Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: WD-40

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
WD-40
Branko Su
 Kolege lovci šta koristite za čišćenje i održavanje oružja?Probao sam svašta-Balistol,Sinol,Hilman itd. ali WD-40 mi je neprevaziđen.Neki kažu da ne valja...

nikola-79
 Pozdrav za kolegu ja isto koristim WD 40 za untar cevi a svana reminkton ulje .Ali WD je dobar jasam zadovoljan posto ja pucam pomalo sa celicnom sacmom .Ali zadovoljan sam .B)

bela
 prve 2god sam čistio ono staro drnč pa ulje tad sam upoznao puškara preporučio mi je wd 40i od tad to koristim nemogu da se žalim 
vižlan i terier

Lovac Stari
 Koristim ga i za ciscenje i podmazivanje!
Cak i ostalu opremu zasticujem ili posle pranja poprskam np cizme.
Dobar pogled.

asivica
 Ja koristim Balistol ili Brunox i za unutra i spolja i zadovoljan sam, ali mi se cini samo da je Brunox malo agresivniji od Balistola kao da lakse razlaze naslage ako oruzje nije odavno cisceno i korisceno.B)

arnotije
 Pozdrav,koristio sam sinol a sada balistol,sa obzirom da cistim redovno pusku posle svakog lova mislim da pi wd 40 nije potreban.

AcaNik
 Brunox koristim za svo oruzje. ne znam zasto ga sada nema u tecnom stanju nego samo u spreju. Blistol mi je kao rezerva ako ovoga nestane.
umesto WD40 imas Robla kaltenfetter, nisam ga probao samo sam ga dobio. mala bocica od 50ml
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Jastreb
 WD40 nije dobar za trajnije podmazivanje, hoće da uhvati korozija...on je dobar za trenutno otstranjivanje vlage, ali ne ostaje dugo aktivan...preporučujem neko drugo ulje posle WD40 (ovo govorim iz ličnog iskustva)

Joe the hunter
 E da i ja imam tu Roblu i sasvim je OK specijalno za mehanicke delove(mehanizam za okidanje i sl.).Dobar pogled

Sniper Hunter
 Robla brunox i od motorex-a sprej za oruzije to za ciscenje a za zastitu masinsko i motorno ulje sae-30 i nemam problema sae 30 koristim od kada mi je nestalo zuon tj zastitno ulje opste namene iz JNA INA-noGrin ne valja da se podmazuje sa sprejevima brzo ispare a da umalo da zaboravim nasao sam i mast sto koristi CH armija odlicna je za konzerviranje a i njihovo ulje za mitraljeze nije lose

AcaNik
 ako cemo tako ulje od heklera je bilo najboljeSmile kako je samo lep miris imaloGrin
nisam primetio da Brunox brzo isparava. posle ciscenja sa njime mi kao izbije jos ulja pa moram da prebrisem.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Nex357
 Pa bre i ja sam koristio balistol pa mi se skupio kod letece udrane igle pa se zgusno na -10 i blokiro udarnu iglu ... i dalje ga koristim ali strogo spolja unutra i mehanizam samo wd40 i tik-tak radi ko sat i na -18Bravo 2

vuk71
 koristim balistol i sve je ok, jedno vreme sam koristio wd-40 dok nisam nasao u literaturi da je odlican za podmazivanje al za skidanje naslaga olova u cevi kao i ostatke od zrna bakarne kosuljice i tombaka nema gotovo nikakvog efekta...

Dikavac

vuk71 kaže:
koristim balistol i sve je ok, jedno vreme sam koristio wd-40 dok nisam nasao u literaturi da je odlican za podmazivanje al za skidanje naslaga olova u cevi kao i ostatke od zrna bakarne kosuljice i tombaka nema gotovo nikakvog efekta...

Tako je kolege... ovo me podsetilo na tekstove pok.Mr.Dusana Bojovica (ZOV) gde je izricito pomenuo da su Balistor i Robla Solo najbolja ulja.
Robla solo koristim za skidanje bakarnih naslaga iz olucenih cevi (vremenom se nakupi, te moze izazvati nepreciznost puske, onda kada se ocisti sa Robla solo uljem naslage nestanu te je LK opet u extra stanju) Napomena: Samo jednom max dva puta godisnje! I ne celicnom cetkom!
Onda se dobro obrise , i podmaze (Balistol uljem, bolje stedljivije)

Robla solo ima vrlo jak miris, najbolje da se oruzje cisti njime u pomocnom objektu pri otvorenom prozoru .. ili na terasi
WD 40 (odvijac) je za srafove, sigurno nije za oruzje ,
Kod balistola pise izmedju ostalog da se njime premazuje kozni pribor itd...sirok spektar upotrrebe.
Kod WD 40 takvo sto ne pise .

Podunavac
 Kod naših lovaca ja WD-40 omiljeno sredstvo za podmazivanje oružja (pogotovo kod onih koji ga ne čiste), iako WD apsolutno nije predviđen za ovu namenu. Na našem tržištu su najbolja sredstva za čišćenje i podmazivanje oružja Ballistol i Brunox. Oba su dvokomponentna i sadrže hemikalije koje uklanjaju ostatke baruta, olova, cinka i bakra, a nisu agresivi za brunir. Ima još dobrih sredstava ali su slabije dostupni na našem tržištu. Greška koju najčešće prave naši lovci je što pušku dobrano našpricaju sa sredstvom za podmazivanje a onda je usprave negde u ćošak ili u ormar i sve se ulje slije u glavu i kundak. A to nikako nije dobro, pogotovo ako puška pre toga nije očišćena i sve nečistoće koje je sredstvo za čišćenje otopilo se sliju u mehanizam za zapinjanje i okidanje. Puška dok se čisti treba da stoji rasklopljena u vodoravnom položaju. A nakon nanošenja sredstva za čišćenje ono treba da odstoji par sati (ili celu noć) da bi otopilo nečistoće koje su se uhvatile na unutrašnjosti cevi. Nakon čišćenja oružje se dobro obriše suvom krpom. A ako je u prostoriji u kojoj se drži visok procenat vlage (ili se često smenjuje toplo-hladno) i puška treba da stoji podmazana, onda se lagano pređe sa namšćenom krpicom.
Što se tiče stišnjavanja Ballistola to je sasvim normalna stvar i na sobnoj temepraturi a ne samo na niskim temperaturama. Ballistol kada se našprica na oružje bude u tečnom stanju, ali se posle stisne i bude kao gel. Zato ne treba da se na očišćeno oružje nanosi u velikim količinama i debelom sloju.
Brunox je još bolji za zaštitu vanjskih površina metala i brunira nakon čišćenja, pošto i nakon što se ukloni još neko vreme ostaje tanak sloj koji štiti od vlage.
Za čišćenje karabinskih cevi na kojima se pojavi veća zaprljanost olovom, tombakom i bakrom je najbolji Robla Solo Mil (koji je isto proizvod Ballistola), ali je dovoljno samo jednom godišnje da se koristi. I treba voditi računa da ne dolazi u dodir sa brunirom pošto ga može oštetiti.
Tri prsta 2Kolce

270
 WD 40 je kombinacija ulja i lako isparivih rastvarača, kao što mu skraćenica kaže to je istiskivač vode iza kog kad ispare rastvarači ostaje tanak uljni premaz. Može da ima primenu na oružiju koje je korišćeno u lošim meteo uslovima (kiša, sneg) ali samo na metalnim delovima, nakon sušenja, pazeći da ne dolazi u veći i dugotrajniji kontakt sa drvetom (plastika ne reaguje sa njim provereno) a zatim da se ukloni i oružije očisti i namaže podesnijim sredstvima!!!
Balistol i ako ga mnogi vole nije naj idealnije sredstvo za čišćenje podmazivanje (bar kako sa kod nas koristi) odličan je u kombinaciji sa 90% vode u uklanjanju ostataka sagorevanja kaposle naročito one sa živinim fulminatom a prilikom kontakta sa vlagom stvara belu kremastu supstancu i ima osobinu da se zgusne i na ne toliko niskim temperaturama!
Lično smatram i u praksi mi se mnogo bolje za čišćenje pokazao "Sinol" a za podmazivanje "Sinol M1" koji je dobar i za čišćene!
Inače kao univerzalno ulje od istog proizvođača koji proizvodi i Balistol daleko je bolji za čišćenje a višestruko za podmazivanje Gunex 2000!
Brunox za oružije nisam imao prilike da probam ali sam probao Brunox turbo sprey i nije loš ali je ipak mnogo bolji pomenuti Gunex 2000!
Olovo iz cevi se naj bolje uklanja mehaničkim putem (spiralna mesingana četka) a tombak hemijskim putem nekim podesnim preparatima, koristio sam Robla Solo Mil, Sad koristim još efikasniji Robla Solo Force i zadovoljan sam, mada je u vrhu sredstvo koje ne sadrži Amonijak KG12 ali ga je kod nas gotovo nemoguće nabaviti!

sheytan
 Koleza 270, el taj SLinol M1 ima rok UPOTREBE? Na njemu bidne neki rok SKLADISHTENJA, a shta pod time podrazumevaU? Mislim, da mi ne napravi neki cirqs na oruzju, ako je propo, tj. promenio svojstva...? Confused

Inache, imao sam lechka KG12, jedva ga nabaviJo, al sam se priiiilichno razocharao - Robla Solo Mil skida bakar znaaaaatno bolje! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! �iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

270
 Nema sheki ako je prvilno uskladišten, a to ćeš jednostavno da vidiš ako pritisneš plastičnu bocu ona ne sme da "diše", na staklenoj ambalaži jasno vidiš da li ima taloga i da li curi kad je okreneš na čep, a oni u spreju da nisu kako treba zapečaćeni ne bi imali potisak!
Koristio sam ih i stara preko 10 godina a dobro upakovana i nema razlike sa svežim, posle upotrebe bitno je da ih pravilno, čvrsto zatvoriš!
Inače svojstvo da želatinira odnosno pravi smolaste naslage primetio sam kod Balistola i nekih serija Sinola u spreju. Sinol u staklenoj, plastičnoj ambalaži ne želatinira a ni Sinol M1 koji i ako je malko gušći na uobičajenim temperaturama od Sinola ne menja svojstva odnosno zadržava istu gustinu i na debelom minusu!
Gunex 2000 je ređi od sinola i u + i u - i nema nikakvih smolastih materija i izvanredno štiti u malom sloju, i kad ga pred lov prebrišeš suvom krpom ostaje ga dovoljno za zaštitu prilikom korišćenja u lošim-vlažnim uslovima!!!
Koristim Sinol, Sinol M1 u plastičnoj ambalaži i Gunex 2000 u spreju!
Sačmare prvo čišćenje Sinolom a za drugo i podmazivanje spolja i unutar cevi M1, za mehanizam iskljućivo Gunex 2000. Karabine čistim prvo Sinolom a svako drugo čišćenje i svo podmazinje vršim Gunex-om 2000 i prezadovoljan sam!
Robla solo Force koristim i zadovoljan sam efektom i dovoljno ga je prebrisati suvom krpom ili blago nauljenom kad kane na brunir da ne stvori oštećenja, Steyr mi ima MANTON zaštitu pa na njoj robla može i da prenoći da je ne ošteti, jedino mi smeta neprijatan miris amonijak!

sheytan
 Amonijak, naravno, smeta, i nije ni zdrav, veruem, ali nemoj da zalish za KG12, ovaj koji sam ja imao nije ni prineti onim prichama sa neta! Sad

Znachi, da mackam bajati m1, i da ne tripoojem da moz neshto da se desi shto ne treba??? Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! �iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

270
 Mackaj cevke i ne brini i spolja i iznutra, za fine mehanizme, unutrašnjost zatvarača ili mehanizam unutra glave sačmare ipak preporučujem Gunex 2000!
Taj KG12 nahvališe i na stranim i na nekim našim forumima da ispade da je Robla spram njega obično s...e, Šta ti je EPP izgleda da je Nemačka medicina stvarno naj bolja... Grin
Koliko znam Sniper se pohvali da ga je nabavio pa nije loše da nam prenese iskustva iz prve ruke, da znam dal da ga jurim il ostanem sa Roblom!!!

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П�...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,766,485 posete www.srbijalov.com