Obrada trofeja.
|
darkon |
Objavljen 04.10.2010. 23:50
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Ja radim standardno iskuvavanje i beljenje i to uvek ispadne kako treba.
Petre,zasto stavljas prasak u lobanju nakon svega.Da li je to zbog smrada ili necega drugog? |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 05.10.2010. 08:57
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Petre daj postavi neku sliku tih trofeja koji su tretirani obicnim deterdzentom za pranje vesa. Da pogledamo koliko su beli.
Prasak stavlja neko odmah pri kuvanju lobanje ili trofeja,radi lakseg odvajanja mesa, ali nije potrebno.
Dobar pogled.
|
|
|
|
petar |
Objavljen 05.10.2010. 22:02
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Bice slika, postavicu Lovac Stari....
Darkon, u lobanju uvek stavim prasak pre nego sto pocnem da iskuvavam, i zapusim rupu drvenim cepom, inace nema veze sa smradom nego prasak unutra pojede ono sto ostane od mozga, jer nikada ne mozes rucno da izvadis sve...
Just like old times!
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 05.10.2010. 22:16
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Mozda je bolje pre kuvanja mozak dobro promesati nekim predmetom? Kasnije ce lakse da se pod pritiskom vode(mlazom) ispere iznutra, sto nemoze tako, ocisti se medicinskim makazama sa povijenim vrhom. Posle se dobro istretira hidrogenom i to je to.
Zapamtite da nijedno drugo(hemijsko)sredstvo nemoze da izbeli kao Hidrogen od 30% ili neki procenat manje.
Dobar pogled.
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 05.10.2010. 22:31
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Petre ja mislio stavljas posle iskuvavanja,pa mi nije bilo najjasnije.
Ja sam radio bas kako je Lovac Stari opisao.Nikad mi nije ostajalo nista u lobanji i trofej je uvek lep.
U potpunosti se slazem da je najbolji hidrogen od 30%.Jednom prilikom,kad sam izbeljivao glavu divlje macke,koristio sam slabiji i nije ispalo onako belo,kako bi trebalo da bude. |
|
|
|
petar |
Objavljen 05.10.2010. 23:47
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Postavicu slike, sa praskom za ves ispadne jako dobro, mnogi mi ne veruju, ali jbg, ja tako radim oduvek i zadovoljan sam. A za mozak darkon, izvadim ga obicnom zicom i onda napunim praskom, neposredno pre kuvanja, sa onim cepom drvenim...
Just like old times!
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 06.10.2010. 14:20
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Pa Petre,ako si tako navikao,a trofej je lep,samo nastavi.B)
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.10.2010. 15:41
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Nekada su ove radnje lovci radili po pricama starijih lovaca,ali vec dugo postoje oprobani i dokazani nacini pa se iskustveno radi samo o finesama.Rekao bih zato da nema potrebe eksperimentisati,a sustinski samo se odluciti za neke od poznatih.Evo nekih,nadam se nece smetati.Nakon iskuvavanja ili kako neki kazu odkuvavanja,u slucaju vecih temperatura,moze doci do raspadanja po savovima i ispadanja zubaTada se to vrati na mesto i zalepi(najcesce drvofiksom).Nakon skidanja mekih tkiva(meso....a skida se dok je vruce)na lobanji mogu ostati masne mrlje,one se eliminisu benzinom,a moze recimo i 10%amonijakom.Lobanja se potopi u njega i odstoji 14h.Sto se tice izbeljivanja,tu ima par oprobanih recepata.Manje lobanje se potapaju u 5-10%rastvoru (vodoniksuperoksid,vodonik peroksid,hidrogen)Krupnije lobanje se obaviju npr.vatom natopljenom 30% rastvoom.Neki je tretiraju nanosenjem cetkicom,neki manjom prskalicom(pazi se na rogove)Sustina je da hemikalija prodre u sve pore,a jaca izlozenost moze da nagrize kost,pa se mora dodatno obradjivati,radi konzerviranja i poliranja.Ovi procenti izbeljivaca imaju najpre smisla zbog razlicitih nacina tretiranja lobanje.Recimo ovaj slabiji rastvor,dozvoljava potapanje lobanje u rastvor od 1 do 3 dana.Ako se zeli ubrzati proces,onda se uzima jaci rastvor,koji koristi recimo Stari,ovim nacinima se dobija najidealnija belina.Samom izbeljivacu,konkretno hidrogenu se moze dodati razblazeni amonijak itd,itd a sve u cilju sto vece beline i eliminisanja zivog tkiva....U ovim radnjama se otislo veoma daleko da se recimo tacno zna kolikom kolicinom nekog izbeljivaca se moze obraditi odredjeni broj lobanja.Poliranje i konzerviranje lobanja se radi zbog zatvaranja sitnih pora,sto je bitno za odrzavanje,naime bas na njima se skuplja prasina i sitne cestice,koje vremenom ruze trofej.U te svrhe se obicno koristi fino mlevena bela kreda i spirit.Rastvor ovih se nanosi utrljavanjem krpicom.Neki potope lobanju u rastvor drvofiksa i vode(odnos 1 prema 1)ali nikako lakiranjem.Treba dodati za one koji pocinju sa ovim obradama,da paze na ruke,pa i izbegavaju udisanje,ipak su ovo hemikalije.Ako i dodje do dodira koze i rastvora,treba dobro isprati vodom,cak i na tkaninu(odecu)ako padnu izbele je.Znaci pazljivo i nema problema.Ima tu jos i uticaja sunca i...ali netreba preterivati,ako je nesto propusteno vi dodajte,vazno je nelutati.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 09.10.2010. 16:48
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Evo me, obecao sam da cu postaviti slike trofeja koji su tretirani samo obicnim praskom za ves i nicim drugim. Samo da napomenem da su stojali nakon odstrela i guljenja u kanti sa vodom u kojoj se posle par sati pojave crvi i odrade pola posla, kasnije se zicom vadi mozak i unutrasnjost lobanje se napuni praskom za ves i zapusi drvenim cepom, u serpu u kojoj se iskuvava se stavi 2 case od jogurta pune praska, to je prva voda, tako isto i u drugu, vreme iskuvavanja nije ograniceno, desavalo mi se i poslesat i po da je gotovo, ali bilo je islucajeva da sam ga kuvao duze od tri sata. Ali uvek iz dve vode. Da li sam zavrsio znam po tome sto uhvatim oba roga i pokusam blago da ih rasirim, ako ima malko klimanja, to je mozda manje od milimetar, znaci da je gotovo, i da se ne sme preterati zbog prekuvavanja. Posle uspesnog kuvanja samo sacekam da se dobro ohladi i operem pod malzom vode i ostavim nedelju dana da se osusi, kasnije busim lobanju i stavljam na dasku i na zid...
Evo slika, ovo su druga dva koje sam odstrelio ove sezone:
Just like old times!
|
|
|
|
petar |
Objavljen 09.10.2010. 16:48
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Ima jos
Just like old times!
|
|
|
|
petar |
Objavljen 09.10.2010. 16:49
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Just like old times!
|
|
|
|
petar |
Objavljen 09.10.2010. 16:50
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Znaci bez upotrebe bilo kakvog hidrogena ili bilo cega osim crva koji se sami pojave i praska za ves
Just like old times!
|
|
|
|
petar |
Objavljen 09.10.2010. 16:51
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Just like old times!
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 09.10.2010. 17:05
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Lepo,lepo.B)
Bolje od ovoga ne moze biti.
Boja rogovlja je dosta bleda,verovatno nisu bili na terenu gde ima puno suma.U mom kraju je ovakva boja prava retkost. |
|
|
|
petar |
Objavljen 09.10.2010. 17:13
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
darkon kod nas u lovistu od 15 000 ha ima oko 3 ha sume, ostalo je sve poljoprivredno sta da ti kazem...tako ti je kod nas, vecinom po Banatu...
Just like old times!
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 09.10.2010. 20:05
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Pa pretpostavio sam da se o tome radi. |
|
|
|
petar |
Objavljen 09.10.2010. 20:07
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Ali srnece divljaci ima na pretek, hvala Bogu
Just like old times!
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 09.10.2010. 21:16
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
To je najvaznije. |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 10.10.2010. 17:43
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Podneblje i uslovi zivotne sredine diriguju i boju rogovlja!
Petre solidno izgleda takvim tretmanom B).
Dobar pogled.
|
|
|
|
petar |
Objavljen 10.10.2010. 19:56
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Hvala Lovac Stari, ja ne znam bolje, a ovim sam prezadovoljan, i svi stariji lovci mi kazu da je odlicno, pogotovo moj otac koji je iskuvao mnogo vise trofeja od mene i naucio me svemu sto znam...
Just like old times!
|
|
|