Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Evropskog Jelena.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Evropskog Jelena.
mihailo
 "Visa liga"se odnosi na velicinu zivotinje tj poredjenje srndac-jelen,i samo na to i nista drugo!!
Ako se uopste tako moze rangirati.

mihailo

Planinko011 kaže:

Samo pogodak u visoku plecku tj u vrh noge obezbedjuje trenutnu smrt i ostanak na mestu nastrela. Malo veca meta su pluca ali nadji na netu slike divljaci sa vitalnim regijama. Secam se da je to bilo u jednom broju casopisa koji je izdavao Balkan hanter po francuskoj licenci.

E sad malo da te i korigujem da su visa liga lovaca oni koji lovu ili radu sa psima a i drugim aktivnostima posvecuju veliki deo svog vremena i materijalnih sredstava.
Vise sam upoznao velikih lovaca medju kolegama koje love sakale nego medju onima koji love jelene.
Lov jelena je vise pitanje platezne moci u Srbiji a nazalost i pitanja prestiza medju diletantima koji su sa puno para poceli da love u srednjim godinama pa misle da je kupiti znanje i trofej isto a da nema lovocuvara ne vi dosli ni do pucnja niti bi razlikovali spizera od perspektivnog jelena.
Ja imam druga koji ima trofejnog jelena i nekoliko trofejnih srndaca a da nije u zivotu pucao na lisicu. I jos me pitao u lovu sto mu nisam rekao vodu da ponese.

Sa ovakvim nacinom rangiranja se neslazem.
Svako uziva u lovu koji voli,bilo da je sa psima ili bez.
Ima lovaca koji su se zasitili pasa,obucavanja i takvog nacina lova.
A stvar prestiza svakako jeste znanje i iskustvo!!

Finnskogen

Planinko011 kaže:

Samo pogodak u visoku plecku tj u vrh noge obezbedjuje trenutnu smrt i ostanak na mestu nastrela. Malo veca meta su pluca ali nadji na netu slike divljaci sa vitalnim regijama. Secam se da je to bilo u jednom broju casopisa koji je izdavao Balkan hanter po francuskoj licenci.

Necu previse da pametujem,samo ..... istina je da pri pogodtku u visoku plecku divljac pada u vatri ili ostaje u mestu jer u tom slucaju najcesce dolazi do povrede kicme i centralnog nervnog sistema, to je zaista tacno ali sa druge strane tako pogodjena zivotinja, pogotovo ako je u pitanju odrasli muzijak jelena moze satima da zivi. Tako visoko nema vitalnih organa, eventualno vrhovi pluca.
Trenutna smrt pri takvom pogodku neretko izostaje kod zivotinja velike biomase, pogotovo ako su kalibri koji se koriste na donjoj granici dozvoljenog ili pri vecoj daljinosti kada izostaje hidrodinamski pritisak koji je potreban da bi razbio krvne sudove i meka tkiva ta samim tim usmrtio zivotinju usled sok efekta ili masivnog krvarenja.
Smrt je naravno pri takvom pogodku neizbezna ali iz mog iskustva ne i trenutna.
Sa druge strane kod takvog pogotka nema trazenja, dok se kod pogodku u vitalne organe bez povrede kicme i krupnih kostiju, desava da jelen iako smrtno pogodjen odjuri dobre distance

Finnskogen
 anatomija jelena
Finnskogen priložio:
querschnitt_rotwild.jpg

Finnskogen
 Primera radi ja sam prosle godine otpucao junicu losa koja ima oko 300 kg sa dva pogodka preko pluca koristeci 6,5x55 sto je ovde dozvoljeno. Daljina je bila oko 150-ak metara i iako su oba pogodka bila na nekih 5cm udaljenosti jedan od drugog junica nije pokazala nikakve naznake pogodaka. Nasao sam je bezzivotnu nakon 15 min i nekih 150 metara

Planinko011
 Pogodak u pluca uvek izazove potragu obicno ne predugacku, ne steti se plecka, krvi ima uglavnom dosta pa je laka pretraga ali opet smrt nije trenutna ali sad treba izabrati izmedju stete na plecki i minuta patnje zivotinje..
Ja se trudim da ostetim plecku.
A i kada promasimo zeljeno mesto u vreme rike tj leti po vrucini a lovi se uvece postoji izgledna sansa da se meso ukvari.
Ja sam to imao sa svinjom od 140kila krajem oktobra pre par godina gde smo meso koristili za ishranu drugarevog psa.

Finnskogen
 evo par Skandinavaca ovi su sa zapadne obale i slicni su Skotskim jelenima
Finnskogen priložio:
41458875_2097150436984368_3305225965633798144_n.jpg

Finnskogen
 Jos jedan malo veci, odlican teren ali smo ga napustili pre koju godinu kada nam je seljak zabranio da lovimo sa psima iako je cena bila vise nego povoljna tj oko 3000 eura podeljeno na tri lovca ili 1000 eura po osobi za kvotu od 14 jelena ( tri odrasla muzijaka, jedan siljkan i ostalo krave i telad ) ukljuceno sa mesom i sest grla srnece divljaci po iboru. Ali samo retko isli na tu stranu tako da smo teren lovili otprilike svake druge godine, pa smo na kraju odustali iako smo kada prodamo meso isli u plus jer je kila jelenskog mesa ovde od 10-20 eura. Mozda je greska ne znam ni sam. U svakom slucaju ne moze covek na sve strane. Ali sta je tu je, kako se u narodu kaze posle j.... nema kajanja.
Finnskogen priložio:
41382395_923225217875031_500124937046982656_n.jpg

Planinko011
 Prosle nedelje reko da probam jos jedan pokusaj za odstrel kosute i da zavrsavam lovnu sezonu na krupnu divljac jerbo su svinje u drustvu zavrsene.
Po dolasku obzirom na kratko vreme za pirs od svega sat i po te da je suma puna zira pa divljac tada ne preferira kukuruz krenusmo u poduzu voznju i to malo brze nego uobicajeno.
Obicno u voznji uocima, pogotovo ako je suncano, jelensku divljac na proseci pa pokusavamo paralelnom prosekom da presretnemo put divljaci i da dodjemo u sansu.
Sada sa nekih 50km/h lovocuvar u kolima ispred prikoci a ja da sam gledao u pravcu proseke udario bih ga garant.
Rece tronozac i pusku a ja po propisu puska u koferu, municija u rancu a zatvarac na trecem mestu. Prodje par minuta dok dodjoh u poziciju da oslonim pusku i na proseci behu tri grla i srecom dva levo a jedna kosuta i to najkrupnija desno i to vidno uznemirena.
Daljina 200m i vrat i plecka lagano pocese da zamicu za drvo tako da opalih tik pored drveta i dobih pogodah 10cm iza plecke po plucima a izlaz ukoso po sredini ne prevelike izlazne rane. Odavno mi uslo u svest zapomaganje lovocuvara od pre 15ak godina kad divljac zamakne, "ma Beogradjanin ovo je lov ne nisani u tacnu, pucaj u tanjir".
Kosuta je odvukla 40 metara kao sto bi trebalo i ocekivati kad ne dobijes visoku plecku.
Za divno cudo posle odstrela i pronalaska divljaci lagano me puce adrenalin, kao da sam lovio medalju u rici, koji me je drzao i sutradan.
Sedosmo na ceku nadajuci se sakalu jer su zavijali na sve strane a drugar poce da prica o odlasku po terenac sa vitlom sto bi znacilo gubljenje sat vremena a ja ga naterah da ko u stara dobra vremena izvucemo na kanap ko bikovi parnjaci kad je vec palo blizu puta.
Pade po obicaju i fish posle lova a mom drugu Maxu pomerih kosutu sa 200 na 250metara.

Moradeh mu vratiti za pucanje iz ruke bez oslonca na 100m. On puca zaklonjen a ja pratim pogotke koji se nizu u tacnu od kafe i to 3-4. Vidim ja nesto previse dobro, pridjoh da pogledam a Max se pritego pusku uz zid i puca ne bi li mi proradili suljevi.
Reko mene li si nasao.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na Jelena Lopatara. LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 70 27.10.2022. 19:19
Sindrom evropskog zeca u Vojvodini STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 23.10.2014. 23:13
Rika jelena LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 45 16.09.2011. 22:06
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,501,998 posete www.srbijalov.com