Pribor za oštrenje noževa
|
vatropivec |
Objavljen 07.03.2010. 09:08
|

Mlađi član

Upisa: 17
Pristupio: 04.02.2010. 19:14
|
Zanima me čime oštrite vaše lovačke noževe.
U trgovinama imamo za kupiti razne napprave za oštrenje ali još nisam naišao na nešto jednostavno i kvalitetno za upotrebu. |
|
|
|
bela |
Objavljen 07.03.2010. 09:31
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
ja imam stari kamen ''vodeno tocilo'' valjda se tako zove. nisam profesionalac za oštrenje i nebi da se falim, dosta kolega kod mene oštri svoje noževe. nisam predstavio moje noževe,ali o tome malo kasnije
p.s. nemam polirku.
vižlan i terier
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 07.03.2010. 12:43
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Kod mene u gradu ima covek specijalista za ostrenje nozeva i makaza,vrlo je jeftin i kada naostri noz on ga lepo ispolira i imate utisak kao da je ispodcekica izasao. |
|
|
|
brzi |
Objavljen 07.03.2010. 12:48
|

Član

Upisa: 144
Pristupio: 07.02.2010. 17:37
|
Za oštrenje noževa je ipak bolje odneti kod oštrača. Ja od pribora za oštrenje imam vengerov oštrač za noževe ali je on više za one švajcarske britvice nego za ozbiljan lovački nož. Inače moje lovačke noževe sam oštrio i Impi fabrici noževa iz Zemuna dok je postojala. Nažalost danas je u stečaju. Oni su imali svoju prodavnicu i uz nju oštračku radionicu. Imali su izuzetne majstore oštrače. Tu sam i naučio od njih da je najbitnije kako se naoštri nož. Lovački nož se oštri drugkčije od mesarskih ili kuhinjskih. On mora da ima oštricu otprilike kao satara. Naravno zavisi i od materijala od čega je naprevljen nož. Ako čelik ima molibdena u sebi onda je kvalitet noža bolji. Kada su mi oni naoštrili nož udarao sam i po butnim kostima i po rebrima od srndaća i nikad nisam oštetio oštricu |
|
|
|
Boban |
Objavljen 07.03.2010. 12:57
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Kada bi svi mi ostrili nozeve ,makaze i ostale alatke sami majstori bi zatvorili svoje radnje.
Najbolje kod majstore koji su profi u svom zanatu. |
|
|
|
vatropivec |
Objavljen 07.03.2010. 14:52
|

Mlađi član

Upisa: 17
Pristupio: 04.02.2010. 19:14
|
Problem je u tome što kod mene nema baš majstora za oštrenje noževa tako da smo primorani da ih sami brusimo.
Za brušenje i ja kao i većina prijatelja koristimo kamen ''vodeno tocilo'' ali za takvo brušenje treba ipak imati neko iskustvo jer se lako desi da poslije brušenja nož još slabije reže.
Već neko vrijeme gledam za kupiti napravu za brušenje noževa ali ne znam vredi li nešto. Pokušat ću postaviti sliku pa bi zamolio ako netko koristi slično napravu da mi kaže iz iskustva. |
|
|
|
brzi |
Objavljen 07.03.2010. 16:42
|

Član

Upisa: 144
Pristupio: 07.02.2010. 17:37
|
Vetropivec postoji puno spravica za oštrenje noževa. Ima ih i ručnih i električnih ali je problem što kod ručnih možeš da oštriš samo pod jednim uglom a i kod električnih je ista stvar. To je ugao od 45stepeni. Ja ti preporučujem da ipak nađeš nekog dobrog oštrača da ti izvuče pravilno oštricu noža a onda ti možeš da je održavaš u zavisnosti od korišćenja duže ili kraće vreme ali sigurno jednu lovnu sezonu. Posle oštrača ti samo treba da izvlačiš žicu oštrice sa masatom |
|
|
|
vatropivec |
Objavljen 08.03.2010. 19:55
|

Mlađi član

Upisa: 17
Pristupio: 04.02.2010. 19:14
|
Vrijedi li koliko ova spravica za oštrenje noževa
[img][/img] |
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 08.03.2010. 20:00
|

Veteran

Upisa: 632
Pristupio: 02.02.2010. 22:26
|
vatropivec kaže:
Vrijedi li koliko ova spravica za oštrenje noževa
[img][/img]
moras da ubaci link slike pa onda da pretisnes onu slicicu dole pored pisma |
|
|
|
vatropivec |
Objavljen 08.03.2010. 20:12
|

Mlađi član

Upisa: 17
Pristupio: 04.02.2010. 19:14
|
Žao mi je prijatelju ali nešto mi ne šljaka pokušat ću opet. |
|
|
|
nemeza |
Objavljen 04.07.2011. 23:02
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
Kako se oštre noževi
http://www.youtub...22FB87E21F
Pozdrav. 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.07.2011. 23:14
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ja to radim sam vec godinama, koristim tracnu brusilicu, prvo grublja smirgla pa sve finija ali sa malim brojem obrtaja da se ne spali ostrica i ne pritiskati, a nakon toga uzmem kod nas se to zvalo strajher i izvucem zicu posle toga on brije
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
canis |
Objavljen 05.07.2011. 00:10
|

Mlađi član

Upisa: 24
Pristupio: 30.12.2010. 21:05
|
ja koristim jednostavnu ,,masinu,,=kamen iz reke.na starij planini reke su brze i takvo izvaljano kamenje je dosta pogodno za ostrenje nozeva,ili imamo sedimentne stene u vidu ploca-jos kad je zemlja bila more-pa njih koristim =nije lose,samo se kamen navlazi9 i to je to
|
|
|
|
lakistrike95 |
Objavljen 14.08.2011. 20:55
|

Stari član

Upisa: 280
Pristupio: 11.11.2010. 22:34
|
Ja imam neku kao masinicu za ostrenje nozeva, makaza i sl. Ima odredjeni polozaj u koji stavite noz, provucete 5-6 puta noz i on brije  |
|
|
|
lakistrike95 |
Objavljen 16.08.2011. 16:46
|

Stari član

Upisa: 280
Pristupio: 11.11.2010. 22:34
|
Evo i slika 
 |
|
|
|
lakistrike95 |
Objavljen 16.08.2011. 16:47
|

Stari član

Upisa: 280
Pristupio: 11.11.2010. 22:34
|
Jos jedna 
 |
|
|
|
alex |
Objavljen 16.08.2011. 19:08
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Gledao sam na TV jednog Rusa kako ostri noz na glinenu solju okrene je i i ostri je na dancetu probao sam i dobro ostri noz.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
baracuda |
Objavljen 10.12.2011. 15:58
|

Pripravnik

Upisa: 4
Pristupio: 06.12.2011. 20:01
|
Pre jedno dve godine sam na netu našao postupak oštrenja noževa od starih majstora, isprobao i oduševio se. Postupak je naporan i dugotrajan (1.5 - 2h) kada prvi put oštrite noz na taj način. Svako sledeće oštrenje sa završava za 15 min. Naime, cilj je da dobijete "konveksno" sečivo. To je sečivo koje u poprečnom preseku izgleda kao latinično slovo V čije su stranice zaobljene (prema spolja). Na taj način sama oštrica ima podlogu u debljem sloju čelika te nož ostaje oštar jako dugo i teže se oštećuje prilikom korišćenja. I naravno brije. Prvi nož koji sam tako naoštrio je moj kuhinjski, kineski, ne kvalitetni nož koji se koristi svaki dan. Držao je oštricu skoro godinu dana. Sve se radi ručno bez ikakvih mašina jer one, koliko god da su sporohodne, spaljuju tj. raskaljuju čelik na samoj ivici jer je ona jako tanka i brzo se zagreje. Od pribora vam treba daska, šmirgle nekoliko krupnoća, parče kože i polir pasta (sve ukupno košta oko 500 din a možete da naoštrite mnogo noževa s tim). Ako koga interesuje postupak opisaću ga. Pozdrav od ribolovca i ako Bog da lovca!  |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 10.12.2011. 16:32
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
baracuda kaže:
Pre jedno dve godine sam na netu našao postupak oštrenja noževa od starih majstora, isprobao i oduševio se. Postupak je naporan i dugotrajan (1.5 - 2h) kada prvi put oštrite noz na taj način. Svako sledeće oštrenje sa završava za 15 min. Naime, cilj je da dobijete "konveksno" sečivo. To je sečivo koje u poprečnom preseku izgleda kao latinično slovo V čije su stranice zaobljene (prema spolja). Na taj način sama oštrica ima podlogu u debljem sloju čelika te nož ostaje oštar jako dugo i teže se oštećuje prilikom korišćenja. I naravno brije. Prvi nož koji sam tako naoštrio je moj kuhinjski, kineski, ne kvalitetni nož koji se koristi svaki dan. Držao je oštricu skoro godinu dana. Sve se radi ručno bez ikakvih mašina jer one, koliko god da su sporohodne, spaljuju tj. raskaljuju čelik na samoj ivici jer je ona jako tanka i brzo se zagreje. Od pribora vam treba daska, šmirgle nekoliko krupnoća, parče kože i polir pasta (sve ukupno košta oko 500 din a možete da naoštrite mnogo noževa s tim). Ako koga interesuje postupak opisaću ga. Pozdrav od ribolovca i ako Bog da lovca! 
Samo izvoli kolega raspleti po tastaturi ,postavi slike i objasni tvoj postupak ostrenja noza B)
|
|
|
|
baracuda |
Objavljen 11.12.2011. 14:23
|

Pripravnik

Upisa: 4
Pristupio: 06.12.2011. 20:01
|
E, pa ovako. Od pribora je potrebno: komad stakla debljine 10mm, dimenzije 20x20cm (može i daska ali idealno ravna), jedna gumena podloga za kompjuterskog miša (one deblje sa platnom sa gornje strane i sto mekše), komadi šmirgle istih dimenzija kao staklena ili drvena ploča u granulacijama: 80, 400, 600, 800, 1000 i 1500, komad kože takođe istih dimenzija i pasta za poliranje (ja koristim Purol pastu mada tip nije bitan samo da je pasta za metal). Šmirgla može bilo koja ali ako nađete onu baš za metal duže će vam trajati i lakše će te s njom raditi.
Ako oštrimo nož koji je već oštren fabrički ili ručno kamenom, potrebno je da najpre sečivo svedemo na V oblik. Pogledajte sliku.
Ako pođemo od gornje "tupe" strane sečiva na dole ka oštrici, vidimo da postoje tri ivice. Prva je vetrikalna, pa se vidi prelaz u kosinu (slovo V) a onda ponovo dole na kraju (sama oštrica) vidi se još jedan prelaz u oštriju kosinu. Naš cilj je da tu poslednju kosinu poravnamo sa prvom kosinom i dobijemo čisto slovo V. Naravno onu prvu vertikalnu ivicu nećemo da diramo jer je nož tako iskovan fabrički. Postoje i noževi koji su bez te vertikalne ivice ali oni su malko nezgodniji za ostrenje dok malo ne osetite tehniku. OK, slovo V pravimo tako što na onu našu ploču (staklenu ili dvenu) postavimo najkrupniju šmirglu gran. 80. Za fiksiranje šmirgle za ploču ja koristim obične štipaljke za veš. Ploču postavite na desnu ivicu neke podloge, npr. astal, tako da sečivo možete da postavite na šmirglu horizontalno a da vam šake ne zapinju za astal. Sečivo postavljate na šmirglu horizontalno tako da tupa ivica bude okrenuta KA VAMA i sečivo povlačite KA SEBI!. E sad, pod kojim uglom vučemo sečivo? Kod noževa sa onom fabričkom vertikalnom ivicom, gore pomenutom, vrlo je lako pogoditi tačan ugao. Prosto položimo sečivo na ravnu podlogu, kao što je naša, i ako ga malo zaljuljate tačno se oseti onaj prelaz sa vertikalne ivice na onu veću kosinu a cilj nam je da poravnamo veliku i malu kosinu tj. oštricu noža. Mislim da ste skapirali. Dakle, sada počinjemo da vučemo nož KA SEBI i sa TUPOM IVICOM KA SEBI. Nož se uvek vuče na ovaj način i nikako drugačije. Brusimo samo jednu stranu sve dok postojeća ostrica tj. ona uža kosina prestane da postoji. Vodite računa da nož povlačite pod istim uglom jer mahinalno težimo tome da povećavamo ugao kako prilazimo kraju šmirgle. Kad obrusimo jednu stranu, prelazimo na drugu i postupak ponavljamo na isti način. Nije bitno da li ćemo napraviti isti ugao sečiva i sa druge strane. Treba težiti tome ali radi se ručno i to nije baš moguće a nije ni neophodno. Dakle ne mora da nam ispadne baš simetrično slovo V ali bar približno.
Za sada toliko, treba danas da naoštrim jedan nož drugaru pa ću i slikati da upotpunim opis. |
|
|