nerazlikujem lisicu i srndacaSmeko
Dobar pogodak

petar
 Uzmi nenade neki Leupold 3-12x50 i sve je reseno sto se tice dioptrije.Grin
Just like old times!

Boban
 Ma mozde se malo zamaglila sociva bice sve u reduGrin

Milan J
 Pozdrav,obećano-urađenoGrin

IZBELJIVANJE LOBANJE.

lobanja se umota vatu ili gazu koja se utisne i u supljine da bi vodonik-peroksid (H2O2) mogao svuda da dopre(to je hidrogen-Pitaj te ženu ili devojku ;) ) evo formula u kolicini rastvora pa racunaj te ,znaci moze od 9% a i 12%
P=Kp/Kž-1
P-broj delova vode potrebnih za razređivanje jednog dela hemikalije
Kp-prvobitna koncentracija
Kž-željena koncentracija hemikalije
Mozda izgleda konplikovano,ali nije,i bitno da tecnost za bjeljenje lobanje nesme na svetlost,jer se tada pretvara u vodu. i jedno 24 h tako stoi a po potrebi duze sve zavisi od koje je divljaci i koliko je uvukla krvi u lobanju...sretno.
Milan J priložio:
bild2613.jpg

milan j
Lisica

Lovac Stari
 Mnogo je delotvorniji ili efikasniji Hidrogen od 30%. Ima ga u svim zdravstvenim apotekama.
Jos ako pri obradi trofeja-lobanje skuhate taj isti hidrogen dobijate jos vecu reakciju-jacinu.
Sve je ovo provereno.
Normalno da obradjivanje lobanje se ne moze zamisliti bez medicinskih makaza i fate ili mekog tekstila.
Dobar pogled.

Kile_
 jaoo kolege ja se namucio sto se tice ove tebe....prvo sam odrao kozu i skinuo sve sto sam mogao,oci,meso,odsekao njusku....zatim kuvao na blagoj vatri oko sat vremena.meso i mozak i ostale stvarcece su se skuvale skvrcile i lakse sam izvadio i skinuo mada sam se mucio 2 sata sigurno.ja sam hteo da sacuvam ceo gornji deo lobanje sa rogovima medjutim kako sam kuvao deo od njuske do ocio se prekuvao i stvorio materijam kao cips koji se lako slomio ali dobar deo je ostao.jednu noc sam drzao na suvom da se iscedi.sutradan opet par puta umakao u kljucalu vodu u koju sam sipao sirce.ukakao i strugao sitne delove zalepljene za lobanju.
i drugar mi rece da izbelim lobanju i dao mi 30% hidrogen i sad jos to trebam da uradim.
ovo mi je prvi trofej srndaca i prvi put da to radim i bilo je vrlo tesko i u neku ruku gadljivo jer prevazilazi deo lova.i mislim da odstreljena divljac ne zasluzuje da je lovac obradjuje.bar za sebe kazem sad sam ovo radio,sledeci put profesionalac....
Samo 300 i 4x4

darkon
 E Kile_,mi smo do pre par godina sami obradjivali trofeje,a sada to odradjuje lovacko udruzenje.Samo odem i uzmem trofej i trofejni list.
Sigurno ti je bila jaca vatra,jer kuvanje od sat vremena vazi za mladje srndace,u vodi koja blago vri.U posudu treba da dodas i jednu kasiku praska za ves i da stalno odstranjujes masnoce.Cim primetis da meso moze da se skida,prekidas kuvanje,da ne bi doslo do prekuvavanja.
Posle ga lepo ocistis.Sto se tice izbeljivanja,pazi na rogovlje,jer ce pobeleti,ako dodje u dodir sa hidrogenom.Kad ga premazes,trofej stavi na neko mesto gde je promaja,da se osusi,ali nemoj na sunce.
Rekao si da ti je gadljivo sto si obradjivao srndaca,zamisli kako je sakalom,lisicom...

Kile_
 e tako sam i uradio.a prijatelj mi kaze da lobanju drzim samo 5-10 sekundi potopljenog u hidrogenu i odma da izvadim.ali ja mislim da je kratko to vreme da se nesto desi i ne vidim nesto razliku.jel treba duze?
jaoo mislim da ne bi mogao to da radim,nemaju rogove za sta da drzim Smile
Samo 300 i 4x4

Lovac Stari
 kile_ daj sliku da vidimo kako si obradio pa da kazemo neku.

Po svemu se prekuvao ili je rec o mladom grlu koje nije trebalo biti toliko dugo u vodi.

Nema potrebe posle ciscenja za cedjenjem itd.
Isperes na cesmu i ostavis minut dva da se malo provene i krenes sa premazivanjem hidrogenom.
Nosne kosti su najosetljivije.
Dobar pogled.

darkon
 Greska ti je sto utapas u hidrogen.Uzmi neku vatu ili krpicu i premazes ga i spolja i unutra sve supljine i ostavis tako par sati.Tek tada ces primetiti promene(izbeljivanje).Posle toga mozes jos jednom da ponovis i bice ok.Potrebno je premazati celu lovanju i spolja i unutra,ali nikako potapanje.

Kile_
 lovac stari-ok postavicu sliku u toku dana Smile

darkon sad je gotovo sta da radim potopio sam,a za sat dva cu tako kao sto kazes ponovo sa vatom da natapkam ako bude bilo potrebe
Kile_ priložio:
6_3.jpg

Samo 300 i 4x4

Kile_
 u izradi
Kile_ priložio:
9_3.jpg

Samo 300 i 4x4

Kile_
 te koscice idu oko ociju ali otpale same kasnije cu ih zalepiti
Kile_ priložio:
2_18.jpg

Samo 300 i 4x4

Kile_
 bice valjda dobro kada zavrsim sve.a ima efekta hidrogen proslo je sat vremena vec je drasticno pobelelo,ocistilo se super.
a rogove sam ocistio sa alkoholom 96% natopljenim na pamucnu krpu i lepo se skinula sva prljavstina i to neko crnilo.
Kile_ priložio:
3_18.jpg

Samo 300 i 4x4

nenadx
 Kile prvo cestitke za trofej,lep i mlad,kao ruzaByeOvo ti je iskustvo,pa ces svakako izvuci zakljucke za daljnje radove ovog tipa.Pricali ste o beljenju,tu ima raznih nacina,pa ces isprobati...Ja bih rekao da si napravio malo veci rez,pa se masa kostiju oko oka rizicno smanjila....Da nisi ipak ti polomio te koscice..ajde ove ceone ka nosu,one su povezane savovima pa otpadnu ako se raskuva..ali kazes idu oko oka?ja nevidim dobro
Dobar pogodak

Kile_
 hvala ovo mi je prvi srndac Smile
ja sam samo odsekao njusku i kad sam kuvao ostatak kostiju pocev od nosa je postao hrskav i slomio se.a vidis rupu od oka,pa nije pun krug,nego polu,fale te donje koscice koje su otpale,one su dole na slici njih cu zalepiti,mada i ne mora nije lose ni ovako.

nego ne znam samo da li da secem donji deo lobanje,tamo gde je rupa za mozak?,da li to da odsecem kako bih poravnao da bi fiksirao na dvenu plocu,na postolje?
Samo 300 i 4x4

nenadx
 Kad je ovako isecen,da.Ionako se pri ovom rezu drugacije boduje
Dobar pogodak

darkon
 Svakako odseci donji deo temene kosti.
Mnogo ce lepse izgledati.
Inace,cestitke na odstrelu.B)
Lep srndac,oko 65-70 poena,ako ne gresim.

Lovac Stari
 Sta da ti kazem kile_ zeznuo si stvar kao i mnogi drugi pre tebe, narocito oni koji nisu hteli da pitaju ili zatraze pomoc od starijih ili iskusnijih.

Ovaj ce te podsecati na eksperiment, sledeci put ako nisi siguran, bolje zatrazi pomoc kolega i isprati celi proces obradjivanja!

Pozzzz
Dobar pogled.

petar
 Ja uvek sam sebi obradjujem trofeje, radim i caletove isto kao i moje. Nikada nisam koristio nikakav hidrogen, samo oderem, i ostavim oko 10 dana da stoji u jednoj kanti sa vodom, za to vreme se pojave crvi koji pojedu svo meso koje slucajno ostane posle dranja, tek kad prodje to vreme uzmem i iskuvam iz dve vode od po sat i po najmanje svaka sa dve case od jogurta pune praska za ves za svaku vodu. Kad pocne da se blago klima izmedju rogova, to je znak da je gotovo, nikad nece trunke mesa ostati, barem ne meni...

Inace da naglasim, koristim jedino prasak za ves i nista drugo, ali nikada ne odsecam lobanju, uvek je cela i zbog toga zicom izvadim mozak i napunim lobanju praskom iznutra i stavim drveni cep na rupu kroz koju sam izvadio mozak na potiljacnom delu...
To je to...Grin
Just like old times!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kolekcije trofeja! GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 80 19.05.2015. 21:45
Pravilnik o uslovima za stavljanje u promet i načinu obeležavanja ulovljene divljači i trofeja di PROPISI O LOVU 5 13.03.2012. 07:37
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,457
Najnoviji član: draganito

Poslednje vesti
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji
Vuci se baš odomaćili

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,251,885 posete www.srbijalov.com